Şimdi Ara

Sepsis ve inflamatuar durumlarda kanda seviyesi artan yapılar keşfedildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sepsis ve inflamatuar durumlarda kanda seviyesi artan yapılar keşfedildi



    Gelişen teknoloji gün geçtikçe tıp alanına da yansımakla birlikte La Jolla Institute for Immunology ( LJI ) kurumu araştırmacıları farelerde periferik yaymada, sepsis durumlarında ( Vücudun enfeksiyon ile savaşında rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara neden olunca sepsis ortaya çıkar. Bu durum organ yetmezliklerine ve sonucunda yaşam kaybına neden olabilir. Sepsis acil bir durumdur. ) ve inflamatuar hastalıklarda ortaya çıkan partikül keşfetti.



    Farelerin kan damarlarını inceleyen araştırma ekibi damar duvarlarında birikmiş ince uzun yapılar olduğu belirlemekle birlikte bu yapıların tıp literatüründe karşılığı olmadığını fark etti ve araştırmayı ilerleten araştırmacılar bahsi geçen yapılara elongated neutrophil-derived structures ( ENDS ) yani uzun nötrofil türevi yapılar adını verdi.



    Periferik yayma



    Sepsis ve inflamatuar durumlarda kanda seviyesi artan yapılar keşfedildi



    Bahsi geçen yapıların şu ana kadar kültür hücrelerinde, sepsisli hastalarda ve canlı farelerde tespit edildiği belirtilmekle birlikte enfeksiyon sebebiyle nötrofili gözüken ( nötrofil sayısı artan ) sepsisli hastalarda bahsi geçen ENDS yapılarının da artış gösterdiği belirtiliyor.



    ENDS birikimlerinin normal olmadığını ve sağlıklı farelerde ve insanlarda görülmediğini belirten araştırmacılar bu yapıların sepsiste oldukça yüksek miktarda olduğunu belirtiyor.



    Ayrıca Bkz.Damsel balıklarının karidesleri evcilleştirdiği tespit edildi



    İleri araştırmalar ile ENDS yapıları sepsis prognozu ( hastalık seyri ) için kullanılabilmekle birlikte çeşitli infamatuar patolojiler için de biyobelirteç olarak kullanılabilir.



    Yeni araştırma Journal of Experimental Medicine adlı dergide yayımlandı.




    Kaynak:https://rupress.org/jem/article-abstract/218/3/e20200551/211571/Elongated-neutrophil-derived-structures-are-blood?redirectedFrom=fulltext







  • 5 yıl sonrası için TUS sorusu olmaya aday. O değil de forumun %90ı sepsis'in ne olduğunu bile bilmezken ve tıp camiası bile bu haberleri bu kadar güncel takip etmezken bu site için biraz fazla gibi :D.

  • R. P. Dellinger'a bir sormak lazım ne düşünüyor bulgu hakkında...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.