Şimdi Ara

Türk oyun stüdyosu Peak resmen satıldı: 1.8 milyar dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
79
Cevap
0
Favori
4.080
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Türk mobil oyun geliştiricisi Peak, 1.8 milyar dolar karşılığında Zynga’ya satıldı. Zynga bu ödemeyi 900 milyon dolar nakit ve 900 milyon dolar hisse olarak verecek. Peaky, Türkiye’nin ilk kez milyar doları aşan bedelle satılan girişimi (unicorn) oldu.



    Zynga 2017 yılında Peak’in Okey Plus, 101 Okey Plus ve Spades Plus gibi masa oyunları geliştiren bölümünü 100 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Bir başka Türk mobil oyun geliştiren stüdyo Gram Games’i 250 milyon dolara almıştı. Son olarak Peak’in tamamını bünyesine kattı.



    Ayrıca Bkz.PlayStation 5 için çıkması beklenen Silent Hill oyunuyla ilgili yeni bir söylenti yayıldı



    Anlaşma ile sadece ortaklık yapısı değişen Peak, faaliyetlerini ekibinde ve yönetiminde hiçbir değişiklik olmadan kendi markası altında sürdürerek bir Türk şirketi olarak kalmaya devam edecek. 2010 yılınd akurulan Peak bugün 100 kişilik bir ekipten oluşuyor. Kısa sürede, küçük bir ekiple hisselerini 1.8 milyar dolara devretmesi sadece Türkiye’de değil yurt dışında da takdir topladı.








  • Sence bir firma bir kaç sene sonra yok olacağını düşündüğü bir şirkete 1.8 milyar dolar verir mi? Bence vermez, hangi açıdan neye bakıyorsunuz bilmiyorum ama oyunların indirilme sayıları 2.5 milyon oyuna başına. Burada tuttuğu kitle dönen para düşünüldüğünde darphane gibi para basıyor ve ne ile ? Bir düşün bir tarafta PUBG, WOW gibi oyunlar ve onların teknik ekibi harcamaları bir yanda bu küçük mobil oyundan saçma diye bahsedenlerin olduğu bu oyundan aylık milyon dolar ciro elde eden şirket...

    Sistem güzel çalışıyor ki sadece hisse devri oluyor, ekip ve çalışma şekli aynen yerinde. Emin olun ki yeni oyunlar servis ediliyor. Bu rakamları kazanan şirketi sen bir kaç senede yok edemezsin... Ha nasıl yok olur Çiftlikbank misali olur....
  • Yazık oldu. Ülkenin zar zor çıkardığı değerler satılıp gidiyor. Musluğu havuz dolusu su karşılığında satmak gibi bir şey bu. Ülkemizdeki iş yapma zorluğu saçma vergi politikalarını vs düşününce adamlara kısmen hak veriyorum. Ama yazık oldu gerçekten. Maharet kağıt karşılığı değer satmak olmamalı. Bu tip firmalar büyüyüp bünyelerine yeni değerler katmalı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yerli oyun geliştiricileri hakkında haber yapıldığında küçümseyici yorum yapanlar yine boş durmayacak, bu başarıyı gölgeleyecek yorumlara devam edecekler

  • Yazık. AKP hükumetinin bir sürü değerli fabrikamızı satmasından farkı yok bu olayın... Başarıymış gibi anlatmayın Allah aşkına.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guhong01 -- 1 Haziran 2020; 15:13:38 >
  • PEAK kendi halinde bırakılsa birkaç seneye silinip gidecekti zaten. Yemeksepeti'nin mesela satılması yanlış bir hamleydi bence ama bu satışı yanlış olarak görmüyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guhong01

    Yazık. AKP hükumetinin bir sürü değerli fabrikamızı satmasından farkı yok bu olayın... Başarıymış gibi anlatmayın Allah aşkına.
    değerli fabrika mı , birkaç tane kıytırık mobil oyunla 1,8 milyar dolara cikmis firmanın değeri tabi ki satilacak.
    akpde fabrikalari satsın ama kritik nitelikte olanlari satmazsin, sattigin parayla yeni fabrikalar kurarsin, devlet bankasından kredi cekip alirsan bunlari onlar yandasa sermaye aktarımı olur ancak.

    bu paranin onda biriyle peak gibi 10 tane girisim kurulur.umarim firma sahiplerinin boyle bir vizyonlari vardir.
  • Önemli olan yapılabilir olduğunu görmek. Bunu başaran (1.8 Milyar dolara ulaşan) zihinler paha biçilemez olandır. Şirketler alınır ve satılır bu ticaret doğası. O yüzden şirketin satılmasını bir kayıp gibi değil zihinlerin ve emeklerin ortaya koyduğu bir katma değer olarak bakmak gerek. Kökü sende oldukça saç traşından kaybın 3 hafta olur.

