Şimdi Ara

Apple; Epic Games’den tazminat istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple; Epic Games’den tazminat istiyor



    Geçmiş yıllarda Apple-Samsung veya Apple-Qualcomm arasında gördüğümüz hukuk mücadelesinin bir benzerini Apple ve Epic Games arasında göreceğe benziyoruz. Hukuk mücadelesi kızışmaya başladı.



    Apple tazminat istiyor



    Hatırlanacağı üzere Epic Games’in Fortnite oyununda Apple’ın oyun içi ödeme planını by-pass ederek kendi yöntemi üzerinden satış yapmaya çalışması ilk kıvılcımı çakmıştı. Kuralları ihlal ettiğini belirten Apple; geliştiricinin tüm hesaplarını ve varlıklarını App Store üzerinden kaldırmıştı.



    Ayrıca Bkz.Galaxy Z Fold 2 resmiyet kazandı: İşte detaylar!



    Oyunları mağazadan kaldırılan ve Unreal Engine motoruna da erişim yasağı gelen Epic Games ise soluğu mahkemede almıştı. Apple’ın tekelcilik kurmaya çalıştığını iddia eden Epic Games; alınan kararların iptalini istemişti.



    Apple ise kuralları uygulamakta oldukça kararlı ve kimseye çifte standart yapılmayacağını belirtiyor. Uzun süre Apple ekosisteminden faydalanan Epic Games’in yaptığı hareket firmayı oldukça kızdırdı.



    Bu hafta Apple’ın Epic Games’ten tazminat talebinde bulunacağı bilgisi geldi. Firma dava dosyasına eklediği savunmada Epic Games’in kendisini Robin Hood olarak gördüğünü ancak gerçekte milyar dolarlık bir şirket olduğunu ve o kadar fayda sağlamasına rağmen karşılığında App Store ekosistemine hiçbir şey ödemek istemediğini belirtti.



    Apple; Epic Games’den tazminat istiyor



    Apple; müşterisinin iOS ekosisteminde yer aldığı süre içerisinde 600 milyon dolara yakın bir gelir elde ettiğini belirtiyor. Yıllarca iOS ekosistemine yatırım yaparak geliştiricilerin önemli kazançlar sağlamasının yolunu açan Apple; Epic Games’in bunu suiistimal ettiğini düşünüyor. Bu bakımdan Epic Games’in kendi ödeme sistemini entegre ettiği 13 Ağustos tarihinden bu yana bu kanaldan yapılmış tüm ödemeleri tazminat olarak istiyor. Ayrıca dış ödeme mekanizmasının da engellenmesini talep ediyor.



    Fortnite hali hazırda App Store mağazasından kaldırıldı ve önemli miktarda kullanıcı kaybetti. Ne var ki hali hazırda kurulu olduğu iOS cihazlarından ödeme almaya devam ediyor. Yapılan indirimlerle Epic Games’in kendi sistemi üzerinden epey para kazandığı tahmin ediliyor. Mahkeme iki tarafı önümüzdeki günlerde duruşmaya çağıracak.



    Kaynak:https://www.engadget.com/apple-epic-games-fortnite-damages-191117753.html







  • Apple'ı da telefonlarını da hiç sevmem ama bu konuda Apple haklı ne yazık ki. Epic tamamen haksız. Apple'ın kendi ekosistemi, senelerdir yatırım yapıp geliştirdi, bir çok kullanıcıya kabul ettirdiği geniş bir ekosistem. %30 çok denebilir, doğrudur ama arz talep meselesi. Yani %90 da diyebilir, yine kimse dava edemez. Ha ne olur, kimse o ekosisteme uygulama oyun geliştirmez, store boş kalır, bir süre sonra da boş store'lu ekosisteme insanlar geçmek istemez diğerlerine yönelir. Ama sonuçta Apple, ben bir pazar alanı oluşturdum diyor, tezgah kirası da kazandığının 3'te1 i diyor. İstersen gel buyur, istemezsen gelme diyor. Ben geleyim ama sana ödemek yerine çalayım diyemezsin. Çaktırmadan o 3'te1 i cebe atamazsın. Haksız duruma düşersin. Madem çok buldun 3'te1'i o zaman o pazara katılma, tezgah açma. Hesabını kitabını yap. Herkese çok gelse dediğim gibi store boş kalır. Apple, seve seve o zaman payını düşürmek zorunda kalır. Şimdi fortnite için iphone kullanıcıları telefonlarından vazgeçip android ekosistemine geçecekler mi? Çok azı geçerse geçer. Tamamen arz talep.

