Şimdi Ara

İki dev galaksinin 'çarpışma öncesi' son anları böyle görüntüledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Bu yıl 30. yaş gününü kutlayan Hubble Uzay Teleskobu, yakaladığı muhteşem fotoğraflarla bizleri etkilemeye devam ediyor. Dev teleskop şimdi de Arp 283 isimli bir galaksi sisteminin inanılmaz görüntüsünü paylaştı. Tam 81 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan bu ilginç sistemde, çarpışma sürecindeki iki dev galaksinin müthiş dansını görüyoruz.



    Arp 283 sisteminde, NGC 2798 (sağdaki) ve NGC 2799 (soldaki) isimli iki farklı galaksi yer alıyor. NASA'nın açıklamalarına göre, birbirlerine çok yakın konumlarda yer alan bu iki galaksi şu anda devasa kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle birlikte yoğun bir etkileşim sürecinde bulunuyor. Sürekli olarak birbirlerine yaklaşan galaksiler bu süreç içerisinde fiziksel bozulmalara da uğruyor. Örneğin yukarıda NGC 2799 galaksisindeki ciddi fiziksel bozulmayı rahatlıkla görebiliyoruz  Fotoğrafta NGC 2799 sanki doğrudan NGC 2798'in merkezine çekiliyormuş gibi bir görüntü var.



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Hubble astronomları,"Bu tarz etkileşim halindeki galaksiler zamanla tamamıyla birleşir veya özgün bir şekle bürünür. Yukarıdaki iki galaksi şimdiden küçük bir oluk oluşturmuş bile; NGC 2799'un yıldızları sanki birer su damlacığı gibi NGC 2798'in içine çekiliyor." ifadelerini kullandı.



    Fotoğrafın orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.



    Galaksi çarpışmalarında yıldızlara ne oluyor?



    Akıl almaz bir büyüklüğe sahip olan evrenimizde çarpışan galaksilere sıkça rastlanabiliyor. Devasa kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle birbirlerine doğru çekilen galaksiler, çarpışmanın başlamasıyla birlikte kaotik bir hale geçiş yapıyorlar.



    Çarpışma halindeki galaksilerde en büyük değişim elbette galaksilerin yıldızlarında gözlemleniyor. Belki de milyarlarca yıldır aynı yörüngede hareket eden yıldızlar, yeni kütleçekim kuvvetlerinin etkisiyle bambaşka yörüngelere sürükleniyor. Ancak her şeye rağmen iki farklı yıldızın çarpışması bu tarz galaksi etkileşimlerinde çok nadir gözlemlenen bir olay. Zira galaksilerin çok büyük bir çoğunluğu tamamıyla boşluktan ibaret.



    Arp 283 sistemi biraz uzun sürecek olsa da (bir milyar yıl gibi) zamanla tek ve stabil bir galaksi haline ulaşacak. Bu arada Güneş Sistemi'mizi içerisinde barındıran Samanyolu Galaksisi de şu anda komşu galaksimiz Andromeda'yla çarpışmaya doğru ilerliyor. Ancak muhtemelen bu durum insanlığı tehdit etmeyecek zira çarpışmaya daha 4 milyar yıl gibi bir zaman var. O zamana kadar Güneş zaten stabilliğini kaybedecek ve Dünya da yaşanılamaz bir hale gelecek.




    Kaynak:https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2020/hubble-views-a-galactic-waterfall



  • Alıntı

    metni:
    Bu arada Güneş Sistemi'mizi içerisinde barındıran Samanyolu Galaksisi de şu anda komşu galaksimiz Andromeda'yla çarpışmaya doğru ilerliyor. Ancak muhtemelen bu durum insanlığı tehdit etmeyecek zira çarpışmaya daha 4 milyar yıl gibi bir zaman var.



    Alıntı

    metni:
     O zamana kadar Güneş zaten stabilliğini kaybedecek ve Dünya da yaşanılamaz bir hale gelecek.
  • yani dusununce gunesin yaricapi 700bin km, gunes sisteminin yaricapi 4.5 milyar km, en yakin yildiz alpha centaurinin uzakligi 40trilyon km. galaksiler yuzmilyarlarca yildizla dolu olsalarda aralarindaki bosluk o kadar fazla ki bir carpisma cok dusuk olasilik.

  • Alıntı

    metni:
    Bu arada Güneş Sistemi'mizi içerisinde barındıran Samanyolu Galaksisi de şu anda komşu galaksimiz Andromeda'yla çarpışmaya doğru ilerliyor. Ancak muhtemelen bu durum insanlığı tehdit etmeyecek zira çarpışmaya daha 4 milyar yıl gibi bir zaman var.


