Şimdi Ara

İrlanda Yüksek Mahkemesi, Subway’in sandviç ekmeklerinin ekmek olmadığına hükmetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Hazır yiyecek sektöründe kullanılan ürünlerin doğal muadillerine kıyasla çok fazla işlemden geçtiğini, bunların içinde aşırı miktarda kimyasal katkı maddeleri ve şeker gibi bileşenler koyulduğunu bilir ya da duyarız. Uzun yıllar bozulmadan kalabilen hamburger köfteleri veya küflenmeyen ekmekler gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz bu ürünlere bir yenisi daha eklendi.



    İrlanda Yüksek Mahkemesi, içinde çok fazla şeker olduğundan popüler hazır yiyecek markası Subway’in sandviçlerinde kullandığı ekmeğin, ekmek sayılamayacağına hükmetti. Mahkeme söz konusu kararı sandviç ekmeklerinin nasıl vergilendirileceği konusundaki tartışmada aldı.



    Ayrıca Bkz.Powerpod isimli proje, şehir hayatı için güvenli ve güçlü temiz enerji çözümüyle geliyor



    Subway’i zor durumda bırakacak karar, Bookfinders Ltd. şirketi ile Subway’in İrlanda temsilciliği arasında patlak veren vergi anlaşmazlığı sonucunda alındı. Ortaya çıkan anlaşmazlığı çözüme kavuşturmak isteyen Yüksek Mahkeme, Subway ekmeklerini bilirkişiye inceletti.



    Ekmek değil, hamur tatlısı



    Yayınlanan raporu değerlendirmeye alan mahkeme, şirketin ekmeklerinde kullandığı şeker miktarı yüzünden bunların ekmek olamayacağını ve bu yüzden söz konusu ürünlerin “temel gıda” kategorisinde yer alamayacağı kararını verdi.





    Ülke yasalarına göre bir ürünün ekmek olarak değerlendirilebilmesi için hamurunda kullanılan şekerin un ağırlığının yüzde ikisini geçmemesi gerekiyor.  Ancak Subway ekmeklerindeki şeker oranı, bunun tam beş katı yani yüzde on olarak tespit edilmiş. Bu kapsamda Subway’in uzun bir süredir “ekmek arası” değil de “hamur tatlısı arası” sandviç sattığı ifade ediliyor.



    Mahkeme kararını değerlendiren Subway ise ekmeklerinin tabi olduğu kategorilendirmeyi reddederek kendini, “Ekmeklerimiz bildiğiniz ekmek. 30 yıldan uzun süredir ekmeklerimizi kendi dükkânlarımızda pişiriyoruz ve müşterilerimiz her gün bu ekmeklerle yapılan lezzetli sandviçler için tekrar tekrar geri geliyor" sözleriyle savundu. Şirket, mahkeme kararı sonrası sandviç ekmekleri için yüzde 13,5 oranında vergi ödeyecek.



    Kaynak:https://tr.euronews.com/2020/10/01/mahkeme-karar-subway-in-sandvic-ekmekleri-seker-oranlar-nedeniyle-ekmek-tan-m-na-uymuyor
    Kaynak:https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/irlanda-yuksek-mahkemesi-subway-sandviclerinde-kullanilan-ekmek-ekmek-degil-1770445







  • Hep farkettiyseniz küçük firmaların ahlaksızlıkları çıkıyor. Büyük firmalar özellikle küçük ülkelerde deyim yerindeyse at koşturuyor. İşsizlikle istihdamla büyümeyle üretimle tehdit ediyorlar. Bu yüzden çok duymuyoruz onların ahlaksızlıklarını hırsızlıklarını rüşvetlerini vs. Bilenler bilir Wv grubu avrupada bir çok devlet başkanını tehdit etmişti dizel skandalında tabi bunlar ufak ülkelerdi hep.
  • Bunu biliyordum ama ispatlayamazdım. İyi olmuş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evde pişirin, kendiniz üreticiden unu alın pişirin başka çare yok.

  • Hep farkettiyseniz küçük firmaların ahlaksızlıkları çıkıyor. Büyük firmalar özellikle küçük ülkelerde deyim yerindeyse at koşturuyor. İşsizlikle istihdamla büyümeyle üretimle tehdit ediyorlar. Bu yüzden çok duymuyoruz onların ahlaksızlıklarını hırsızlıklarını rüşvetlerini vs. Bilenler bilir Wv grubu avrupada bir çok devlet başkanını tehdit etmişti dizel skandalında tabi bunlar ufak ülkelerdi hep.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fhrstw -- 2 Ekim 2020; 17:33:56 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gündemhaber.com öhöömm pardon donanımhaber.com...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Darknesia

    gündemhaber.com öhöömm pardon donanımhaber.com...

    Beğenmiyorsan okuma, yorumda atma zorla mı sokuyorlar sizin gibileri böyle haberlere?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Telnoloji ile alakası kimya-gıda endüstrisi / mühendisliği olması sanırım

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu tarz ülkelerin gıda denetlemesine verdiği öneme bayılıyorum.
    Bizde zehir yedirseler aylarca kimse ses çıkarmaz.
    Benim düzenli et aldığım kasaptan at eti çıktı 23.000 para cezası kesildi dükkanı devam ediyor bakalım ne zaman tekrar satarlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fotifoti kullanıcısına yanıt
    Un doğal un değil , araştırısan ne katkılar bulursun

  • makine26 M kullanıcısına yanıt
    Üreticiden alacaksın kastım oydu :) var temiz yetiştiren, atalık tohum kullanıp ilaç basmayanlardan alabilirsin . Her organik yazan da organik değil

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşlar bugün fırından aldığımız da ekmek değil ki ticari maya kullanılıyor. rahmetli ananem derdi. Oğlum bizim zamanımızda ekmeklerin hepsinin şekilleri farklıydı biri iri biri küçük biri geniş yuvarlak vb. şimdiki ekmeklerin hepsi aynı diyordu.

