Şimdi Ara

Yeni nesilde oyun fiyatları artıyor: 70 dolarlık AAA oyun dönemi geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Yeni nesil oyun konsollarıyla birlikte oyun fiyatlarına büyük bir zam gelecek gibi görünüyor. Oyun sektörünün önemli araştırma firmalarından olan IDG Consulting, AAA oyun yapımcılarının oyun fiyatlarını 60 dolardan 70 dolara çekmeyi düşündüğünü açıkladı.



    Oyun fiyatlarının artabileceği konusunda geçtiğimiz hafta bazı söylentiler duymaya başlamıştık. Dün (2 Temmuz) ise 2K tarafından ilginç bir hamle geldi. 2K, NBA 2K21 oyununun PlayStation 4/Xbox One için 60 dolar, PlayStation 5/Xbox Series X içinse 70 dolara çıkış yapacağını duyurdu. Oyunun 'yeni nesil versiyonu' 10 dolar fazla fiyattan satılacak.



    Ayrıca Bkz.Eski PlayStation başkanı: AAA oyunlar kısalmalı, ya da fiyatları artmalı



    "Oyun fiyatları 15 yıldır aynı, maliyetler ise %300 arttı"



    2K'nın bu hamlesi biraz konuşulmaya başlanınca tabi sektörün diğer devlerinden de yavaş yavaş sesler yükselmeye başladı. GamesIndustry.biz'e konuşan IDG Consulting,"Oyun fiyatları en son 2005/2006 yılında, Xbox 360 ve PS3'ün piyasaya sürülmesiyle 50 dolardan 60 dolara çıkmıştı. Geride bıraktığımız 15 yılda ise fiyatlar sabit kaldı, ancak geliştirme maliyetleri %200-%300 oranında artış gösterdi." ifadelerini kullandı.





    IDG Consulting ayrıca oyun sektörünü diğer eğlence sektörleriyle de karşılaştırmış. Sinema sektöründe bilet fiyatlarının son 15 yılda %39 arttığı, Netflix abonelik fiyatının %100 arttığı, kablo TV paketlerinin ise %105 arttığı belirtiliyor. Buna karşın oyun fiyatlarındaki beklenen 10 dolarlık artışın ise sadece %17 gibi oldukça düşük bir seviyede kaldığı söyleniyor. Geliştirme maliyetlerinin artışına oranla çok makul bir zam olarak değerlendirilmiş.



    IDG Consulting son olarak,"IDG olarak sektördeki tüm önemli yayıncı şirketlerle çalışıyoruz. Bize gelen bilgiler, 2K haricinde diğer yayıncıların da yukarıdaki nedenlerden dolayı bazı serileri için fiyatları artırmayı düşündüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.



    IDG Consulting'in karşılaştırmaları elbette ABD için geçerli. Türkiye'de bildiğiniz gibi zaten oyun fiyatları yıllardır neredeyse artık her ay artar oldu. AAA oyunlarda beklenen 10 dolarlık zam belki ABD sınırlarında çok büyük bir zam olarak görülmeyebilir, ancak bunun bize yansıması yine muhtemelen en az 100 TL gibi bir değer olacak. Yani 600-700 TL'lik oyunlar da yakında geliyor gibi.



    Kaynak:https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-07-02-idg-other-publishers-are-considering-raising-game-prices-for-ps5-and-xbox-series-x







  • Yapımcılar maliyetlerden şikayetçi bende birbirinin kopyası leş oyunlardan ne yapacaz şimdi? RDR2, GOW gibi baş yapıtlar 60$ dan çıkmış kalkmış kıytırık NBA oyununa 70$ fiyat çekiyorlar. Önce RDR ve GOW seviyesinde kaliteli oyun yapmayı öğrensinler sonra fiyat artışını konuşuruz.

  • Ben anlamıyorum ya iyi oyun yapınca zarar eden şirket falan mı var arkadaşlar? Yoksa karının karını elde etmek için mi bu çabalar? Dlc fiyatları da artar %15 o zaman. Vay arkadaş.