    İki dev galaksinin 'çarpışma öncesi' son anları böyle görüntüledi


    Alıntı

    metni:
     O zamana kadar Güneş zaten stabilliğini kaybedecek ve Dünya da yaşanılamaz bir hale gelecek.
    İki dev galaksinin 'çarpışma öncesi' son anları böyle görüntüledi
  • feyk

  • Allah biliyor ya insanlık çok beklemeyecek, tüm bu sistemin göz açıp kapayıncaya kadar bir süre içerisinde yok olup gitmesini.

    ("Göklerde bulunanlar ve yerde olanlar( dan her biri; yaratılma, mülkiyet ve yönetim bakımından) ancak Allâh’a âittir. Bütün (hepsinin) işler(i) ancak Allâh(ın hüküm ve kazasın)a döndürülecektir. (O da, üstün hikmeti gereği herkese hak ettiği sevap ve azap ile karşılık verecektir.)" Al-i İmran Suresi-109

    "İşte biz göklerin ve yerin (yaratılışındaki eşsiz incelikleri, onların büyük mülk ve) melekûtunu İbrâhîm’e böylece gösteriyorduk. Taki o (kendisine gelen vahiyle kesinkes inandığı gibi gözle görerek de) yakînen iman edenlerden olsun diye (bunu böyle yapmıştık)." En`âm Sûresi - 75

    "(Onların bu kâfirliği delil yetersizliğinden olmayıp, hakka karşı direnişlerindendir. Yoksa) andolsun ki; gerçekten Biz gökte birçok burçlar (yüksek köşk gibi görünen yıldız kümeleri, gezegenler ve büyük yıldızlar) yarattık. Seyredenler için de onu çok süslü yaptık." Hicr Suresi - 16


    el-İnfitâr
    SÛRE-İ CELîLESİ
    (1-7)

    1. Gök yarıldığı zaman,

    2. Yıldızlar (yerlerinden koparılıp ortalığa) saçıldığı zaman,

    3. Denizler(in kimi kimine doğru) fışkırtıl(arak hepsi tek bir deniz yapıl)dığı zaman,

    4. Kabirler(de bulunan ölüler diriltilip çıkartılarak, toprakları) tersyüz edildiği zaman,

    5. (İşte o zaman) her bir nefis öne sürdüğü ve geri bıraktığı (iyi-kötü) her şeyi(n kendisine neler kazandıracağını ve başına ne belalar açacağını) bilmiştir!

    6. Ey (dirilmeyi inkâr eden) insan! O (sayısız nimetlerle sana ikramda bulunmuş) Kerîm olan Rabbine karşı seni aldatmış olan şey nedir (ki: “Nasıl olsa O beni affeder!” diyerek O’na isyan etme cesâretini kendinde bulabiliyorsun ve şeytanın: “İstediğini yap, nasıl olsa Rabbin Kerîm, kimseye azap etmez!” gibi laflarına aldanıyorsun)?

    7. O Zât ki; seni yaratmıştır, seni(n yaratılışını) doğru düzgün (, uzuvlarını da kusursuz) yapmıştır ve seni (bütün uyumsuzluklardan koruyarak) ölçülü kılmıştır. (Bu yüzden bir elin diğerinden uzun, bir gözün diğerinden geniş, bir uzvun beyaz, bir uzvun siyah değildir. Yine bu nedenledir ki sen hayvanlar gibi yüz üstü değil, ayakta yürümektesin.)
    http://www.kuranimecid.com/?sayfa=586

  • Yani ne demek istiyorsun? Burda sadece gözle görünen GÖK, YILDIZ, DENİZ den bahsediyor.Galaxy lerden mi bahsediyor? 1 ışık yılının kaç km olduğunu söylüyor? Bugünkü teknolojiyle bile hatta ileri teknoloji ihtimali ışık hızına ulaşsak bile sadece samanyolundan çıkmanın bile çok uzun yıllar yani insan ömrünün yetemeyeceğinden mi bahsediyor? yani bu makale de ne gördün de bunu paylaştın anlamadım!

  • Kainat ve içindeki Herşey tesadüfü doğmuştur yani rastlantısal büyük bir patlama hop ardından her birşey oluşmuştur değilmi maymunlar böyle diyor ben onların yalancısıyım.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Eğer çekim kuvveti olmasaydı dediğiniz doğru olabilirdi. Ama işin içine milyarlarca gök cismi girince ve bunların birbirinin yörüngelerini saptırdığında oluşacak kaos kaçınılmaz. Sadece iki yıldız bile çarpışsa etki ettiği alanda herşeyi bozacak, fisyon reaksiyonu gibi birbirlerini tetikleme olasılığı bile var. Herşeyi geçtim, galaksi merkezlerinin çekim kuvveti yüzünden iki galaksi birleşebilir, dengeye girmesi çok zaman alacaktır. Havai fişek gösterisi gibi patlayan patlayana.

