Şimdi Ara

Nvidia GA106 GPU’lu RTX 3060 ve 3050 Ti sızdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • GPU devinin RTX 3000 ailesi üst segmentte heyecan verici performans artışı sundu. Bununla birlikte çoğu oyuncuya hitap eden kesim giriş-orta segment olarak biliniyor.



    GA106 GPU'lu giriş-orta segment kartlar



    Oyuncuların merakla beklediği kartlar gün yüzüne çıktı. İddiaya göre GA106 GPU’sunu temel alması beklenen modellerden RTX 3060’ta 3840, RTX 3050 Ti’da ise 3584 CUDA çekirdeğinin bulunacak.



     



    192-bit bellek veriyolu destekleyeceği tahmin edilen GA106 bu haliyle 6-12 GB GDDR6 belleklerle kombine edilebilir. Adlandırmada dikkatinizi çektiği üzere RTX 3000 serisi Nvidia’nın XX50 serisine ışın izleme getireceği aile olabilir.



    Ayrıca Bkz.Nvidia, RTX 3060 Ti’ı erteleyebilir



    RTX 3060 için önümüzdeki ocak ayına, RTX 3050 Ti için ocak-şubat penceresine işaret edilmiş. Son olarak Nvidia’nın mutfakta detayları henüz bilinmeyen RTX 3050 üzerinde çalıştığı da belirtilmiş.



    Kaynak:https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-3060-and-rtx-3050-ti-rumored-to-feature-ga106-gpu







  • Bir çok sebep sayarım,bunlar benim şahsi düşüncelerim,onu da belirteyim ;


    -Piyasaya yeterli sayıda stok verememek

    -Stok sebebi ile olan kartların da karaborsaya düşmesi,

    -botlarla alışverişe engel olunmaması

    -3080 gibi bir karta 10 GB bellek koymak,

    -16 yı önce ileri bir tarihe ertelemesi,sonra iptal olacak denilmesi (bunu da yalanlamadılar) AMD kartları ortaya çıkıp etekler tutuşunca 20 GB haberleri...


    Daha uğraşsam bir iki daha bulunur,bana göre şu ana kadar Nvidia çuvallamıştır..

  • Daha üst seviye kartlar adam akıllı çıkamadan bunların dedikoduları yayılıyorsa nvidia gerçekten tutuştu sanırım. Normalde üst seviyeler satsın diye bunların adları bile geçmezdi bu zamanlar.

  • Gelse ne olur gelmese ne olur. Fiyatlar uçuk anca aval aval bakmaktan ötesine geçemiyoruz. Giriş seviyesi dahi olsa asgarî ücretle yarışıyor. Ne olacak halimiz hadi bakalım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 192-bit bellek veriyolu, 6-12 GB GDDR6 bellekler... şaka mı bu?

  • Problem büyük,CEO ları kendi ağzıyla 2021 den önce hacimli stok veremeyeceklerini söyledi zaten.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DRAGUT

    Problem büyük,CEO ları kendi ağzıyla 2021 den önce hacimli stok veremeyeceklerini söyledi zaten.

    Büyük gpular için beklentiyi düşük tutun. Bu Amd tarafı için de geçerli. Çünkü üretim bantlarından yeterli miktarda gpu çıkmıyor. Geçen nesilde adam akıllı tek üst seviye olan 2080ti idi, onun da fiyatı çok yüksekti. Daha öncesinde coin mevzuları sebebiyle üst seviye kart bulamamış alamamış yığınla oyuncu var. Ve firmalar artık ürün gamını eskisi kadar hızlı güncellemiyor. 4 yıldır üst seviye kart bekliyor millet. Böyle bir şey daha önce olmamıştı. Şimdi onun patlaması yaşanıyor. Normalde olan talebin 3-4 katı var şuan. Belki daha fazlası. Amd kartlarını çıkarınca bu talep biraz daha karşılanmış olacak ama onun da çok büyük sayılarla ürün sunabileceğini pek sanmıyorum. Bu kadar beklenmesinin sebebi bile yeterli ürün ortaya koyabilmek muhtemelen.


    2021 ise artık çok uzak değil. Diğer taraftan bahsi geçen gpular gayet makul boyutlarda, rahatlıkla üretilebilecek gpular. Hatta 3070 bile bolca bulunabilir. Çünkü kullandığı gpunun boyutu ga102'ye oranla ciddi anlamda küçük.





