Şimdi Ara

NASA'dan özel şirketlere 'bize Ay'dan toprak getirin' çağrısı!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2024 yılında gerçekleştirecek olduğu insanlı Ay seferi ve hemen arkasından gelecek olan Mars görevi için hazırlıklara son sürat devam ediyor. NASA, bu görevlerin birer parçası olarak hali hazırda düzinelerce farklı çalışma yürütüyor. 



    Bunlardan bir tanesi de ajansın özel uzay madenciliği şirketlerinden gelecek olan Ay toprağı örneklerine on binlerce dolar ödeme yapacağı bir araştırma programı.



    Ayrıca Bkz.Uzaydan Dünya'ya dönüş: Falcon 9 roketinin kalkış ve iniş anlarından video



    NASA, özel şirketlerin Ay yüzeyinden taş, toprak, kum gibi materyaller toplayarak teslim etmeleri durumunda parça/örnek başına 15.000 ile 25.000 dolar arasında ödeme yapacaklarını duyurdu. 



    NASA'ya taş veya toprak örnekleri teslim edecek şirketlerin bu örnekleri Ay'dan aldıklarını işlem sırasında çekilmiş olan fotoğraf ve videolarla kanıtlamaları bekleniyor. Daha sonra ise parçaların mülkiyetleri tamamen NASA'ya devredilecek ve şirketler teslim ettikleri örnekler üzerinde hak talep edemeyecek.



    NASA yöneticisi Jim Bridenstine konuyla ilgili attığı tweette "NASA özel şirketlerden ay toprağı satın alıyor! Uzay kaynaklarını çıkartıp ticari ürünler haline getirmeye başlamak için belirli mevzuatlar oluşturmanın vakti artık geldi." ifadelerini kullandı.



    Ay'ın yanı sıra NASA, Mars'tan taş ve toprak örnekleri toplayıp Dünya'ya getirmek üzere Avrupa Uzay Ajansı ile de birlikte çalışıyor. NASA, Ay'ın ve Mars'ın farklı noktalarından toplanacak olan örneklerden gelecek görevleri için yürüteceği araştırma ve geliştirme süreçlerinde yararlanacak. 



    Gezegenlerin yüzeylerinden alınan çok küçük parçalar bile evrene dair büyük soru işaretlerimizi gidermeye yardımcı olabilir. Tıpkı Antarktika'da bulunan bir göktaşının gezegenimizde yaşamın nasıl başladığı hakkında önemli ipuçları taşıyor olması gibi.



    Kaynak:https://www.engadget.com/nasa-moon-dirt-samples-151803461.html







  • Hep bunu merak etmiştim :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yoksa hiç aya gidilmemiş mi ?!!?!?!!!!

    Aklımda deli sorular :D

  • Zamanında alınan numuneleri kaybetti herhalde Nasa. "İhtiyacımız olmadığı için Ay'a gitmiyoruz" diyorlardı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu ödüller ay programlarının teorik aşamasını bile karşılamaz napıcaklar ekskavatörle, komatsu 930e ile kum mu çekecekler dünyaya.

  • kediterbiyecisi kullanıcısına yanıt
    Dünya düz demek gibi bişey.

  • Maliyeti yüksek olduğu için ve hala araştırılmaya değer olduğundan örnek istiyor.
    Düşünsenize zamanında bi sürü örnek toplayıp getiriyorsunuz ama onları tam manası ile anlamaya ve büyük tahminler yürütmeye yetecek teknoloji ve zaman yok artık var! üzerinde çalıştıkça ve teknoloji ilerledikçe yeni aşamalar kaydediyorsunuz ve BİNGO, ay toprağı aslında potansiyel çok değerli, kime göre değeri, sadece NASAYA göre, bu güne kadar ay üzerinde en çok çalışmış amerikan ulusal havacılık dairesine.

  • Ne kadar garip uzaya kendi başımıza gönderebilecek bir roketimiz dahi olmamasına karşılık bir de Nasa ile dalga geçiyor. Bilimsel sonuçlarını önemsemiyoruz.

  • SpaceX ve Virgin Galaktik gibi özel firmaların gelişim adına daha hızlı ilerlediğini görüyoruz.

  • Nedense benim aklıma direkt Apollo 18 korku filmini getirdi. Ay taşlarının aslında yaratıklara dönüştüğü filan, dünyaya getirilmemesi için astronotları, neyse sürprizi bozmayayım, gidin seyredin çok kafa açıcı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 12 Eylül 2020; 9:47:35 >
  • Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)2024 yılında ...


    Sanki kuruluş bizim kendi ulusal kuruluşumuz. Başında Amerikan kurumu olduğu belirtilse daha hoş olurdu. Bizim ulusal kuruluşumuz değil sonuçta.


    Şu arka bahçede uygun bir çekim yapak da iki toprak gönderme denemesi yapalım biz de. :D

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.