Şimdi Ara

Milli fırkateyn TCG İstanbul, suya indirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Milli fırkateyn TCG İstanbul, suya indirildi



    MİLGEM (Milli Gemi) projesinde üretilen ada sınıfı korvetin ardından beşinci gemi olan ve İ sınıfı fırkateynlerin ise ilki olan TCG İstanbul denize indirildi. 23 Ocak tarihinde denize indirilen gemi TM ana yükleniciliğinde, İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edildi. İ Sınıfı Fırkateyn projesinde, ilk geminin tasarım ve inşasının İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nca yapılmasına yönelik karar, 30 Haziran 2015 tarihinde alınmıştı. TCG İstanbul’un inşa faaliyetlerine ise 3 Temmuz 2017’de başlanmıştı.



    Ayrıca Bkz.AKINCI-C TİHA yerli motor TEI-PD222 ile uçacak



    TCG İstanbul’un Mayıs 2022’de liman kabul testleri, 2023 Ocak’ta seyir kabul testleri tamamlandıktan sonra Eylül 2023'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. TCG İstanbul, MİLGEM projesinin ilk dört gemisi ADA sınıfı korvetlere kıyasla çok daha farklı kabiliyetlere, büyük boyutlara ve daha yüksek deplasmana (yüzen bir geminin taşırdığı suyun kütlesi) sahip. TCG İstanbul, 113 metre uzunluğa ve 14.4 metre genişliğe sahip.



    Milli fırkateyn TCG İstanbul, suya indirildi



    TCG İstanbul’un seyir sistemleri, muhabere sistemleri, radar sistemleri, silah sistemleri, sualtı sistemleri, elektronik harp sistemleri ve elektro-optik sistemlerinin tedarikinden Aselsan sorumlu. ADA sınıfı korvetlere kıyasla çok daha gelişmiş hava savunma sistemleri ile donatılan İ sınıfı fırkateynler, milli olarak geliştirilmeye devam eden, ADA sınıflarında bulunmayan ve geminin satıhtan havaya güdümlü mermi atmasını sağlayan Dikey Atım Sistemi’ne ev sahipliği yapacak. Alçak irtifa namlulu hava savunma sistemi KORKUT’un deniz versiyonu olan GÖKDENİZ’i de yine İ sınıfı fırkateynlerde göreceğiz. ATMACA satıhtan satıha güdümlü mermiler fırkateynlerin vurucu güçlerinden bir diğeri.



    Milli fırkateyn TCG İstanbul, suya indirildi



    İ Sınıfı fırkateynlerin savunma sistemleri yukarıdakilerle sınırlı değil. Su üstü hedefleri ile kara hedeflerine atış yapabilen bir adet 76 mm’lik baştopu ile 2 adet 25 mm’lik uzaktan komutalı silah sistemi, İ sınıfı fırkateynleri güçlü kılan diğer silah sistemlerinden. İ sınıfı fırkateynlerde 123 personel görev yapacak ve gemide bir adet Sea Hawk helikopteri bulunacak.



    Aynı törende, Pakistan için inşa edilmekte olan ADA sınıfı korvetlerden 3’üncüsüne ait ilk kaynağın da yapıldığını belirtelim.




    Kaynak:https://www.savunmahaber.com/2021-01-23-stm-i-sinifi-firkateyn-denize-indirildi/







  • Bu nasıl bir bakış açısı? Gemiler suya indirilirken üstlerinde tüm sistemler olmaz. Suya inmeye hazır olduğunda gemi suya iner diğer sistemler deniz üstünde veya kuru havuzda entegre edilir. Neden? Gemi su üstünde buluşmaya hazır olduğunda orada da testler yapılır. Kızak boşalır ve kızakta sıradaki geminin inşasına başlanır. İstıf sınıfı fırkateyn projesinin aksamasının nedeni ise yaşanan ambargolar ve/veya maliyet. Birçok sistemin yerlileştirilmesine karar verildi bu sistemler:
    76 mm baş topu
    Dikey atım sistemi
    3D arama radarı
    Torpido kovanları vs...
    Ada sınıfı korvetlerimizden birisi, adını tam olarak hatırlayamıyorum, Kuşadası limanında zaman zaman demirliyor. O kadar yakışıklı bir alet ki, vay be diyor insan yanından geçerken.

