Şimdi Ara

Mars yüzeyini kazmaya çalışan InSight’ın görevi, başarısızlık nedeniyle sonlandırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mars yüzeyini kazmaya çalışan InSight’ın görevi, başarısızlık nedeniyle sonlandırıldıNASA'nın 850 milyon dolarlık maliyetle geliştirdiği ve Mayıs 2018'de uzaya gönderdiği InSight gözlem aracı, yaklaşık altı ay süren yolculuğun ardından 26 Kasım'da Kızıl Gezegen'in yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yapmıştı. Gezegenin yeraltı yapısıyla ilgili araştırmalar yapmak maksadıyla tasarlanan uzay aracı, ne yazık ki Mars toprağının sıra dışı yapısının ortaya çıkardığı karşılaştığı sorunlar nedeniyle asli görevinden emekli edildi.



    Ayrıca Bkz.İngiltere, Rolls-Royce ile birlikte uzay araçları için nükleer enerjiyle çalışan motor geliştirecek



    Mars jeolojisinin InSight gözlem aracına çok fazla geldiğini ifade eden NASA, uzay aracının sahip olduğu “köstebek” lakaplı ısı sondasının yüzeyin 3 metre altına inecek şekilde bir delik açma denemelerinin maalesef başarılı olamadığını duyurdu. Kurum yaptığı açıklamada, “Köstebek sondası, Mars toprağının beklenmedik biçimde topaklanması nedeniyle yerin altına yeteri kadar nüfuz edemedi” ifadelerini kullandı. Kurum, bundan yaklaşık bir yıl önce sondanın toprak tarafından itildiğini belirtmişti.



    NASA’nın aldığı bu kararla, Mars’ta meydana gelen depremleri ilk kez duymamızı sağlayan InSight macerasının da tamamen olmasa bile sonuna gelinmiş oldu. Kurum, son bir umutla 9 Ocak tarihinde köstebeğe bir şans daha vermiş ancak bunda da başarısız olunmuştu.



    Mars yüzeyini kazmaya çalışan InSight’ın görevi, başarısızlık nedeniyle sonlandırıldı



    InSight görevi sonlandırılmış bile olsa NASA’nın elde ettiği veriler, araştırmacıların çok değerli tecrübeler edinmesine yol açtı. Uzay aracından elde edilen veriler, gelecekte icra edilecek görevlere yönelik yapılacak planlamalarda bilim insanlarına yardım edecek.



    Uzay aracının köstebek görevi sonlandırılmış olsa da InSight’ın robotik kolu, uzay aracının sismometresi (SEIS) ile gezegenin jeolojisi hakkında daha detaylı veriler elde etmeye çalışacak. Uzay aracı bu görevde, meteoroloji verilerini inceleyerek gezegen çekirdeğinin sıvı mı yoksa katı mı olduğunu anlamaya çalışacak. InSight, 2022 yılında Mars’a iniş yapması beklenen Perseverance uzay aracıyla da insanların Dünya dışı bir gezegende ilk kez bir meteoroloji ağı kurmasına yardım edecek.




    Kaynak:https://www.engadget.com/nasa-insight-mole-drill-mars-failure-122006403.html







  • "Toprak bile kabul etmiyor" sözü gerçek oldu.

  • İnsan olmadan böyle boşuna para ve zaman harcanır işte. Halbuki insan olsa anında bir çözüm bulur düzeltirdi.
  • gun kullanıcısına yanıt
    Gerekirse kazma kürek :D

  • bu gidişle mars görevleri 2030 öncesinde başlayamayacak

  • quote:

    Orijinalden alıntı: gun

    İnsan olmadan böyle boşuna para ve zaman harcanır işte. Halbuki insan olsa anında bir çözüm bulur düzeltirdi.

    Oraya insan yollamak ve kalmasını sağlamak için harcanacak para yüz milyarlarca dolarla ifade edilir ve bunu yapmak içinde onlarca yıllık çalışma gerekir. Kazanılan tecrübe bile şu araç için harcanan paraya değer.

