Şimdi Ara

SeaClear projesi, okyanus tabanını robotlarla temizlemek için geliştiriliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
280
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • SeaClear projesi, okyanus tabanını robotlarla temizlemek için geliştiriliyor



    Denizlerin ve okyanusların kirlenmesine neden olan plastik ve diğer atıklar, gezegenimizin %80’ini kaplayan su birikintilerinin yüzeyine kıyasla okyanus tabanında daha yüksek oranda bulunuyor. Çoğunlukla insan gözünün göremeyeceği derinliklere inen bu atıklar, deniz canlıları başta olmak üzere okyanus ekosistemi üzerinde yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor.



    Avrupa Birliği destekli SeaClear isimli bir proje, söz konusu atıkları yapay zekâya sahip otonom robot ve dron yardımıyla temizleyerek bu alanda insan faktörünü mümkün olduğunca devreden çıkarmaya hazırlanıyor.



    Ayrıca Bkz.THY teknoloji şirketi kuracağını açıkladı



    SeaClear takımı bir adet dron, iki adet su altı robotu ile bir adet insansız yüzey aracından oluşmakta. Takımın kalbinin ise insansız yüzey aracı olduğunu söyleyebiliriz. Su altı robotlarına özel kablolar aracılığıyla enerji sağlayan araç, aynı zamanda robotların gönderdiği bilgileri işleyen bir bilgisayara sahip. Dron ve su altı robotlarından birinin görevi ise çöp tespiti yapmak.



    SeaClear projesi, okyanus tabanını robotlarla temizlemek için geliştiriliyor



    Çöp tespiti işlemi, öncelikle dronun havadan deniz yüzeyini robotun ise su altını taramasıyla başlıyor. Her iki bölgede de atık tespit edilmesi halinde deniz yatağında da çöp olduğu kabul edilerek ikinci robot devreye sokuluyor. Evlerimizde kullandığımız robot süpürgelere benzer bir mantıkla işleyen araç, dipteki artıkları toplayıp yüzeydeki geminin çöp kutusuna döküyor.



    Yapay zekâ ise robotların deniz canlılarını çöple karıştırmaması aşamasında devreye girmekte. Bu sayede oluşturulan algoritmalar, mercan gibi doğal yapıların yanlışlıkla toplanmasını engellemek üzere geliştirilmiş.



    SeaClear projesi, okyanus tabanını robotlarla temizlemek için geliştiriliyor



    Araştırma ekibi, bahar döneminde Hamburg Limanı gibi endüstriyel bir alan ile Dubrovnik sahilleri gibi turistik ve birbirlerinden tamamen farklı bölgelerde denemeler yapmış. 20 ila 30 m. arasındaki derinlikte yapılan denemelerde başarılı sonuçlar alındığı ifade ediliyor.



    Kaynak:https://newatlas.com/environment/seaclear-project-seabed-garbage/







  • Sorun onların toplanması değil onların doğaya atılmasını engelleyememek. Saniyede 10.000 ton poşet doğaya ve denizlere atılırken bu cihazın bir poşeti toplaması yaklaşık 10 dolar ile 1 saatini alacaktır. Şu an plastik ve endüstriyel atıkların toplanması için harcanan zaman, mesai, maliyet ve iş gücü aynı ürünü kullanıp atılmasının milyarda biri kadar. Ne yazık ki sadece kendimizi kandırıyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 5 Eylül 2020; 20:29:29 >
  • Maalesef öyle

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.