    İstanbul sınıfı fırkateynler de yine modern ve çok yakışıklı duruyor. Korvetlerimizin büyük abileri olacaklar inşallah.

    Şimdi "%100 yerli" denebilecek bir savunma sistemi hiçbir ülke kullanmıyor. Önce buradan başlamak lazım. Mesela ABD'nin ünlü F-35 savaş uçaklarının elektronik harp süitinin önemli komponentlerini İngiliz BAE Systems üretiyor. Ya da ABD'nin yeni fırktayen programı kapsamında Fransız/İtalyan ortak tasarımı FREMM'in bir versiyonu kullanılacak. Özellikle komponent bazında bakarsanız her ülke bir diğerinden birşeyler almak zorunda. Yoksa devasa maliyetlere katlanmak mümkün değil. Önemli olan ürünün kritik bileşenlerini kim üretiyor? Üreticisi kendin değilsen bunların alternatifi var mı? Ada sınıfına (MİLGEM'in ilk gemileri üretimi tamamlanan korvetler) ve İstif (üretimi devam eden ve denize indirilen bu gemi) sınıfına bakalım isterseniz:


    Savaş Yönetim Sistemi

    Ada: İlk iki gemi yerli Genesis Sistemi, son iki gemi daha gelişmiş yerli Genesis Advent

    İstif: Yerli Genesis Advent

    3D Arama Radarı:

    Ada: Fransız Thales SMART S MkII (ASELSAN tarafından lisans altında %90 oranında Türkiye'de üretildi)

    İstif: Yerli ASELSAN Hazar Radarı Kullanılacak

    Gemisavar füzeleri

    Ada: ABD'den ithal 8x Harpoon

    İstif: Yerli 16x Roketsan Atmaca

    CIWS (yakın hava savunma)

    Ada: ithal RIM-116 Alman/ABD ortaklığı

    İstif: yerli ASELSAN Gökdeniz ve ithal Phalanx 1B

    Orta menzilli hava savunma:

    Ada: yok

    İstif: Türkiye'nin de ortak olduğu NATO projesi ESSM füzeleri (ana yüklenici ABD),

    Hava savunma sisteminin bulunduğu dikey atım sistemleri

    Ada: yok

    İstif: yerli "Milli Dikey Atım Sistemi"

    Motorlar

    Ada: İthal ABD LM2500 + 2x Alman MTU

    İstif: İthal ABD LM2500 + 2x Alman MTU

    (Alternatif üreticiler var)

    Sonar sistemi:

    Ada: Yerli Meteksan Savunma YAKAMOS

    İstif: Yerli Meteksan Savunma YAKAMOS veya Yerli Meteksan Savunma YAKAMOS 2020

    Elektronik Harp:

    Ada: Yerli Aselsan ARES - 2

    İstif Yerli ASELSAN ARES - 2 ve AREAS - 2

    Baştopu:

    Ada: İthal İtalyan Oto Melara 76mm

    İstif: Yerli MKEK 76mm

    ...

    liste böyle uzar gider.

    Görüldüğü üzere ilk ürettiğimiz milli gemilere göre yeni gemilerde yerlilik oranı artmıştır. Bunun %100 olması çok devasa maliyeltleri de beraberinde getiecektir. Bu tablo ABD veya İtalya için de farklı değildir. Her ülke ithal bileşenler kullanıyor, kullanmak zorunda. Doğu paktında olaylar biraz daha karışık. Orada alt komponentler ilgili sağlıklı bilgiler bulmak zor. Çin ve Rusya aralarında sıkça paslaşıyor ama onların ilişki biçimi farklı. Velhasıl günümüzde sivil ticarette hiçbir anlamı olmayan " %100 yerli olmadığı sürece en ufak anlamı yok" cümlesi savunma sektörü için de geçerlidir. Böyle bir ülke yok. Kuzey Kore bile bu tanıma uymuyor üzgünüm.

