Şimdi Ara

Çin; 28nm döküm sistemi geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
913
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çin; 28nm döküm sistemi geliştirdi



    Ağır ABD ambargosu altında şu an için yonga tasarlama veya bu yongaları dökme imkanı pek kalmayan Çin yoğun bir şekilde alternatif arıyor. İlk etapta ABD ekipmanlarından arınmış bir döküm tesisi kurmak isteyen Çin ilk adımı attı.



    Kendi döküm aracını üretiyor



    Normalde Çin’de yonga dökümü yapan firmalar mevcuttu ancak kara listeye alınınca Batılı firmalardan sistem tedarik edemediler. Son olarak Çinli SMIC firmasının 14nm seviyesinden öteye gidemediği haberleri gelmişti.



    Ayrıca Bkz.Snapdragon 888'li Galaxy S21 performans testinde



    Şimdi ise Çin kendi döküm ekipmanını üretme adımını atmış durumda. SMEE firması derin ultraviyole olarak tanımlanan DUV litografi tarayıcısı geliştirdiğini duyurdu. Desenleri silikon plakalar üzerine işleyen DUV tarayıcısı 28nm sürecinde döküm yapacak.



    Hali hazırda TSMC’nin daha verimli ve hızlı EUV litografisini kullandığını belirtelim. Üstelik firma 5nm sürecinde üretime de çoktan başladı. Bununla birlikte Çin için çok önemli bir adım zira litografi tarayıcısı dendiği zaman Hollandalı ASML’nin eline su dökebilen yok.



    SMEE firması döküm sistemini en geç 2021 sonlarına yetiştirmek istiyor. Bu dönemden sonra Çinli yonga tasarımcıları 28nm sürecinde üretime başlayabilecek. Yavaş yavaş süreçler geliştirilirse bir kaç yıl içerisinde Çin yeniden oyuna dönebilir.



     




    Kaynak:https://www.techpowerup.com/275653/china-develops-tools-for-28-nm-silicon-manufacturing







  • Şimdi düşünüyorum kaale alıp şuna cevap vereyim mi?

    Şimdi desen ki "O silahlar sayesinde tam bağımsız olacaksın. Doğu Akdeniz ve diğer yerlerdeki haklarını koruyacaksın, ekonomin de daha sonra dolayısıyla kalkınacak zamanla, kendi ayakların üzerinde durabildiğin için dışarıdan gelen her türlü saldırı da artık işlemeyecek"

    Anlayacak mı?

    Yok..

    Aman boşver ya..

    Kötü ev sahibi, kiracıyı ev sahibi yaparmış derler. Bu da o hesap. Çin'in ekonomik gücü de, kalifiye iş gücü de, tersine mühendislik deneyimi de epey var. Sen adamları oyun dışında bırakmaya çalışırsan, adamlar da kendi ayakları üstünde bir şekilde durmak için çabalar. Baktılar kendi oyunlarında adamları yenemiyorlar, oyun dışı bırakmaya kalktılar. E sen de huawei gibi xiaomi gibi daha uygun fiyata kaliteli telefonlar üret, sen de 5g teknolojisini önceden geliştirmeye çalış. Şimdi ne oldu, adamlar koca bir ekosistem oluşturmaya başladı. Oyun içinde bir rakip iken artık komple oyuna rakip olma yolunda gidiyor. Adamlar bir de dünya nüfusunun yaklaşık 6 da 1 ine sahipler. Devasa bir piyasa. Neyse yesinler bir birlerini, bu süreçte oradan buradan düşen teknolojileri yakalayıp biz de kendimizi geliştirsek kârdır.
  • Amerika bu yaptırım muhabbeti ile aslında iyilik yapıyor farkında değil.

    Biz zamanında yalvar yakar istediğimiz silahları yaptık, Çinliler de işlemci.

    İnşaallah biz de işlemci yapacak duruma geliriz bir gün.

  • Ben güzel teknik bir makale okurken bu tarz bir kalıp kalıp kullanılması hoş durmuyor " Hollandalı ASML’nin eline su dökebilen yok."

