Şimdi Ara

NASA, Ay'a 'şimdilik' gidemiyor: 2024 hayali suya düştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Amerikan uzay ajansı NASA, insanlı Ay programı Artemis'te 2024 hedefini iptal etmek zorunda kalıyor. Bugün konuyla ilgili resmi bir açıklama yapan uzay ajansı, yetişmeyen teknolojiler ve bütçe problemleri nedeniyle 2024'te Ay'a insan indirmelerinin pek mümkün görünmediğini duyurdu.



    NASA başkanı Jim Bridenstine, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, 2024'te Ay'a indirme hedefine ulaşmak için önümüzdeki dört yıllık süreçte tam 28 milyar dolarlık Artemis bütçesine ihtiyaç duyacaklarını söylemişti. Bu bütçenin 3,2 milyar dolarlık kısmının, Artemis'in en kritik noktalarından olan Ay iniş aracına ayrıldığı ve bütçenin bu kısmının önümüzdeki bir yıl içerisinde sağlanması gerektiği belirtildi. 3,2 milyar dolarlık bütçe, astronotları Ay yörüngesinden yüzeye indirecek olan iniş aracını geliştirmekle sorumlu SpaceX-Blue Origin-Dynetics üçlüsüne dağıtılacaktı.



    ABD Senatosu ise bu isteğe olumlu yaklaşmadı. Bu haftanın başlarında yapılan açıklamalara göre 3,2 milyar dolarlık isteğin yalnızca 1 milyar doları Senato tarafından uygun görüldü. Gerekli bütçe sağlanmayınca Artemis'in geleceği de elbette tehlikeye girmiş oldu. Jim Bridenstine da daha önce yaptığı açıklamada, önümüzdeki bir yıllık süreç için en kritik noktanın bu iniş aracı olduğunu ve aksi bir durumda 2024 hedefine ulaşılamayacağını söylemişti.



    Ayrıca Bkz.NASA duyurdu: İnsanlık Ay'a geri dönüyor, maliyeti 28 milyar dolar



    Tabi NASA'daki Artemis problemleri sadece bütçe yetersizliğinden ibaret değil. Astronotları Dünya'dan Ay'a taşıyacak olan SLS (Space Launch System) roketi de yıllardır bir türlü nihayete eremiyor. SLS'nin aslında 2017 yılı gibi ilk uçuşunu yapması bekleniyordu ancak şu anda 2020'nin sonlarına gelmiş olmamıza rağmen hala roket geliştirme sürecinin sonlarına bile yaklaşabilmiş değil. 10 yılı aşkın süredir bir türlü tamamlanamayan SLS roketi, artık ABD Kongresi'ni bile çıldırtan aşırı maliyeti ve geliştirme sürecindeki sıkıntılar nedeniyle NASA'nın en büyük başarısızlıklarından birisi olarak nitelendiriliyor.



    Diğer taraftan bazı araştırmacılar ise NASA'nın 2024 planının aslında zaten en baştan büyük bir saçmalık olduğunu düşünüyor NASA'nın aslında orijinal planı 2028 yılı itibarıyla Ay'a astronot indirmekti. Ancak Trump yönetimi burada 2019 yılında bir değişikliğe gitti ve uzay ajansının yeni hedefini 2024 yılı olarak belirledi. Bu değişiklik ABD'de epey bir tartışmaya neden olmuştu. Özellikle de Kongre'deki Demokratlar, 2024 değişikliğinin arkasında politik nedenler olduğunu söyledi. Trump'ın görev süresi, bu yıl tekrar seçilmesi halinde bildiğiniz gibi 2024'e uzayacaktı.



    NASA'nın şimdi Artemis programını tekrar 2028 yılına ertelemesi bekleniyor. Araştırmacılar 2028 planının çok daha ulaşılabilir bir hedef olacağı konusunda hemfikir.



    Japonya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler ve Avrupa'nın da destek verdiği Artemis programında NASA'nın hedefi ilk kadın astronotu Ay'a indirmek olacak. Artemis astronotları Ay'ın su buzullarıyla kaplı olduğu bilinen güney kutbuna iniş yapacak. NASA, Ay'ın güney kutbunda bir uzay üssü inşaa etmeyi ve Mars'a gitmeden önce teknolojilerini ve astronotlarını burada test etmeyi planlıyor.



     



    Kaynak:https://www.theguardian.com/science/2020/nov/18/nasa-landing-astronauts-moon-by-2024-unlikely#img-1







  • Kardeşim adamlar aya gitmeye çalışmıyor. Adamlar hem ay üzerinde hem de ay yörüngesinde kalıcı iki adet üs ve başka yapılar kurmayı planlıyorlar. Mesele bundan dolayı çok karışık ve maliyetli. Bu proje tamamlandıktan sonra koloni kurulması hedefleniyor.

    https://bilimfili.com/artemis-programina-genel-bir-bakis

  • 1969 yılında ki bütçe ve "teknoloji" ile gidebildikleri ay'a şimdi gidilememesi. İnsanlı olarak gidilebilen en uç nokta İSS. Onun ötesine ne geçebildiler ne de geçebilecekler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sounderland S kullanıcısına yanıt

    Kardeşim adamlar aya gitmeye çalışmıyor. Adamlar hem ay üzerinde hem de ay yörüngesinde kalıcı iki adet üs ve başka yapılar kurmayı planlıyorlar. Mesele bundan dolayı çok karışık ve maliyetli. Bu proje tamamlandıktan sonra koloni kurulması hedefleniyor.

    https://bilimfili.com/artemis-programina-genel-bir-bakis


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1961-69 yılları arasında Abd bütçesinin %2 si bu projeye ayrıldı. Bu devasa büyük bir para.
    O zamanlar soğuk savaş vardı Sovyetlerle uzay arışı rekabetinde bu bütçeyi ayırmayı göze aldılar.