  • mamad kullanıcısına yanıt

    Bu dedikleriniz Nvidia'nın çuvalladığı gerçeğini değiştirmiyor..Bulunabilir dediğiniz 3070 de yok piyasada,olan da 3080 parasına.O yüzden öngöremedik,talebi karşılayamadık masalını ben yemem.Olur da bu kadar olmaz be kardeşim..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DRAGUT

    Bu dedikleriniz Nvidia'nın çuvalladığı gerçeğini değiştirmiyor..Bulunabilir dediğiniz 3070 de yok piyasada,olan da 3080 parasına.O yüzden öngöremedik,talebi karşılayamadık masalını ben yemem.Olur da bu kadar olmaz be kardeşim..

    Çuvallamak? Hangi konuda?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: mamad

    Çuvallamak? Hangi konuda?



    Alıntıları Göster

    Stok konusu. Nvidia GA106 GPU’lu RTX 3060 ve 3050 Ti sızdı 

  • mamad kullanıcısına yanıt

    Bir çok sebep sayarım,bunlar benim şahsi düşüncelerim,onu da belirteyim ;


    -Piyasaya yeterli sayıda stok verememek

    -Stok sebebi ile olan kartların da karaborsaya düşmesi,

    -botlarla alışverişe engel olunmaması

    -3080 gibi bir karta 10 GB bellek koymak,

    -16 yı önce ileri bir tarihe ertelemesi,sonra iptal olacak denilmesi (bunu da yalanlamadılar) AMD kartları ortaya çıkıp etekler tutuşunca 20 GB haberleri...


    Daha uğraşsam bir iki daha bulunur,bana göre şu ana kadar Nvidia çuvallamıştır..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: REDSTONE

    Stok konusu.  



    Alıntıları Göster

    Bildiğim kadarıyla Nvidia daha önce hiç olmadığı kadar fazlaca gpu/kart üretmiş, hatta satıştan çok önce gpularını ortaklarına göndermiş, bu sayede her firmalar kendi modelini tasarlamış, üretmiş, 3090 dahil üst seviyede bütün kartlar neredeyse referans tasarımla aynı tarihte sunulmuş, ancak kart bulunamaz duruma gelmiştir. Hatta Nvidia'nın tsmc yerine samsung'u seçmesinin sebebi bile muhtemelen battal boy gpuyu zamanında üretip yeterli (aslında yetmeyeceği belli olan) miktarda stok sunabilmekti. Ama olmadı.


    Yukarıda da söyledim, daha önce de yazmıştım, tekrar edeyim: Daha önce böyle bir talep hiç oluşmadı. 4 yıldır, hatta daha uzun bir süre boyunca üst seviyede adam gibi fiyata kart görmedi millet. 4 yılın patlaması yaşanıyor şuan. Amd'nin bile üst seviyede yarışa girmeye bu kadar gönüllü olmasının altında yatan sebeplerden biri de budur sanıyorum. Çünkü Nvidia'nın talebi karşılayamayacağı açıktı. Hatta iki firma da tam olarak karşılayamayabilir. Üretim kısıtlı. Tsmc'nin büyük gpular için ayıracağı üretim bandı kısıtlı olmasa Nvidia Samsung'a gitmezdi sanıyorum. Böyle bir kısıtlamada da Amd'nin sunacağı kart miktarı kısıtlı olacaktır. Yani Amd'nin kartları gelince bütün sorun çözülecek sanmayın. Hatta gecikmenin sebebi bile bu kısıtlama olabilir.


    @e d d a i


    Bellek kısmına ben de katılıyorum. Stok konusuna katılamayacağım. Kartların satışına müdahale kısmına da. Çünkü oradaki dinamikleri bilemiyoruz. Nvidia ve Amd tek başına etken değil, kartları üreten ve satan diğer ortaklar. Nvidia her zaman önce talep oluşturur, sonra da talebe göre kart çıkarır. Belleği az kullanmasının sebebi de bu. Yoksa iki katı bellek koyup fiyatlarını 50 dolar yüksek tutabilirdi. Ama yapmıyor. Çünkü 20 gb ve 16 gb bellekli kartlarla ikinci bir satış dalgası yakalama amacında. Hepsini geçtim, Turing'in tamamı, yeni mimarinin masrafını çıkarıp beklenti yaratma amacı taşıyordu. Ampere'e bakınca gayet başarılı olduğunu da görüyoruz.


    Çıkmayan kartlar için kesin konuşmak mümkün değil. Twitter'da birileri yazıyor, biz de aa demek öyleymiş diyoruz. Doğru mu uydurma mı bilen yok, herkes konuşuyor.