  • saçmalık . Almayız olur biter

  • 70 dolar yaptıları oyun da oyun olsa bari :D şu her sene birbirinin kopyası olan özgünlükten uzak oyunların 40-50 dolar felan olması lazım. İki tane dandik grafik ve arayüz iyleştirmesi, yeni güncel kadrolar ve al sana yepyeni öncekinden tamamen farklı bambaşka bir oyun. Yersen...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zaten alıp oynayamıyoruz. YouTube üzerinden izliyoruz. Yani 170 dolar da olsa yine alamayacağım. Pratikte benim adıma değişen birşey olmayacak.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Adamlar haklı 15 yıldır neyin fiyatı aynı kalmış ? Biz fakiriz diye bütün dünya ona göre satış politikası uygulayacak değil ya



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ceqa -- 3 Temmuz 2020; 8:56:43 >
  • Geç oyun oynama döngüsüne soktum kendimi çok iyi birşey. Maksimum 120 liraya kadar oyun alıyorum. 3 ay sonra oynuyorum 5 ay sonra oynuyorum ama oynuyorum. Bir yerimden de birşey eksilmiyor.

  • Her sene çıkan çöp oyuna 70 dolar sanki geliştirme maliyeti var bunlara kaç senedir aynı oyunu çıkartıp duruyorlar

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Türkçesi" Dur böyle iyi yolamadık, bide şöyle deneyelim."

  • Oyunları en az 3 sene geriden takip ediyorum böyle daha ucuza geliyor hem de sistemler daha güçlü olduğu için akıcı ve full ayarlarda oynuyorum.

  • Ah canım masrafları artmış ya gariplerin. Ulan ekipman, eleman bütün bunlar herkeste masraf zaten. Ama sen bir oyun yapıyorsun 5 kez çıkarıyorsun yaptığın masrafı. Utanmıyorlar bir de ya şunları söylerken.

  • 15 yildir buyuyen oyun piyasasindan, artan satis rakamlarindan hic bahsetmemis. Pandemi sirasinda insanlarin daha ic alan aktivitelere yonelmelerini firsat gormusler belliki. Nasil olsa alacaklar, paranin gozune vuralim demisler.

  • Bekleyerek yıllar geçtikten sonra alıyorum. Topluca alıyorum birden fazla oyunu hem rahata oynuyorum. Ama anında oynayıp tadını çıkarmak için bekleyemenler için birşey diyemeceğim. Kıpkısa bir hikayesi olan oyuna 400 500 Lira'da gömülmez bu ülkede.

  • Oyunu 60'a sattı, üzerine 10 tane dlc, 20 tane season pass, 30 tane expansion pack çıkartıp aynı oyunun tam sürümü 200 dolar oldu.

    Daha kozmetiklerin kutuların ücretinden bahsetmiyorum bile.

    Oyunu tam sürümü 70 dolar olacaksa yapsın. Yok yine çokomelli damat gibi zırt pırt yeni paket çıkaracaksa o iş yaş.

  • Gelirim 15 yıldır aynı, maliyetlerim ise %500 arttı.

  • Anlaşılan orjinal lisanslı yazılım devrinin tekrardan sonuna geliyoruz. 2010'larda başlayan lisans furyamız buraya kadarmış. 10 senedir pc, ps, xbox platformlarında tamamen lisans ücretlerini ödüyordum ancak ona para buna para maliyet şu-bu cart curt geçmişe geri dönüş.

    Ps4 ve Xbox one ile 2014'te next generation'a geçmiştim. 2021'de yeni gpu ile pc'ye geri dönüş. Spotify ile netflix'i de ortak girmesek kapatacağım direk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeni nesilde konsolu bırakmamamın bir sebebi daha. Ülkemizde konsol artık lüks zevk aracı haline gelmeye başladı. 600 liradan fazla bir PC oyununa verilmez. Ortalama bir PC alıp Steam/Epic takılırız daha iyi.

  • Yapımcılar maliyetlerden şikayetçi bende birbirinin kopyası leş oyunlardan ne yapacaz şimdi? RDR2, GOW gibi baş yapıtlar 60$ dan çıkmış kalkmış kıytırık NBA oyununa 70$ fiyat çekiyorlar. Önce RDR ve GOW seviyesinde kaliteli oyun yapmayı öğrensinler sonra fiyat artışını konuşuruz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 128MilyarDolar -- 3 Temmuz 2020; 12:26:34 >
  • Gkn89 kullanıcısına yanıt
    Bende de var bu çoğu oyunu ilk çıktığında değil de sonradan alıyorum. Hem ucuz oluyor hem de fanboylarin saçma sapan tartışmalarına denk gelmiyorum artık

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.