Şimdi Ara

Porto Riko’daki Arecibo gözlemevinde üç ay içinde ikinci kez kaza meydana geldi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Carl Sagan’ın romanıyla aynı adı taşıyan ve aktris Jodie Foster’ın başrolde olduğu Contact isimli film ile Pierce Brosnan’ın başrolde oynadığı GoldenEye’e konuk olan dünyanın en büyük radyo teleskoplarından olan ve inşası 1963 yılında tamamlanan Arecibo gözlemevinde, yine bir kaza meydana geldi. Üç ay içinde ikinci bir kaza hadisesiyle sarsılan bilim insanları, olası bir üçüncü kazayı engellemek adına seferber olmuş durumda.



    Yine bir çelik halat



    Ağustos ayında gerçekleşen ve çelik bir halatın koparak teleskobun yansıtıcı çanağına çarpmasıyla sonuçlanan kazada, 30 metrelik bir delik oluşmuştu. Hasar tespiti yapan bilim insanları, içinde bulunduğumuz hafta içinde onarım faaliyetlerine başlamayı düşünüyordu. Ancak talihsizliklerin yakasını bırakmadığı Arecibo gözlemevi, 6 Kasım Cuma günü yine bir çelik halat kazası yaşadı.





    Orta Florida Üniversitesi’nce işletilen gözlemevi son kaza, yapılan açıklamalara göre İlk halatın bağlı olduğu destek kulesinde meydana geldi. Yapılan açıklamada, ilk kaza sonrası kopan halatla birlikte kuledeki gerilimin arttığı ve ortaya çıkan basınç sonrası diğer kablonun da kopmuş olabileceği belirtildi.



    Ayrıca Bkz.Dev asteroit Apofis'in 2068'de Dünya'ya çarpma olasılığı tekrar hesaplandı



    İkinci kaza sonrası vbir açıklama yapan gözlemevi müdürü Francis Cordova, “Çok özen gösterilen bir inceleme süreci sonrası tüm tedbirleri almış biçimde Salı günü tamirat faaliyetine başlayacaktık. Ancak ne yazık ki başımıza bir de bu iş çıktı” ifadelerini kullandı. Ekip, son olayın ardından tüm mesaisini mevcut kablolardaki yükü hafifletmek adına yeni çelik halatlar takmaya harcayacak.



    Birçok bilimsel faaliyete beşiklik eden gözlemevi aynı zamanda NASA’nın Dünyadışı Zekâ Arayışı (SETI-Search for Extra-Terrestrial Intelligence) projesi için de kullanılıyor.



    Kaynak:https://www.news18.com/news/buzz/iconic-arecibo-observatory-in-puerto-rico-faces-severe-damage-as-second-cable-breaks-in-3-months-3066692.html



  • Yazık oldu güzelim yere, düzeltecek bütçeleri de yoktur zaten kapanır gider gibime geliyor.

  • Yazık olmuş. BF4'de çok adam yedim burada.

  • bf4 de çok adam harcadık. emeği büyük bizde bu antenin XD

  • yazık olmuşş

  • some laz müteahhit problems

  • Birisi benzer laz müteahhit problemi yazmış doğrudur, bir laz olarak yeni bir ev yapıyorum. Demir bağlanacak bir usta abi geldi demiri bağlamaya başladı, ne pilye var ne de iki kat, demir böyle olmaması lazım değil diyorum, bunun momenti, çekme, burkulma vb.... var. Birşey olmaz diyor, bizi lazlar kafalarına koyduğunu yapıyor ve Türkiyenin acı gerçeği okumuyor, araştırmıyor... Ha ertesi sabah demiri söktüm, kendim örmeye başladım. Bizim laz ustalar birde adam beğenmezler. Statik ve mimari kurslara gitmeme iyi dereceden bilgisayar bilmeme rağmen, yaptığım işi beğenmiyorlar. İşi bilenler benim ne kadar temiz iyi iş yaptığımı bilirler ama Rize'de işe yaramıyor :) Adam etriye aralığı 16 cm olsun, birşey olursa günahını bana yaz diyor. Gülsem mi ağlasam mı. İşte depremlerde böyle çökmeler oluyor...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.