Şimdi Ara

10 yıllık bir araştırmanın sonucunda, şiddet içerikli oyunlar ile şiddet eğilimli olmanın arasında bir bağ bulunamadı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
2.115
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 10 yıllık bir araştırmanın sonucunda, şiddet içerikli oyunlar ile şiddet eğilimli olmanın arasında bir bağ bulunamadı



    Video oyunlar popülerliğe kavuştuğundan bu yana neredeyse her yıl bazı şeylerin suçu oyunlara atılıyor. Özellikle Amerika'da yaşanan her suç olayında mutlaka birileri suçu oyuna atıyor. Sadece Amerika değil, ülkemizde de milyonlarca insanın izlediği haber programlarında oyunların suçlandığını gördük.



    Ayrıca Bkz.The Mandalorian, 2020'nin en çok korsan izlenen dizisi oldu



    Yapılan son araştırmayla da oyuncuların yıllardır kızgın olduğu durum bilimle de kanıtlanmış oldu. Cyberpsychology'nin Grand Theft Auto ile Büyümek isimli 10 yıllık çalışması sonucunda; şiddet içerikli oyun oynayan çocukların, şiddet eğilimi göstermesi ve oyunlar ile arasında bir bağ bulunmadığı ortaya çıktı.



    Çalışma yaklaşık olarak 10 yıl sürdü ve kişi merkezli çağdaş bir çalışma türü ile sürdürüldü. Yani sadece verilere göre değil; çocukların sosyo-ekonomik yapıları, cinsiyetleri ve yaşadıkları yer gibi çeşitli değişkenler kullanıldı. Ayrıca çocuklar farklı ırklardan seçildi. 



    Çalışmanın sonucunda ise genel olarak erkeklerin, kızlardan daha çok şiddet içerikli oyun oynadığı ortaya çıkarken, oyunlar ile şiddet eğilimi gösterme arasında bir bağ bulunamamış. Çalışma sonucunda çocuk yaşta yüksek şiddetli oyun oynayan çocukların, %4'ü yüksek oranda şiddet eğilimi gösterirken, %23'ü orta oranda şiddet eğilimi göstermiş ve %73'ü de düşük oranda şiddet eğilimi göstermiş. Bu sayılar da normal bir toplumun şiddete eğilim oranıyla çok yakın.



    Çalışmanın tam ismi "Growing Up with Grand Theft Auto: A 10-Year Study of Longitudinal Growth of Violent Video Game Play in Adolescents".




    Kaynak:https://gamesage.net/blogs/news/ten-year-long-study-confirms-no-link-between-playing-violent-video-games-as-early-as-ten-years-old-and-aggressive-behavior-later-in-life







  • Bu tip çalışmalar zaman alır. Deneklerin belli yaş gruplarına eriştikleri dönemleri de incelemek gerekir. Şiddet eğilimlerini anketler ile de ölçebilirsiniz, kişiyi ayrıca stres altında bırakıp verdiği tepkiyi de ölçebilirsiniz. Sonra toplum geneli ile kıyaslarsınız.

    Boş bir çalışma olabilir sizin için ama neticede bunun gibi bir çok araştırma var ve özellikle psikolojik tedavilerde kaynak problemi tespit edip sorunun kökünden çözülmesi için fikir veriyor.

    bununla ilgili ciddi ciddi 10 yıldır falan araştırma mı yapılıyormuş aptal show tv akşam haber saatini doldurma haberlerinden biri olarak görüyordum ben bunu. malesef ciddiye alan da çok var özellikle türkiye gibi cahil toplumlarda.


    edit: son cümlemin son kısmını malesef konuda da bana cevap verenlerden bolca görmüşüz. sağolun arkadaşlar aydınlattığınız için. ben de bütün insanlık işi gücü bırakmış 10 senedir bu konuyu çözmeye çalışıyor sanıyordum. öğrenmiş oldum sağolun  

  • bununla ilgili ciddi ciddi 10 yıldır falan araştırma mı yapılıyormuş aptal show tv akşam haber saatini doldurma haberlerinden biri olarak görüyordum ben bunu. malesef ciddiye alan da çok var özellikle türkiye gibi cahil toplumlarda.


    edit: son cümlemin son kısmını malesef konuda da bana cevap verenlerden bolca görmüşüz. sağolun arkadaşlar aydınlattığınız için. ben de bütün insanlık işi gücü bırakmış 10 senedir bu konuyu çözmeye çalışıyor sanıyordum. öğrenmiş oldum sağolun 10 yıllık bir araştırmanın sonucunda, şiddet içerikli oyunlar ile şiddet eğilimli olmanın arasında bir bağ bulunamadı 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dodofran -- 6 Ocak 2021; 18:16:35 >
  • Yıllardır oyun oynarım hiçbir zaman böyle bir eğilimim olmamıştır.

  • Valla olsaydı bizde olurdu herhalde ilk önce. 90ların ortasından beri bam gün devam. Yaş oldu 36 hala devam

    (iç işleri bakanlığının iznine tabii zamanlarda)

  • dodofran D kullanıcısına yanıt

    Bu tip çalışmalar zaman alır. Deneklerin belli yaş gruplarına eriştikleri dönemleri de incelemek gerekir. Şiddet eğilimlerini anketler ile de ölçebilirsiniz, kişiyi ayrıca stres altında bırakıp verdiği tepkiyi de ölçebilirsiniz. Sonra toplum geneli ile kıyaslarsınız.