  • koçari K kullanıcısına yanıt
    Öyle canım aslında yaptığımız robotların ne kadar beceriksiz olduğuda var tabii. Şurada Mars’a gönder indir ama sonuç bu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gun

    Öyle canım aslında yaptığımız robotların ne kadar beceriksiz olduğuda var tabii. Şurada Mars’a gönder indir ama sonuç bu.

    Beceriksiz robotlar her yıl gelişiyor . Yenisini, gelişmişini yapıp yollarlar. Biri yapamazsa diğeri yapar. Adamlar mars yüzeyinde hala tekel konumundalar.

  • koçari K kullanıcısına yanıt
    Tamamda bize yıllarca yutturdular Mars’a seyahat 2020 diye ben şüpheliyim bu gidişle 2040’tan önce zor gibi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gun

    Tamamda bize yıllarca yutturdular Mars’a seyahat 2020 diye ben şüpheliyim bu gidişle 2040’tan önce zor gibi.

    Resmi bir insanlı mars politikası başlatılmadıktan sonra haberler çok da itimat etmemek lazım. Diyorum ya aşırı pahalı ve riskli bir iş. Onca sorun varken kolay kolay devletler bu işe girişmez. Belki çin abd arasında sovyetler gibi bir uzay yarışı başlarsa siyasiler bu işe daha fazla bütçe ayırabilir. Ama onun dışında ağırdan ilerleyecektir gelişmeler. Marstaki robotları yıllarca görev yapıyorlar. Yapay zeka vs geliştikçe belki insan yollama gereği bile duymayabilirler. Umarım ölmeden böyle insanlı bir seferi izleme şansımız olur , ne diyelim.

  • koçari K kullanıcısına yanıt
    Yarış dediniz iyi dediniz Mars’a daha kimse NASA’dan başka inemediği için NASA’nın acelesi yok.

    Belki başka bir ülke zorlasa vs ABD’de gurur yapar gider.

    Şimdi Ay’a inen filan olduğu için Ay’a tekrar insan gönderecekler bakalım ilerde de üs filan kurabilirler Mars’a gitmeden önce olabilir bunların hepsi.

    Ay’ın çekimimin insan vücuduna uzun süreli etkisi ne olur acaba ?
  • elon mask'ın yaptığı denemelerle ilgili konu varsa yorumlara bir bakayım diye bölüme girdim ama hiç bir konu göremedim. bir bu konuda mars kelimesi geçiyor. ben de yorum bırakayım dedim. mars üzerine insanoğlu bir araç indirdi ise kesinlikle başarılı olmuştur. indirilen cihazın yetenekleri tam olarak kullanılamaması bir sorun olarak algı bıraksa bile yaşanan bu sorun bir sonraki cihazın yeteneklerinin nasıl olması gerektiği hususunda bir bilgi edinimini sağlamış oluyor. yani başarısızlıkla bile başarı elde etmiş olunuyor. yalnız bir konuda ağır eleştiri getireceğim ben. bu elon mask'ın hala ne yaptığını anlamış değilim. sürekli bir şeyler fırlatıyor ve kesinlikle bir tecrübe ediniyor ama sonuçlarından onun da pek memnun olduğunu sanmıyorum. boşa kürek çekiyor gibi. bir şeyleri yanlış yapıyor. geri adım atarak bir şeyleri değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. öncelikle küt diye koloni göndermek yerine. insanı mars yüzeyine kondurup geri getirmeyi ilk hedef yapmalı kendisine. bunun için de ay'ı kullanması gerekecek. mars'a geri dönüşü olmayan bir yolculuk başlatması, insanları ölüme yollamaktan başka bir şey değil. buna bilim demeye dilim varmıyor. bilim uğruna canlarına feda ettiler veya edecekler sözü de yavan kalıyor şimdi doğruya doğru kimse kimseyi kandırmasın. kısaca elon mask, insan odaklı bir çalışma yapmıyor. bu da başarısız olacağına alamet. insan odaklı hareket ederse başarıyı yakalar. yoksa yalan olur o da.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.