    Şakasınız yada doğuştan art niyetlisiniz. Sizin beyniniz kirli, aklınız chpkk olmuş. Hdpkk belediyelerine teröre yardım ediyor diye görevden alınınca demekrasiye darbe dersiniz, yardım edene terörist demezsiniz militan demezsiniz. Devlet memurunu militan olarak suçlarsınız Beyhan şimşek renginizi belli etti gidin kuzey ırakta yaşayın derim. Sizin seçim yatırımını böyle olur ancak

    Bir şeyi üretmek teknolojinin hızlı gelişimiyle 2000 öncesine göre hem maliyet hem de zaman olarak çok daha kolay. Bu unutulmasın. Ayrıca yapılanlar nasıl finanse edildi ona da bakmak lazım. Bu hükümet kendi kaynaklarını kendi yaratıp bunları yapsın söz ayakta alkışlıycam. Ama maalesef ki tarihin en büyük vergi yüküyle biz yaptık denmesi gerçekten acı. Bütün bu yapılanlar halkın sırtına her geçen gün daha fazla yük bindirilerek yapılıyor. Şükür her sene ortalamanın üstünde zam alıyorum ona rağmen yine her sene alım gücüm daha da aşağı düşüyor. Bu nasıl iştir. Halktan beleş parayı alarak bunları yapmak kolay. Başarabiliyosan halkın refahını düşürmeden kendi yarattığın kaynaklarla bunları yap. Sonra gel ben yaptım ettim diye orda burda açılış yap. Ha bu arada AK Parti sonrası parayı bulmuş kişilerin bunları anlaması ve yorumlaması çok zor. Her geçen sene servetine servet katanlar zaten halkın halini görmek istemez. At gözlüğüyle savunur ağalarını

    Yunanistan , AB'ne bildiğim kadarıyla şımarık çocuğu olmakla birlikte AB'ne tarihsel nedenlerden dolayı istediğini yaptırabiliyor. Yani daha rahat olarak bizden daha kolay olarak amerika ile temas kurabilir ve oradaki lobilerle iletişim kurabilir.


    Ermeni ve yahudi lobileriyle işbirliği yaparak arkasına alabilir.


    Aklıma gelenler bunlar...


    El altından da destek çıkabilir...

  • "Oyun değiştirici" Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz

    Muhteşem haberler, devam...

  • Ada sınıfı korvetlerimizden birisi, adını tam olarak hatırlayamıyorum, Kuşadası limanında zaman zaman demirliyor. O kadar yakışıklı bir alet ki, vay be diyor insan yanından geçerken.

    İstanbul sınıfı fırkateynler de yine modern ve çok yakışıklı duruyor. Korvetlerimizin büyük abileri olacaklar inşallah.

    Milli fırkateyn TCG İstanbul, suya indirildi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 24 Ocak 2021; 0:28:51 >
  • 2023'e kadar beklemek niye, çünkü seçim var. Kusura bakmayın ama artık böyle şeylere milli bir duyguyla bakamıyorum; hepsi göz boyamak için yapılmış "ucuz" şeyler. Amerikanın savunma bütçesi 740 milyar dolar civarı, ama neyle neyi kıyaslıyorum Türkiye adacık gibi kalıyor yanında.

  • MaximillianFoe kullanıcısına yanıt
    Şuan Ege ve Akdenizde Yunaistana üstünlük sağlasak yeter. ABD ile karşılaştırman art niyetli olmuş.

  • İki tane beton diksendin daha çok sevinirdi malum kitle
  • MaximillianFoe kullanıcısına yanıt

    Şakasınız yada doğuştan art niyetlisiniz. Sizin beyniniz kirli, aklınız chpkk olmuş. Hdpkk belediyelerine teröre yardım ediyor diye görevden alınınca demekrasiye darbe dersiniz, yardım edene terörist demezsiniz militan demezsiniz. Devlet memurunu militan olarak suçlarsınız Beyhan şimşek renginizi belli etti gidin kuzey ırakta yaşayın derim. Sizin seçim yatırımını böyle olur ancak


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • WB kullanıcısına yanıt
    Saçmalayanlarda bugün “WB” ile birlikteyiz.
  • hayırlı olsun

  • İnanılmaz buna bile laf edenler olmuş, ideoloji çok kötü bir şey dostlar uzak durun.
  • WB kullanıcısına yanıt

