Şimdi Ara

Çin'in yeni 'yapay güneşi' ilk kez çalıştırıldı: Füzyonda büyük adım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
2
Favori
5.123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çin'in yeni 'yapay güneşi' ilk kez çalıştırıldı: Füzyonda büyük adım



    Bilim dünyasının belki de en büyük hayallerinden birisi olan nükleer füzyonda heyecan verici gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Füzyon çalışmalarının lider ülkelerinden birisi haline gelen Çin, geçtiğimiz yıl tamamlanan yeni nesil deneysel reaktörünü ilk kez çalıştırdı. Çinli bilim insanları, yeni reaktörün füzyon çalışmaların bir kilometre taşı olacağını belirtti.



    Güneş'in 10 katı sıcaklığa ulaşıyor



    HL-2M isimli yeni nesil füzyon reaktörü, Çin'in eski reaktörlerine göre çok daha gelişmiş bir manyetik sınırlandırma sistemine sahip. Çin devlet medyasından Halkın Günlüğü gazetesinde yer alan bilgilere göre HL-2M, 150 milyon santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda hidrojen plazma bulutu üretebilecek.



    Çinli araştırmacılar, HL-2M ile henüz tam ölçekli bir deneyin gerçekleştirilmediğini söyledi. Dev reaktörün, 150 milyon santigrat derecedeki plazma bulutunu ne kadar süre muhafaza edebileceği belli değil ancak deneylerin sonuçları merakla bekleniyor.



    Çin'in HL-2M deneysel füzyon reaktöründe elde edeceği veriler, dünyanın en büyük füzyon projesi olan ITER'ın (Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör) geliştirme süreci için de çok büyük bir öneme sahip olacak. 22,5 milyar dolarlık dev bir uluslararası proje olan ITER'ın önemli destekçilerinden birisi de Çin. ITER projesine 35 farklı ülke destek veriyor ancak maalesef Türkiye projenin katılımcıları arasında değil. ITER'ın ilk kez 2035 yılında gerçek bir döteryum-trityum füzyon reaksiyonu gerçekleştirmesi bekleniyor.



    Nükleer füzyon tarihi değiştirebilir mi?



    Füzyon, günümüzdeki klasik nükleer santrallerde gerçekleşen fisyon reaksiyonlarının tam tersi. Yani atomları parçalamak yerine atomları birleştirerek (genellikle iki hidrojen atomu) enerji üretmeye dayanıyor. Yıldızımız Güneş'in de yakıt kaynağı olan bu reaksiyonlar, hem herhangi bir radyoaktif atık oluşturmuyor hem de fisyon reaksiyonlarına göre çok çok daha fazla enerji ortaya çıkarıyor.



    Çin'in yeni 'yapay güneşi' ilk kez çalıştırıldı: Füzyonda büyük adım



    Tabi ancak Güneş ve Güneş gibi diğer yıldızların çekirdeklerinde ekstrem şartlar altında gerçekleşebilen bu reaksiyonları Yeryüzü'nde ortaya çıkarmak ve muhafaza etmek tahmin edebileceğiniz üzere pek de kolay bir iş değil. Zira füzyonun Yeryüzü'nde gerçekleşmesi için yaklaşık 100 milyon santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç duyulurken aynı füzyon reaksiyonları Güneş'in çekirdeğinde 14.6 milyon santigrat derece sıcaklıkta ortaya çıkabiliyor(yüksek basınç sayesinde).



    Bilim insanları, 100 milyon santigrat derece sıcaklığında stabil bir şekilde füzyon reaksiyonları gerçekleştirebilecek bir reaktör üretmek için henüz yeterli teknolojiye sahip olmadığımızı söylüyor. Bir füzyon reaksiyonunu gerçekleştirmek ve ortaya çıkan plazmadan verimli bir şekilde enerji elde etmek o kadar zor ki günümüzde kullanılan füzyon reaktörleri bırakın sınırsız enerjiyi, çalışmak için harcadıkları enerjiyi bile karşılayamıyor.



