Şimdi Ara

Samsung özelleştirilmiş çekirdek çalışmalarını rafa kaldırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Mobil cihaz pazarında uzun dönem ARM çekirdekleri standart olarak işlemcilerde kendisine yer bulmuştu. Sadece Qualcomm’un önemli yatırımlarla özelleştirilmiş çekirdek tasarladığına şahit olmuştuk.



    Dikey entegrasyonu sağlayabilmek adına Apple’ın A6 yonga setinde özelleştirilmiş çekirdeklere geçiş yapması Samsung’u da hareketlendirdi. AMD’den yaptığı önemli transferlerle özelleştirilmiş çekirdek çalışmaları başladı.



    Rekabete direnemedi



    2016 yılında Exynos 8890 ile ilk Mongoose özelleştirilmiş ARM çekirdekleri kullanıma sunulmuştu. Sonrasında bugüne kadar sürekli geliştirildi. Ne var ki Qualcomm muadilleri ile arasında performans farkı oluşması Samsung’u önemli bir karar almaya itti.



    Ayrıca Bkz.Galaxy Z Fold 2 resmiyet kazandı: İşte detaylar!



    Gelen bilgilere göre Samsung bundan böyle özelleştirilmiş çekirdek çalışmalarını rafa kaldırıyor. Exynos yonga setlerinde standart ARM çekirdekleri kullanılacak. Zaten Cortex-X1 çekirdeğini ARM kendisi özelleştirilmiş ölçeklerde sunmaya başladı ve MediaTek gibi müşterilerin işini önemli ölçüde kolaylaştırdı.



    Samsung cephesinde standart ARM çekirdekleri ile Snapdragon muadillerini yakalayabilme beklentisi oluştu. Exynos 1000 yonga setinin Snapdragon 875 ile başabaş gidebileceği düşünülüyor. Ayrıca gelecek yıl Snapdragon 875 yonga setinin kullanımının azaltılması da planlanıyor.





    Performans tarafındaki farkın kapanması Samsung’un imajına da olumlu etki yapacak. Kaynaklar gelecek yıl farklı telefon üreticilerine de Exynos 1000 yonga setinin tedarik edilmesinin planlar dahilinde olduğunu belirtiyor. Samsung rakibinden bir miktar daha düşük fiyat sunacak. Böylece Qualcomm’dan bir miktar pazar payı da Samsung’a geçmiş olacak.



    Yaklaşık 200 milyon civarında Exynos 1000 yonga seti üretme planı olan Samsung; 2022 yılında ise önemli bir atılım yapacak ve AMD ile ortak geliştirilen özel Radeon grafik birimi Exynos yonga setlerinde yerini alacak. Bu hamle ile Samsung’un önemli bir avantaj yakalayacağı konuşuluyor.








  • kendisi kaybeder, exynosu tarihe gömüp ordan açılacak olan üretim bandını da qualcomma devretmesini beklerdim.. hala inatla exynos üretiyorlar.. android tarafında qualcomm optimizasyonu çok daha iyi, bunu neden kabullenmek istemiyorlar anlamıyorum..

  • Samsung Exynos 7420 ile 8890 zirvedir. 8895 ile devamında gelen 9820, 990 felaketi getirdi çipset konusunda. GPU kısmında da Qualcomm'un Adreno GPU'su başarılı.
    Şimdi özel GPU geliştirmeyi planlıyorlar AMD ile birlikte. Qualcomm'un Adreno'su da aslında bildiğimiz AMD'nin yıllar önce satın alıp istediğini bulamayınca Qualcomm'a bu bölümünü sattığı ATi Mobile'ın ta kendisi.
    Umut vaat ediyor fakat çalışmaların hızlandırılması şart. 2021'e yetişmezse Samsung'un bu çipset işine en azından kendi evinden üretime son vermesi ihtimal olabilir.
    Üretim konusunda sözüm yok, Apple'ın A8 çipsetindeki verimlilik problemi dışında genel olarak gayet başarılı çipsetler çıkartıyorlar TSMC'den sonra üretim bandında.

  • Çok şükür, akılları başlarına gelebilmiş.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • S7 zamanındaki exynosların grafik işlemcileri ve enerji tüketimleri snapdragonlardan çok daha ilerideydi diye hatırlıyorum, zamanında alırken epey araştırmıştım ama son bir kaç senedir snapdragon fark atıyor.

  • Geçen yılda böyle bir haber okumuştum?

  • Geçen sene de kaldırıyordu... Hala bekliyoruz bakalım ne zaman bırakacak bu işi.

