Şimdi Ara

Dev asteroit Apofis'in 2068'de Dünya'ya çarpma olasılığı tekrar hesaplandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Dünya'ya yakın bir yörüngede bulunan "Kaos Tanrısı" Apofis'in önümüzdeki 50 yıl içerisinde küçük de olsa Yeryüzü'ne çarpma olasılığı bulunuyor. Dev asteroiti yakından gözlemleyen astronomlar, Apofis'in hızının son zamanlarda artış gösterdiğini ve 2068 yılı için hesaplanan yakın geçişin bir çarpmaya dönüşebileceğini söyledi. Ancak olasılıklar yine de şu an için çok düşük görünüyor.



    Apofis'in hızının artması, uzayda çokça gözlemlenen "Yarkovsky etkisi" dediğimiz kuvvete bağlanıyor. Apofis'te yarkovsky etkisi, Güneş'in asteroitin bazı bölgelerini diğer bölgelerine göre fazla ısıtması sonucu oluşmuş. Bu durum sonucunda ortaya çıkan asimetrik ısı yayılımı nedeniyle asteroitin yörüngesinin hafiften değiştiği ve hızının da arttığı söyleniyor.



    Ayrıca Bkz.2020'de Dünya'ya bir asteroit mi çarpacak? Hayır, endişelenmenize gerek yok



    Bilim insanları daha önce yapılan hesaplamalarda, Apofis'in 2068 yılında Dünya'ya çarpma olasılığını yaklaşık 150.000'de 1 olarak açıklamıştı. Şimdiyse bu olasılığın biraz daha arttığı söyleniyor. Ancak yine de olasılık hala çok düşük. Endişelenecek herhangi bir durum olmadığı belirtiliyor.





    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Hawaii Üniversitesi'nden astronom David Tholen,"Apofis'i ilk kez keşfettiğimizde yaptığımız hesaplamalar 2068'de çarpma olasılığını neredeyse sıfır olarak gösteriyordu. Ancak bu hesaplamalar Güneş'in enerjisini hesaba katmamıştı. 2068 için çarpma senaryosu hala geçerli. Bu asteroiti çok yakından ve dikkatli incelememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.



    Apofis asteroitinin 2029 yılında da Dünya'ya çok yakın bir konumdan geçmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir açıklamada Apofis'in 2029 yılında Yeryüzü'ne 30 bin kilometre kadar yaklaşacağı belirtilmişti. 30 bin kilometre, özellikle de Apofis gibi dev bir asteroit için anormal seviyede yakın bir uzaklık. Dünya'ya 30 bin kilometre gibi yakın konumlardan geçen asteroitler genellikle 5-10 metre genişliğinde çok küçük boyutlara sahip oluyor. Bu nedenle Apofis'in 2029 yılındaki geçişi astronomi dünyası için çok önemli olacak.



    David Tholen, 2029 yılındaki yakın geçişin ardından elde edilen bilgilerle 2068 yılı için de daha iyi tahminler yapılabileceğini söyledi. Şu anda yapılan hesaplamalar muhtemelen önümüzdeki süreçte değişmeye devam edecek. 



    2004 yılında keşfedilen Apofis asteroiti 340 metrelik bir genişliğe sahip. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre Apofis'in Dünya'ya çarpması, tam 880 milyon ton TNT'nin aynı anda patlamasına eş değer bir enerji ortaya çıkaracak. Hiroşima nükleer felaketinin 65 bin katı oranında bir patlama gücünden bahsediyoruz.



    NASA'nın 2029 yakın geçişi için hazırladığı temsili videosu:





    Kaynak:https://www.space.com/asteroid-apophis-acceleration-2068-impact-chance
    Kaynak:https://www.businessinsider.in/science/space/news/apophis-the-god-of-chaos-asteroid-is-speeding-up-increasing-the-likelihood-of-it-hitting-earth-in-2068/articleshow/78895818.cms







  • Yapay uydularımız kadar yakından geçiyor gerçekten müthiş bu sefer olmasa da ilerde bir yerde çarpabilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şimdi küfür edeceğim olmayacak bir çarpmadı gitti arkadaş hangi siteyi açsam astorit çarpacak yok 2022 de yok 2025 de yok 2050 de yok 2100 de gına geldi kardeşim bırakın şu artık yalan dolandan haberleri mayalar gibi her yeriniz yalan dolan.