    Bilim insanlarının "Mars'a insan göndermekten bile daha zor" şeklinde tanımladığı nükleer füzyon, şu an için bir hayal olarak kalmaya devam edecek. Ancak Çin'deki HL-2M, Almanya'daki Wendelstein 7-x ve nihai olarak Fransa'daki ITER gibi reaktörlerde yapılan çalışmalar her geçen gün bizleri bu hayale bir adım daha yaklaştırıyor. Bakalım Yeryüzü'nde yapay bir yıldızın üretildiği günleri görebilecek miyiz.




    Kaynak:https://phys.org/news/2020-12-china-nuclear-powered-artificial-sun.html







  • fizikciler arasinda bir espiri vardir "fuzyon daima 30 yil ilerde olacaktir". son 60-70yildir hep 30yil icinde basarilcagi soylendi. su anki durumda oyle yaklasik 30yil ileride ama bu sefer gercekden 30yil otede gibi duruyor cunku kuresel isinmanin baskisiyla fuzyona olan ihtiyac arti. bu alanda gercekden cok ciddi cok buyuk yatirimlar var.

    O iş için artık çok geç. Keşke küresel ısınma CO2 den olsa sorun değil Hala havada ki CO2 miktarını temizleyecek doğal yaşam mevcut. Bu işin diğer acı gerçeği de Metan gazı. CO2 kadar tehlikeli. 1 Büyük baş hayvan günlük 150 litre metan gazı salınımı yapıyor. Dünya da sadece ineklerin sayısı 1.5 milyar buna diğer büyük ve küçük baş hayvaları da eklersek. Bir günde ki salınım miktarı korkutucu rakamlara ulaşıyor. Metan gazı karbondioksitten 23 kat daha zararlı. 1 inek ile trafikte 1 gününü geçiren aracın atmosfere saldığı metan gazı oranı aynı.


    Dip not atayım ABD Avrupa da etin kilosu şu kadar derken. Nasıl et tükettiklerini bilin. Biz ayda bir et tüketirken onlar da ayda 1 sebze tüketiyorlar. Bu kadar hızlı tüketime cevap vermek için Üretimi hızlandırmalısın. Buda resmen inek fabrikaları kurmak demek.


    Güneşten gelen ışınlar yeryüzüne çarptıktan sonra tekrar atmosfer dışına çıkmasını Co2 katmanı engelliyor. Aynı şekilde Metan gazlarının ortaya çıkması da ısının artmasına sebep. Bu iki gazın oluşturduğu sıcaklıklar buzulların erimesini her gün daha da hızlandırıyor. Buzulların erimesi ile kıyı şehirlerin yok olacağı vs bunlar boş. Abd de her sene fırtınadan köyler kasabalar yıkılıyor sorun yok az öteye yenisini yaparsın. Asıl sorun buz kütlelerinin altında hapsolmuş metan gazı. Kutuplarda altı boş bir buzulu bir kişi kırmaya devam ederken kırılma yerinin üzerine başka bir kişi ateş tutarsa buz kırıldığı an metan gazı ateşle buluşur ve parlama şeklinde bir patlama gerçekleşir. Aynı çakmak yakar gibi. Buradan nasıl sıkışmış bir metan gazı var tüm buzulların altında siz hayal edin.


    Tüm bu zincirleme reaksiyonlarda ilk darbeyi alan deniz canlıları oluyor. Co2 deniz suyu ile etkileşime girdiğinde asittik bir yapıya dönüşüyor. Denizler de bulunan planktonlar havada ki oksijen miktarının yaklaşık yarısından fazlasını üretiyor. 2 nefesimizden birisini bu denizdeki planktonlara borçluyuz. Açık denizlerde şu anda sorun yok ama sığ sulara yaklaştıkça durum vahim, planktonlar alarm durumunda. Aynı şekilde mercanlarda yok olmaya başlıyor. Sadece havanın ısınması ile deniz sıcaklıklarının değil denizlerin asitleşmeye başlaması bu yok oluşta rol oynuyor...