    Boş bir çalışma olabilir sizin için ama neticede bunun gibi bir çok araştırma var ve özellikle psikolojik tedavilerde kaynak problemi tespit edip sorunun kökünden çözülmesi için fikir veriyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belki de oyunlar stres atıp rahatlamamıza yardımcı oluyor. Gerçek hayattan kopup kafa boşaltıyoruz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyle olsa şuan katil olmuştum. 7-8 yaşında atari salonlarına gitmeye başladım. Hala da oyun oynarım ama şiddet eğilimim yok. İş ailede bitiyor. Tabi oyunlardan etkilenen insanlar da çıkacaktır ama bu başlı başına bir kriter değil. Çukur izleyip mafyaya özenmek ayrı oyun oynamak ayrı!..
  • Başlığa cevap veriyorum: Yok çünkü.
  • Araştırma sonucunda "Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların, şiddet eğilimi göstermesi ve oyunlar ile arasında bir bağ bulunmadığı ortaya çıktı." deniyor. Tamam bunu kabul ettik. Ama çocukların psikolojisinin tüm yönleriyle dikkate alındığı bir araştırma değil bu. Sadece "Suça yönelimi" araştırıp ortaya koyuyor. Yani "Bu oyunlarda sıkıntı yokmuş, hadi istediğiniz oyunu oynayın çocuklar" diyeceğimiz bir durum yok ortada.

    Yaş sınırını uygulamak çok zor bir iş; kabul. Ama en azından engelleme için daha sıkı tedbirler almak gerek. Oyun sektörü kazandığı paraya bakıyor. Onların umrunda olmaz. Asıl denetlemenin kurumlar ve ebeveynler tarafından yapılması lazım.

    Sadece bize mahsus değil bu, global bir sorun. Bu durumun bizi hangi sonuçlara götüreceğin kimse bilmiyor malesef. Belki karamsar düşünüyorum, bilemiyorum. Ama riske attığımız şey çocuk, gelecek nesil. Eminim baba olanlar, endişelerimi daha iyi anlayacaktır.

    Yaşadığımı söyleyeyim; On yaşındaki kızımın tablette oyun oynama süresi var. Kaçamak yapıp bazen süresini epey aştığı oluyor. O gece kabuslarla uyanıyor. Yatıştırana kadar epey zorlanıyoruz. Oynadığı da masum bir tablet oyununu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 6 Ocak 2021; 1:11:10 >




  • Cs 1.5 te b44 silahının aynısını tahtadan yapmıştık. Tak tak tak diye ağzımızla ses yapıp savaşıyorduk mahallede. Bir gün biraz daha ciddi olsun diye yaptığımız tüfeklerle birimize vurmaya başladık. Derken iş kavgaya kadar gitti. Sonra hepimizin kafası gözü dudağı kanıyor.
  • 10 yol çöp oldu. O kadar sürede acaba oyun oynayıp mı denediler yoksa oynayanları mı izlediler
  • Mavi Balina bunu beğenmedi..
  • şiddet içerikli oyun oynayıp şiddet eğilimi gösteren çocuk net olarak aileden problemlidir

  • Etkisi varsa bile, bazı malum cahil kesimin rastgele abarttığının %5'i kadar yoktur.

  • Zaten çocukların şiddet içerikli oyun oynamaması lazım.

    Şiddette eyleme şıp diye dökulmez. Herhangi bir bağ bulunamadı demek doğru olmaz. Şiddetten önce öfke ve korku gibi duygular gelir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 6 Ocak 2021; 4:57:58 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dodofran

    bununla ilgili ciddi ciddi 10 yıldır falan araştırma mı yapılıyormuş aptal show tv akşam haber saatini doldurma haberlerinden biri olarak görüyordum ben bunu. malesef ciddiye alan da çok var özellikle türkiye gibi cahil toplumlarda.


    edit: son cümlemin son kısmını malesef konuda da bana cevap verenlerden bolca görmüşüz. sağolun arkadaşlar aydınlattığınız için. ben de bütün insanlık işi gücü bırakmış 10 senedir bu konuyu çözmeye çalışıyor sanıyordum. öğrenmiş oldum sağolun  

    10 yıl boyunca deneklere sorulan birkaç sorudan ibaret sadece, oturup 10 yıldır sadece bununla uğraşmıyor insanlar. Verinin ve sonucun güvenirliği açısından zaman dilimi uzun tutuluyor ki gündelik aşırı sapmalardan etkilenip yanlış çıktılar alınmasın


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • homebird kullanıcısına yanıt
    10 yaşındaki çocuk için normal değil, 0-6 yaş olsa neyse. Uzmana başvurun
  • çevremde şittede meyilli insanların çoğu hala cs 1.6 , knight online falan oynuyor


    ve genelde bu tiplerin ne iyi bir pc alacak kadar paraları var ne de steam dan oyun alacak paraları var

  • türkiyeyi araştırma dışında tutmuşlar galiba, yoksa bu kadar manyak kendiliğinden oluşamaz

  • homebird kullanıcısına yanıt
    İnanın bana 10 yaşındaki çocuğunuza yaş sınırının üzerindeki GTA5 veya God Of War oynatın denmiyor bu oyunların zaten üzerinde yaş sınırı var. Şiddet oyunu burada nelermiş ve bu çocukların yaşları neymiş açıklanması iyi olurdu. Ama masallarla büyütülen çocuklar bile kabuslar görüyor. Pamuk prensense zehirli elma veren cadılar, büyük annesine pasta götüren çocuğun büyük annesini yiyen kötü hain kurtlar da dinleyen küçük çocuklar hep kabuslar görür. Kabus görmek çocuğun tehlikelere karşı savunma mekanizmasını geliştirir çok da şeetmeyin.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.