  • Kötü ev sahibi, kiracıyı ev sahibi yaparmış derler. Bu da o hesap. Çin'in ekonomik gücü de, kalifiye iş gücü de, tersine mühendislik deneyimi de epey var. Sen adamları oyun dışında bırakmaya çalışırsan, adamlar da kendi ayakları üstünde bir şekilde durmak için çabalar. Baktılar kendi oyunlarında adamları yenemiyorlar, oyun dışı bırakmaya kalktılar. E sen de huawei gibi xiaomi gibi daha uygun fiyata kaliteli telefonlar üret, sen de 5g teknolojisini önceden geliştirmeye çalış. Şimdi ne oldu, adamlar koca bir ekosistem oluşturmaya başladı. Oyun içinde bir rakip iken artık komple oyuna rakip olma yolunda gidiyor. Adamlar bir de dünya nüfusunun yaklaşık 6 da 1 ine sahipler. Devasa bir piyasa. Neyse yesinler bir birlerini, bu süreçte oradan buradan düşen teknolojileri yakalayıp biz de kendimizi geliştirsek kârdır.

  • th9 T kullanıcısına yanıt

    Kardeşim adam hükümeti övmemiş bi tespit yapmış. Bir varlık neye ihtiyacı varsa o yönde gelişir evrim gibi düşün. Trnin silaha ihtiyacı vardı geliştirmek zorundaydı bi şekilde geliştirdi bu alanda kendini. Çin’de bu konularda gelişmek zorunda ve gelişiyor. İhtiyaçlar gelişimi doğuruyor bu kadar basit. Siyaset veya hükümetle ilgili durumları farklı bölümlerde konuşmak daha doğru diye düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • relling R kullanıcısına yanıt
    tamam güzel bende seviniyorum silah konusuna ama her yıl kötüleşen bir ekonomi var.benim cebimdeki para azaldıkça silahla övünmek ne kadar mantıklı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi th9 -- 8 Aralık 2020; 11:46:32 >
  • th9 T kullanıcısına yanıt

    Dostum adam övünmemiş. Ki silahların yapımı zaten mevcut hükümet döneminde başlamadı. 80lerde 90larda başlayan projeler bunlar zaten. Mevcut hükümet mecburiyetten daha fazla kaynak ayırmak zorunda kaldı. Dediğim gibi siyaset ve hükümet konularının yerinin burası olmadığını düşünüyorum. İnsanlar teknoloji haberi okuyor ve altında siyaset konuşulması alakasız olur diye düşünüyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 45NM olsa bile memleketim üretebilse keşke. Devlet kurumlarında, eğitimde ve ofis işleri için yeterli olur... Olağan üstü getirisini ve cepte kalacak maddi oranı söylemiyorum bile.

  • Şimdi düşünüyorum kaale alıp şuna cevap vereyim mi?

    Şimdi desen ki "O silahlar sayesinde tam bağımsız olacaksın. Doğu Akdeniz ve diğer yerlerdeki haklarını koruyacaksın, ekonomin de daha sonra dolayısıyla kalkınacak zamanla, kendi ayakların üzerinde durabildiğin için dışarıdan gelen her türlü saldırı da artık işlemeyecek"

    Anlayacak mı?

    Yok..

    Aman boşver ya..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 8 Aralık 2020; 12:20:25 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: th9

    Bu mesaj silindi.

    Ne boş adamlarsınız ya daha okuduğunuzu bile anlayamıyorsunuz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilkerinanç

    Amerika bu yaptırım muhabbeti ile aslında iyilik yapıyor farkında değil.

    Biz zamanında yalvar yakar istediğimiz silahları yaptık, Çinliler de işlemci.

    İnşaallah biz de işlemci yapacak duruma geliriz bir gün.

    Bu kafa ile hiz kesmeden devam.


    Hukumetin nedense kullanilan parca adeti olarak degilde hacim olarak %70lerden bahsettigi icin senin gibilerinin bunlarlar boburlenmesi bitmez.



