Şimdi Ara

Kanada’dan Türk SİHA’larının kameralarına ihracat yasağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
235
Cevap
1
Favori
11.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
48 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Ülkemiz sınırları içindeki terör operasyonları, Suriye’de düzenlenen sınır ötesi operasyonlar, Libya, Ukrayna derken Türkiye’de üretilen insansız hava araçları son büyük görevini büyük bir başarıyla Azerbaycan’da sürdürüyor. Rusya merkezli eski nesil hava savunma sistemlerini ve askeri araçları kolaylıkla avlayan yerli SİHA’ların yurt dışından alınan bazı ekipmanları zaman zaman ambargolara kurban gidebiliyor.



    L3Harris Technologies çatı şirketine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Wescam Inc. Kanada merkezli bir şirket. Havacılık ve Savunma Sanayii odaklı yan ürünler üreten şirket hem hava hem kara hem de hem de deniz araçları içime gözetleme teknolojiler geliştiriyor. Bayraktar TB2 ve ANKA’da da bu şirket tarafından üretilen Wescam MX-15D kamera kullanılıyor. 19,5kg ağırlığındaki bu kamera, Full HD olarak video aktarımı yapabiliyor. Aynı ekipmanının ABD, Fransa, Kanada, İspanya gibi birçok ülkede askeri ve sivil amaçlarla görev yaptığı biliniyor.





    Kanadalı şirket Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ’da yaşanan çatışmaları gerekçe gösterip, Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların bu operasyonlarda orantısız güç etkisiyle kullanıldığını öne sürüp ihracat iznini askıya aldı. Şirket, Suriye’de düzenlenen Barış Pınarı harekatı sonrasında da bir süreliğine ihracata engel koymuş ancak harekat sona erdikten ihracata tekrar izin vermişti.



    Elbette ki bu malzeme kolay arıza yapan ve sürekli değiştirilmesi gereken bir ekipman olmadığı için şimdilik çok ciddi bir sorun teşkil etmeyecektir. Zaten bu gibi durumlar düşünülerek ülkemizde yedekli olarak fazlaca ürün bulunduğunu tahmin etmek de pek güç değil. Muhtemelen Azerbaycan’daki sıcak temas durulduktan sonra da Kanada hükümeti şirketin satış isteğine daha fazla karşı koyamayacak ve yeniden izin verilecektir.



    ASELSAN’dan yerli kamera çözümü



    Tabi tüm bunlar olurken silahlı ANKA insansız hava aracı odağında Aselsan tarafından geliştirilen Cats HD gece/gündüz kamerası da gelişme süreci devam eden Türk Savunma Sanayii gözdelerinden biri olarak kenarda bekliyor. Uçuş testleri 2 sene önce tamamlanan ve gelişmiş özelliklere kavuşması için üzerinde çalışılan kamera sistemleri ilerleyen dönemde Türk hava araçlarındaki önemli bir dışa bağımlılık unsurunu da ortadan kaldırmış olacaktır.








  • Bu tarz yorumları okudukça midem bulanıyor, Koca amerika bile f35 lerini tek başına üretemezken, senin abd malı zannettiğin telefona bile dünyanın dört biryanından 1001 çeşit patentli teknoji kullandığını sen bilmezken,

    biz iha ~ siha işinde işin bir tarafından tutmuşuz, yavaş yavaşta yerlileştirmeye başlamışız, bugün bu durumdan sonra o kameranında yerli muadilini dahada geliştirmeye çabalamayacaklarını mı zannediyorsunuz? Ne yapalım yani? Ambargo uygulamasınlar diye, ermenistan denen devletçiğin işgalini sürdürmesine alkış mı tutalım paşam?

  • Kanada, kalsın kameran sana, hemen yerlisini yapalım ama.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Verme verme haaahh vermediğine seviniyorum. Neden teknolojiye yatırım yapmalıyız neden fen liseleri cogaltmaliyiz. Neden mühendislik öğrencileri memur değilde startup kurmalı?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ulan şuna bak 80 milyonluk ülke başkasının ağzına bakıyoruz. Neyimiz eksik be artık başlayalım bi yerden kanada kim

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sorun değil TUSAS Aselsan CATS kullanıyordu. Baykar da CATS kullanacak. Kanada muadili olduğu için takılıyor kafasına göre. Canik TP kullanıma başlayınca aynısını Glock yapmıştı. Takılsınlar, egolarını tatmin etsinler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • akgolo kullanıcısına yanıt
    Bir tek bakan sensin kardeşim. Aselsan CATS'ı Tusaş kullanıyor şimdi Baykarda kullanacak. Sorun yok topa müdahale devam..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sonra yerli değil deyince etmedik laf bırakmıyorsunuz. Motoru ukraynadan, motora güç sağlayan pili almanyadan, gözü kanadadan yerli iha... Ama bunu söylemek kabahat.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • DH bu habere kızmış ilginç yerli ve milli şeylerle pek ilgilenmezlerdi ama iyi bi şey

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İşte yerlilik oranını soran bazı mesajlar bunun için geliyor.
    %90 yerli olur, biri o %10'luk katma değeri olan parçayı sana satmazsa senin elindeki ürün de ihraç edilebilir olmaktan çıkar.