    Ha haklı olunabilinecek nadir sözleşmeye bağlı durumlar olabilir. Örneğin sen o ekosistem için bir ton hazırlık, yatırım, yazılımda değişiklik yaparsın. Geçersin. Sen geçtikten 1 ay sonra apple kalkar artık %30 yerine %60 alıyoruz der. O zaman sen kalkıp, ben bunca yatırımı yaptım, böyle olacağını bilseydim yapmazdım diyerek dava açabilirsin. Ama genelde bunlara da karşı sözleşmelerde şu yazar. Apple istediği zaman bu paylarda değişiklik yapma hakkını gizli tutar. Ona göre kabul ediyorsanız gelin falan tarzı yazılar olur. Yani hukuk karşısında yazılanlar ve kabul edilenler geçerlidir. %30 fazlaymış, soygunmuş bunlara bakılmaz.
    Farzı misal benim çok işlek bir caddede bir dükkanım var. Dükkanda bir kiracı var. Kiracı dükkanı öyle beğenmiş ki kiracı bu dükkanı tutabilmek için yüzdelik komisyon cinsinden sözleşme imzalamış. Yine de keyfi yerinde. Kiracı mal alıp satıyor, ticaret yapıp hayal edemeyeceğin kadar para kazanıyor. Ama ay başı gelince kirayı ödemiyor. Ödemek istemiyor, sözleşme şöyle böyle diyor. Apple ve Epic arasındaki durum budur. Sen adamın ekosisteminde dükkan açıp, yani yüz milyonlarca kullanıcılık bir pazarda tezgah açıpta kiranı ödemezsen. üstüne bir de benden kira alıyorlar ühü diye dava edersen sonunda kovulursun.

    Edit: anlamayan arkadaşlar için kira termini biraz açtım. :)

    Apple düşmanı arkadaşlar daha fazla ne kadar saçmayabilirsiniz acaba merak ediyorum 


    adamlar ms windows da komisyon alsın diyor, ms store olsa hadi neyse şaka gibi ya Eğer hb hepsiburada uygulamasını, ms store’a eklese, ve aralarındaki anlaşmasa komisyon bedeli alırım diye bir madde varsa bal gibi de öder. Neyi uzatıyorsunuz hala :) Hiç mi ticaret hukuku bileniniz yok? Şaka gibi

    Şimdi ücretli uygulamadan %30 ilk satin almada kesebilir gayet hakkı. Epic app geliştirip Apple a gönderiyor. Apple bunu kendi app store uygulamasına koyup server çalıştırıyor. Fakat uygulamayı indirdikten sonra hiç bir masrafı yok. Olay tamamen oyun sunucuları üzerinden devam ediyor. Sırf kendi ürettiği cihazda uygulama çalışıyor diye %30 alamazsın bu saçmalıktır.

    Edit: Olay burda da bitmiyor. Hadi kendi ödeme üzerinden komisyon aldın buna da okey. Sistemi kolaylaştırdı vs. Sonuçta onun da bir bedeli var.
    2. Bir seçeneğe neden karşı çıkıyorsun? Kullanıcı hangisiyle ödemek isterse onunla ödesin?
  • Apple dünyanın en aç gözlü firmasıdır. Böyle gelmiş ve böyle de kalmaya devam edecektir

  • Epic Games Fortnite'ta Apple logo benzeri skin yapmış, Elma kafalı

    adı da "Sert Kodaman"

    Apple; Epic Games’den tazminat istiyor


    Epic Games yüz milyonlarca çocuk ve gencin bilinç altına oynuyor ve bu da Apple'ı çık kızdırıyor.

  • Apple haklı. Apple; Epic Games’den tazminat istiyor 

  • Hala apple savunanda ne biliyim..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • %30 bir standart. Her şirket uygulamakta nerdeyse. Sesimizi çıkartacaksak buna çıkartalım. Gidip sözleşmeyi bile bile ihlal edip, mağduru oynayıp çocukça işlerle uğraşırsanız komik duruma düşersiniz. Epic Games'in ne PC pazarı ne de mobil pazar stratejileri uzun ömürlü ve mantıklı değil.

