Şimdi Ara

ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
5
Favori
9.335
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
131 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    Yeni sistem kuranların ya da mevcut sistemini hızlandırmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntemlerden birisi SSD takviyesi.



    Kaydadeğer iyileşme sağlayan bu yükseltme yöntemiyle bilgisayarınız ikinci baharını yaşayabiliyor. Oyunlarda FPS artışı sağlamasa da genel bilgisayar kullanımında değdi dedirtecek gelişme katediliyor.



    Farklı donanım aynı ad



    Burada bütçenize ve ihtiyaçlarınız uyan SSD’yi seçerken bağımsız inceleme ekiplerinin yayınladığı incelemelere bakarak karar vermek gerekiyor. Peki ya üreticiler aklınıza gelmeyeni yani inceleme ekiplerine gönderdikleri modelleri sonradan aynı adlandırma altında değiştirip herhangi bir bilgi sağlamadıysa?



    Geçmişte bu durum çokça kez tekrar etse de firmalar yaşananlardan ders almamış olmalı ki aynı olay farklı firmalarda ortaya çıkmaya devam ediyor.



    Daha iyi donanıma geçen üreticiler



    Öncelikle tüketiciler adına olumlu gelişmelerden başlayalım. Crucial’ın 64 katmanlı NAND’larla duyurduğu MX500 SSD’leri aradan geçen zaman içerisinde 64 katmanlı kümelerin üretiminin durmasıyla 72 katmanlı daha iyi NAND yongalarla üretilmeye başlanmıştı.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    Firma BX500 SSD’lerinde TLC tipi NAND Flash yongalardan QLC’ye geçmesi neticesinde ise farklı kapasite seçenekleriyle farklı modeller sunmuştu.



    Olumsuz örnekler çoğalmaya devam ediyor



    Olumsuz örnek olaraksa biraz geriye dönüp baktığımızda Kingston’ın V300 SSD’sinde gittiği değişikliği şeffaf bir şekilde paylaşmamasının ardından gördüğü tepki neticesinde daha dikkatli hale gelmesini örnek verebiliriz.



    Tabi firma en son KC2000 serisinin NVMe SSD’lerini sadece NAND Bus arayüzü hızını arttırarak KC2500 olarak satışa sunmuştu. Olumlu bakmak gerekirse isim değişikliğine gidilmesi tüketiciler açısından farklılık oluşturması açısından güzel bir detay.



     



    WD ise Black SN750 NVMe SSD’sini yalnızca yazılım güncellemesi yaparak ‘’yeni’’ Black SN750 olarak satışa sunmuştu. Tabi bunu kullanıcıların lehine yapmak da mümkün. Geçmişte Crucial, M4 SSD kullanıcılarına sağladığı ücretsiz yazılım güncellemesiyle %20 performans artışı sağlamıştı.



     



    Olumsuz örneklerin sonuncusu ise ADATA’nın XPG SX8200 Pro SSD’sinde gittiği değişiklik oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kullanıcı tarafında tek kabul edilebilecek değişiklik adlandırmada bu durumu belirtecek şekilde güncellemeyle birlikte daha hızlı kontrolcü veya NAND Flash kullanımı olabilir.



    Hangi XPG SX8200 Pro?



    ADATA’nın stratejisi ise daha yavaş kontrolcüye ve NAND Flash yongasına sahip fakat aynı model adını taşıyan SSD’leri piyasaya sürmek olmuş.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    İşin daha da üzücü yanı ise kullanıcıların şu anda piyasada birden fazla konfigürasyonda bulunan bu modelleri birbirinden ayırt etmesi için teker teker denemekten başka çaresi yok.



     



    Tom’s Hardware’in farkettiği duruma göre 2018 yılında incelenmesi için ellerine ulaşan XPG SX8200 Pro ile perakende satıcılardan rastgele aldıkları ve ADATA’tan tekrardan istedikleri örnek SSD birbirinden farklı donanımlar içeriyor. Üstelik perakendede satılan modelin orijinal sürücüye göre %41’e varan farkla geride kaldığı görülmüş.



     



    Elde bulunan 3 XPG SX8200 Pro’lardan 2018 yılında incelenen model 650 MHz’de çalışan SM2262ENG kontrolcüsünün denetimindeki IMFT’nin 64 katmanlı TLC NAND Flash yongalarından oluşuyor.



