Şimdi Ara

Çin uzayda tarih yazdı: Ay'dan toplanan taşlar Dünya'ya indi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
891
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin uzayda tarih yazdı: Ay'dan toplanan taşlar Dünya'ya indi



    Çin Ulusal Uzay Dairesi, tarihi Chang'e 5 görevinde nihayet mutlu sona ulaştı. Bugün resmi bir açıklama yayınlayan Çinli bilim insanları, Chang'e 5 kapsülünün Ay'dan toplanan numunelerle birlikte Dünya'ya kusursuz bir iniş yaptığını duyurdu.



    Chang'e 5 görevi 24 Kasım'da start vermişti. Uzay aracı sadece dört gün sonra Ay'ın yörüngesine yerleşti ve 1 Aralık'ta da yüzeye iniş yaptı. Sonrasında ise kısa sürede Ay'dan örnek maddeler topladı ve hemen sonra tekrar yörüngeye çıktı. Chang'e 5 son olarak 15 Aralık'ta ise Ay'ın yörüngesinden ayrılıp Dünya'ya geri dönüş için yola çıkmıştı.



    Çinli araştırmacılar, Chang'e 5'in Ay'dan yaklaşık iki kilogram ağırlığında taş ve toprak örnekleri topladığını belirtiyor. Uzay aracı bu örnekleri yüzeyin iki metre altından topladı. Böylece görece daha taze örneklerin elde edildiği belirtiliyor. 



    Ayrıca Bkz.Çin, Ay'a bayrağını dikti! ABD'den sonra bir ilk



    Chang'e 5'in topladığı örneklerin Ay'ın daha önce hiç incelenmeyen bir kısmından geldiği ve bu nedenle bilim dünyasına çok önemli veriler sunabileceği belirtiliyor.



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Washington Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi Bradley Jolliff,"Apollo görevlerinde toplanan volkanik taşların hepsi 3 milyar yıldan daha yaşlıydı. Genç çarpma kraterlerinin ise yapılan analizlerde 1 milyardan daha genç olduğunu tespit ettik. Chang'e 5'in Mons Rümker bölgesinden topladığı örneklerin 1,2 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor, dolayısıyla burada çok kritik bir boşluğu doldurmamıza yardımcı olacak. Bu örnekler tam bir hazine olacak!" şeklinde konuştu.



    Çin uzayda tarih yazdı: Ay'dan toplanan taşlar Dünya'ya indi



    Çin özellikle de son 10 yıl içerisinde Ay'da çok önemli başarılara imza atıyor. Örneğin Chang'e 3 görevinde 2013 yılında Ay yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirilmiş ve böylece 1976 yılından sonra ilk kez Ay'a bir uzay aracı iniş yapmıştı. Çin daha sonra 2019'da ise Chang'e 4 göreviyle Ay'ın uzak tarafına iniş yapan ilk ülke olarak tarihe geçmeyi başardı.



    Çin'in Ay'daki asıl planları ise henüz yeni yeni başlıyor diyebiliriz. Uzak Doğu ülkesinin şu anda uzaydaki en büyük hedefi, 2030'lu yıllar gibi Ay'ın güney kutbuna bir taykonot indirmek. Çin bu hedef doğrultusunda önümüzdeki 5 yıllık süreç için Ay'ın güney kutbuna iki farklı insansız görev düzenlemeyi planlıyor.




    Kaynak:https://www.space.com/china-chang-e-5-moon-samples-capsule-landing







  • İnanmayın beyler, taş diye çip getirmişler

  • Pekinin neresinden getirdiniz doğru söyleyin
  • Çin malı ay taşı
  • 2m derinlik iyiymiş

  • Hadi buradan fırlattın tesisat vs var ordan nasıl geri fırlattında dünyaya iniş yaptın 😃
  • 2metre derinlik ne la, atom bombasını koy patlat bakalım ne oluyor, bizde dünyadan izlerdik :)

  • Çin resmi yayın organları bu kadar çok Çin güzellemesi yapmıyor.Son zamanlarda çok yoğun Çin reklamı yapılıyor Donanımhaber de 

  • Kütle çekim kuvvetinin dünyaya oranla 1/6 olması ve çok daha düşük bir itki gücüyle, zaten küçük bir uydu olan ayın kütle çekiminden kısa mesafede çıkabildiğinden olabilir mi ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 17 Aralık 2020; 9:28:50 >
  • Tarihe yön veren medeniyet. Helal olsun adamlara:
  • Yayınlanan görüntüleri izledim.. Sizce de fazla yapay durmuyor mu?

  • khaos kullanıcısına yanıt
    Amerikan batı reklamları rahatsız etmiyor galiba :)

  • Yağsız yerinden olsun.

  • Yav şu uzay adamı anlamında herkesin kendi milletine göre isim yazmasına ayar oluyorum. ABD'lisi çıkar astronot der, Rusu çıkar kozmonot der, Çinlisi çıkar taykonot der. Gereksiz, sabun köpüğü milliyetçiliği.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: coolman06

    Kütle çekim kuvvetinin dünyaya oranla 1/6 olması ve çok daha düşük bir itki gücüyle, zaten küçük bir uydu olan ayın kütle çekiminden kısa mesafede çıkabildiğinden olabilir mi ?

    Adama sormazlarmı kaç kere gittin mübarek her çıkan habere uzayla ilgili verilen her bilgiye inanmakta büyük cahillik bence bir ara çıkar nasa gibi özür dilerler gerçi Çinliler yüzsüz onuda yapmazlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-06E5E5CCD -- 18 Aralık 2020; 7:49:0 >
  • xamaximax kullanıcısına yanıt
    Windows xp yerine ubuntu falan kuracaklar galiba bu sefer :D
  • Arkadaşlar Ay'ın yüzeyi güneş vurunca 127 derece ve -173 derece arası oynamaktadır.


    Armstrong mekikten çıkıp yere ayak bastığında sıcaklık 66 ve -53 derecede bandındaydı.


    Bunu da not edeyim dedim. Ay'da atmosfer olmadığı için ısı varlığı ve yokluğu güçlü şekilde nüfuz ediyor.


    Bu yazdığım en yüksek ve düşük sıcaklıklar zaten karanlık taraf için konuşuluyor.

  • hadi alçak yörünge dışına çıktınız kendi verdikleri sıcaklık soğuklu ani ısınma ani soğuma değerlerine ulaşabilen malzeme yok siz inanın ben inanmıyorum gelip bana cevap yazıp zamanımı da almayın benim görüşüm sadece bu nooktadan hareketle bile araştırmaya başlarsanız daha büyük yalanlara ulaşırsınız bilime karşı değilim bilim tekeline ve bir kısım zümrenin anlattığı herşeye kayıtsız şartsız İMAN etmeye karşıyım ben bunlara iman etmiyorum sorguluyorum 1969da amerikan başkanı ankesörlu telefonla astromotlarla konuşuyor öyle teknoloji var adamlarda halal olsun adamlara ya

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.