Şimdi Ara

Rekabet Kurumu, tüm e-ticaret pazaryerlerine inceleme başlattı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Rekabet Kurumu, tüm e-ticaret pazaryerlerine inceleme başlattı



    Rekabet Kurumu, pazaryeri formatında faaliyet gösteren e-ticaret sitelerine inceleme başlattı. E-pazaryerlerinin rekabetçi politikaları ve rekabet karşıtı faaliyetleri incelenecek. İnceleme sonucunda sitelere yaptırım uygulanmayacak ancak sektördeki rekabet karşıtı hususlara uygulanacak yaptırımlar için kılavuz olması amaçlanıyor.



    N11, Hepsiburada, Amazon, Trendyol gibi siteler e-pazaryerlerine örnek olarak gösterilebilir. Bu siteler; satıcılar ile müşterileri bir araya getiriyor. Ayrıca kendi sattığı ürünler de bulunuyor. E-pazaryerleri; aracılık ettiği satışlardan komisyon alıyor. Satıcılara reklam ve kargo gibi çeşitli imkanlar sunulurken müşterilerin mağduriyet yaşaması durumunda satıcılara bazı yaptırımlar uygulanıyor.



    Rekabet Kurumu, e-pazaryerlerinin çalışma şeklini inceleyecek. Rekabetin sağlıklı koşullar altında sürdürülüp sürdürülmediğine bakacak. Rekabet ihlali tespit edilmesi halinde çeşitli düzenlemeler hazırlanarak adil rekabet ortamı hazırlanacak.



    Ayrıca Bkz.Twitter dün geceki siber saldırının nasıl gerçekleştiğini açıkladı



    Rekabet Kurumunun açıklaması şu şekilde:



    "E-ticaretin ülkemizdeki hızlı yükselişinde itici güç arz eden çevrimiçi perakende kanalının önemli aktörleri arasında yer alan E-Pazaryeri Platformlarına yönelik olarak Rekabet Kurulu’nun 11.06.2020 tarih, 20-28/353-M sayılı kararı ile sektör incelemesi başlatıldı.



    Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan bu duyuruda sektör incelemesine dayanak teşkil eden temel gelişmeler ile incelemenin planlanan kapsam ve niteliği hakkında kısa bilgiler yer almaktadır.



    E-pazaryerleri, sahip oldukları platform ekonomisi işleyiş ve etkileri nedeniyle geleneksel piyasalardan ayrışan; benimsedikleri iş modelleri ve pazar davranışları ile yeni ekonominin rekabetçi düzenini belirleyen öncü piyasa aktörleri arasında yer almaktadır.



    Rekabet hukuku perspektifinden bakıldığında, veri sahipliği ve ağ etkilerine bağlı pazar güçlerinin, pazarda hem platform sahibi hem satıcı olarak yer almalarına dayanan eşanlı rollerinin de etkisiyle kötüye kullanma endişelerini de beslediği görülmektedir. Bu bağlamda, e-pazaryerlerinin fiyatlama, platform hizmetleri ve tedarik davranışları yoluyla dışlayıcı ve/ya sömürücü uygulamalarda bulunabilecekleri tüm dünyada gerek rekabet hukuku incelemelerinde gerekse literatürde artan sıklıkla gündeme gelmektedir. Rekabet Kurulu önüne gelen dosyalarda da; sektörün farklı rekabet dinamiklerine sahip olduğu ve bu yönüyle geleneksel yasal çerçevenin öngördüğünden farklı ve karmaşık bir yapı ve işleyiş içerdiği tespiti göze çarpmaktadır.  



    Yukarıda yer verilen çerçeve dâhilinde, e-pazaryerlerinin yol açtığı (muhtemel) rekabetçi ve rekabet karşıtı etkilerinin anlaşılması ve bunlara dayanan etkin politikaların kurgulanması, yeni ekonominin sağlıklı bir rekabetçi düzene sahip olmasında önemli bir adım teşkil etmektedir. E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesi Rekabet Kurulu tarafından bu adıma öncülük etmek amacıyla başlatılmıştır.



