Şimdi Ara

Apple Silicon ile Intel işlemcilere veda etmeye hazırlanan Apple'a Intel'den destek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Takvim yaprakları 2006 senesini gösterdiğinde, PowerPC işlemcilerden Intel işlemcilere geçiş yapan ve o gün bugündür tüm Mac bilgisayarlarında Intel işlemcilere yer veren Apple, aradan geçen 14 yılın ardından WWDC20'de üçüncü kez işlemci değiştirdiğini duyurdu.



    iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7, tvsOS 14 ve macOS 11 işletim sistemlerinin lanse edilmesinin ardından Apple CEO'su Tim Cook tekrar sahneye çıktı ve “Mac için tarihi bir gün” sözleri ile Mac bilgisayarlar için ARM tabanlı Apple işlemcilere geçişin ilk duyurusunu gerçekleştirdi. 



    Bu gelişmenin ardınan gözler Intel tarafına çevrilirken, bir Intel sözcüsünden gelen açıklamalarsa sektörde şaşkınlık yarattı.



    Ayrıca Bkz.Yeni güncellemelerle birlikte AirPods modellerine de yeni özellikler eklendi



    Intel-Apple işbirliği sorunsuz bir şekilde devam edecek



    Bir Intel sözcüsü AppleInsider'a yaptığı açıklamalarda, "Apple, birçok iş kolunda Intel'in bir iş ortağı ve biz onları desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.



    Intel işlemcilerin geliştiriciler için hala en iyi seçenek olduğunu savunan sözcü sözlerine şu şekilde devam etti: "Intel, en gelişmiş bilgisayar deneyimi sunabilmek için çok çeşitli teknolojiler geliştirmeye odaklanmış durumda. Intel işlemcilerle güçlendirilen tüm bilgisayarların, ilerleyen dönemlerde en yeni Tiger Lake mobil platformumuzun kullanıldığı bilgisayarlarda olacağı gibi kullanıcılara kendi alanlarında en iyi deneyimi yaşattığına inanıyoruz. Intel tabanlı işlemciler geliştiriciler için hem bugünün hem de geleceğin en özgür platformudur."





    ARM işlemcili ilk Mac bu yılın sonunda duyurulacak



    Apple CEO'su Tim Cook, WWDC20'de ARM tabanlı ilk Mac'in bu yılın sonlarına doğru duyurulacağını ve önümüzdeki iki yıl içerisinde de tüm Mac bilgisayarlarda Intel -> ARM geçişinin tamamlanacağını açıkladı. 









  • " Intel tabanlı işlemciler geliştiriciler için hem bugünün hem de geleceğin en özgür platformudur."


    Keşke okadar özgür olmasaydı, yamaya yamaya bi türlü kapatamadılar.

  • Özgür platformmuş armı her şirket kullanabiliyor ama x86 yı bir siz bir de amd kullanabiliyor.

  • Macbook Pro'ları bekliyoruz

  • Rekabet iyidir. Umarım Apple işlemcisini piyasaya satar. Samsung mobil işlemcisini sarıyor mesela.

    Senelerdir tembelliğin kralını daha doğrusu tekelliğin kralını yaşayan İntel açıklarını yamamaya kapatmaya uğraşırken AMD ve Apple için fırsatı. En azından görünen bu arka planda kapital düzende daha başka şeylerde olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dmclskn -- 24 Haziran 2020; 17:6:6 >
  • MacBook prolar gelir artık umarız

  • Konu fazla ilgi görmemiş ama bu devrim niteliğinde bir şey. Arm cpu kullanan az enerji yüksek verimlilik sağlayan laptoplar, 20-30 saat batarya ömrü, telefonlarda olan always-on özelliği, fansız kasalar geliyor gibi duruyor. Harika bir olay arada Apple'a kızarım ama adamlar bilgisayar teknolojisinede ciddi yön verecek gibi.


    Bence ne kadar Intelle işbirliği sürüyor vs deselerde Apple bu işin altından kalkabilirse Intel, Amd, Microsoft'u çok parlak bir gelecek beklemiyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V2 -- 24 Haziran 2020; 18:22:46 >
  • intel i geç artık burda sidik yarışına girilmesi gereken firma amd 😒

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ayrıca bu adamlar Macos da Nvidia gpu kullanmıyor Radeon iş birliği ile orda ciddi bir gidişatları var.. Nvidia sokmuyorlardı makinelerine neden bilmiyorum.


    https://www.apple.com/tr/mac-pro/specs//



    https://appleinsider.com/articles/19/01/18/apples-management-doesnt-want-nvidia-support-in-macos-and-thats-a-bad-sign-for-the-mac-pro




