Şimdi Ara

SpaceX'ten çılgın plan: Dünyanın en büyük roketini 'kuleyle yakalamaya' çalışacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SpaceX'ten çılgın plan: Dünyanın en büyük roketini 'kuleyle yakalamaya' çalışacak



    Elon Musk'ın ünlü şirketi SpaceX uzayda yine çok ilginç bir planla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Starship uzay gemisiyle tekrar kullanılabilirlikte bir üst seviyeye çıkmayı planlayan şirket, devasa Super Heavy iticisini iniş denemelerinde kalkış kulesiyle yakalamaya çalışacaklarını duyurdu. Musk'ın konuyla ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklama uzay hayranlarında büyük bir heyecan yarattı.



    Super Heavy ile ilgili bir hayranın hazırladığı animasyona cevap veren Musk,"Super Heavy İticisini kalkış kulesi koluyla yakalamaya çalışacağız. Izgara kanatlarını kullanarak yükü alacağız." ifadelerini kullandı.





    Elon Musk'ın sözleri ilk bakışta elbette epey enteresan geliyor. Super Heavy gibi dev bir roketi iniş yaparken kalkış kulesiyle yakalama fikri uzay camiasında daha önce benzeri duyulmamış bir iş. Elon Musk ise, mühendislik tarafından bakıldığında bu fikrin uzun vadede çok yararlı olacağını söylüyor. 



    Kalkış kulesiyle roket yakalama fikrinin faydalarından bahseden Musk,"Kütleyi azaltacak, bacak maliyetinden kurtaracak ve iticinin tekrar bir uçuş için hemen pozisyonlanabilmesini sağlayacak — bir saatten kısa sürede aynı itici ikinci kez kalkışa geçebilecek." şeklinde konuştu.





    SpaceX'in Falcon 9 roketleri iniş denemelerinde dört bacak kullanıyor. Bacaklar karbon fiber ve alüminyüm gibi hafif materyallerden imal ediliyor olsa da yine de 2 ton civarında bir ağırlığa sahip. Super Heavy iticisi ise Falcon 9'dan çok daha büyük bir roket olacak, dolayısıyla bacakların ağırlığının 10 ton seviyesine kadar yükselmesi bekleniyor. Elon Musk burada sadece bacak ağırlığından kurtulmanın bile önemli olacağını ifade etmiş.



    Ayrıca Bkz.SpaceX'in yeni nesil roket motorundan inanılmaz test görüntüleri (VİDEO)



    Kuleyle roket yakalama fikrinin bir diğer önemi de elbette tekrar uçuş için hazırlık sürecinin inanılmaz şekilde hızlanacak olması. Şu anda SpaceX'in Falcon 9 roketleri kalkış alanından uzak noktalara iniş yapıyor, dolayısıyla roketin hazırlanıp tekrar kalkış alanına getirilmesi epey zaman alan bir iş. Kalkış kulesiyle roketin yakalanması ve tam olarak istenen noktaya bırakılması durumunda ise böyle bir problem kalmayacak. Elon Musk, Starship sisteminde arzulanan '1 saatte tekrar uçuş' hedefinin bu şekilde mümkün olabileceğini belirtmiş.



    SpaceX'in bu yeni çılgın planı gerçeğe dönüşür mü şu anda bilemiyoruz. Şirket bu planı denemek istiyor ancak elbette işlerin planladığı gibi gitmeme ihtimali de epey yüksek. Yine de SpaceX bunu da başarabilirse uzayda yine önemli bir devrime daha imza atmış olacak.



    Konuyla ilgili bir Reddit kullanıcısı güzel bir animasyon hazırlamış. SpaceX'in nihai planını bilmiyoruz ancak animasyon temsili anlamda oldukça iyi görünüyor. Buradan animasyona göz atabilirsiniz.



    SpaceX'ten çılgın plan: Dünyanın en büyük roketini 'kuleyle yakalamaya' çalışacak



    Görsel kaynağı





  • Vizyona bak arkadaş, hayran kalmamak elde değil..
  • Yalnız anlamadığım nokta dünya dönüşüne ayak uydurmak için bayağı yatayda yol alıyorlar ve hızlanıyorlar o hızlanma bitip ters yönde düşerken tüm yolu geri gitmesi gerek. O bile iş.
  • Elon Musk cidden çok çılgın ve bir o kadar da mükemmel birisi bence :)

  • gun kullanıcısına yanıt
    Bu dediğin zaten halihazırda falcon 9 roketinin iticisiyle yapılıyor. stage seperation gerçekleştikten sonra itici 180 derecelik bir manevra yapıp kısa bir ateşlemeyle iniş alanına doğru yol alıyor. ondan sonra yer çekimi + grid finlerle rotayı düzgün bi şekilde ayarlıyor. bu kısım super heavy'de de aynı şekilde olacak. dünya dönüşüne ayak uydurmak için yatayda yol alacak şey aracın starship bölümü. ki onun aerodinamik manevra kabiliyeti çok çok fazla. atmosfere girdikten sonra wingsuitli bir adam gibi iniş alanına doğru ilerleycek. hiç yakıt harcamadan bir yandan alçalırken bir yandan da yatayda çok uzun mesafeler kat edebilecek tasarımı sayesinde.

  • Mars,uzayda yaşam vs hepsi işin birer makyajı.Asil amaç gökyüzünü insanlığı kontrol etmek için uydularla doldurmak.Bunu da en az maliyetle yapmaya çalışıyor.Hepsi bu.
  • Zeki insanların dağılımı hasbelkader amerika da daha çok olmuş ! ne abartıyorsunuz!

  • çip takacaklar hepimize çip çip. çip takıp uzaya gönderecekler hepimizi. dünya zenginlere kalacak.
  • Ben anlamadım napıyo şimdi bu?


    Animasyonu izledim 3 lük değil 10 luk falan atması gerekiyor o şekilde tutmak için.

    En ufak temasta geçmiş olsun çöp. Çembere çarptırıp sokayım da diyemezsin.


    Gövde üzerine iniyordu eski mekikler. Bence boşa uğraşıyorlar dikine indirmeye uğraşmakla.

    Tabi Elon bizden daha iyi biliyor bu işi o ayrı mesele de.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 5 Ocak 2021; 17:2:18 >
  • rasterx kullanıcısına yanıt
    Ulan yine mi büyük resim be, yok mu bunun küçüğü
  • mantıklı iş bence. Falcon heavy roketlerini okyanusa indirip birde oradan tekrar fırlatma rampasına getiriyorlardı zaman, maliyet ve serilik açısından gayet olumlu bir iş olur.

  • Bunu ben zaten dusunmustum basit bir fikir ancak uygulamaya gecirmek guc
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.