     



    ADATA’dan tekrar XPG SX8200 Pro istendiğinde gönderilen SSD ise yine SMI imzası taşısa da 575 MHz’de görev yapan SM2262G kontrolcüsünün altında çalışan Micron’ın 96 katmanlı TLC NAND Flash birimleri üzerinde yükseliyor.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    İnceleme ekibinin tamamen rastgele olması için herhangi bir kullanıcı gibi sipariş vererek elde ettiği XPG SX 8200 Pro ise 575 MHz’de görev yapan SM2262G kontrolcüsünün denetimindeki Samsung imzalı 64 katmanlı TLC kümelerinden oluşuyor. Kafanız karıştıysa bunu anormal karşılamayın çünkü durum en baştan anormal.



    ATTO



     



    Farklı donanımın neticesinde performans sonuçları da kaydadeğer ölçüde farklılaşıyor. ADATA’nın sitesinde sıralı okuma/yazma operasyonları için 3.5/3.0 GB/s, rastgele okuma/yazma işlemleri içinse 390K/380K IOPS’a kadar performans sunacak SSD’ler ATTO testinde ter döktüğünde inceleme ekibince V3 olarak adlandırılan, rastgele satın alınan SSD’nin yazma testinde aynı ada sahip diğer 2 SSD’nin 500 MB/s gerisinde kaldığı gözlemlenmiş.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    CrystalDiskMark



    Popüler SSD test yazılımı CrystalDiskMark’ta ise 2018 yılında test edilen orijinal XPG SX8200 Pro yine ADATA’nın gönderdiği yeni XPG SX8200 Pro’dan okuma testinde %9.3 hızlı konumda iken satın alınan XPG SX8200 Pro V3’e okuma testinde %8.9’luk fark atmış.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



     



    Sıra derinliği 1’den 8’e yükseltildiğinde ise V3 çözümünün %14.5’lük payla geride kalması dikkat çekiyor. Üstelik herhangi bir kullanıcının edineceği XPG SX8200 Pro, orijinal XPG SX8200 Pro gibi 3.5/3.0 GB/s’lik sıralı okuma/yazma performansı gösterememiş de. Rastgele operasyonlarda %15-21’lik payla geriye düşen V3 iddia edilen IOPS değerlerine hiç yaklaşamamasının yanı sıra 350K sınırını bile geçememiş. Orijinal XPG SX8200 Pro’nun 400K sınırını geçmeyi başarmasının altını çizelim.



     



    Uzun süreli yük testi



     



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    Şimdiye kadarki testler sentetik testlerdi. SSD’nin uzun süren yük altında ne yaptığı günlük kullanıcıları pek ilgilendirmese de yeri geldiğinde bu sistem niye yavaş sorusunu sorulmasına neden olan önemli bir kıstas.



    LC/QLC tabanlı SSD’lerde uzun süren yük altında SSD’nin yavaşlamaması adına oluşturan ve hücrelerin SLC tipi bellek gibi kullanılarak performansın korunmasını sağlayan psödo SLC özelliği bir süredir güncel SSD’lerde yer alıyor. Orijinal ve ADATA’nın yeni gönderdiği XPG SX8200 Pro'da bu özellik bulunuyor.



     



    160 GB’a ulaşabilen dinamik psödo SLC önbellek sayesinde uzun süre tutunabilen iki XPG SX8200 Pro’nun aksine sıradan bir kullanıcın alacağı XPG SX8200 Pro yani V3 SSD ise sabit 12 GB SLC önbelleği nedeniyle saniyeler sonra adeta tökezlemiş.



     



    Oyun testlerinde modeller arasında fark %3 olarak ölçülürken XPG SX8200 Pro V3 50 GB boyutundaki çeşitli türdeki verileri içeren dosyanın kopyalandığı senaryoda %36-41’e kadar yavaş kalmış.



    PCMark 10 Storage



     



    PCMark 10’un depolama başlığında stresse sokulan üç XPG SX8200 Pro’dan satın alınanın tam sistem testinde performansından %35 ödün verdiği gözlemlenmiş ki düşülen seviye normalde Samsung 980 Pro seviyesi denilebilecek bir SSD için oldukça düşük bir noktaya tekabül ediyor.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



     



    Son olarak satışa sunulan donanımlarda yapılacak değişikliklerde şeffaflığın önemi bir kere daha hatırlanmış oluyor. Değişiklik başta vurguladığımız üzere performans, verimlilik veya dayanıklılık gibi alanlarda ancak kullanıcının lehine olduğu durumlarda kabul edilebilir.