    Bir şeyi üretmek teknolojinin hızlı gelişimiyle 2000 öncesine göre hem maliyet hem de zaman olarak çok daha kolay. Bu unutulmasın. Ayrıca yapılanlar nasıl finanse edildi ona da bakmak lazım. Bu hükümet kendi kaynaklarını kendi yaratıp bunları yapsın söz ayakta alkışlıycam. Ama maalesef ki tarihin en büyük vergi yüküyle biz yaptık denmesi gerçekten acı. Bütün bu yapılanlar halkın sırtına her geçen gün daha fazla yük bindirilerek yapılıyor. Şükür her sene ortalamanın üstünde zam alıyorum ona rağmen yine her sene alım gücüm daha da aşağı düşüyor. Bu nasıl iştir. Halktan beleş parayı alarak bunları yapmak kolay. Başarabiliyosan halkın refahını düşürmeden kendi yarattığın kaynaklarla bunları yap. Sonra gel ben yaptım ettim diye orda burda açılış yap. Ha bu arada AK Parti sonrası parayı bulmuş kişilerin bunları anlaması ve yorumlaması çok zor. Her geçen sene servetine servet katanlar zaten halkın halini görmek istemez. At gözlüğüyle savunur ağalarını


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • MaximillianFoe kullanıcısına yanıt
    Bu nasıl bir bakış açısı? Gemiler suya indirilirken üstlerinde tüm sistemler olmaz. Suya inmeye hazır olduğunda gemi suya iner diğer sistemler deniz üstünde veya kuru havuzda entegre edilir. Neden? Gemi su üstünde buluşmaya hazır olduğunda orada da testler yapılır. Kızak boşalır ve kızakta sıradaki geminin inşasına başlanır. İstıf sınıfı fırkateyn projesinin aksamasının nedeni ise yaşanan ambargolar ve/veya maliyet. Birçok sistemin yerlileştirilmesine karar verildi bu sistemler:
    76 mm baş topu
    Dikey atım sistemi
    3D arama radarı
    Torpido kovanları vs...

  • İstiklalFMK kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler açıklama için, denk gelmiş o zaman 2023 ne diyelim, diğer ak zihniyetlere cevap vermiyorum bile, saçma sapan şeyler demişler CHPKK falan, ne alaka yani anlamıyorum benim dediğimle. Neyse kendilerini kandırsınlar en ufak bir muharebede kendi kendine batacak demir yığını için, üstünlük sağlasınlar Yunanistan totosuyla gülüyor farkında değiller.
    Güncelleme: Karşı değilim, ancak böyle şeylerle kendimizi kandırmak acınası, %100 yerli olmadığı sürece en ufak anlamı yok. Bir de "ambargo" ile bile geciken bir projenin yerliliğiyle övünmek de. Neyse umarım yurtdışından alacağımız fiyattan ucuza malolmuştur da en azından moral olur, yine println yazan mühendislere para yedirmemişlerdir.
    Yine de bana nereleri nerede üretilmiş nasıl yerli, yüzdesini görelim; açıklayan olursa gelecek seçimde AKP'li de olurum buyursunlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaximillianFoe -- 24 Ocak 2021; 13:12:5 >
  • hardforget kullanıcısına yanıt
    Ne diyorsun sen?
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Bununla üstünlük mü sağlıyoruz, adamların arkasında NATO ve AB ve ABD var, bu zihniyetle üstünlük sağlayamazsınız. Bir de çeliğini bile Amerika'dan aldığın gemiyle hava atmaya devam edebilirsin tabi, sadece kendi kendinizi içinizde kandırıyorsunuz, kimse kanmıyor bunlara.
  • varsa yoksa istanbul biraz da ankara olsun yeter artık!

  • 2. resimde gördüğümüz gemi ise 7000 tonluk hava savunma muhribi TF-2000. Bir aksilik olmazda 2027'de suya indirilmesi planlanıyor.

  • Milli olması fikri mülki haklarının sizde olmasıdır. Bugün bazı alman marka otomobillerin camları Türkiye'de üretiliyor.. Almanlar bu araba bizden değil diye gocunuyor mu? Pejo206 tasarımcısı Türktü.. Fransızlar binmemedi mi bu arabaya? Merdecedes in tamamen Türkiye'de geliştirilen kamyonları unutmayın.. Türkler işin içinde olunca.. o bir Alman olmuyor mu?.. Azıcık düşünün eleştirirken.. iyi ye iyi.. Kötü demek zor değildir..

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.