    Bence esas çuvalladıkları kısım, pek çok dikkatini çekmeyen ama aslında Amd'nin kendilerine yetişmesini sağlayan verimlilik tarafı. Turing'ler de Ampere'ler de çok verimli gpular değillerdi. Özellikle Ampere ile iyice ayyuka çıktı bu durum. Çünkü kartlar aşırı güç tüketiyorlar. Ve bunun karşılığında çok yüksek saat hızlarına ulaşamıyorlar. Son iki nesilde gördüğümüz saat hızları ile devam ediyorlar. Bu da bizi Samsung'un üretim tekniğini ve Ampere'lerin mm2/p ve w/p değerlerini sorgulatır hale getiriyor. Amd bile saat hızlarını ve makul durumdaki güç tüketim değerlerini ön plana çıkarmaya çalışıyor. Çünkü Nvidia'nın esas sorununun bu olduğunu en iyi onlar biliyor.


    Ha yine de çuvalladılar, batırdılar demek güç. Adamlar hala en verimli kartlara sahipler. En güçlü kartlara sahipler. En iyi donanımsal destek sunan kartlara sahipler ve 3080 ile 3070 aşırı uçuk fiyatlarla gelmediler. Ancak milletin saldırması da bir garip. Aslında kartlar pek ucuz da değil. Özellikle çok revize olmadıklarını düşünürsek. Zamanında çok daha düzgün diyebileceğimiz kartlar daha ucuza sunuluyordu. Ha rekabet yoktu, 2 hafta boyunca da olmayacak. Nvidia da bunun rahatlığı var diyebiliriz. Sonrasında ise Nvidia'nın elinde hala yığınla silah olacağı için öyle çuvalladılar demek falan biraz zorlama oluyor.


    Hepsini geçelim, firma için önemli olan, ürettiği gpudan kazandığı paradır. Nvidia şuan Ampere'den deli gibi para kazanıyor. Amd'nin kartları geldiğinde de kazanmaya devam edecek. Pazar payı belki biraz düşer ama ezici üstünlüğünü sürdürür. O yüzden stoklarına ve kartların belleğine bakıp çuvalladılar, batırdılar diyemeyiz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mamad -- 5 Kasım 2020; 13:29:45 >




  • mamad kullanıcısına yanıt

    Böyle ihtimaller tabii ki olabilir lakin ne olursa olsun bu kadar büyük bir firma/kuruluş özelinde baktığımız zaman hesaplanabilir olasılıklardır. Onlar da pekala böyle bir talep olacağının farkındaydılar ki RTX 3070 MSRP ortada (2080 Ti'a kıyasla). Zaten her zaman dile getirdiğim bir gerçek de var ki; AMD ile oturulup görüşülen şeyler bunlar, yani öyle bir talep yaratıldı ki danışıklı dövüş şeklinde piyasa güzelce domine ediliyor.

  • Aynısını ben de dedim,danışıklı döğüş diye başka bir tartışma konusuydu :) Komplo teorisi gibi ama mantıklıydı. @REDSTONE


    @mamad

    GPU üreten iki tane firma var,olaydı şöyle aynı kalibrede üç beş firma daha görürdüm hallerini.Dolayısıyla beklenti haliyle büyük olacağı belli.Millet kartını satıp hazırola geçti rahat alırım düşüncesiyle.Nvidia'nın yapacağı tek şey yeterli sayıda stok süremeyeceğini başta belli hale getirecekti.Ama yaptı mı böyle bir şey,hayır.


    Dayadı reklamı,yaptı PR'ını 3070 2080Ti yi geçecek vesaire beklentiyi büyük tuttu.Kartlarda tanıtımda büyük sükse yaptı,haliyle herkes heyacanlandı kartları almaya hazırdı herkes.Nvidia'dan hala açıklama var mı,yok.


    Eylül 17 si kartların çıkış tarihi,

    Nvidia CEO'su lütfedip kaçında stok probleminden bahsetti ? Ekim 5'inde. Yani 18 günde mi anladılar stok problemini ? Baştan vardı baştan.Yahu baştan yeterli stok verilmedi ki,bırakın talebin çok olmasını az bile olsa yetmeyecekti zaten.


    Ama eldeki 2000 serisi kartların satılıp stokların eritileceğinden,

    Ama bellek probleminden,

    Ama pandemiden,

    Ama fazla kar isteğinden,


    Bilemiyorum,ama bildiğim şey bunların çakallığı bitmez.Nvidia çapındaki firmanın şu an yaptığı re-zil-lik.