    ADATA’nın giderek yavaşlayan SSD’si: Aynı isim altında tamamen farklı/yavaş kontrolcü ve NAND Flash



    Üzücüdür ADATA XPG SX 8200 Pro’nun sonradan edinilen her iki modeli de orijinal sürücünün gerisinde kalmış. Üstelik sıradan kullanıcının bu SSD’lee arasında ayrım yapabilmesi için bir yol da bulunmuyor.



    Ayrıca Bkz.Nvidia: Stok sıkıntısında tek sorun GPU değil



    SSD alacak kullanıcıların bu gibi durumlardan korunmak için atabileceği adım tercihini kendi kontrolcü ve NAND yongasını üreten firmalardan yana kullanmak olacaktır.




    Kaynak:https://www.tomshardware.com/news/adata-and-other-ssd-makers-swapping-parts







  • Basarili bir haber olmus, yararli bilgiler var Tesekkür ederiz. Adata nin yaptigi xpg 8200 pro ya yapilacak bir hareket degilmis. Yoksa gerekli parcalarin tedarik noktasinda mi bir sorun yasiyorlar, diye düsünüyor insan....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1100 tl ye almak üzereydim amazon yada hb den iyiki almamışım golu yiyordum az kalsin
  • 1-Sadece 1 TB olan modelde mi var bu durum yoksa 256 512 1 tb 2 tb hepsinde aynı durum söz konusu mu ?

    2-Bir de hangi yıldan sonraki üretimler böyle acaba?

  • KaraListe[n+1] = Adata;

  • Biz tüketici olarak bu ve benzer durumlarda yapabileceğimiz en etkili yöntem bir daha adata üretimi ürünleri satın almamak olacaktır. (Benim uyguladığım bir yöntemdir, ürünleri ilk çıktıkları zaman almam testlerini, parçalanmalarını beklerim bu sürede de fiyatları biraz da olsa düşmüş olur (günümüzde pek yemiyor ama yaş tahtaya basmaktan iyidir), ürünün bir falsosu yoksa satın alırım. Üründe aynı isimlendirme, farklı donanım koyan firmaların ürünlerini almam. Kumar oynamak istesem Kıbrıs'a giderim.) Tam hatırlamıyorum ama sanırım bir Huawei modelinde depolama hızları cihazdan cihaza değişiyordu kafamda böyle kaldığı için Huawei telefonlarına hala bakmıyorum bile.

  • Çok güzel bi haber gerçekten önemli detaylar var.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xpg 8200 pro almayı düşünüyordum artık almam haber ve bilgilendirme için teşekkürler
  • işte markanın önemi bu haber ile anlaşılıyor! siz siz olun en iyi yol bildiğiniz yoldur...

  • DH de görmek istediğimiz tarzda haberler bunlar

  • Teşekkürler. Güzel konu.

  • Teşekkürler Metehan, güzel haber. Eline sağlık.

  • daha yeni SanDisk Ultra 3D 1TB aldım henüz yolda


    umarım onlarda böyle bir çakallık yoktur

  • Demek ki bu yüzden firmware update vermiyor çünkü kendi bile işin ucunu kaçırmış.Ne kullandığını hatırlamıyor. :))

  • Demek ki ne yapıyormuşuz? Adata'dan uzak durup Crucial tercih ediyormuşuz.

  • SSD'de Corsair ve Samsung'dan başkasını tanımam. WD istisna olabilir..

  • Elinize sağlık, tüketiciyi bilinçlendiren bir haber yaptığınız teşekkür ederim.


    ADATA'nın SU630 ve SU650 model SATA SSD'lerinde de sorun yaşayanlar olmuştu. Demek ki SSD'de bu markadan uzak durmak lazımmış.

  • Crucial dan şaşmam arkadaş
  • zero fear kullanıcısına yanıt
    aynen. samsung pahalı olmasa tek geçerim. Adamlar bu işte pek iyi. hele pro ömürlük.

  • Ssd işi tam bir yılan hikayesi. Bir kere katman sayısı önemli, kontrolcü önemli, çip önemli. Bir ssd alacağız onun ömrü kısa, öbürünün yazılım kötü, berikinin hızı düşük, samsung pahalı. PCI_E 4 ile ısınma sorunu da eklendi :) al alabilirsen.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.