Şimdi Ara

AMD: Zen 3 ve RDNA 2 planlandığı gibi 7 nm ile gelecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
629
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Kırmızı ekip nihayet kullanacağı üretim sürecine dair açıklama yaptı. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz haftalarda Zen 3 mimarili işlemcilerin 5 nm tekniğiyle üretileceği iddia edilmişti.



    Ryzen 5000 2021-2022 penceresinde geliyor



    AMD’nin yayınladığı slaytlara göre Zen 3 mimarili Ryzen 4000 işlemcilerinde 7 nm süreci tercih edilmeye devam edilecek. Ryzen 5000 yongaları ise Zen 4 mimarisi üzerinde yükselecek ve 2021-2022 döneminde bizlerle olacak. 5 nm sürecine geçişin yanı sıra yeni sokete geçişin de bu işlemci neslinde yaşanması bekleniyor.





    Ayrıca Bkz.Intel, Comet Lake için PL1, PL2 değerlerini ve Tau sürelerini açıkladı: PL2’de 3.5 kat tüketim



    GPU tarafında da RDNA 2 mimarili kartlarda mevcut RX 5700 serisinde olduğu gibi 7 nm nodunu görmeye devam edeceğiz. Işın izlemeye ve değişken kare hızına donanımsal destekle gelecek RDNA 2 GPU’lu kartlar watt başına daha fazla performansla da öne çıkacak. RDNA 3 konusunda ise AMD kullanacağı üretim sürecini şimdilik ‘’gelişmiş nod’’ şeklinde tanımlamış.








  • Buradan daha önceki ram nesil geçişlerinde, sistem değişikliği yapmış olanlara sormak istiyorum: mesela ddr3 veya ddr4'ün ilk yıllarında çıkan ürünler hemen akabindeki yıllardaki modellere göre daha sorunlu veya önemli derecede yavaş kaldığı oldu mu? Düzgün bir sistem kurmak istiyorum ama parayı da hem ddr4'ün hem de am4 soketin son nesline yatırmak istemiyorum açıkçası, çünkü bir nesil bile yükseltme yapmam gerekse tekrardan anakart ve ram masrafına sokacak beni.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 9 Haziran 2020; 22:8:22 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    Şuana kadar kullandığım tüm sistemler hep ram standartının yeni değiştiği döneme denk gelmiştir ve ddr3 zamanında aldığım sistem ddr3'lü ilk anakart ile işlemcilerdi keza ddr4 zamanında da aldığım sistem ddr4'lü ilk anakart ile işlemcilerdi. Hatta işlemci ve ramlere suyu çıkana kadar oc yaparak kullanmama rağmen bu güne kadar hiçbir sorun yaşamadım. Size tavsiyem eski teknolojilere yatırım yapmaktansa biraz daha bekleyip yeni teknolojilere yatırım yapmanız. Şuanda ddr4 ile am4 soketin geleceği yok. İlerde satmak isterseniz bile değeri düşük olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ELECTROMER -- 9 Haziran 2020; 21:10:47 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    yeni nesil konsollara bakılırsa paran çöpe gitmez, ihtiyacın varsa al yoksa bekle.

  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    Ddr3 ram'lerden Ddr 4 ramlere geçiş süreci biraz ağır ve pahalı olmuştu. Sorun olmamıştı ama ddr3 ramler son dönemlerinde mhz/cl rekorları kırıyordu ve ddr 4 lerin yüksek mhz'lerinin avantaj sağladığı oyunlar yoktu. Bu sebeple ilk çıkan yüksek cl(gecikme) sürelerine sahip ddr 4 ramler, çok daha düşük gecikme sürelerine rağmen iyi mhzlere sahip ddr3 ramlere göre daha düşük performans verdiler. Rahat 1-2 sene sürmüştü diye hatırlıyorum ddr4 ramlerin farkı kapatıp ileri geçmesi. Muhtemelen yine öyle olacaktır. Çoğu kullanıcı ramlerin tekniğini bilmiyor ve sadece mhz'nin cazibesine kapılarak ram alıyor. Ama işin doğrusu mhz/cl orantısıdır. Ve ne yazık ki yurt dışında çok uygun fiyatlara güzel mhz/cl ramleri alınabilmesine rağmen, Türkiye'de 2 katı para bile verseniz çoğu cl oranlarında ramleri bulamıyorsunuz. Yok getirmiyorlar. Ancak yurt dışından temin edebiliyorsunuz. Genelde Türkiye'de (vatan, teknosa vs fark etmez) yabancıların yüzüne bakmadığı yüksek cl oranlarında ramler satılıyor.