  • Burger ve MC D'ın hatta bütün hamburger firmalarının ekmeği az da olsa şekerlidir.

  • fhrstw kullanıcısına yanıt
    Subway mi küçük firma hocam ? aşağıdaki yazı 2011 bbc den alıntı.

    Sandwich group Subway has overtaken McDonald's as the world's largest restaurant chain, the company has said. Subway had 33,749 sites across the globe at the end of last year, compared with 32,737 for McDonald's.

  • Şeker hastalığına zemin hazırlayan ekmekler.

  • Birgun yuksek Mahkeme Fastfoodlarin yiyecek olmadiginada hukmedecektir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • birden aklıma 90 lar geldi ! :D
    90'larda bakkaldan ekmek arası kaşar + salam yaptırır,
    yanına 2 kola açar, yer içer sonra BMX lerimizle turlardık. :)
    ne güzel günlerdi o günler :D

    şimdiki nesil,
    bırak salamı, kaşar bile alamıyor.
    kaşarı 15 dk açıkta bırak hemen su salıyor !
    ekmek ; ekmek olmuş lastik sakızı ! :(



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 3 Ekim 2020; 9:23:10 >
  • Belli ki bu bir ekmek değil bildiğin hamur tatlısı demiş, bu tür restoranlar bağımlılık yapması ve yiyenin keyif alması için bu ürünlerin tadını bilerek değiştiriyor. Hamburger köftesi köfte değil zaten. Global büyük şirketlerin hep bir hinlikleri oluyor, ama alan satan memnun burada sadece ekmeğe yeni isim koyun öyle satın denmiş zaten.

  • Ne yazık ki sanırım gıda denetçileri tüm dünyada oldukça başarılı değil çünkü milyonlarca restoran ve gıda mağazası var ve teker teker bunları denetlemek tam bir işkence. Severek takip ettiğim bir Amerikan dizisi var, ünlü şef Gordon Remsey restoranları adam ediyor. Amerikadaki restoranların mutfak bölümlerindeki fare kolonileri veya yiyeceklerin durumunu görseniz bir daha yemek yemeye tövbe edersiniz. Garip olan bir gün içinde temizlik yapıp restoranı işler haline getirirken belgelenmiş tüm bu iğrenç görüntülere rağmen restoranlar TV'de ifşa bile olsa yoluna devam ediyor!!!








  • Şimdi öncelikle şurada bir anlaşalım; Burası ne sitesi? Teknoloji sitesi doğru mu? Ben teknoloji sitesini takip eden bir birey olarak bu haberi beğenmeme hakkına sahip miyim? Evet. Burası aynı zamanda bir forum olduğu için bunu özgürce dile getirme hakkına sahip miyim? Evet. O zaman bu durum seni neden bu kadar rahatsız ediyor? Hadi rahatsız oldun diyelim, piyasada dolanan bir sürü teknoloji haberi varken, bu sitede bunlardan sadece %50'sini burada okuyup geri kalan kısmını normal gazete gibi siyasi ve gündemle ilgili haberler ile doldurulması seni rahatsız etmiyor ve buna tepki göstermiyorsan bu da senin problemin kusura bakma. Eğer sen böyle haberler okumak istiyorsan o zaman ben değil sen yanlış sitedesin. Ben yıllardır takip ettiğim teknoloji haberleri yapan bir platformun bozulup abuk subuk haberler yapmasından rahatsızım ve bunu dile getirmek benim en doğal hakkım. Ben bu durumdan duyduğum rahatsızlığı dile getirmezsem, editörlerde bu durumun farkına varmazlar ve teknoloji sitesi olması gereken platform, işte ne bileyim Donald Trump'ın corona virüsüne yakalandığını haber yapar, Subway'in sandviç ekmeklerinden, Sağlık Bakanı Koca'nın haberlerinden bahseder gibi gibi daha bir çok boş haber içeriği ile doldurulan bir site haline gelir. Bunları takip etmek istiyorsanız gazete okuyunuz. Burası teknoloji sitesi gündem haberleri sitesi değil..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darknesia -- 3 Ekim 2020; 11:5:21 >




  • Buradaki karar sağlıkla ilgili değil vergi ile ilgili :)) Ekmek olsaydı daha düşük bir vergi dilimine girecekti.

    İrlanda'da gıda denetimi nasıl bilmiyorum ama gelişmiş ülkelerin bir çoğunda gıda sektörü dev markalar tarafından tekele alınmış ve çoğu gıda endüstriyelleşmiş durumda. Bir çok gıdanın aslına ismi dışında bir benzerliği yok. Kağıt üstünde bir çok standart var ama bunların çoğu hijyen ve endüstri standartlarını belirleyen şeyler, hiçbiri üretilen-tüketilen ürünün ne kadar doğal ve ne kadar besleyici olduğu gibi konularla ilgilenmiyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.