Şimdi Ara

CERN, parçacık hızlandırıcı teknolojisini kanser hastalarının tedavisinde kullanacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
248
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ya da daha çok CERN olarak kısaltmasını duyduğumuz kurumun adı çoğunlukla birçoğumuzun daha önce sıklıkla duyduğu Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile birlikte anılıyor. Ancak genellikle parçacık fiziği üzerine çalışmalar yapan kurumun tek işi, parçacıkları çarpıştırarak doğanın temel yasalarını çözmek değil.



    Parçacık fiziği dışında bir alanda Lozan Üniversitesi Hastenesi (CHUV) ile bir araya gelen CERN, sahip olduğu parçacık hızlandırıcısı teknolojisini kanser hastalarının tedavisinde kullanmaya hazırlanıyor.



    Ayrıca Bkz.Araştırmacılar, dünyanın ilk düz ve süper ince balıkgözü lensini duyurdu



    CHUV’un FLASH adını verdiği yöntem, yüksek enerjiyle yüklü elektronların hastanın vücuduna gönderilerek tümörlerin yok edilmesi ekseninde şekilleniyor. Milisaniyeler içinde uygulanan bu yöntemde hastalar, yüksek dozda radyasyon almasına rağmen işlem çok kısa sürede gerçekleştiğinden yan etkilerde bir o kadar az ortaya çıkıyor. Geleneksel radyoterapi yöntemleri gibi işleyen ancak dakikalar yerine saniyeler içinde gerçekleştirilen yöntemde daha az süre radyasyona maruz kalan hastaların sağlıklı organları, en az hasarla tedaviyi atlatıyor.



    İlk sonuçları 2018 yılında gözlemlenen FLASH tedavisinde, cilt kanserinden mustarip bir hastanın yüzeye yakın bir bölgedeki tümörü neredeyse hiçbir yan etki ortaya çıkmadan yok edilebilmiş.





    FLASH yönteminin bir diğer avantajı ise hastaların belirli aralıklarla dakikalar boyunca almaları gereken radyasyonu, her biri sadece bir iki saniye süren birkaç seansta verilebilmesi olarak dikkat çekiyor. Ancak bu durumun beraberinde getirdiği bir zorluk var. O da CERN’in parçacık hızlandırıcı teknolojisini hastane ortamında ve kompakt x ışını (lineer) hızlandırıcılarına entegre edilmiş biçimde kullanabilmek.



    Bu aşamada ise CERN’in CLIC adı verilen Kompakt Lineer Çarpıştırıcı teknolojisi imdada yetişmiş. CERN ve CHUV’da görev yapan araştırmacıların tasarladıkları CLIC teknoloji temelli makine bu konuda kanser hastalarına umut olabilecek cinsten bir cihaz. CLIC teknolojisini hastane ortamında kullanılabilecek hale getiren araştırmacılar, hastaları bu teknolojiyle büyük ve derinliği 15 ila 20 cm’ye ulaşan tümörlerden kurtarmaya hazırlanıyor.



    Kaynak:https://interestingengineering.com/cern-launches-joint-design-of-new-cancer-treatment-facility
    Kaynak:https://kt.cern/article/cern-and-lausanne-university-hospital-collaborate-pioneering-new-cancer-radiotherapy



  • Bu çalışmayı yapan insanlar hiç dert görmesinler. Kanser hastalarının ve yakınlarının umutsuzluğuna umut olabilecek en ufak çalışmaya çok seviniyorum. Umarım en kısa sürede bütün hastanelerde çalışır duruma getirebilirler.

  • T hücre tedavisi belgeselini izleyin !

  • Bulamadım tam ismi nedir?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ProjectMan

    T hücre tedavisi belgeselini izleyin !

    T hücresi yazacağına Ak yuvarlar yazsaydın...

  • bilimin teknolojinin butun alanlari tek bir butun, birinde yapilan arastirma otekisindeki ilerlemelere imkan sagliyor. yani ben elektronikde, metalurjide ilerleyim doga bilimleri, ileri fizik geride kalsin olmuyor. biri eksik oldugunda bacaklarindan biri topal kalmis masa gibi sallantida oluyor, saglam temele oturmuyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: aca-n

    Bu çalışmayı yapan insanlar hiç dert görmesinler. Kanser hastalarının ve yakınlarının umutsuzluğuna umut olabilecek en ufak çalışmaya çok seviniyorum. Umarım en kısa sürede bütün hastanelerde çalışır duruma getirebilirler.

    malesef bunun gerçek sonuçları 50 yıl sonra ortaya çıkar. lakin bu teknolojiyi kullanmak da herkese nasip olmayacak. elysium filminde zaten bu olay anlatılmıştı




    hatta bundan 30 sene önce bir rus , nükleer rekatöre kafasını sokuyor. amacı teknik bir hatayı düzeltmek ama meğer teknik hata öyle reaktörden değil bir lambadan dolayı. fakat dayı kafasını içine sokması ile çıkarması bir oluyor. çünkü kafasının içinden bir proton geçiyor.


    işin garibi adamın parçacık kafasının

    CERN, parçacık hızlandırıcı teknolojisini kanser hastalarının tedavisinde kullanacak

    arkasından girip yüzünün sağ tarafından çıkmasın rağmen ölmemesi. ayrıca parçacığın geçtiği yüzündeki bölgede bir yaşlanma belirtisi de yok.

  • Bu CERN dönyanın sonunu getireceh yiğenim (Beyaz TV izleyen dayı)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ebavamqko

    T hücresi yazacağına Ak yuvarlar yazsaydın...



    Alıntıları Göster

    Akyuvar hucrelerinin Ingilizcedeki karsiligi 'white blood cell'. Akyuvar, T hucrelerini de kapsayan genis bir tanim. Adam spesifik olarak T hucresi demek istemis, neden akyuvar desin?

  • Neoldu higs bozonu çıkmayınca alet boşuna çalışmasınmı dediler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.