    Yani performansı önemsiyorum diyorsanız ddr4'ün son nesline para yatırmak daha mantıklı olacaktır. Yine rahat 1-2 sene ddr5 ramler son nesil ddr4 lerden aslında daha düşük performanslı olacaktır.





  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    Çok güzel bir noktaya değindin. Önceleri edo ram vardı, sonra sdram ile değiştik galiba, ddr, ddr2, ddr3, ddr4 hepsini kullandım. Şimdi hepsini hatırlayamadım. İlk başlarda fazla fark olmamakla beraber esas kullanabileceğin özelliklerde fark oluyordu. Ama şimdi işler değişik. Yılın başında 2700x alıp sattım. O işlemci bile fazla fazla geldi Anakartlar zaten işlemciden önce gliyor. Eskiden yeni anakartlar görürdük.Şimdi öyle değil. 2022-2023'e kadar sürekli yeni donanım göreceğiz gibi görünüyor. Bu durumda kullandığınız monitör ve onun ihtiyacı olan ekran kartı belirleyici faktör. 1080p için 2 sene beklemeye gerek yok. Şuan alınacak 3800x + 2080süper yanına da 64 ram neye yetmez? Mutlaka yeni nesilde performans farkı ve bunu bize cicili bicili gösterecek marketing olacaktır.
    Şahsen ryzen 4000 ve 3080ti bekliyorum.Yeni nesil yeni masraf demek. 32ddr5 yerine 64 ddr4 kullanırım .Son nesil am4 olması çok da sorun olmaz. O kadar yüksek işlem gücüne ihtiyacım olmaz gibi geliyor.Hatırlayalım, bu işin sonu yok :)





  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Cevap veren herkese Teşekkür ediyorum. Hepinizin bir bakıma dediği doğru, yani bir geçiş dönemi olacak ve ne kadar sancısız da olsa iyi ve kötü yanları olacak elbette. DDR4'ü hatırlıyorum(ben geçmedim) ilk seneler 2000 küsür mhz falan vardı, sonra 3000-3200mhz'ler geldi, işte o aralık kabul görecek standart olarak kaldı diyebiliriz. Aynısı ddr5 içinde yaşanacak, dediğiniz gecikme değerleriyle ilgili bir sürü şey yazılıp çizilecek, belki yine anakatların ramlara karşı hassasiyeti tavan yapacak(ram beğenmeycekler) Bir de yıl 2022 olacak(4000 2021 başı gibi çıkarsa en erken)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 9 Haziran 2020; 22:30:32 >
  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    ryzen 5000 serisini bedavaya verseler, onu beklerken kötü sistemle 2 yıl süründüğüne değmez. Paran neye yetiyorsa bas geç.

    Anakart yatırım yapılacak bir şey değil. 3 yıl sonra çöpe atacağın bir şey olarak düşün. 3 yıl kullanıp çöpe atmak için kaç para harcasan canını yakmaz, ona miktara karar ver, o kadarlık mainboard al geç derim. Sağlam kalır da ikinci el satarsan ne ala.