  • Süreci hızlandırırlarsa kamera olayı sorun teşkil etmez . Ancak anlamadığım nokta şu bunu yapacak gücümüz , beyinlerimiz ve imkanımız varken neden dışarıya bağımlı kalınıyor. Çalışmalar devam ediyordur muhakkak ancak savunma sanayii baştan aşağıya imkanlar el verdiğince yerli olmalı ve olmak zorunda. Bu konuda uğraşan çabalayan herkesin emeğine sağlık , gelecek nesil teknoloji anlamında daha büyük katkı sağlayacaktır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • apulunas kullanıcısına yanıt
    Kardeş dünyanın neresinde %100 yerli üretim var bana söyle Apple aptal mı sensörü ordan işlemciyi burdan alıp Amerika dururken Çin de birleştiriyor parçaları he dicen teknoloji kendinin o zaman söyle de sensörü ekranı falan da almasın kendi üretsin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • apulunas kullanıcısına yanıt
    F-16 değil ki abi bu. En önemli olayı yazılımı ve yazılımı da yerli. Motor araç içinde %1 bile etmiyor. Adamlar anlatmaktan sıkıldı hala aynı şeyleri yazıyosunuz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Al kamerani sok biyyerlerine canada daha iyi çekim yapar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fetihli kullanıcısına yanıt
    Kardeş madem %100 yerli değil, hatta %50 bile yerli değil, o zaman yerli değil bu diyenin kafasını ütülemeyeceksiniz. Bu saydıklarım iha için en önemli 3 parça, boru değil.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mesele %100 yerlilik değil , kritik sistemlerin ve parçaların yerli üretim olması. Böyle ambargolarla karşılaşmayınca ,bunları üretmeye yanaşmıyoruz. Birde bu parçalar ha deyince üretilmiyor, uzun yıllar süren ar-ge faaliyetleri ve belirli bir yatırım maliyetine sahipler. Şuan bazı şirketler ve kurumlar belirli parçaları ve sistemleri üretmek için uğraşıyorlar. Umarım yeterli destek ( maddi , manevi ) verilir , bizde üreterek dışa bağımlılıktan kurtuluruz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • %100 yerli   




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41A94D448 -- 6 Ekim 2020; 1:22:51 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fetihli

    DH bu habere kızmış ilginç yerli ve milli şeylerle pek ilgilenmezlerdi ama iyi bi şey

    sen körsen dh napsın


    her hafta yerli milli haberleri var sitede  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 6 Ekim 2020; 1:55:57 >
  • Ülke düşmanları yine toplanmaya başlamış

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu kanada zaten barış pınaru harekatından beridir bize ambargo uygulayan bir ülke bu konuda,değişen bir şey yok adamlar zamanı uzatmış sadece ermeni diasporası baskısıyla.

    Bu bahsi geçen kameralar zaten barış pınarı harekatından sonra aselsan tarafından üretilmeye başlanmıştı.Ayrıca kanada'dan alınan kamera tedariğinde yaklaşık 2000 adetlik bir yedek rezerv var.


    Daha bugün bayraktar firması ukrayna ile 48 adetlik tb2 siha anlaşması için ön anlaşma yaptı.Bu araçların%30 luk kısmı ukraynada üretilecek ve %30 luk bu üretim maliyeti düşmüş olacak.Ayrıca ukrayna "Türkiye'den izinsiz" satış yapamayacak.Yani tb2 siha üretim şubesi gibi bir durum olacak ukraynadaki açılacak fabrika ve TÜrkiye'de ki, üretim maliyetlerinden daha düşük olacak.


    kısacası çok önceden uygulanan ambargoyu kanada hükümeti bir algı ile tekrar deklare ediyor ve ermenistanın hukuk ve insanlık dışı saldırılarının üstünü örtmek için Türkiye'ye kendince ceza kesiyor...Yersen..





  • Nasıl da sesi Kanada dan çıkmış. Dostlar düşmanlar çıkıyor böyle zamanlarda ortaya.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.