  • bu yaptıkları iyi bir hamle. bu işi bilen biriyle yapmış olacaklar bence başarılı bir işlemci çıkarabilirler. ben işlemci piyasasının tekel olması taraftarı değilim. qualcomm rakipsiz kalırsa, daha iyi işlemci üretmesi için sebebi de kalmaz. sonuçta android'in seçenekleri ortada.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet maalesef her yıl aynı haber ısıtılıp ısıtılıp önümüze konuyor dkflfkef

  • High Sierra kullanıcısına yanıt

    9820, 990'dan iyiydi hocam. 990'da güç var ama kullanınca, alet ısındığından yavaşlatıyor kendini. 9820 daha iyi performans veriyor sonra... :D

  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Hocam orası doğru fakat S855 ikisinden de verimli performans veriyor.
    S8 serisi ile gelen Exynos 8895 ile Exynos < Qualcomm durumuna ulaştı Samsung. Çünkü S2 S3 zamanında gayet iyi performans sunan Exynos, S4, S5, Note4 zamanında iyice çakılmıştı. Note4'deki Exynos 5433 32bit şekilde satılması zaten büyük bir hataydı global pazara büyük haksızlık yapıldı.
    Samsung bir tek Qualcomm - TSMC 20nm üretim sürecinin kerametine uğrayıp Snapdragon 810 çipsetinin zamanındaki problemler Samsung'a yaradı bir tek. Exynos 7420 fark attı FINFET ile ısıl değer performansında.
    Exynos 8890 da iyiydi S820'ye nazaran. 8 çekirdekli çipset daha iyi performans sunuyor 4 çekirdekli S820'ye göre.
    ---
    Yalnız Samsung üretim sürecindeki performansını çok geliştirdi, TSMC'ye doğrudan rakip oldu yıllar içerisinde. Nvidia ile Qualcomm Samsung'la anlaştı döküm tesisinde. Eğer Huawei yasakları esnetebilirse Samsung ile anlaşacak. Bu durumda TSMC'nin elinde AMD, Apple, Mediatek çipsetlerin üretimi kalacak.
    Nvidia Samsung'un 8nm UV sürecinden aşırı memnun kalmış TSMC'nin 12nm Finfet'ine göre. Eğer süreç bu yönde işlerse zaten Samsung ile ortak GPU çipset geliştirmeyi planlayan AMD'nin de Samsung kanadına kaymasına sebep olacak.
    Hani Samsung TSMC gibi çalışsa piyasaya çok daha faydası olacak ama neyse.





  • High Sierra kullanıcısına yanıt

    Qualcomm verimlilik tarafında kendini çok geliştirdi. Samsung ise S9'daki özelleştirilmiş çekirdekleri ile güç tüketimini yükseltmeye başladı ve 990'da en üst seviyeye geldi güç tüketimi. Güç tükendikçe aşırı derecede ısınıyor da tabi yonga.

    Samsung Galaxy Z Flip kurcalıyordu biraz kafamı, hani S20 satıp alabilirim diye düşünüyordum. S20'da 4000 mAh batarya varken, Z Flip'te 3300 mAh batarya var ama Z Flip'in batarya süreleri daha iyi. Bunda bu yılki amiral gemisi yongalarında modemin harici olmasının da etkisi var tabi ama, genel olarak verimsizlik konusunda oldukça kötü yerde şuan Mongoose çekirdekleri.

    S5 zamanında Qualcomm da Krait 400 vs. özelleştirilmiş çekirdekler kullanıyordu. Ve asenkron voltaj frekans ayarlanabildiğinden de güç verimi de performansı da iyiydi. Samsung ise standart çekirdeklerle büyük küçük çekirdek denemeleri yapıyordu. Sonradan Qualcomm da özelleştirilmişten uzaklaşırken Samsung çok geç başladı özelleştirme işine. Standart ARM mimarisini yongaları bir seri sonradan takip ediyordu sürekli. Açıkçası yonganın tek çekirdek skoru ne kadar iyi olsa da genel olarak kötü bir eksikti bu fikrimce. Rakibine bir sene öncesinin mimarisi ile rakip olmaya çalışıyorsun ve büyük çekirdekler gibi güç tüketimini daha da arttıran özelleştirmelerle. Galaxy S8'deki işlemci gerçekten iyi bir işlemciydi. Ancak sonrasında performans arttıkça güç tüketimi de orantılı artmaya başladı... Bir de özelleştirme için sahip oldukları yapılacaklar listesini de belki bu seri ile bitirdiler ya da bitiremediler.

    Mongoose 3 için planlanan geliştirmelerin bir kısmını Mongoose 2'ye yetiştirebildiklerinden S8'de işlemciler iyi performans gösteriyordu. Sonrasında ise çekirdekleri büyüttüler, güç tüketimi arttı. Scheduler sıkıntılarından işlemci aynı güçte bile olsa çekirdek geçişlerini geç yapmadığından performans düşük kalıyordu Snapdragon'ların yanında vs. değişik şeyler...





  • Bu haberi Erdi abi kendi kanalında 10 ay önce konuşmuştu

  • Samsung Qualcomm bunlar hikaye hala daha 1 yıl geçmesine rağmen Apple iphone 11 pro işlemcisi A13 Bionici yakalayamadılar hele ki şuan yeni çıkacak 5nm A14 Bionic dünyanın en hızlısı olacak.<br /><br />İşlemci Apple ın en iyi olduğu konudur.Asyanın en değerli şirketi TSMC Kİ SAMSUNGTAN DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ.TSMC üretimi 5nm A14 Bionic rakipsiz.<br /><br />ÖZELLİKLE GEEKBENCH 5 TEK ÇEKİRDEK PERFORMANSINDA İ7 İŞLEMCİLERDEN BİLE HIZLI.

  • akilsizadam kullanıcısına yanıt
    Ben dahil bircogumuz en az 12 aydir biliyoruz donainimhaberde de bolca ifade ettik kaynaklariyla :) .

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.