  • 2020de carpmazsa daha hic carpmaz. korkmayin :D

  • Böyle bir tehlike olmasa sürekli Astroidlerin yönünü değiştirmek ve üzerinden parça almak için uğraşmazlardı. Belli ki durum anlatılandan daha ciddi, yoksa sürekli gündeme gelmezdi. Bahsi geçen Astroid sadece çarpma olasılığı olanlardan bir tanesi ve her seferinde farklı bir isim duyuyoruz ,kim bilir belki de 100.000 Astroid vardır aynı durumda. Durum ne olursa olsun denemek lazım: Vurulunca ne kadarı dünyaya düşüyor ; itilince ne kadar yörüngesi değişiyor , hangi boyuttakilerine kadar yok edebiliyoruz...Yakın zamanda parçalamayı deneyeceklerdir ve yeterli uzaklıktayken küçük parçalara ayrılırsa atmosfere girmeden yok olurlar. Ancak içeriğinde barındırdığı element de çok önemli bu yüzden patlatmadan evvel bu kadar bilgi topluyorlar. Benim asıl endişelendiğim nokta, insanları değil de uyduları düşünüyor olmaları :( En büyük sorun atmosfer tabakasının inceliği; bu da insanlar yüzünden meydana geldi , bence bariyer olarak başka bir gezegenden minik uydusunu çalıp kalkan olarak kullanmak en mantıklı şey ama ne kadar mümkün orasını bilemem bir şekilde! Satürn de yaşam var mı ben en çok bu gezegeni merak ediyorum; etrafında o kadar fazla uydusu var ki bunun doğal kalkan olarak tasarlanmış olma ihtimali göz ardı edilemez.(Her ne kadar diğer gezegenlerde yaşam inkar edilse de ben inanmıyorum, teraryum yapan kişilerin daha kolay anlayacağını düşünüyorum )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 8 Kasım 2020; 2:12:40 >




  • Hesap hatası olmuştur ileri yıllarda düzeltirler.

  • Uzay biliminde efsaneler bitmez

  • adamsan çarparsın!

  • tobepeople kullanıcısına yanıt
    Bir tane gezegen tespit edildi çok benzeyen kaan ünsal alphan isimli youtuber istila adlı belgeselinde bu konuya değindi. Youtber deyince küçümsemeyiniz kaliteli ve tarafsız yapmaktadır. Ayrıca teoriyi gerçek gibi anlatmıyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2020 ye yetişir bence

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • biz burdayız,
    delikanlıysa çıksın gelsin ! :D

  • 2068 e kadar bayraktarlar bir cihaz yapar içinden geçeriz o asteroitin siz hiç merak etmeyin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Allahı varsa en geç bir iki güne çarpar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben 2068 yılında 89 yaşında olacağım için problem yok

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 2068 de bu konuyu hortlatalım. 2042 deki uzaylı istilası yalan çıkarsa tabi :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jervis kullanıcısına yanıt
    Nasılda eminsin 48 yıl daha yaşayacağından.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Beyler çarparsa sadece yıkım değil dünyayı yörüngesinden oynatır 2 cm lik bir yörünge kaymasında ne olur diye bilmiyorsanız araştırın

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mehmetcank kullanıcısına yanıt
    2020 yi atlattık sayılır , ölmem hocam ben 1 yılım boş geçti acısını çıkartmak lazım.

    2021 daha kötü geçerse hedefim 2100

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jervis kullanıcısına yanıt
    Umarımm, dileğimde bu yönde.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.