    Günümüzde böyle bir rekabet ortamı yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: sounderland

    1969 yılında ki bütçe ve "teknoloji" ile gidebildikleri ay'a şimdi gidilememesi. İnsanlı olarak gidilebilen en uç nokta İSS. Onun ötesine ne geçebildiler ne de geçebilecekler.




  • sounderland S kullanıcısına yanıt
    O zamanlar gidememiş bile olsalar, "ne de geçebilecekler" ne demek. Bilim ve teknolojiye inanmadığınızı gösterir bu. Muhtemelen elinizdeki telefon, bilgisayar da size cadı, büyücülük aleti olarak falan geliyordur. Yani o son bölüm çok cahilce olmuş.

  • Zaten o zamanda gidilemedi hepsi stüdyo ortamında çekildi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bütçe meselesini anlarım da, 1969 yılının teknolojisi ile gidilen aya 50 yıl sonrasının teknolojisi ile gidilememesi çok garip kaçıyor.

  • sounderland S kullanıcısına yanıt
    mağaranızda hayat nasıl gidiyor hocam?

  • sounderland S kullanıcısına yanıt
    Haklısın kardeş zaten dünya da düz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yorumlardaki cehalete bakin rezillik resmen. Dandik facebook ve YouTube sayfalarından öğrenilen uydurma şeyleri gerçek sananlarla dolu.

    Bunlari bilinmeyen gercekler, cok gizli gerçekler, kimsenin bilmedigi gercekler isimli uydurma sayfalardan öğreniyorsunuz degil mi. Uydurma bi gorselin altina uydurma hikayeler yazan sayfalardan her duydugunuza inanmayın.

    Gerçekler degil de komplo teorileri prim yaptigi icin ülkemizde normal bi hal aldi bu durum herkes bir şey salliyor.


    https://yalansavar.org/2013/02/19/komplo-teorileri-5-evdeki-hesap-carsiya-uymaz/amp/



    Aya sadece bir tane insanli inis yapılmadi defalarca yapıldı zaten.


    https://evrimagaci.org/abd-aya-kac-insanli-inis-gerceklestirdi-hepsi-basarili-mi-oldu-su-anda-neden-insan-gonderilmiyor-2851/amp



    Az okuyun araştırın. Kahvehane köşelerindeki gerceklerden uzak uydurma yalan haberlere inanan dayılar gibi olmayin.





  • serkanky kullanıcısına yanıt
    Aya gidilmedi diyen komplocular konuya damlar diyecektim erken davranmışlar :D

  • veleciraptor kullanıcısına yanıt
    Bunu yazınca da kızıyorlar.

    Arkadaş o zamanki aynı teknolojiyi tekrar üretemiyor musunuz diyorsun ona da kızıyorlar.

    Aya gidince herşeyi çöpe atmış silmişler tekrar da yapamıyorlarmış. Yersen.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2020 nerden çıktın başımıza 

  • olzii kullanıcısına yanıt
    Hala işi bütçeyle açıklamaya çalışıyorsunuz.

    Ürettikleri geliştirdikleri teknolojileri tekrar yapamıyorlar mı? Yapmayı mı unuttular herşeyi çöpe mi attılar yani?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • amk, 60 larda daha çooook paraları ve ileri teknolojileri varmış

  • Komplo teorici çok bilmiş damlamış hemen. Aya gidilmemiş diyor, cahillik böyle bir şey işte, oturup klavye başında sallıyor. Daha geçen senelerde çin ayın karanlık tarafına gitti. Adamlar uzay madenciliği yapıyor, meteorlara robot gönderip inceliyorlar.



    Burada konu aya gitmek değil, aya üs kuracaklardı. Öyle kuru kuruna aya gidip gelmeyeceklerdi.

  • Şimdi bile inemiyorlarsa 50 yıl önceki tırt teknoloji ile inmiş olmalarına imkan yok. Amerika öncüdür mesajı vermek için Hollywood stüdyosu ile kandırmışlardır

  • hahahaa insanları kandırmaya devam anca karanlık tarafına gideriz eee aydınlık tarafa gidiyoz desek çıkartırlar teleskopları oyunumuz meydana çıkar bu insanları kandırmak kadar kolay bir şey yok çünkü sorgulamıyorlar bilim sorgulamak demek ama kimse nasayı yada elon musk amcanın yaptıklarını din gibi kabul ediyorlar din bile sorgula diyor sözde bilimciler nasıl bir bağnazlık içindeler acıdım.Ayı üzerine iniş yapılacak bir şey sanıyorlar oysa ay bir plazmadır bunu bilim adamları 50 yıl önce anlatmış.

  • teknolojiyi kaybetmişiz arkadaşlar kusura bakmayın.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.