  • Şirket hisselerinin büyük bölümü daha önce satılmıştı zaten. Yatırımcılar sayesinde de hızlı ilerlerdi şirket. Satılması bana mantıksız gelmiyor ki zaten toplu alınmış bir karar gibi. Büyütülüp değer gördüğünde satılması çok aslında mantıksız değil. Bir çok geliştiriciye ışık olacak bir olay. Umarım ülkemizde teknolojiye ve geliştiricilere bundan sonra daha fazla değer verilir.

  • 2 tane çakma dandik oyunu olan şirketi 1,8 milyar dolara kakalamışlar bunu tebrik etmek yerine satıldı diye ağlıyorlar. Sanki ülkedeki önemli bir fabrika satıldı. Hayır bir de teknoloji forumunda yazıyorsunuz nasıl bu kadar cahil olmayı başarıyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru bir hareket olmuş. Bakalım o parayla yeni neler yapacaklar. Bekliyoruz.
  • Tall Man kullanıcısına yanıt
    Okey oyunları da satılmasaydı şimdi onlar milyar dolarlık şirket olacaktı. Zynga geleceği görerek bastı parayı aldı aynı peak gameste olduğu gibi. Millete cahil cühela diye atıp tutmaya devam et sen sevgili Apple CEO su :)

  • Şu yazık oldu diyen sosyalistler bu kafadan vazgeçerse ülkemiz ilerler. Şirketlerin ilerleyip satılması ile yeni fonlar yaratılır. O fonlarla yeni işler kurulabilir veya kurulmayabilir. Kişinin keyfine göre. Bir ev alıp satmak gibidir. Özel mülkiyet sonuçta. Akıllılık etmiş.

  • Geçen sene günlük cirosu 1 milyon dolardan fazlaymış.

  • Hiçbir şey yapmayayım ama yapanı eleştireyim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ülkenin değerleri böyle hiç oldugunu görmek gerçekten üzüyor bizi. Keşke elimizden bir şey gelse
  • quote:

    Orijinalden alıntı: f.saricam

    Önemli olan yapılabilir olduğunu görmek. Bunu başaran (1.8 Milyar dolara ulaşan) zihinler paha biçilemez olandır. Şirketler alınır ve satılır bu ticaret doğası. O yüzden şirketin satılmasını bir kayıp gibi değil zihinlerin ve emeklerin ortaya koyduğu bir katma değer olarak bakmak gerek. Kökü sende oldukça saç traşından kaybın 3 hafta olur.
    Olay o değil işte. Şuan Zynga CEO'su Frank Gibeau. Bu elemanı bilen bilir, EA Games eski Başkanı. EA games stüdyoları satın alıp, sonra "zarar ediyor" gerekçisi ile kapatıp, içindeki personeli boşaltıyordu, başka ülkeye çekiyordu.

    Bu PEAK'de öyle olma ihtimali oldukça yüksek.
  • Bu ve buna benzer şirketlerinde böyle fiyatlara Ülkemizde de satılabileceğini görmek açısından güzel bir örnek, demek ki yapınca oluyormuş. Ve bu örnek buna yatırım yapılması açısından cazip kılacaktır diğer firmaları da,

    Benim düşüncem bir ülkede eğitim sağlık devlet denetiminde hatta gerekirse özel sektörü olmamalı, savunma sanayisi ve iletişim ise devlet denetiminde ve gözetiminde özel sektörü olabilir ama onun dışında özelleştirmek hakkıyla yapıldığında bir sakınca yok çünkü devlette kalmaması kamburdan başak bir işe yaramıyor.

