Şimdi Ara

iOS 14 ile iPhone'lara görüşme kaydetme özelliği gelebilir: Peki yasalar ne diyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Apple, iOS 14 güncellemesi ile birlikte mobil işletim sistemine "görüşme kaydetme" özelliği ekleyecek gibi görünüyor. Kullanıcıların, yaptıkları telefon görüşmelerini kaydedebilmelerini sağlayacak bu özelliğin ekran görüntüsü internete sızdırıldı.



    Ayrıca Bkz.Apple arama motoru satın alabilir



    Söz konusu işlevin etkinleştirilmesi veya devre dışı bırakılması cihaz sahibinin inisiyatifinde olacak. Telefon ve Facetime Aramaları bölümünde yer alan görüşme kaydetme özelliği istenildiği taktirde aktif hale getirilebilecek. Apple bu kısma gerekli "yasal uyarıları" da eklemiş.





    Telefon görüşmelerini kaydetmek yasal mı?



    Mevzuat açısından bakıldığında, dünyanın birçok ülkesinde telefon görüşmelerinin kayıt altına alınması yasal düzenlemelere tabi. Örneğin ülkemizde, kişiler arasında yapılan görüşmenin diğer tarafın rızası olmaksızın kaydedilmesi suç teşkil ediyor. Benzer şekilde birçok ülkede de yasak.



    Türk Ceza Kanunu 132. Maddesi'nde şu ifadeler var;



    "Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.



    Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.



    Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur."



    Bu nedenle Apple, iOS 14'te "görüşme kaydetme" özelliği sunacak olsa bile, bu işlevin tüm ülkelerde kullanılması pek de mümkün olmayacak gibi görünüyor.




    Kaynak:https://www.ithome.com/0/491/519.htm







  • apple bunu koyarsa, cok buyuk ihtimalle konusmanin basinda "bu gorusme, karsi taraf tarafindan kaydedilmektedir" gibi bir ses kaydi ile tarafa bildirir.
  • Ve yıllardır birçok telefonda olan bu özellik apple tarafından sunulduktan sonra donanımhaber'in konuyla ilgili başlıkları şu şekilde olur, "Apple'ın hayatımıza soktuğu görüşme kaydetme özelliği..."

  • Ibrahim Akca kullanıcısına yanıt
    Eğer görüşme başında karşınızdaki kişiye görüşmeyi kayıt altına aldığınız bilgisini vermiyorsanız (ki o durumda dahi bunu bireysel değil, ancak tüzel kişi olarak yapabilirsiniz. Yani bir işletmenin ticari bilgileri arasında yer alan telefon numaralarından biri üzerinden yapılan görüşme söz konusu ise) o nasıl oluyor o sahi?

    Türkiye Cumhuriyeti yargı makamlarının 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 132. Madde gereği suç teşkil eden ve hiçbir oturumda asla ve kata delil sayılmayan (işin içinde önlenebilir ciddi hayati tehlike arz eden duruma dair tespit, yani tehdit vs yoksa -ki öyle durumlarda da delil addedilebilmesi için ayrıca başvuru ve kovuşturmayı gerektirir) unsurlarla karar aldığını mı iddia ediyorsunuz yoksa?

    Hani umuyorum da şu iddianızın başlı başına suç unsuru ihtiva edebileceğinin ve başınızı bir hayli ağrıtabileceğinin umarım farkındasınızdır. ^_^
  • Ibrahim Akca kullanıcısına yanıt
    neden bu kadar hakaret yediğini merak ettim şahsen:) hiç mi senin suçun yok, bu kadar hakaret yiyorsan birde dönüp kendine bakman lazım demek ki,

  • Ibrahim Akca kullanıcısına yanıt
    Hocam tehlikeli sulardasın. Alenen kayıt aldığını söyleyerek suç duyurusunda bulunuyorsun.

  • Bende öyle bir otomatik bildirim olacağını düşünüyorum.

  • Symbianist S kullanıcısına yanıt
    Firmalar o sesleri yapıyorlar ama o tabii yasal olarak geçerli bir bildirim değil. Konuşmanın başında açıkça sözlü olarak ifade edilmesi gerekiyor.

  • AudioRecorder XS 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-E41040413

    apple bunu koyarsa, cok buyuk ihtimalle konusmanin basinda "bu gorusme, karsi taraf tarafindan kaydedilmektedir" gibi bir ses kaydi ile tarafa bildirir.
    Manuel o sesi kapatabiliyorsun

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zannetmem böyle bir özellik gelmez.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bio technolog kullanıcısına yanıt
    Telefona gömülü olarak gelirse kapatamazsin apple sorumluluk almaz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • aynen

  • n'oldu ya, niye mesajı silip kaçtın ki hemen öyle?
  • kaydetmek değil paylaşmak yasak, paylaşılacaksa görüşme öncesi bildirmek gerekiyor

  • Bu özellik Apple mühendislerinin hata ayıklaması içinmiş. Yani böyle bir özellik gelmeyecekmiş.

    https://9to5mac.com/2020/06/10/rumored-ios-14-call-recording-feature-only-for-internal-debugging-likely-not-launching-publicly/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.