Şimdi Ara

Isındığında kararan ve elektrik üretmeye başlayan akıllı pencere geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Pencere görünümlü güneş panelleri, azalan maliyetlerle birlikte gün geçtikçe cazip hale geliyor. Bu alanda yürütülen çalışmalar da haliyle hız kazanmış durumda. ABD Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda (NREL) görevli bilim insanları ise ısındığında renk değiştiren ve aynı zamanda elektrik üretmeye başlayan pencere çözümüyle bu alanda farklılık yaratmaya çalışıyor.



    Evlerimizin aydınlık olmasını sağlayan şeffaf camlar, yaz aylarında ise güneş ışığı alan odalarımızın sıcaktan kavrulmasına neden oluyor. Perde gibi çözümlerle kısmen önüne geçebileceğimiz bu sorun, her zaman tercih sebebi değil.



    Ayrıca Bkz.NASA'nın gök taşına iniş yapan uzay aracından inanılmaz görüntüler



    NREL araştırmacıları ise bu duruma, daha çok gözlük kullananların uzun yıllardır aşina olduğu ve kolormatik cam olarak bildiğimiz fotokromik cam teknolojisi ile şeffaf veya yarı şeffaf güneş paneli teknolojisini harmanlayarak bir çözüm bulmaya çalışmış. Yaşanan gelişmeler sayesinde elektronik hale dönüştürülen ve arzu edildiğinde aktif olan fotokromik cam teknolojisi, bilindiği üzere parlak ışıkta gözlük camlarının kararmasını sağlıyor. Şeffaf ya da yarı şeffaf güneş paneli teknolojisi ise verimlilikteki artış sayesinde artık pencere olarak da kullanılabiliyor.



    7 saniyede renk değiştiriyor



    Bilim insanlarının termokromik fotovoltaik adını verdiği bu teknolojide yüzey sıcaklığı belli bir seviyeye ulaşan cam renk değiştirerek eve daha az güneş ışığı girmesini ve içerisinin daha serin kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda güneşten gelen bu ışık, elektrik üretmek için kullanılıyor.





    NREL ekibinin geliştirdiği pencere teknolojisinde, içinde solvent buharı bulunan iki cam arasına yerleştirilmiş ince bir perovskit tabaka kullanılıyor. Düşük nem ortamında şeffaf kalan perovskit normal bir pencere görevi görürken sıcaklık belli değerlerin üstüne çıktığında ise solvent buharı, perovskit kristellerinin kendilerini yeniden düzenlemesini sağlıyor. İlk etapta zincir haline gelen kristaller sonrasında bir tabaka ve son olarak ise küp halini alıyor. Sıcaklık değişimine bağlı olarak ortaya çıkan bu olayda ise her şekil, pencerenin farklı renklere bürünmesini sağlıyor. Bu sayede ise ışık şiddeti oranında engellenebiliyor.



    Cam, 35 ila 46 °C sıcaklığa ulaştığında daha açık olan sarıdan daha koyu kahverengiye sadece 7 saniye gibi kısa bir sürede geçiş sağlıyor. Bilim insanlarının geldiği mevcut aşama oldukça anlamlı, zira ilk testlerde sadece tek bir renge geçiş sağlamak için 65.5 ila 79.4 °C sıcaklığa ve üç dakikalık süreye ihtiyaç olduğu belirtilmiş.



    Mevcut haliyle ev içi sıcaklığı düşürerek klima kullanımı ciddi oranda azaltacağı düşünülen teknoloji, elektrik faturalarına da olumlu katkı sağlayacaktır. NREL ekibi, gerçek hayat verilerini görebilmek için geliştirilecek prototipin bir yıl gibi kısa bir süre içinde üretilebileceğine inanıyor. Araştırma sonuçları Nature Communications dergisinde yayınlanmış durumda.



    Kaynak:https://newatlas.com/materials/smart-windows-thermochromic-tinting-photovoltaic-solar-cells/







  • O zaman bizimde hemen buna eşdeğer milli bir pencere yapmamız lazım.

  • dımmışali kullanıcısına yanıt
    Yerli ve milli diyeceksin :) Adamlar her b... yerli ve milli demeye başladı :XD

  • O zaman hemen güncelliyorum ilk yerli ve milli penceremiz hayırlı olsun. eyyyyy abd

  • haberle yorumlar ne alakasız la teknoloji kanalinda her konuda siyaset yapilabiliyor.müzelik insanlarsınız he

  • wolferto kullanıcısına yanıt

    Sanırım ters psikoloji yapıyorlar. Böyle alakalı, alakasız herşeyi siyasete getirip kendilerini kaale almamamıza yolaçmaya çalışıyorkar ki, bence gayet başarılılar bu konuda. Ben ikna oldum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilkerinanç -- 22 Ekim 2020; 15:21:3 >
  • Renk değiştiren pencere vergisi alırlar. güneşten elektrik üretiyoruz diye ötv alılar. güneşi eskitiyoruz diye yıpranma bedeli alırlar. beleş kullanmak yok. o gelişmiş ülkelerde hayal olur.

  • arabalarda bu pencereler var ki zaten. Kararan pencereli bir sürü araba var.

  • solar elektrık üretip aküyü mü şarj ediyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kimsediil

    solar elektrık üretip aküyü mü şarj ediyor

    yok hocam normal kararan pencere işte. 

  • Ee bu yeni teknoloji o zaman:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.