  • e.bukucu kullanıcısına yanıt
    apple'ın avukatı senin gibi savunmuyor :D

  • Fenomenon kullanıcısına yanıt
    Hocam bu kamu malı ya da devlet halk ilişkisi değil günün sonunda firmanın milyarlarca dolar harcayarak kurduğu ekosistemin üzerinden para kazanmaya çalışınca ekosistem sahibini payını elbette yedirmez ancak yüzde 30 fahiş bir oran o konuda size katılıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VS18 -- 9 Eylül 2020; 13:44:45 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Farzı misal benim çok işlek bir caddede bir dükkanım var. Dükkanda bir kiracı var. Kiracı dükkanı öyle beğenmiş ki kiracı bu dükkanı tutabilmek için yüzdelik komisyon cinsinden sözleşme imzalamış. Yine de keyfi yerinde. Kiracı mal alıp satıyor, ticaret yapıp hayal edemeyeceğin kadar para kazanıyor. Ama ay başı gelince kirayı ödemiyor. Ödemek istemiyor, sözleşme şöyle böyle diyor. Apple ve Epic arasındaki durum budur. Sen adamın ekosisteminde dükkan açıp, yani yüz milyonlarca kullanıcılık bir pazarda tezgah açıpta kiranı ödemezsen. üstüne bir de benden kira alıyorlar ühü diye dava edersen sonunda kovulursun.

    Edit: anlamayan arkadaşlar için kira termini biraz açtım. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 9 Eylül 2020; 14:19:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • VS18 kullanıcısına yanıt

    hocam iyi de oyunu yapan epic games.

    apple zaten ürettiği maldan para kazanıyor. beleşe mi dağıtıyor telefonu?

    oyunlar ve uygulamalar zaten telefon satılmasını sağlıyor.

    kimse içindeki çipsete, depolamaya, ram'e para vermiyor.

    aslında apple mağazadaki uygulamalar sayesinde telefonunu satıyor.

    burada apple oyundan hiç para almasa (ki almaması lazım) yine karlı çıkan apple. win-win durumu var.


    %30 komisyon tamamen saçmalık.

    şöyle düşün sen toyota marka araba aldın. arabana lastik almak istiyorsun.

    toyota kapını çalıp kardeşim sen benim ürettiğim arabaya bana para vermeden lastik alamazsın diyor mu?

    veya ev aldın. evin içine eşya alırken müteahhit senden para istiyor mu?



    sen apple'a parayı verdin ve telefonu aldın. bitti.

    telefon artık benim olan bir ürün.

    uygulama için geliştiriciye para veririm. bu bu kadar basit.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    verdiğin örnekle içerik hem alakalı hem alakasız.

    dediğin gibi ben bir dükkan kiraladım.

    dükkan sahibine cironun %30'unu mu veririm yoksa dükkan kirasını mı veririm.

    komisyon dediğin şey %1 olur hadi bilemedin %3 olur.

    ayrıca apple mağzası tekel durumda.

    kullanıcılarına başka seçenek sunmuyor.

    başka seçenek sunsa isterse %30 değil %90 olsun komisyon.

    ama hem sen başka seçenek sunmayacaksın hem de tefeci gibi komisyon keseceksin.

  • Fenomenon kullanıcısına yanıt
    Apple'ı da telefonlarını da hiç sevmem ama bu konuda Apple haklı ne yazık ki. Epic tamamen haksız. Apple'ın kendi ekosistemi, senelerdir yatırım yapıp geliştirdi, bir çok kullanıcıya kabul ettirdiği geniş bir ekosistem. %30 çok denebilir, doğrudur ama arz talep meselesi. Yani %90 da diyebilir, yine kimse dava edemez. Ha ne olur, kimse o ekosisteme uygulama oyun geliştirmez, store boş kalır, bir süre sonra da boş store'lu ekosisteme insanlar geçmek istemez diğerlerine yönelir. Ama sonuçta Apple, ben bir pazar alanı oluşturdum diyor, tezgah kirası da kazandığının 3'te1 i diyor. İstersen gel buyur, istemezsen gelme diyor. Ben geleyim ama sana ödemek yerine çalayım diyemezsin. Çaktırmadan o 3'te1 i cebe atamazsın. Haksız duruma düşersin. Madem çok buldun 3'te1'i o zaman o pazara katılma, tezgah açma. Hesabını kitabını yap. Herkese çok gelse dediğim gibi store boş kalır. Apple, seve seve o zaman payını düşürmek zorunda kalır. Şimdi fortnite için iphone kullanıcıları telefonlarından vazgeçip android ekosistemine geçecekler mi? Çok azı geçerse geçer. Tamamen arz talep.

