Şimdi Ara

ABD’nin ardından Rusya da Açık Semalar Anlaşmasından ayrılma kararı aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
485
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ABD’nin ardından Rusya da Açık Semalar Anlaşmasından ayrılma kararı aldıAskeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı (ASA) imzalayan ülkeler arasında bulunan iki süper güçten ikincisi de anlaşmadan ayrılacağını duyurdu.



    1992 yılında 34 ülkenin katılımıyla imzalanan ve 2 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmadan ayrılan ABD’yi takip etme kararı alan Rusya da ASA’dan çıkacak. O dönem Donald Trump yönetiminde olan ABD hükümetinin 22 Mayıs 2020’de aldığı karar kapsamında beklenmesi gereken 6 aylık sürenin dolmasını müteakip, ASA’ya imza atan süper güçlerinden ilki olan ülke 22 Kasım 2020 itibariyle anlaşmadan çekilmişti.



    Ayrıca Bkz.Mars yüzeyini kazmaya çalışan InSight’ın görevi, başarısızlık nedeniyle sonlandırıldı



    ABD’nin anlaşmadan çekilmeye gerekçe olarak, Rusya’nın uçuşa yasak olan Hawaii ve diğer bazı Amerikan üsleri üzerinde uçuşlar düzenlediğini tespit etmesi gösterilmişti. Aynı dönemde Rusya ise ABD’yi suçlayarak ülkenin, Rusya’daki Kaliningrad ve Gürcistan’daki üsler üzerinde uçuş gerçekleştirdiğini iddia etmişti.



    Çıkar dengeleri ciddi zarar gördü



    Rusya’nın anlaşmadan çekilmesine yönelik ülke dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada “Anlaşmaya imza atan ülkeler arasından sağlanan çıkar dengesinin büyük bir zarar gördüğü değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi. Rusya ayrıca, ABD’nin anlaşmadan çekilmesini müteakip Moskova yönetiminin anlaşmayı canlı tutma çabasına Washington’a bağlı müttefiklerin kayıtsız kaldığını da söyledi.



    ABD’nin ardından Rusya da Açık Semalar Anlaşmasından ayrılma kararı aldı



    Ülkemizin de imza koyduğu ASA, dünya üzerinde bugüne kadar imzalanmış en teknik ve detaylı anlaşma olarak gösteriliyor. Anlaşmanın dikkat çekici bir diğer özelliği ise teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesi gerekliliği olarak gösteriliyor. (Kaynak)



    Anlaşmanın genel kurallarına aşağıda göz atabilirsiniz




    • Gözlem uçuşu mesafesi ülkenin arazisinin büyüklüğü ile orantılı olarak hesaplanır.

    • Gözleyen taraf Antlaşma kurallarına uymak kaydı ile istediği rotayı uçmakta serbesttir. Gözlenen ülke sadece güvenlik, meteoroloji gibi konularda uyarılarda bulunabilir ancak uçup uçmama kararı gözleyen ülkeye ait olup hiçbir yasak bölge sınırlaması bulunmaz.

    • Gözlenen ülke uçuş güvenliği, hava yolu trafikleri gibi konularda gerekli koordineleri yapar.

    • Gözlem uçuşu esnasında antlaşmaya taraf olmayan ülke topraklarına 10 km'den daha fazla yaklaşılmaz.

    • Gözlem uçağı optik, infrared(IR), radar elektromanyetik bandlarında panoramik, framing, video ve SAR algılayıcıları ile donatılabilirler.

    • ASA Gözlem Uçağı üzerinde bulunan ve gözlem uçuşunda kullanılacak tüm algılayıcıların taraf ülkelerin gönderdiği uçuş, uzaktan algılama ve antlaşma uzmanları tarafından belgelenmesi (onaylanması) gereklidir.

    • Sanayi casusluğu yapılmaması için gözlem uçuşu esnasında optik algılayıcılar ile 30 cm, IR algılayıcılar ile 50 cm, SAR prensibine çalışan algılayıcılarla ise 3 m'den daha iyi çözünürlüklü görüntü alınmaz.

    • Gözlem uçuşu farklı ülkelerle müşterek olarak icra edilebilir.

    • Gözlem uçuşundan elde edilen görüntüler antlaşmaya dahil diğer ülkeler tarafından istendiğinde paylaşılabilir (görüntülerin paylaşıldığı tüm üye ülkelere duyurulur).




    Kaynak:https://www.defensenews.com/air/2021/01/15/russia-follows-us-to-withdraw-from-open-skies-treaty/







  • Öyle kolay kolay eskiden olduğu gibi top yekün savaşamazlar bir kere savaşa ak eskisi gibi nesil kalmadı toplumlar çok iç içe oldu ikincisi savaşın etkisi yıkıcı olur biliyorsunuzdur savaş ekonomisi diye birşey vardır savaşın ardından bunu toplamayı kimse kestiremiyor yoksa bu savaş bu zamana kalmaz çoktan başlamıştı ve bitmişti
  • Zaten 7/24 uydulardan görüntülüyorlar böyle bir anlaşmanın olması bile anlamsız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Portraitclub -- 17 Ocak 2021; 1:12:5 >
  • Dünya savaşına doğru adım atılıyor yavaş yavaş. Avrupa'da İslam karşıtı söylemlerin ve eylemlerin artması, Amerika'da ki huzursuzlukların dinmesi için yeni yönetimin en azından bir savaş çıkarması gerekliliği (iç siyasette kendilerini güçlü göstermek adına), Rusya ve Çin'in süper güçlerini deneme istekleri, İsrail'in her fırsatta İslam ülkeleri üzerinden bölgeyi kaşıması vb olaylar büyük bir savaşın çıkabileceği konusunda beni olumsuz düşüncelere sevk ediyor.

  • Cok az kaldi, bu adamlarin Rusya'yi bu kadar ablukaya almasinin tek bir nedeni var oda elindeki ucsuz bucaksiz verimli kullanilmayan topraklar.Rusya'nin elinde nükleer gücü olmasaydi simdiye param parca etmislerdi ülkeyi.

  • celeroni kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum bence en fazla 9 sene kaldı savaşın çıkmasına.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr20mouse -- 17 Ocak 2021; 3:37:56 >
  • Savaş çıkarsa dünya savaşı olur.buyuk güçlerin birbirleri ile savaşı değilde sömürge devletlerden başlar .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle kolay kolay eskiden olduğu gibi top yekün savaşamazlar bir kere savaşa ak eskisi gibi nesil kalmadı toplumlar çok iç içe oldu ikincisi savaşın etkisi yıkıcı olur biliyorsunuzdur savaş ekonomisi diye birşey vardır savaşın ardından bunu toplamayı kimse kestiremiyor yoksa bu savaş bu zamana kalmaz çoktan başlamıştı ve bitmişti

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.