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 25 Haziran 2020; 8:29:46 >




  • ARM tabanlı işlemciler mobil platform için ideal iken x86'lar ve iterasyonları ile performans konusunda hiçbir zaman boy ölçüşemedi. Intel bile ARM tabanlı yüksek performanslı işlemciler üretmek için uğraşıyor (Intel x86'nın mucidi ve telif sahibi sadece Amd ile paylaşıyor) çünkü gelecek ARM tabanlı işlemcilerde. Bunu Intel yetkilileri bile söylüyor. Ancak dediğim gibi verimliliği ne kadar yüksek de olsa performans konusunda x86 mimarisinin önüne geçemiyorlar. Macbooklar Arm tabanlı olabilirler ancak yüksek çekirdek sayılı iş istasyonu Mac'ler için büyük riske giriyorlar. Ben haşırt diye terk edeceklerini düşünmüyorum. Kademeli biçimde önce laptoplardan ve giriş seviyesi mac'lerden başlarlar sonra amiral gemilerine kadar ARM tabanlı işlemci ile donatırlar ama baya zaman alır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timeguard

    Ayrıca bu adamlar Macos da Nvidia gpu kullanmıyor Radeon iş birliği ile orda ciddi bir gidişatları var.. Nvidia sokmuyorlardı makinelerine neden bilmiyorum.


    https://www.apple.com/tr/mac-pro/specs//



    https://appleinsider.com/articles/19/01/18/apples-management-doesnt-want-nvidia-support-in-macos-and-thats-a-bad-sign-for-the-mac-pro

    2009 yılında Macbook prolardaki nvidia GPU çipleri aşırı ısınmadan dolayı yerinden çıkmaya başladı. Nvidia hatasını kabul etmek yerine, Apple'ı mahkemeye verdi sorun bizden değil sizden kaynaklanıyor diye. O günden sonra Apple bidaha nvidia ile çalışmadı. Bundan sonra da hayatta çalışmaz.





  • V2 kullanıcısına yanıt
    Aynen, zaten Apple kendi modemlerini üretmeye başladıktan sonra Intel’le bi’ işbirlikleri kalacağını zannetmiyorum. Ayrıca bence MacBook Air modeli fansız olabilir ama MacBook Pro modellerinde daha güçlü çipler kullanırlarsa tek fan kullanabilirler. Ayrıca bu fiyat için de iyi bir haber.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İntel için güzel bir haber ama keşke bu intel yerine AMD olsaydı son zamanlarda çok güzel işler başardı amd

  • Arm tabanlı işlemcilerin tekil uygulamalarda performansı güzel olsada, işlem sayısı arttıkça yetersiz kalacağı düşüncesindeyim.

    Bu noktada ya işletim sisteminde bir geliştirme yapılması olası.

    Hali hazırda bulunan hiçbir arm işlemcinin hem osx gibi bir sistemi yürütüp üstüne iş yapabileceğini sanmıyorum. Olmaz mı ? Tabi olur ama kafadan pat diye bir macbook pro performansı çıkmaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: V2

    Konu fazla ilgi görmemiş ama bu devrim niteliğinde bir şey. Arm cpu kullanan az enerji yüksek verimlilik sağlayan laptoplar, 20-30 saat batarya ömrü, telefonlarda olan always-on özelliği, fansız kasalar geliyor gibi duruyor. Harika bir olay arada Apple'a kızarım ama adamlar bilgisayar teknolojisinede ciddi yön verecek gibi.


    Bence ne kadar Intelle işbirliği sürüyor vs deselerde Apple bu işin altından kalkabilirse Intel, Amd, Microsoft'u çok parlak bir gelecek beklemiyor.

    Katiliyorum aynen bir devrim

    ve cok da iyi bir yonde


    ancak bunun aciklanacagini bildigim halde 2020 macbook pro aldim intelli neden cunku halen bootcamp kurmam lazim... neden lazim...


    1 - is icin visio kullanmam lazim mac de yok

    2 - her ne kadar evde gaming desktopum olsa da seyahate ciktigimda oyun oynamak istedigimde yine windows lazim


    sizin de belirttiginiz gibi intel ve amd sikintiya duser ancak microsoft un dusecegini sanmiyorum cunku esasinda onlar da arm tabanli islemciyi destekliyorlar... hic satmayacagi halde surface pro X diye bir cihaz cikardilar ki cihazin kendisi muazzam

    (eski surface pro 5 kullanicisi olarak)

    ama sikinti ne uygulama yok... kendi emulatorunden calistirinca da cop...


    ama bu adima apple da ktilinca arm tabanli hem windows hem mac uygulamalari yayginlasacak insallah iste o zaman yillardir %3 %5 veren intelin halini dusunemiyorum bile hak ettigini bulacak...


    ama yine de tavsiyem yeni bilgisayar alacaklarin muhafazakar yaklasmasi yonunde...


