Şimdi Ara

İngiltere, Rolls-Royce ile birlikte uzay araçları için nükleer enerjiyle çalışan motor geliştirecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İngiltere, Rolls-Royce ile birlikte uzay araçları için nükleer enerjiyle çalışan motor geliştirecekİnsanlığın gözünü artık Mars’a diktiği ve Kızıl Gezegen’de koloniler kurma fikriyle iyiden iyiyi haşır neşir olduğu artık birçoğumuzun aşina olduğu bir durum. Mevcut teknolojiyle 6 ila 8 ay süreceği tahmin edilen insanlı Mars görevlerini yeni ve gelişmiş itki sistemleriyle daha kısa sürede gerçekleştirme hayali de benzer şekilde üzerinde fazlasıyla mesai harcanan bir süreç. İngiltere ve İngiliz Rolls-Royce’un kurduğu ortaklığın bu durum için ortaya koymayı planladığı çözüm ise nükleer itki sistemleri olarak karşımıza çıkıyor.



    Ayrıca Bkz.Jüpiter'deki Juno uzay aracı, gizemli uydu Europa'ya yaklaşacak



    Mars ve ötesini keşfetmek adına başlatılan bu projede nükleer enerji ve bunun kullanıldığı itki sistemlerini inceleyecek ortaklık, bu sayede uzaydaki seyahat süresini kısaltmak ve derin uzay görevlerinde ve güneş enerjisinin yeterli olmadığı senaryolarda nükleer enerjinin nimetlerinden yaralanma hedefleriyle hareket edecek. Gezegen bilimcilerin de bir araya getirileceği projede, nükleer enerjinin uzay sanayini ne şekilde değiştirebileceği irdelenecek.






    Projeye yönelik ortaklığın her iki kanadından da yapılan açıklamalar bulunmakta. Örneğin, Rolls-Royce Savunma Başkan Yardımcısı Dave Gordon bu kapsamda, “İngiltere’nin bu alandaki imkân ve kabiliyetini takdir etmek gerekli. Zira, İngiliz nükleer ağı ve tedarik zincirinin güçlü pozisyonu bizlere bu projede güç verecek. Gezegenimizi korumak, onun emniyetini sağlamak ve evreni keşfetmek için nükleer enerji projelerine devam ederken için bu ve bunun gibi farklı projeleri de hayata geçirmeyi dört gözle bekliyoruz.” ifadelerini kullanmış.



    Uzun bir süredir gündemde



    İngiltere Uzay Ajansı Müdürü Dr. Graham Turnock ise nükleer enerjinin uzay görevleri için kullanılması konusunu, oyunun kurallarını değiştiren bir konsept olarak gördüğünü söylemiş. Graham bu konuda yaptığı açıklamada, “Söz konusu çalışmayla nükleer enerjiyle işleyen uzay araçlarının heyecan verici potansiyelini ortaya çıkarabilecek ve henüz olgunlaşmamış teknolojinin bizleri uzayın derinliklerine çok daha hızlı bir şekilde ulaştırıp ulaştırmayacağını anlamaya çalışacağız.” sözlerini sarf ettiğini görüyoruz.



    Konuya ilgi duyanların bileceği üzere nükleer enerjinin uzay yolculuklarında kullanılma fikri aslında bir ilk değil. ABD’nin 50’li ve 60’lı yıllarda bu alanda çalıştığı ancak 70’lerde bundan vazgeçtiği biliniyor. Fakat, Kuzey Amerika ülkesinin nükleer enerji ve uzay görevleri defterini yeniden açtığı da söylenmekte. Hatta Bulgaristan merkezli bir çalışmada, nükleer enerjiyle işleyen bir uzay aracının Jüpiter’i keşfetme fikri de gündeme gelmiş durumda.



    Bakalım hem enerji üretimi hem de savunma sanayi alanında caydırıcılık anlamında kullanılan nükleer enerji, uzayın keşfi için bizleri ne gibi kapılar açacak?  




    Kaynak:https://interestingengineering.com/uk-teams-up-with-rolls-royce-on-nuclear-spacecraft-engine



  • Uzaylıları kanser yapacaklar!

  • Füzyon motorlari yapacaklar
  • Roketin arkasında artarda nükleer bomba patlattıklarını düşünün. İşte ortaya çıkan nükleer kirliliği nasıl engelleyecekler acaba? Orion projesi bunun içindi zaten. Ortaya çıktı ki nükleer fizyon itki motorlarının yaydığı radyasyon gemide bulunan astronotları etkiliyor. Sonra da iptal edildi.