    Alıntı

    metni:
    O yüzden stoklarına ve kartların belleğine bakıp çuvalladılar, batırdılar diyemeyiz.


    Bal gibi de derim ve diyebilirim.Ne demek stok kısmı ve satışlarına müdahale etmiyor/edemiyor Nvidia ? Yeterli çipi vermezsen üreticilere ne olacak ? Karaborsa olmayacak mı,olmadı mı ?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DRAGUT -- 5 Kasım 2020; 14:30:30 >




  • -Covid 19 pandemisinin etkileri
    -Samsung'un yeterli miktarda Gpu üretememesi
    -Parası olan bitcoin madencilerin kartlara yüklenmesi stoklara girdiği an amazonda stokların birden erimesi
    -Aynı şekilde Amd kartları da vaad edilen performansı gösterirse stok sıkıntısı yaşayabilirler.(Bitcoin madencileri vs)
    -2080ti den fazla performans gösterip çok daha ucuza satılması

  • 3080 10gb bunlar 6-12 nasıl oluyor bu iş

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DRAGUT

    Aynısını ben de dedim,danışıklı döğüş diye başka bir tartışma konusuydu :) Komplo teorisi gibi ama mantıklıydı. @REDSTONE


    @mamad

    GPU üreten iki tane firma var,olaydı şöyle aynı kalibrede üç beş firma daha görürdüm hallerini.Dolayısıyla beklenti haliyle büyük olacağı belli.Millet kartını satıp hazırola geçti rahat alırım düşüncesiyle.Nvidia'nın yapacağı tek şey yeterli sayıda stok süremeyeceğini başta belli hale getirecekti.Ama yaptı mı böyle bir şey,hayır.


    Dayadı reklamı,yaptı PR'ını 3070 2080Ti yi geçecek vesaire beklentiyi büyük tuttu.Kartlarda tanıtımda büyük sükse yaptı,haliyle herkes heyacanlandı kartları almaya hazırdı herkes.Nvidia'dan hala açıklama var mı,yok.


    Eylül 17 si kartların çıkış tarihi,

    Nvidia CEO'su lütfedip kaçında stok probleminden bahsetti ? Ekim 5'inde. Yani 18 günde mi anladılar stok problemini ? Baştan vardı baştan.Yahu baştan yeterli stok verilmedi ki,bırakın talebin çok olmasını az bile olsa yetmeyecekti zaten.


    Ama eldeki 2000 serisi kartların satılıp stokların eritileceğinden,

    Ama bellek probleminden,

    Ama pandemiden,

    Ama fazla kar isteğinden,


    Bilemiyorum,ama bildiğim şey bunların çakallığı bitmez.Nvidia çapındaki firmanın şu an yaptığı re-zil-lik.


    Alıntı

    metni:
    O yüzden stoklarına ve kartların belleğine bakıp çuvalladılar, batırdılar diyemeyiz.


    Bal gibi de derim ve diyebilirim.Ne demek stok kısmı ve satışlarına müdahale etmiyor/edemiyor Nvidia ? Yeterli çipi vermezsen üreticilere ne olacak ? Karaborsa olmayacak mı,olmadı mı ?

    Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için Asus'un ne dediğine bakalım:


    Nvidia GA106 GPU’lu RTX 3060 ve 3050 Ti sızdı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mamad -- 6 Kasım 2020; 23:9:43 >




  • mamad kullanıcısına yanıt

    Al birini vur ötekine durumu maalesef.Bakalım şurada iki gün kaldı.

  • NVIDIA çuvalladı, gpu üretmeyi başaramıyor, pardon Samsung du galiba üreten. 628 mm² gibi büyük zarlı GA102 için verimlilik sorunu yaşanması da büyük ihtimaldir, GA104 - GA106 için işler daha kolay, o yüzden 3060 - 3060 Ti - 3070 stokları uzun süre 3080'den fazla olabilir. İki koldan AMD cpu ve gpu'larını üreten TSMC de aynı zorluğu yaşayabilir, 2.3 milyar dolarlık techizatı AMD'nin hayrına almadı herhalde. Yeterli gpu çıksa bile, bir süre de kart üreticilerinden dolayı stok sorunu yaşanır, dünya genelinde dağıtılıyor sadece bir ülkeye mahsus mu üretiliyor bu kartlar. Bazıları çip üretimini fabrikada seri üretim plastik malzeme gibi kolay birşey sanıyor herhalde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Kasım 2020; 10:19:44 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.