    Daha çok etken varda yaz yaz bitmez. Tümünü hallettik de en son enerji kaynaklarında kullanılan fosillere mi geldik ?

  • Acaba burda oluşacak bir felaketle çin yine dünyaya tehlike mi saçacak

  • Dünyayı ckmeseler bari.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabakdolması -- 5 Aralık 2020; 11:34:49 >
  • fizikciler arasinda bir espiri vardir "fuzyon daima 30 yil ilerde olacaktir". son 60-70yildir hep 30yil icinde basarilcagi soylendi. su anki durumda oyle yaklasik 30yil ileride ama bu sefer gercekden 30yil otede gibi duruyor cunku kuresel isinmanin baskisiyla fuzyona olan ihtiyac arti. bu alanda gercekden cok ciddi cok buyuk yatirimlar var.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tbbtl

    Acaba burda oluşacak bir felaketle çin yine dünyaya tehlike mi saçacak

    nasil bir felaketten bahsediyorsunuz merak ettim. nukleer bir patlamayi kasdediyorsaniz insanlik onu 70yil once cokdan becerdi. hidrojen bombasi fuzyon patlamasidir. zor olan sey ayni fuzyonun kontrolu ortamda gerceklestirip enerji uretilmesi.

  • Çin ayabayrak dikti. Çin yapay güneşi çalıştırdı...

    Biden: İran'ın nükleer silah yapmasına izin veremeyiz. Maduro: ABD karımı benden boşaması için teklif yapmış.


    Vizyonların son hali böyle.

  • Bir bor değil gereksiz yatırım bizde bor var hem ekmek arası yiyoruz hemde borla çalışan araba gelecekmiş a maber söyledi
  • Her alanda kendini geliştiren bir ülke olmak çok iyi. Kimseye el açmamak çok iyi
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Bende 40 diye biliyorum onu :)
  • gun kullanıcısına yanıt

    20 diyen var, 50 diyen var. seni mi kiracam 35de anlasalim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 5 Aralık 2020; 14:10:55 >
  • Önümüzdeki 10 yılda her şey değişecek gibi. Ya kıyamet kopacak adaletsizlikten ya da Enerji, Yapay Zeka, Gen Tedavilerinde devrim olup dünya başka bir yere gidecek.

  • Daha önce EAST isimli reaktör 100 milyon derece santigrada ulaşmıştı ve 10 saniye boyunca bunu muhafaza edebilmişti.

  • çin uzun süre bişey denemesin mümkünse, dünyanın içine ettiler.
  • tbbtl T kullanıcısına yanıt
    Çin kendisiyle beraber Hindistan'ı da götürürse Dünya'ya harika bir hizmette bulunmuş olur ancak sıkıntı şu ki fahiş fiyatlara geri döneriz.

  • bugünün bilimkurgu filmleri yarının gerçek hayatları..
    bu işler hayal etmekle başlar.
    biz daha bor madeninden ekmek arası döner bile yapamadık.....
    elalem uzaya gidip geliyor..

  • "ITER projesine 35 farklı ülke destek veriyor ancak maalesef Türkiye projenin katılımcıları arasında değil." yetkililer duymasın sonra ITER vergisi gelir.

  • Eyyyyy çinnnn sen kimsin yawwww! Beyler bordan top yapın fırlatalım bunlar laftan anlamıyor
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Hocam kuresel isinmayla nasil bi dolayli baglantisi var aciklarmisiniz musiat bi ara
  • nsar N kullanıcısına yanıt
    Açıklaması çok basit. Küresel ısınma fosil yakıtlardan salınan CO2 ve CO dolayısı ile oluşmakta. Eğer çevreci, yenilenebilir enerji kaynakları dünyada artarsa bu demektir ki fosil yakıtların kullanımını azalmakta. Bu sayede Küresel ısınmayı yavaşlatabiliriz.
  • Bu Çinli ler zincirleme bir reaksiyon la tüm dünyayı patlatmazlar inşallah
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.