  • Uzay küçüklükten beri ilgimi çekmiştir. Düşünsenize, gözlemlenebilen bu yıldızlar, ne kadar uzaktalarsa o kadar yıl önceki hallerini görüyoruz. Belki de çoğu yıldızdan eser kalmadı şu anda.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Greylights kullanıcısına yanıt

    uzay boslugunda cekim kuvveti oyle calismiyor. iki nesne birbirlerini cektiginde cekim kuvvetleriyle hizlanip kinetik enerji kazaniyorlar, eger tam ortadan gobek noktasina denk gelmezse artan hizlari savrulup tekrar birbirlerinden uzaklasmalarina neden oluyor ki, onceki mesajimda uzay boslugunun ne kadar buyuk oldugunu yazdim, iki yildiz arasinda trilyonlarca kilometre bosluk oluyor, iki yildizin tam kafa kafaya denk gelmeleri cok cok dusuk ihtimal. bu yuzden bu galaksi carpismalarinda yildiz carpismasi cok nadir bir durumdur, daha cok yildizlar yorungelerinden sapar, cilginca savrulurlar, bu savrulmada galaksiden kopup bosluga savrulan yildizlar hatta gezegenler olur.


    nasil bir sey oldugunu soyle canlandiriyim, lavaboya metal bir bilye birak, lavabonun konik yapisi aynen bir yildizin cekim kuvvetinin uzay zaman dokusunda yarattigi bukulme gibidir, uzay zamandaki bukulme cekim kuvvetini yaratir, yani lavabo tam olarak onun analojisi oluyor, lavabonun ortasindaki delikde yildizin kendisi, bilyeyi biraktigin gibi hizlanmaya baslar ama tam gobekdeki delige nisan almadiysan deligin yanina geldiginde aldigi hizla savrulup tekrar yukari cikar, aynen gezegenlerin gunesin cevresinde cizdigi yorunge gibi eliptik bir yorungeye oturup donmeye baslar. bizim dunyamizda surtunme baskin bir guc oldugu icin surtunme ile hiz kaybedip delige duser ama uzayda surtunme minimum oldugundan boyle bir durumda nesnenin hizi dusukse gezegen gibi yorungeye girip donemeye baslar ama cok uzakdan gelen iki yildiz buyuk hizlar kazanacaklari icin yorungeye girmeden disari savrulacaktir, bilyeyi lavaboya hizli sekilde birak, aynen o sekilde delige dusmeden delik cevresinde parabolik yol cizip lavabonun disina firliyacaktir. yani cekim kuvveti iki nesneyi birbirine ceksede birleriyle carpistiracagi anlamina gelmez. uzayin surtunmesiz sartlari farkli dinamikler yaratir.

  • joven kullanıcısına yanıt

    Peki çoğunluğunu maymunların yarattığı, internet, telefon, işlemci, ekran kartı, bilgisayar gibi ileri düzey sistemleri kendi üretemeden sadece zoraki kullanmayı öğrenebilen yaratık türüne ne deniyor? "başkalarının sırtından geçinmeyi huy edinmiş kimse." diye bir tanım var mesala.


    Şimdi biri diyor evrim ile insanlık oluşmuştur, bu arada buyurun akıllı telefonu icat ettim. Diğeri diyor, haha maymun seni. Ya bu arada ne olur o icat ettiğin şeyi versene kullanayım, çünkü ben 500 yıl uğraşsam bile onu icat edemem, aklım yetmez.


    İronik bir durum.

  • Gulivers1 kullanıcısına yanıt

    Işık hızına ulaşırsak aslında iş biraz değişiyor, zamanın göreceliliğinden ötürü, orayı düzeltmek isterim. Hep bir yanlış algı oluşuyor orada. Işık hızında seyahat edilebilir ise, seyahat eden insanlar için hani şu 500 ışık yılı 10 milyon ışık yılı uzaklıktaki mesafeler bile sadece göz açıp kapama hızında ulaşılabilir oluyor zira ışık hızında zaman durma noktasına geldiği için. Ama seyahat eden anında 500 ışık yılı uzağa varmışken, dünyadaki gözlemci için (observer) işte 500 yıl geçmiş oluyor. Işık hızına yaklaştıkça ease in denilen bir formatta zaman sapması (time dilation) söz konusu. Sapma tablosunu buradan görebilirsiniz https://www.fourmilab.ch/cship/timedial.html Asıl büyük sapma ışık hızının %90'ına ulaştıktan sonra başlıyor. Tabi çok milimlik mikro sapmalar dahi yeri geldiğinde çok önemli olabiliyor. Örneğin yaklaşık saniyede 10km hızlarla alçak dünya yörüngelerinde dönen konum uydularından, hız ve yer çekimindeki farklardan dolayı oluşturdukları zaman sapması, üzerlerindeki atom saatlerinde milimlik sapmalar meydana geliyor, bunlar düzenli olarak düzeltiliyor, aksi taktirde oradaki milimlik sapma bile sizin gps'de istanbul diye arattığınızda berlinde göstermesi kadar büyük bir sapma ile sonuçlanabiliyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.