Şimdi Ara

H.266 video sıkıştırma standardı duyuruldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
960
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Çözünürlük tarafında 4K ve 8K gibi dev rakamları konuşuyorken haliyle bu denli büyük boyutların da verimli bir şekilde aktarılması gerekiyor. H video sıkıştırma standartlarını geliştiren Fraunhofer HHI uzun süredir üzerinde çalıştığı H.266 standardını duyurdu.



    H.266/VVC neler sunuyor?



    Mevcut durumda H.265 ya da High Efficiency Video Coding (HEVC) olarak bilinen video sıkıştırma standardı kullanılmaktaydı. Yerini alacak H.266/Versatile Video Coding (VVC) ise Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm ve Sony gibi firmalarla ortak geliştirildi.



    Ayrıca Bkz.Peak’s Edge strateji ve bulmacayı bir araya getiriyor



    H.266/VVC standardı önceki nesillere göre video kalitesini aynı tutarak bit-rate değerlerinde yüzde 50 civarında bir düşüş sağlıyor. Böylece video aktarımları ve depolama daha verimli hale getiriliyor. Örneğin 90 dakikalık 4K videonun aktarımı 10Gb veri gerektirirken VVC ile bu kapasite 5Gb’a düşecek.



    Elbette bir standardın yayılması için öncelikle benimsenmesi şart. HEVC standardı 2013 yılında yayınlanmış ve benimsenmesi çok uzun sürmüştü. VVC ise pek çok firmanın desteğini arkasına almış durumda. Bu bakımdan biraz daha kısa süreler söz konusu olabilir. H.266 şifreleme ve şifre çözme yazılımı önümüzdeki aylarda piyasada olacak. İlk yongaların ise gelecek yıl hazır olacağı ifade ediliyor.



    Kaynak:https://www.techpowerup.com/269501/h-266-vvc-officially-revealed-same-quality-as-h-265-hevc-at-half-the-bit-rate







  • Mevcut cihazlar h.266 oynatamayacak mı?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Gelsin yeni codec yazılımları

  • fhrstw kullanıcısına yanıt
    Üçüncü parti video oynatıcı programlar yükleniyor ise destekler cihaz.

  • güzel haber umarım apple tv 4k destekler.

  • Peki sifreleyip ve cözerken HEVC gibi asiri sistem yoruyormu bir cok site asiri sistem yordugundan HEVC formatini desteklemiyor.Twitch,youtube gaming gibi sitelerinde artik güncellemesi lazim yeni formatlara.

  • Bu fiyatlar ile zor. AV1 gibi ücretsiz formatlar daha çok tutulacaktır. H.265 bile fiyatlardan dolayı benimsenmedi o yüzden hala H.264 devam ediyor. Youtube zaten VP9 ve AV1 kullanıyor yeni videolar için. Eski videolar da H.264.

  • Nvidia Shield TV aldım yeni , kan çıkartırım desteklemezse.

  • Google güya vp10 kodeği çıkaracaktı,hala çıkmadı hemde ücretsiz olacaktı.

  • Yeri gelmişken sorayım torrentteki h265 formatındaki dizi filmlere niye adam akıllı altyazı çıkmıyo. Altyazilar hep h264 uyumlu onları kullanınca senkron sorunu oluyo

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Php kullanıcısına yanıt
    Hocam yongası desteklemese bile yazılımla illaki çözer. Sonuçta piyasadaki en güçlü Android TV cihazı. O da desteklemezse artık diğer cihazlar öldü demektir. Gerçi bu tarz şeylerin yayılması baya uzun zaman alıyor maalesef.

  • Fearless_tr kullanıcısına yanıt
    Sıkıştırma Ne Kadar Yüksekse İşlem İçin Gerekli Güçte O Kadar Fazladır..... Kodlarkende Çözerkende

  • Türkçesi, yani daha az gb yer tutan dosyalar download edeceğiz.  

  • Donanımsal olarak destekleyen bir yonga yok şu an bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla ilk etapta yazılımsal çözümler ile dekode edilir. Akabinde donanım desteği gelir.

  • H.265 yayıldı da 266’sı kaldı

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • flegga34 kullanıcısına yanıt
    Hocam, bunun nedeni korsan grupların hâlâ h264 formatını kullanıyor olmaları. "Scene" grupları h264 kullanır, P2P grupları ise pek takmıyor bu standartları, Xvid'e devam eden de var, h265'e geçmiş olan da. Ben Xvid ile devam ediyorum, aynı sorun bu formatta da var.

    Bir derece hafifletmek için Subdownloader gibi bir program kullanabilirsiniz.

  • redoracle R kullanıcısına yanıt
    VP10 Google'ın kodeği olacaktı, ama işin içine Cisco, Xiph, Mozilla gibilerinin katkıları girince ismi değişti ve AV1 oldu. Firefox, Pale Moon, Chrome, Android 10, Windows 10 destekliyor AV1'i, biraz daha otursun her yerde göreceğiz. Daha fazla bilgiye aomedia.org sitesinde ulaşabilirsiniz.

  • Güzel de neye göre %50? h265'e göre mi %50? Zira h265'in de temelinde 264'e göre %50'ye varmak vardı. Sağlayabiliyor da aslında. Bunu haberden çıkaramadım tam olarak :/

    edit:
    In its announcement, the Fraunhofer HHI said that H.266 will reduce data requirements by around 50% thanks to improved compression. With the previous HEVC codec, it took about 10GB of data to transmit a 90-minute ultra-high definition (UHD) video. H.266 can do that with 5GB.
    Önceki nesillerle değil de önceki nesil ile yani hevc ile kıyaslandığında. Haberde 4K video kısmı için bir bilgi var ama bunu HEVC dahilinde 10GB olarak belirtiyorlar. VVC ise 5GB ile hallederim diyor.

    Bu durumda ekleme de yapayım yorumuma. AV1 ile rekabet nasıl olacak. AV1 streaming özelinde durumları da vardı. Ne gibi farklar yaşanır ve üstün geldiği ne noktalar olur acaba :/

    Bir edit daha:
    4K ve 8K streaming için sıfırdan yazılması durumu var yani AV1 ile birebir rekabette olan bir codec.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St Batuhan -- 7 Temmuz 2020; 17:29:35 >




  • h265 i yeni yeni görüyoruz. ona bi alışamadan 266 çıktı:)

  • Eğer kaynak video bluray vs gibi çok kaliteli ise H265 sürümü hem H264 sürümünden daha az yer kaplıyor hem de daha iyi bir görüntü sunuyor. Ama kaynak tvrip vs ise görüntü daha kötü oluyor. Bir de videoyu oynatan pc, telefon veya tablet her ne ise H265 videolarda işlemciyi çok yorduğu için pili çabuk bitiriyor. Sırf bu video formatı yüzünden eminim elektrik tüketimi artıyordur. Şaka gibi ama gerçek! Kendi telefonumda da test ettim bunu. 20 dakikalık H264 videoyu oynatırken %3 gidiyorsa, H265 videoda %6-7 gidiyor.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.