    Azami katılım ve veri derinliğinin sağlanması bakımından E-Pazaryeri Platformları Sektör İncelemesinde, e-pazaryerlerinin yanı sıra bu platformlar üzerinden alışveriş yapan tüketiciler ve satış yapan tedarikçiler ile bunları temsil eden teşebbüs birliklerinin bilgilerine başvurulması hedeflenmektedir. Bu verilerle sektörün rekabetçilik odağında kapsamlı bir fotoğrafının ortaya konulması ve bu fotoğraf temelinde etkin ve rekabetçi işleyişi teminen rekabet hukuku ve düzenleme ayaklarında atılması gereken adımların belirlenmesi amaçlanmaktadır.



    Kamuoyuna saygıyla duyurulur…."








  • iyi niyetle yaklaşmak istesem de :
    adli rekabet ortamı : yeni vergiler gibi geliyor bana.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: patientx

    iyi niyetle yaklaşmak istesem de :
    adli rekabet ortamı : yeni vergiler gibi geliyor bana.

    Halkın lehine bir şey çıkması için "umut fakirin ekmeğidir" misali bekleyeduralım biz, onlar yeni vergiler getirsin.


    Görünen köy kılavuz istemez.


    Umarım yanılırız da lehimize bir karar çıkar.

  • galiba bunlara vergi gelicek bunlar halkın yararına bişey yapmaz sanal pazar vergisine hazır olun :D bahaneside küçük esnafı korumak o adamlar kira veriyor diyecekler :D:DD:

  • Şu AKP hükümeti döneminde bu tip haberlerin devamında ucu bize giren tek bir şey çıkmamıştır.

  • Yine bir vergi bulacaklar bunu şirketlere yansıtacaklar tepki çekmemek için, şirketlerde daha sonra ürünlere veya aldığı komisyona zam yapacaklar olan yine bize olacak

    Ben bu filmi izlemiştim daha önce



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ceqa -- 16 Temmuz 2020; 18:9:20 >
  • Hiç biri amazon etmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rekabet Kurumundan halkın lehine karar çıkmaz. Ucuza satanları elleyecekler.


    Bu türlü kurumlarda öncelik halkın yararına olması gerekir normalde ama burası TR.

  • Amazonu harcamasalar bari

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Birincisi geç kalınmış bir karar, kaç senedir aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor bu firmalar.

    İkincisi ise buradan hükümet için yeni bir kaynak çıkar mı derdi var. Hükümet direkt vatandaşa sokmaktansa dolaylı olarak sokmayı tercih ediyor. Ne de olsa sorumluluğu başkasına atmakta üzerlerine yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komisyon oranları çok yüksek. Bunu düşürsünler . . .

  • Direk vatan bilgisayar'ı incelesinler bence.Dün sepete attıığım 882 liralık samsung 970 evo 500 Gb nvme disk bugün 950 tl olmuş.. hayırdır dolar mı arttı.Kafasına göre kur fiyatı belirliyor

  • galiba ek vergi gibi..

  • Öncelikle faturasız ürün satanlara ceza kesilsin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Rekabet ortamını vergilendirerek sağlayacaklar anlaşılan Rekabet Kurumu, tüm e-ticaret pazaryerlerine inceleme başlattı 

  • Ben olayı anlamadım . Biri anlatabilir mi ?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben şunu biliyorum . Adamın ücra bir yerde deposu var . Kirası yok gideri yok . Ucuz satıyor , fiyat dengesi alt üst oldu .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • elLbufFer kullanıcısına yanıt

    yerli ürünü öne çıkarıp ithal ürünün fiyatını yukarı çekecekler. ben bunu anladım. Rekabet Kurumu, tüm e-ticaret pazaryerlerine inceleme başlattı 

  • patientx P kullanıcısına yanıt
    İnternet sitelerine haksız rekabetten, vatandaşa yansıyan olumsuzluklardan ceza keserler AMA bu cezaların vatandaşa faydası olmaz. Vatandaşın cebinden fazla çıkan paralarla kendine kâr yazan internet sitelerinden de bu paraları ceza olarak devlet alır.

    İnternet sitelerinin işleyişi, kârlılığı işleyiş şeması yine aynen devam eder, haksız rekabet ile daha fazla kâr elde eder, vatandaşı daha fazla öder.. Devlet İnternet sitesine ceza yazar, kârın bir kısmına ceza olarak ortak olur.. Devlet de, internet alışveriş siteleri de hayatlarına aynen devam eder..

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.