  • DubSteq kullanıcısına yanıt
    Bu sistemde nükleer patlama yok, iyon iticiler, uzaya radyoaktif olmayan iyonlar püskürtüyor, o motorun çalışması için gerekli olan enerji yüksek olduğu için nükleer reaktörlü uzay gemisi yapılmak isteniyor.

    Şu anda dünya yüzeyinde çalışan nükleer denizaltılar ve nükleer enerji ile çalışan uçak gemileri var, bunlar etrafta atom bombasa patlatarak mı ilerliyor hayır, askerleri radyasyondan ölüyor mu hayır.

    Olacak şey bu yani, bahsettiğiniz şey ile bir alakası yok.

  • draconist kullanıcısına yanıt
    nükleer denizaltı ve uçak gemiler sizce gerçekten nükleer reaktör ile mi çalışıyor? bir daha düşünün... denizaltının içinde radyoaktif bir reaktör.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Bu benim düşünüp fikir yürüttüğüm bir cevap değil, dünya üzerinde Nükleer enerji ile çalışan Uçak gemileri ve Denizaltılar vardır, bunlar gizli bilgi değil, hangi gemi ve denizaltılarda nükleer reaktör var bunlar biliniyor.


    Bazı reaktörlerin markası modeli bile bellidir, örneğin Westinghouse A2W

    https://en.wikipedia.org/wiki/A2W_reactor


    Uçak Gemisi ve Denizaltılardaki mini reaktörler yüksek basınçlı buhar oluşturmak için kullanılır. Buhar pervaneleri çevirmek için güç sağlayan itme türbinlerini döndürür. Ek türbinler de gemi için elektrik üretir. Buhar soğudukça ve tekrar suya yoğunlaştıkça, su sisteme geri yönlendirilir ve işlem yeniden başlar.


    Nükleer reaktör bölmesi, mürettebatı reaktör tarafından salınan radyasyondan korumak için korunur ve reaktör çalışması sırasında mürettebata erişim yasaktır. Reaktör mühendisleri düzenli olarak kontrol edilen radyasyon monitörleri takarlar. Sıkı güvenlik prosedürlerini takip ederler, vardiyalı çalışırlar ve radyasyona maruz kalmayı sınırlandırmak için işi dikkatlice planlarlar.


    Kaynak https://www.epa.gov/radtown/nuclear-submarines-and-aircraft-carriers


    Fransız denizaltısından Nükleer reaktör bölümünün çıkarılma işlemi

    https://www.reddit.com/r/submarines/comments/ezv7pj/removal_of_a_nuclear_reactor_compartment_from/



    Siz “bir daha düşünün” diye sorarken ne düşündünüz acaba, koca şehre güç veren nükleer reaktörler mi canlandı gözünüzde, bunun bir gemi ya da denizaltıya sığmayacağını düşünüp, o yüzden mi bu kadar emin şekilde bir daha düşünün dediniz, bilgimiz olmayan konularda biliyormuş gibi yorum yapmasak çok güzel olurdu.


    Dünyadaki bütün Nükleer Reaktörlerin amacı suyu kaynatmaktır, bu kaynatılan su buhara dönüştürülür bu buhardan basınç elde edilir, o basınçla da elektrik üretecek olan jeneratörler çalıştırılır, olay en basit hali ile budur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi draconist -- 7 Şubat 2021; 13:14:53 >
  • draconist kullanıcısına yanıt
    Reaktör suyu kaynatarak 1 milyon tonluk uçak gemisini 60km/h hızla götürebiliyor yani? Böyle birşeyi mümkün gösterebilmek için epey makale döşemişler fakat böyle birşey mümkün değil.

    linkler çok kısır.

