Şimdi Ara

BİLİŞİM SEKTÖRÜ KRİZİN EŞİĞİNDE Mİ ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
177
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bilişim sektöründe gizli bir kriz mi yaşanıyor? Sektörünün devlerinden Dell, Nokia, Siemens'te on binleri aşan işçi çıkarama gündemde. İşte sektörde krizin perde arkası:

    Dünya'da bugüne kadar çok krizler yaşadı. Ancak bu krizlerden ya en az etkilenen ya da büyüme hızını kesmeyen tek sektör neredeyse bilişim olurdu. Hatta 1999 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 6'lık küçülme beklenirken bilişim sektörü yüzde 16-17 büyümeyi yakalamıştı.

    Bu sefer ekonomide en büyük yarayı, en büyük kıyımı bilişim aldı. Nokia, Siemens ve Motorola'nın, ardından dünyanın ikinci büyük kişisel bilgisayar üreticisi Dell işçi çıkarmaya hazırlanıyor. Bu işten çıkarma, global bilişim sektöründeki büyük firmalarda son aylarda gerçekleşen beşinci büyük işçi çıkarma operasyonu olarak dikkat çekiyor. Daha önce oyun üreticisi Atari ve global IT sektörünün en büyük işvereni konumunda bulunan IBM çıkaracağını açıklamıştı.

    Dell: Dünyanın ikinci büyük kişisel bilgisayar üreticisi Dell, işgücünün yüzde 10’una denk gelen 8 bin 800 çalışanının işine son vereceğini açıkladı.

    İlk çeyrek verilerini açıklayan şirket, işten çıkarma planının gelecek yıl tamamlanacağını kaydetti. Firma, 8 bin 800 sözleşmeli çalışanın yanısıra 5 bin 500 geçici çalışanın da işine son verecek. Bu arada, Dell’in ilk çeyrek verileri analist beklentilerini aştı. Firma net karının geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyon dolar düşerek, 762 milyon dolara indiğini açıkladı.

    Nokia Siemens Network: 2010 yılı sonunda tamamlanacak ve 9 bin çalışanın işini kaybetmesine yol açacak iş görüşmelerine başladığını duyurdu. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında kurulan Fin-Alman ortaklığı, birleşme sonrası kurulan şirkette gerçekleştirilecek yeniden yapılanma operasyonu çerçevesinde 60 bin personelin, 6 ila 9 bininin işine son verileceğini açıklamıştı.

    Yapılan açıklamaya göre tasarruf tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilen bu operasyonun ortaklığa getirisi ise yıllık 2 milyar dolar civarında olacak. Ortaklığın Almanya'da bulunan 13 bin çalışanından 3 bine yakını bu operasyon çerçevesinde işini kaybedecek. Ortaklığın 10 bine yakın Finlandiyalı çalışanından 2 bini de 2010 yılı sonunda tamamlanacak yeniden yapılanma sürecinde işinden olacak.

    Sıkça bu tip ortaklıkların kurulduğu telekomünikasyon sektöründe Alman ve Finlandiyalı iki dev geçtiğimiz yıl gerçekleşen Alcatel-Lucent Technologies birleşmesinden hemen sonra birleşme kararı almış ve Nokia Siemens Networks adında yeni bir şirket oluşturmuştu.

    Motorola: Dünyanın ikinci büyük cep telefonu şirketi olan Motorola'nın kârları, piyasa lideri konumundaki Nokia'nın yaptığı atılımlar yüzünden düşüşe geçmişti.

    Piyasanın diğer devleri Sony Ericsson ve Samsung da Motorola'dan önde görünüyor. Masraflarını kısmak için atılım başlatan şirket Haziran ayı sonuna dek zaten 3.500 kişiyi işten çıkarmış olacak.

    Yeni açıklanan 4 bin kişilik kesintiyse bu adımdan sonra başlayacak ve bu yıl içinde tamamlanacak. Motorola işten adam çıkarmalar ve diğer masraf azaltıcı önlemler sayesinde yılda 600 milyon dolar tasarruf etmeyi umuyor.

    Cep telefonu uzmanı Lawrence Harris ise bu adımların şirketin kâr oranlarını çift rakamlı sayılara çıkarmaya yetmeyeceğini söylüyor. Harris'e göre şirketin zayıf telefon yelpazesini geliştirmesi, piyasada heyecan yaratacak yeni ürünler bulması gerekiyor.

    Motorola Ocak ayında son 3 aydaki kâr oranının yüzde 48 düşerek 624 milyon dolara indiğini açıklamıştı. Dünyada halen üç milyar adet cep telefonu kullanılıyor.

    Atari : Efsane oyun üreticisi Atari çalışanlarının beşte birine yakın bir kısmını işten çıkaracağını duyurdu. İşten çıkarılacak Atari çalışanlarının dörtte birinin üst düzey yöneticiler olması ise dikkat çekiyor. Temmuz ayının sonunda tamamlanması beklenen işten çıkarma operasyonları eski Atari CEO'su Bruno Bonnell'ın geçtiğimiz Nisan ayında mali koordinatörlük görevinden ayrılmasından hemen sonra gerçekleşti. Atari'nin yönetim kurulu tarafından da onaylanan bu yeniden yapılanma operasyonunun şirkete maliyetinin ise 800 bin ila 1.1 milyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.
    Atari CEO'su David Pierce ise yaptığı açıklamada yeniden yapılanma sürecinin maliyetleri düşüreceğini beklediklerini belirterek, bu dönemde zor kararlara imza attıklarını, ancak Atari'yi tekrar eski konumuna kavuşturmak için bu operasyonların gerekli olduğunu vurguladı.
    IBM : Amerikan teknoloji firması IBM, yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde büyük bölümü Avrupa'daki 10-13 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. IBM'den yapılan açıklamada, firmanın bu plan sayesinde daha etkili çalışabileceği ve müşteri hizmetlerine bağlı faaliyetlerin
    güçlendirilebileceği belirtildi.

    IBM'in böylece dünya genelindeki çalışanlarının yüzde 3-4'ünü işten çıkaracağı ve işten çıkarılacakların büyük bölümünün Avrupa'da çalıştığı kaydedildi. IBM bünyesinde yaklaşık 329 bin kişi çalışıyor.

    Derleme : Yeliz Erdem / Rotahaber







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.