    2 yillik gecis sureci bittiginde uygulama olayi da cozulurse herkes bence arm tabanli laptoplara gecer... ben ilk basta olmak uzere :)


    tabi bu uygulama desteginde apple in store u ne kadar esnetecegi de onemli ... simdi yeni yazilim gelistiren birisi kendini apple store koymak ve milyonlara ulasmak icin mevcut 30% u gozden cok rahat cikarir ama


    adobe gibi autodesk gibi firmalar apple a 30% u yedirmez... microsoft modeli olabilir belki uygulama bedava lisans app store harici kendinden...


    ancak bu oyunlar icin baya sikintili... mesela cogu oyununu hem pc hem mac icin cikaran blizzard in gidisinde yeni oyunlari mac e cikarmama olayi var (tamamen bu gecis nedeniyle oldugunu dusunuyorum)


    velhasil kelam bu arm gecisinin kaderini apple kadar microsoft belirleyecek umarim onlar da destegini surdurur


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timeguard

    Ayrıca bu adamlar Macos da Nvidia gpu kullanmıyor Radeon iş birliği ile orda ciddi bir gidişatları var.. Nvidia sokmuyorlardı makinelerine neden bilmiyorum.


    https://www.apple.com/tr/mac-pro/specs//



    https://appleinsider.com/articles/19/01/18/apples-management-doesnt-want-nvidia-support-in-macos-and-thats-a-bad-sign-for-the-mac-pro

    Nedeni tee 2010 oncesi yili hatirlamiyorum ama nvidia kartlarda problem ciktiginda apple nvidia i suclayip degisim maliyetine onun katlanmasini istediginde nvidia nin reddetmesinden kaynakli...


    bakildiginda nvidia larda sorun varmis macler disinda da sorun yasaniyormus ama nvidia tamam ama sizin mimariniz de hatali sorunu katliyor odemiyorum dediginden beri kullanmiyorlar ...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ruzgarnufel

    Arm tabanlı işlemcilerin tekil uygulamalarda performansı güzel olsada, işlem sayısı arttıkça yetersiz kalacağı düşüncesindeyim.

    Bu noktada ya işletim sisteminde bir geliştirme yapılması olası.

    Hali hazırda bulunan hiçbir arm işlemcinin hem osx gibi bir sistemi yürütüp üstüne iş yapabileceğini sanmıyorum. Olmaz mı ? Tabi olur ama kafadan pat diye bir macbook pro performansı çıkmaz.

    Aynen katiliyorum

    her ne kadar sentetik benchmarklarda ayni veya hatta daha ustun performans verse de


    arm tabanli sistemler gercek kullanimda intel e yaklasamadilar...


    intelin yillardir millete gidim gidim performans vermesi de bu yuzden zaten...


    ama bundaki tahminim uygulamalarin yillardir arm degil x86 mimarisine gore dizayn edilmesinin de payinin buyuk oldugu yonunde


    he ama apple destegi cekince uygulamalari arm a gore optimize ederlerse ortalik degisir


    zaten yukarida dedigim gibi microsoft da bunu surface pro X i cikararak niyetini belli etti...


    ilk cikacak cihazlardan degil ama birkac yil icinde cikacaklardan intel dot elden gidiyor deyip ciddi seyler yapmazsa gercek hayatta ta yarisacak performansi bekliyorum...


    ama tabi burada kilit nokta uygulamalar ki uygulama konusunda sikinti gormuyorum piyasayi domine eden zaten office ile microsoft, cad ile autodesk, photo video editing ile adobe (mac haric), sayisi az olunca o gecis kolay olur...


    ama kullanici bazinda bilgisayar alanlarin hepsi ben de dahil is harici oyun da oynamak istiyor bilgisayarinda oyun gelistirmecileri ne kadar kucaklar orasi muamma esas burada yonu belirleyecek olanlar da onlar esasinda cunku appstore da en cok ragmet goren seyler temel uygulamalar disinda oyunlar


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • ponchik P kullanıcısına yanıt

    O iş o kadar basit değil, apple cdrom sürücü v.s gibi bir çok şeyi hayatımızdan çıkmasına vesile oldu kabul ancak burada yıllardır süregelen bir sektör geleneğinden bahsediyoruz.

    Ayrıca arm' ın bilinen herhangi bir alternatif şirketi var mı? Şu bizimde dahil olduğumuz ismini unuttuğum bir konsorsiyum vardı bildiğim onun dışında yok diye hatırlıyorum.

    Kimse koca bir sektörü sadece arm'ın insafına bırakmaz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.