Şimdi Ara

Yaban arılarından elde edilen peptid molekülü bakteri enfeksiyonlarında kullanılabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
127
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Gün geçtikçe artan antibiyotik kullanımı bakterilerin direnç genleri geliştirmesine ve dirençli bakteri enfeksiyonlarına neden oluyor. Hal böyle olunca da yeni ilaçların ve tedavi yöntemlerinin bulunması, direnç kazanan bakterilerle bir şekilde mücadele edilmesi gerekiyor.



    Bahsi geçen durumları daha detaylı ele alan University of Pennslyvania kurumu araştırmacıları yaban arılarından elde ettikleri antimikrobiyal molekülleri genetik olarak çalıştı ve geliştirilen moleküller yapılan fare deneylerinde olumlu sonuç gösterdi.



    Vespula flaviceps lewisii





    Araştırma ekibi Korean yellow-jacket wasp veya diğer adıyla Vespula flaviceps lewisii adı verilen yaban arısının zehrinde bulunan ve bir hayli toksik olan mastoparan-L ( mast-L ) adı verilen peptidin bakterileri öldürdüğünü tespit etti ancak bahsi geçen peptidin aynı zamanda eritrositler için de toksik özellik taşımakla birlikte bazı durumlarda anaflaksiye de sebep olduğu gözlendi, bu sebeple ekip peptidi yeniden modifiye etti.



    Peptidin son bölgesindeki dizilimin insanlarda görülen toksisitenin çok büyük bir kısmından sorumlu olduğunu tespit eden araştırma ekibi peptid molekülün son parçasını bakterilere karşı aktif olduğu bilinen pentapeptid parçasıyla değiştirdi. Yapılan modifikasyon sonucunda oluşan yeni molekül mastoparan-MO ( mast-MO ) olarak adlandırıldı.



    Ayrıca Bkz.Yürüyüş analizi yapabilen modül geliştirildi



    Araştırmacıları letal düzeyde E. coli ve Staphylococcus aureus ile enfekte olan farelerde bahsi geçen molekülü kullandı ve yeni molekülle muamele edilen farelerin %80’inin hayatta kaldığı tespit edildi.



    Yeni araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences adlı dergide yayımlandı.




    Kaynak:https://www.pnas.org/content/early/2020/10/07/2012379117.short?rss=1







  • Acaba bir antibiyotik hapı için kaç yabanarısının öldürülmesi gerekiyormuş?

  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen yeteri sayıda ama formülü çıkarttıktan sonra zannetmiyorum öldürmeye devam edilsin. Maalesef bilim etik kurallar açısından düşündüğümüzde çok gaddar aşırı rasyonel yani 2 kişi yaşayacaksa 1 kişinin harcanması sorun değil. Tabi etiğe değer veren araştırmacılar da vardır muhakkak ama ilerlemek için bu gaddarlık şart gibi duruyor üzülerek söylemek gerekirse. Mesela korona aşısı için kim bilir kaç fare kaç hayvan öldürüldü haberimiz yok belki on binleri geçmiştir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • fhrstw kullanıcısına yanıt

    Sanıyorum korona aşısı için fareden daha çok köpek balıklarının nüfusu tehlikede. Yani bize ne olursa olsun bu dünyada kaybeden hep habitat, doğa ve hayvanlar oluyor.


    Corona virüsü aşısıyla ilgili çarpıcı iddia: Yarım milyon köpek balığı katledilebilir


    https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusu-asisiyla-ilgili-carpici-iddia-yarim-milyon-kopek-baligi-katledilebilir-6057930/

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.