Şimdi Ara

Nvidia ARM satın alımında son aşamalara gelmiş olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nvidia ARM satın alımında son aşamalara gelmiş olabilir



    4 yıl önce 32 milyar dolarlık dev fiyatla Softbank’a geçen ARM o günden bu yana yeni sahibini pek mutlu etmedi. Bunda satın alınan rakamın etkili olduğu düşünüledursun ARM yeniden el değiştireceğe benziyor.



    Nvidia Softbank'la görüşmelerinde sona yaklaşmış olabilir



    Son dönemde gündemdeki yerini koruyan Nvidia’nın ARM’la ilgilenmesi giderek ciddi bir boyuta ulaşmış olabilir. Bloomberg'e göre Nvidia ARM konusunda anlaşmada nihai adımlara geçti bile. Bu durumda satın alım işleminin bu yazdan sonra gerçekleşebileceği üzerinde duruluyor.



    Ayrıca Bkz.Digitimes: Bellek fiyatları son çeyrekte %10 daha düşecek



    Diğer taraftan bir çok IP’nın ABD merkezli firmaya geçmesine bazı taraflar olumsuz bakıyor. Özellikle de lisans anlaşmaları konusunda ARM’ı tek bir firmanın elinde tutması pazarın geleceği açısından bazı uzmanlar tarafından endişeyle karşılanıyor. ARM'ın kurucularından Hermann Hauser ümidi İngiliz hükümetinin olaya dahil olarak firmanın bağımsız bir İngiliz kuruluşu olarak kalması yönünde.



    Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/nvidia-could-purchase-arm-after-the-summer-already.html







  • ARM lisans ücretleriyle para kazanan şirket. Fiziksel bir üretim yapmıyor. Geliri de genel olarak ARM tabanlı satılan cihazlardan %0.5-%1 arasında ücret almasına bağlı. Apple Macbook'larında Intel'i ekti. Daha çok cihaz ARM tabanlı oluyor. Bu nedenle ARM değerini koruyacak. Ancak SoftBank ne riski gördü de satmak istiyor?

  • yaptığı hatalı satım almalar sonunca nakit ihtiyacına düştüler.

  • gördüğü risk "RISC-V" in ciddi derece de yaygınlaşmaya başlaması.
    tamamen OpenSource ISA, neden ARM a lisans parası ödesin ki firmalar.. bunu ingilizler gördü önce ve Japon lara iyi kazık attı. Japon lar da zararın neresinden dönersek iyidir fesefesi ile elden çıkarmak isyiyorlar..
    https://en.wikipedia.org/wiki/RISC-V

  • Nvidia alırsa lisans parasına 10 kat zam yapar yine olan bize olur

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt

    Bunu bilmiyordum. Çok güzel haber. Belki ülke olarak bizim de işimize yarar.

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt
    Hocam RISC-V henüz yeterli seviyede değil.

  • şu an tasarlanan yerli ve milli işlemcimiz "çakıl" da risc-v core kullanılıyor

  • Ulan Musk kullanıcısına yanıt
    nesini beğenmediniz hocam, hangi konuda seviyesini yeterli bulmadınız?

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt
    Beğenmeme değil hocam. ARM tarafında baştan sona oturmuş bir yapı var. RISC-V tarafında henüz donanımsal standartlar belirlenmeye devam ediyor. Genel amaçlı sistemlerde ana işlemci yanında yardımcı işlemci olarak veya spesifik bir görev için tasarlanan sistemlerde ana işlemci olarak kullanılabilir ama örneğin bir Android cihazda sistemin ana işlemcisi olabilecek durumda değil henüz. Donanımsal olarak olgunlaşsa bile bu sefer yazılımsal uyumluluk kısmı başlıyor. Snapdragon için optimize edilen yazılımı Mediatek'e uyarlamak istediğinizde bile bir sürü iş çıkarken RISC-V tarafında bu süreç oldukça sancılı olacaktır.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • baybay17 B kullanıcısına yanıt
    Hocam SFive harici RISC-V üretimi yapan firmalar çoğalmadı zaten. Ancak dediğinizde sonuna kadar haklısınız. Nasıl ki Symbian Vakfı Nokia'nın çeşitli ambargoları sayesinde iyice değersizleştiyse ve Android LiMo Bada ve Maemo+Moblin (Meego) gibi Linux tabanlı açık kaynak işletim sistemlerine yol gösterdiyse bu tekel de aynı şekilde sönecek. Umarım Nvidia ne yaptığını biliyordur ve uygun bir fiyata alıyordur ARM'ı. Imagination da para kıtlığı sebebiyle satmıştı MIPS işlemci birimini, Softbank ile benzer bir sebep kısaca.

  • RISC-V'ı destekleyen bir sürü firma ve üniversite mevcut. Ben de geleceği RISC-V'da görüyorum.


    https://riscv.org/members//

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.