Şimdi Ara

Norveç, dünyanın ilk büyük çaplı karbon yakalama ve depolama projesine yatırım yapacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Kuzey Avrupa ülkesi Norveç, sera gazı yayılımının azaltılarak küresel iklim değişikliğinin yavaşlatılması kapsamında geliştirilen karbon emisyonlarının yakalanması ve depolanması çözümlerine ciddi yatırım yapmaya hazırlanıyor.



    Viking gemilerinden esinlenilen ve Uzun Gemi adı verilen dünyanın ilk büyük çaplı karbon yakalama ve depolama projesine 1.8 milyar dolar yatıracak ülke, bu kapsamda yılda tahmini 400 bin ton karbon emisyonunun yakalanarak depolanmasına vesile olacak. Uzun Gemi projesinin toplam maliyetinin ise 2.7 milyar dolar olması bekleniyor.



    Ayrıca Bkz.Amerikan Havayolları, Boeing 737 MAX pilot eğitimine başlamaya hazırlanıyor



    Norveç hükûmeti proje dâhilinde; ülkenin doğusunda bulunan ve Almanya merkezli Heidelberg Çimento tarafından işletilen fabrikanın bu kapsamda kullanılması ile başkent Oslo’da bulunan bir atık yakma fabrikasının aynı amaçla kullanılması faaliyetlerini destekleyecek. Her iki tesisin yıllık toplam karbon yakalama kapasitesinin 400 bin ton civarında olması bekleniyor.



    Petrol devleri de devrede



    Uzun gemi projesi aynı zamanda Kuzey Işıkları adı verilen bir diğer projeyi de içine alacak şekilde geliştirilmekte. Equinor, Shell ve Total gibi petrol devlerinin ortaklığında yürütülen Kuzey Işıkları projesinde ise karbon yakalama tesislerinde toplanan sıvı haldeki CO2, gemilerle Norveç’in batı sahillerindeki bir başka tesise taşınacak. Burada geçici olarak depolanacak CO2, daha sonraki aşamada boru hatlarıyla Kuzey Denizi tabanındaki nihai rezervuara nakledilecek.





    Norveç Başbakanı Erna Solberg, Uzun Gemi projesi için “kilometre taşı” ifadesini kullanırken Petrol ve Enerji Bakanı Tina Bru ise faaliyeti, Norveç sanayi sektörünün en kapsamlı iklim projesi olarak tanımlamış. Başbakan Solberg’e göre proje sayesinde emisyon değerlerinin düşürülmesine hem ciddi katkılar sağlanacak hem de yeni teknolojiler geliştirilerek yeni iş sahaları açılacak.



    Karbon yakalama ve depolama konusunda ilave okuma yapmak isterseniz Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’nın websitesini ziyaret edebilirsiniz.  



    Kaynak:https://electrek.co/2020/09/21/norway-world-first-carbon-capture-storage-project/







  • Çok güzel bir adım, inşallah diğer ülkelere örnek olur.

  • Elektrikli araçlar ucuzlamalı ve bir an önce elektirikli araçlara tüm dünya geçmeli petrol tüketen araç kalmamalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVisör -- 22 Eylül 2020; 21:20:34 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • SuperVisör kullanıcısına yanıt
    Ancak elektrikli araçlar esas karbon salınım kaynağımız değil sadece araçlarla yapılan salınım toplam salınımım %10-15’i kadar bir şey esas salınım ev ve sanayi kaynaklı ne yazık ki.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • herkes bu karbon belasını depolamalı bi şekilde kurtulmalıyız sera gazı küresel ısınma boğuşmak istemiyorsak acilen nüfus kısıtlanmalı sabitlenmeli doğum kontrol edilmeli savaşla falan olmaz.

  • Norveç, dünyanın ilk büyük çaplı karbon yakalama ve depolama projesine yatırım yapacak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Asıl sanılım insanların boğazında ne yazık ki. Hayvansal beslenme ve besiciliği es geçmemek gerek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.