  • 6s 6 kullanıcısına yanıt
    Size fikir vermek adına kendi düşüncelerimi ve tecrübelerimi paylaşmak isterim. Yaklaşık bir ay önce sistem topladım ve ekran kartımı güncelleme arefesindeyim. Sistemimin r5 3600, asus x570 tuf wifi, gskill 2x8Gb 3600mhz ram olmak üzere sadece üç parçasını yeniledim. Satın alma kararını verirken b550 kartların söylentisi mevcuttu ancak şahsi düşüncem chipset tarafında pcie4 ün desteklenmeyecek olmasıydı ki nihai kartlar da o şekilde tanıtıldı. Mevcut ekran kartları pcie3 ün bant genişliğini bile tam kullanamıyor ancak depolama aygıtları öyle değil. Dolar kuru malesef sürekli artıyor bu sebeple x570 almaya karar verdim. Anakart konusunda bir arkadaş malesef yanlış düşünmüş, anakart bence sistemin en önemli parçası bunun sebebi tüm diğer yatırımların anakart etrafında şekillenmesi. şuan kullandığım anakart 3990x dahil besleyebiliyor. Bu ne demek 4. nesil işlemcilerin de çoğunu destekleyecek. B550 kartların çoğu tek 8pin destekli buda 300watt civarı demek. Yani uçuk bir örnek olacak ama 10 yıl sonra 4.neslin en tepe seviye işlemcisini kullanabileceğim. Anakartımın hem işlemci hem chipset tarafında desteklediği Pcie 4 sayesinde en az 5 6 yıl daha ekran kartı ve depolama tarafında piyasa koşullarında kalacağım. Ramler ise zaten samsung üretimi modül kullanması sayesinde 3800 4000i bulabiliyor. Yine de, gelecekte 4400mhz ram kullanma imkanım var çünkü anakartım destekliyor. Gibi gibi. Bir arkadaş güzel söylenmiş eski sistem ile oyun oynamaktan soğuyup uzaklaşmak yerine ufak upgrade ile sizi güncel tutabilecek bir sistem kurmanız. Şahsi kanaatim geniş bant internetin yaygınlaşması ile birlikte bulut üzerinden oyun oynama çok yaygınlaşacak ve kişisel bilgisayarlarda ekran kartı bile gerekli olmayacak. Uzun oldu kusura bakmayın yardımcı olmak adına fikirlerimi paylaşmak istedim.

    Saygılarımla





  • Peki sizlerden ram önerisi alabilir miyim?(konuyu iyice dağıttık ama bölümünde açsam bu kadar cevap alamazdım doğrusu) Fazla overclockla uğraşmayacağım, işte zamanlamalarla biraz uğraşıp daha iyi hale getiririm. 3200-3600mhz herhalde aşırı kaçmayan orta üst seriler oluyor. Ben 2-3 ay önce baktım 3600mhz cl 16 ramlar vardı piyasada şimdi bakıyorum cl 18'den aşağı pek göremedim. 8-12 çekirdek gibi bir tercih yapabilirim ne iyi gider acaba?
  • Başka bir şeyle mi gelecekti?
  • Bluelektro kullanıcısına yanıt
    Bende 10 gün oldu senin gibi 3600x x570p 2x8 gb 3600 cl 18 ram 3 parça aldım. İleride 3600x i satıp 4700 alırım diye ama bu işlemci bile ubisoftun işlemci kullanan oyunları hariç fazlasıyla yeterli ubisoftun oyunlarında 60 fps sınırındayım tek cekirdek performansından dolayı. 4700 değilde 5700 serisi cıktığında geçmek isterim ama sanırım anakartım 5 serisi işlemcileri desteklemiycek sanırım iyi mi yaptım kötümü bilemiyorum. Bundan önce 4790k vardı ddr 3 le 6 yıl kullandım. Sizce desteklermi 5 serisi işlemcileri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lord.Blade kullanıcısına yanıt
    Ddr5 e geçilirse desteklemez ama aldığınız işlemci sizi zaten en az 3 sene götürür 2070 super ve üstü ekran kartınız yoksa. Sebebine gelince oyunlar artık tekli çekirdekten daha çok çoklu çekirdeğe göre scale olmaya başlıyor. Tek çekirdek performansı istersenizde gider 4600e veya 4700xe geçiş yaparsınız zarar etme gibi bi durumunuz yok zaten.
    Ddr5 te hop hemen geldiği gibi çılgın bi performans artışı sağlayacağını düşünmüyorum zaten 1-2 yılı alır istenilen performans farkını oluşturması.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Frekans değeri "birbirine yakın RAM'ların" performansları birbirine çok yakındır, farkı yok denecek kadar azdır. Cl değeri de çok önemli değil. Bu konuda pek çok inceleme-test videosu var . İzleyin, tercih yapmanız kolaylaşır.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.