    Ha haklı olunabilinecek nadir sözleşmeye bağlı durumlar olabilir. Örneğin sen o ekosistem için bir ton hazırlık, yatırım, yazılımda değişiklik yaparsın. Geçersin. Sen geçtikten 1 ay sonra apple kalkar artık %30 yerine %60 alıyoruz der. O zaman sen kalkıp, ben bunca yatırımı yaptım, böyle olacağını bilseydim yapmazdım diyerek dava açabilirsin. Ama genelde bunlara da karşı sözleşmelerde şu yazar. Apple istediği zaman bu paylarda değişiklik yapma hakkını gizli tutar. Ona göre kabul ediyorsanız gelin falan tarzı yazılar olur. Yani hukuk karşısında yazılanlar ve kabul edilenler geçerlidir. %30 fazlaymış, soygunmuş bunlara bakılmaz.





  • Bal gibi de alakalıydı halbuki. Apple’a düşmansanız bahsettiğim mecazi kira lafını farklı anlamanız normal tabii. :)

    Adamlar kabul ettikleri altına imza atııkları sözleşmedeki komisyonu ödememek için dükkan içinde dükkan açacaklar. Kendi ödeme sistemlerini kullanacaklar ama Apple’ın sağladığı tüm imkanlardan faydalanacaklar öyle mi? E bu dolandırıcılık. Adamlar alenan Apple’ı dolandırıyor. Normal mi bu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fenomenon kullanıcısına yanıt

    Apple diyor ki sen benim cihazlarım ve ios yazılımım sayesinde para kazanıyorsun. Hatta Appstore da belli bir maddi anlaşmalar sonucu uygulamalar yayınlanıyor. En baştan Epic Games sözleşmeyi ve şartları kabul edip çoğu cihazda kurulup yükünü tutmaya başlayınca sözleşmeyi ve şartları ihlal ediyor. Apple ve İos olmasaydı bu paranın ne kadarını mobil işletim sistemleri üzerinden kazanabilirdi?

    Hepsiburada ve N11 üzerinden satış yapan firmalar en baştan şartları kabul edip komisyonlarını ödemiyorlar mı?

    Herkes Apple a yüklenmiş ama Google bile Apple benzeri tutum sergiledi.

    Çoğu örneğiniz alakasız olmuş.


    Düşünsenize hocam siz mağaza sahibisiniz ve mağazanızı belli şartlar karşılığında sözleşme imzalayarak kiraya verdiniz. Kiraya verdiğiniz şahıs mağazada ürünleri satacak bu işten kazanç sağlayacak ama sizin mağaza kiranızı ödemeyip en baştan kabul ettiği şartları kendi lehine kullanacak. Halbuki bu şahıs sizin mağazanız sayesinde para kazanıyor. Sizin mağazanız ve yeriniz olmasaydı havadan para kazanabilir miydi? Bu şartları siz kabul edermiydiniz?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mıknatıs20 -- 9 Eylül 2020; 14:43:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • apple yüzde 30 una ses çıkaranlar izlemek otomobil dedeki yüzde 300 e sesi çıkamayan bizi millet için ilginç olmuş

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Windows kullanarak tarayıcıdan hepsiburada üzerinden ürün alınca, windows un komisyon almak istemesi normal mi?


    Dükkan içinde dükkan ayrı bir olay, 2. ödeme seçeneği eklemek ayrı bir olay.

  • viper17 kullanıcısına yanıt

    Apple düşmanı arkadaşlar daha fazla ne kadar saçmayabilirsiniz acaba merak ediyorumApple; Epic Games’den tazminat istiyor 


    adamlar ms windows da komisyon alsın diyor, ms store olsa hadi neyse şaka gibi yaApple; Epic Games’den tazminat istiyor Eğer hb hepsiburada uygulamasını, ms store’a eklese, ve aralarındaki anlaşmasa komisyon bedeli alırım diye bir madde varsa bal gibi de öder. Neyi uzatıyorsunuz hala :) Hiç mi ticaret hukuku bileniniz yok? Şaka gibi




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 9 Eylül 2020; 14:28:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • viper17 kullanıcısına yanıt
    Bu nasıl bir örnek hahahahahahaha

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    İstediğiniz kadar gülebilirsiniz fakat olan durum bu. MS store ya da tarayıcı fark etmez.


    Epic, apple a alternatif 2. bir ödeme yöntemi ekledi. Kullanıcı istediği seçenekle ödeme yapabilir. Bu durumda garip olan ne?

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.