Şimdi Ara

Çin, Ay'dan getirdiği taşları dünyayla paylaşmak istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, Ay'dan getirdiği taşları dünyayla paylaşmak istiyor



    Uzay araştırmalarında lider ülke haline gelmek isteyen Çin, Ay'dan getirilen taş ve toprak örneklerini dünyayla paylaşacaklarını duyurdu. Chang'e 5 görevinde bu ay Dünya'ya getirilen örnekler yakında Türkiye dahil birçok farklı ülkeye gönderilebilir.



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Çin Uzay Ajansı Başkanı Wu Hanhua,"Çin devleti, Ay numunelerini farklı ülkelerden aynı fikir ve vizyondaki enstitüler ve bilim insanlarıyla paylaşmak istiyor. Ay numunelerinin ve verilerinin paylaşımı konusunda Uluslararası iş birliği anlaşmaları doğrultusunda kurallar belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.



    Çin ayrıca Ay örneklerinin ABD ile de paylaşılabileceğini söyledi. Ancak bu tarafta ABD'nin uyguladığı bazı sınırlamalar nedeniyle Amerikalı bilim insanları isteseler de muhtemelen Çin'in getirdiği Ay örneklerini inceleyemecek. Wu, ABD'nin uyguladığı bu engelleri 'talihsiz' olarak nitelendirdi. 



    Ayrıca Bkz.Çin uzayda tarih yazdı: Ay'dan toplanan taşlar Dünya'ya indi



    Çin, Chang'e 5 misyonuyla birlikte uzayda adeta dev bir şova imza atmıştı. Tarihi görev, 24 Kasım'da Chang'e 5'in uzaya fırlatılmasıyla başladı ve sadece 23 günde sona erdi. Chang'e 5 topladığı örneklerle birlikte 17 Aralık'ta Dünya'ya iniş yaptı. Böylece tam 44 yıl sonra ilk kez Ay'dan Dünya'ya örnek maddeler getirilmiş oldu.



    Çin'in yaptığı yeni açıklamaya göre Chang'e 5'in topladığı Ay örneklerinin ağırlığı 1,731 kilogram ölçülmüş.




    Kaynak:https://www.channelnewsasia.com/news/asia/china-says-it-will-share-lunar-samples-with-other-countries-13791648







  • Bilimde bence birlik olmak en iyi çözüm.

  • Bence her konuda birlik olmak gerekiyor. İnsanlığın kanlı ve zorba tarihinden ders alıp tüm insanlığın geleceği için el ele çalışmak lazım. Ama yine biz bencillik yolunda devam edeceğiz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence çin bu coronodan dolayı dünyaya biraz şirin görünmek için bu hareketleri yapıyor olabilir. geçenlerde şu devasa teleskop gibi şeyi dünyanın kullanımına açmışlardı.

  • Ay'dan getirilen taşlarda da meğer yeni bir virüs varmış, al başına belayı. Çin bu sefer hepten dünyanın vetosunu yer.

  • Türkiye'ye gönderilen taş boşa gider. Birilerinin odasında sergilenmek üzere yerleştirilir, maksimum olacağı budur.

  • Cin gumbur gumbur geldi hatta artik geciyor. Batinin gunlerinin sayili oldugu bir suredir gizlenemeyen bir gercek.



    Bu iyi yada kotu diye soylemiyorum, zaman gosterecek. Ancak senelik 200-300 trilyon dolarlik bir ticaret yolunun tam uzerinde bulunan Turkiye icin ciddi firsatlar soz konusu.



    Hukumet gerekli adimlari atti, atiyor. Turkiye’yi onumuzdeki yillarda cok daha guzel gelismeler bekliyor..

  • yaşasın bilim yaşasın taş ama millet aj aj afirikada su çıkarsınlar ekin çıkarsınlar patates eksinler ayda değil cevap yazanlara ok boomer diyorum şimdiden siz profsunuz tamam siz haklısınız

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elektrikliarabasever

    Bilimde bence birlik olmak en iyi çözüm.

    bilim ve bilgi diger herseyden farkli olarak paylastikca artan bir olgu. bu yuzden bilim dunyasinda paylasim had saffadadir. soguk savasin en zirve zamanlarinda bile amerikali ve sovyet bilim insanlari ortak konferanslara katilip bilgi alisverisinde bulunuyorlardi. konu teknoloji oldugunde devletlerin ve sirketlerin sirlari olur ama onlar bile gunumuzde ayni seviyede degil, pek cok yenilik open source platformlarda herkese acik, herkesin ortak katilimiyla gerceklestirilmeye baslandi. oyleki microsoft kadar kapali tekelci sirketler bile open source platformlara destek oluyorlar. bilgi sinirlamayla, millilestirmeyle degil acilmayla paylasmayla artan buyuyen bir sey.

  • johonwayni kullanıcısına yanıt
    Çin bu taşları paylaştığına göre başka bir işe de yaramıyordur zaten
  • Umarım taşları görselde görüldüğü üzere direkt çıkartmamışlardır Dünya atmosferine. Dünya bazlı kirlenme yaratmasın örnekler üzerinde aman aman.

    Nasa getirdiği örnekleri Dünya bazlı kirlilik yaşamasın diye özel odacıklarda, özel havalandırma sistemleri ile koruyordu.

  • Kaçtan paylaşacakmış? Çinliler işin içinde para olmazsa muhatap bile olmaz dünya ile.

  • her ülkenin bilimsel disiplini farklı !
    teknolojiyi birlikte geliştirelim diyorlar.
    ruslarla çok iyi ilerleyecekleri ortada !

    bizde tüpü-tak var !

  • Sinsi Cinliler. Ay da hak sahiplinde de kendi dayatmalarini gosterecek anlasilan . Sinsice yaklasiyorlar. Bilmem ne kisvesi adiyla ...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.