    United_States_naval_reactors makalesinde naval reaktörünün resimlerini görürüm derken bir tek The Naval Reactor Disposal Site 'ı yani reaktörün çöp kutusunu görebildim. A2W_reactor makalesinde de şekil şema yok, anlatım var.Fransız denizaltısındaki reaktörün de içini gösteren resim yok, milyonlarca insanın takip ettiği twitter redditte 2 resimle olmaz bu işler.

    radyasyon, su kaynatma ile uçak gemisi ilerlemez. o uçak gemileri jet uçakları ile aynı yöntemi kullanarak ilerliyor: atmosferik enerji. atmosferde devasa bir enerji var. Boeing, Airbus tüm jet uçakları o enerji ile uçuyor. Kanatlar içindeki sıvı yakıt ile değil, kanat içine girebilecek yakıt ile zaten mümkün değil. aynı yöntemi uçak gemileri de kullanıyor, reaktör radyasyon diye başka şekilde anlatılıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle bir uçak gemisi 1 milyon ton değil, en ağırı 100.000 ton civarıdır ve deniz üzerinde hareket eden bir nesneyi ne kadar ağır olursa olsun hareket ettirmek sandığınız kadar da zor bir işlem değildir, bu gemileri ufacık sahil yanaşma botları gemiye dayanıp veya halatla yönlendirip, bakım zamanları örneğin havuza çekebilmektedir, bunda şaşıracak bir durum yok, yazdıklarınız zaten konuya ait en ufak bilginiz olmadığını gösteriyor, bu gerçeklere inanmamak sizin kişisel tercihiniz. Bu yazdıklarımdan başka da sizi kaale alıp daha başka cevap verecek değilim.


    Koskoca şehirleri nükleer reaktörler mümkün değil dediğin yöntemle elektrik üretip besliyor, denizaltı ve gemiye elektrik üretmesine mi inanamadın, reaktörlerin resmi olacak diye de bi kanun mu var, adam sana askeri teknolojisinin sırlarını paylaşır mı, belli ki askeri konularda hiç bilginiz yok, örneğin yeni denizaltı pervanesi dahi resmi çekilip yayınlanmaz, üstü örtülür, adamlar bu kadar da önemli teknolojileri açıp her yerini gösterecek değiller sanırım, kaldı ki nükleer reaktör dediğin şey de rahat rahat her yerini açıp “bakın bu nükleer reaktör” diye gösterilebilecek bir şey değil, tabi ki kapalı kutu gibi gözükecekti.


    Gemilerde 1 tane nükleer reaktör olmaz, örneğin USS Enretprise uçak gemisinde

    8 adet Westinghouse A2W Nükleer Reaktör.

    4 adet Westinghouse Buhar Türbini.

    vardır. Uçak gemisi üstündeki jet uçaklarını fırlatma sistemi olan katapult bile o reaktörün ürettiği basınçı buhar ile fırlatılır, o buhar gemideki 4 adet buhar türbinine yollanır, türbinler basınç ile dönerek hem elektrik elde edilir hem de hareket sağlanır.


    Şehirlerdeki barajlarda da buna benzer türbinler vardır, normal barajlarda biriktirilmiş olan basınçlı su, o basıncın etkisi ile barajlardaki türbinleri döndürür ve elektrik üretilmeye başlar.

    Nükleer reaktörde ise baraj kurmadan, var olan suyu kullanarak, (bu yğzden deniz kenarlarına nükleer reaktörler inşa edilir) kaynatma yöntemi ile suyu ısıtarak buhar elde edilir daha sonra o buhar basınçı ile elektrik üretecek olan türbinler döndürülür, sistem bu zamana kadar böyleydi.


    sSizin çıkıp kafanız almadığı için “yok efendim öyle şey mi olur, mümkğn değil” gibi açıklamalarınız ancak sizi komik duruma düşürür, lütfen bilginiz olmayan konularda fikir ileri sürmeyin, hele hele hiç iddialaşmayın, ben sizi adam yerine koyup cevap veriyorum, boş boş iddialar sunmaya devam ederseniz artık cevap da vermeyeceğim, okuyun araştırın.

  • Uçak gemisini 60km/h hıza çıkarmakla sahil yanaşma botlarının bakım havuzuna çekmesini mi karşılaştırıyorsunuz?

    Sadece bilgi değil biraz akıl ve mantık ta gerekli.

    Ayrıca hem cevap vermeyeceğim demişsiniz hem uzun uzun bir cevap yazmışsınız, coğunu okuyamadım cunku kayda deger bir bilgi yok.

    Şehirlerdeki barajlar demişsiniz. Kaç sehirde baraj var? Sehirler artık barajlarla elektriklenmiyor önce bilgileriniz güncelleyin sonra "benimle iddialaşmayın" deyin, yoksa siz komik duruma düşersiniz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.