    Islemcilerinden, tum algilayicilarina kadar hepsi kanada, hollnda, norvec, amerika bazli firmalar. Ilk bas hollanda ambargo koydu hani reisinin hollandaya atarlandigi donemde, sonra `dis guc hollanda`. Ama yine utanmadan o kufur ettiginiz batidan, Kanada`dan alindi kamera. Sonra Kanada ambargo koyunca `eyyy kanada` ... simdi cin yapimi kameralar ile ugrasiliyor. bu is goruldugu gibi kolay degil. cin bile o kadar beyine, kabiliyete ragmen 3 senede ancak 28 nm uretebiliyorsa bu iste 10 nm gormesine 20 sene var. ama senin gibiler hala ne konursa yemekte onune.


    Yok som , yok mini lazer kiti vs. Bunlar da koreden alinma. Kore`de amerika`dan aliyor. yani anlasilmayacak durum degil. Amerika ilk elden kore ve turkiyeyi silahlandirsa, dogu blokunun eline koz verir. Amerika bunu bildigi icin yandan yundan piyon hukumetlerine guc sagliyor. Cine karsi kore ve japonya. Rusya`ya karsi bizi silahlandiriyor bu sekilde.


    yani yine birilerinin arka bahcesinde dolaniyoruz ama senin gibiler dagda avci kurt saniyor kendini.


    Amerika`nin koreye urettirdigi JSOM veya SOM dediginiz fuze




    bu alttaki de lazer gudumlu bomna. ne hikmetse 2 sene sonra bizimkiler de reklamini yapmaya basladilar.




    ve bunun gibileri.


    Bak alta muhtemelen 2 sene sonra bizim de cikaracagimiz 800km menzilli roketleri koyuyorum. 2 sene sonra alintilarsin.







  • D.G.O D kullanıcısına yanıt

    Lan ne böbürlenmesi bi git Allahaşkına ya.

    Senin gibilere laf anlatılamayacağını çoktan öğrendim takıl kafana göre. Anka'lar da aynı Herona benziyor onu söylememişsin ben söyleyeyim senin yerine.

    Çinlilerin yaptığı hiçbirşey de bir başkasının yaptığına benzemiyor. Analarının karnında öğrendiler doğarken.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 8 Aralık 2020; 16:9:50 >
  • Çaresizseniz çare sizsiniz.

  • ilkerinanç kullanıcısına yanıt
    28nm den 5nm ye gelinmesi 10 yıldan fazla buldu Çin daha verimsiz teknoloji ile bir kaç yılda yetişeceğini düşünmek komiklik olur daha Biden 'ın yapacağı yaptırımları bekleyin ;)

  • Elektrikliarabasever E kullanıcısına yanıt
    evet doğru, birkaç yılda yetişemez, 10 yılda da yetişemez. ama 50 yılda yetişmesi imkansız değil.

  • Feyzuli kullanıcısına yanıt
    Şu an gördüğüm kadarıyla herhangi bir donanım başarımız yok. Yazılım tarafında daha başarılıyız donanımdan.
    Keşke dediğiniz gibi 10 sene öncenin teknolojisi olsa ama bizim olsa, o da gelişir yavaş yavaş
  • Elektrikliarabasever E kullanıcısına yanıt

    Bir yerden başlamak diye bir kavram var ama sizin tayfa sanırım bi haber bu kavramdan.

    Topraktan biter gibi bir anda olmasını bekliyorsunuz her şeyin.

    Neyse takıl kafana göre boşver sen bunları şimdi.

  • Buradakiler ABD donanımlarını allayıp pullayıp piyasaya sürüyor diye Çin'i öve öve uçuruyorlardı, adamlar daha 2021 yılında 28 nm döküm tesisi kuracakmış Düşünün Tayvan'ın bile TSMC'i var
    Çin asla inovasyonun merkezi olamayacak. Tersine mühendislik ile bir yere kadar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.