    Buna ek olarak tarımsal faaliyetlerini de sayabilirim özellikle tohum konusu ban çok önemli geliyor.


    ekleme

    ***************
    https://www.haberturk.com/peak-games-satildi-haberler-2698158-teknoloji/1

    İşte ilk Türk 'unicorn'u Peak'in hikâyesi!

    Yerli mobil oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolar karşılığında, diğer bir deyişle 12 milyar TL'nin üzerinde bir rakama dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD merkezli Zynga’ya satıldı. Peak, bu satış işlemi ile Türkiye’nin ilk unicorn'u oldu. peki 10 yıllık geçmişi bulunan bu Türk şirketi bu noktaya nasıl geldi? İşte ilk Türk 'unicorn'unun hikayesi... Necdet Çalışkan yazdı...

    Yerli oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolara dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD merkezi Zynga’ya satıldı. Peak, bu satış işlemi ile Türkiye’nin ilk milyar dolarlık girişimi (unicorn) olmayı başardı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Zynga bu satın alma karşılığında, 900 milyon doları nakit, 900 milyon doları hisse verecek.
    Bu gelişmenin ardından Peak, kart ve okey oyunları geliştiren bölümünü 2017 yılı sonunda Farmville başta olmak dünyanın en büyük oyunları geliştiren şirketlerden olan Zynga’ya 100 milyon dolarlık nakit karşılığında sattı.

    Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü’nün 2019 yılında “Unicorn'un daha ötesindeyiz” değerlendirmesini yaptığı Peak nereden, nereye geldi? Habertürk’ten Necdet Çalışkan 10 yılda 1.8 milyar dolarlık (12.2 milyar TL) girişim haline gelen Peak’in profilini çıkardı.

    2010 yılında İstanbul’da Sidar Şahin tarafından kurulan Peak Games (artık Peak adını kullanıyor),10 yılda Türkiye’nin yanısıra dünya mobil oyun pazarının da önemli oyuncuları arasına girdi.

    HASBRO’YU ALT ETTİ, İLK SATIŞINI 100 MİLYON DOLARA YAPTI

    Peak Games, ilk olarak 2016 yılında dünyanın önde gelen oyun ve oyuncak üreticilerinden Hasbro’ya açtığı dava ile gündeme gelmişti.

    Davanın konusu ise 2015’in başında Peak Games tarafından piyasaya sürülen ve Amerika pazarında çok popüler olan Toy Blast‘ı, Hasbro’nun “My Little Pony: Puzzle Party” isimli bir oyuna dönüştürerek klonladığı iddiasıydı. Taraflar 2017 yılında karşılıklı anlaşmaya vardıklarını açıklamış ve Hasbro kendi oyununu yayından kaldırmıştı.

    Bu gelişmenin ardından Peak, kart ve okey oyunları geliştiren bölümünü 2017 yılı sonunda Farmville başta olmak dünyanın en büyük oyunları geliştiren şirketlerden olan Zynga’ya 100 milyon dolarlık nakit karşılığında sattı.

    BU LİSTEYE TÜRKİYE’DEN GİREN TEK ŞİRKET

    8 Kasım 2017’de duyurulan işlemle Peak, Spades Plus, Gin Rummy Plus ve 101 Okey Plus gibi oyunlarını geliştiren stüdyosunu Zynga’ya devretti.

    100 milyon dolarlık bu satış, Peak Games’i dünya genelinde mobil uygulamalardan en çok gelir elde eden firmaların sıralandığı App Annie 2017 Top-52 listesine 37. sıradan soktu. Türk oyun şirketi küresel sıralamanın 2020 listesinde ise 26.’lığa yükseldi. Peak’in bu listeye girebilen tek Türk şirketi olduğunu da belirtelim.

    AYDA 36 MİLYON DOLAR KAZANIYOR

    2017’deki 100 milyon dolarlık satışın ardından İstanbul merkezli bağımsız bir oyun şirketi olarak yoluna devam eden Peak, mobil platformlar için geliştirilen Toy Blast ve Toon Blast oyunlarıyla dünya pazarlarına odaklanmaya devam etti.

    Mobil uygulama veri analitiği kuruluşu Sensor Tower’ın Mayıs 2020 verilerine göre Peak’in Toy Blast ve Toon Blast ile elde ettiği toplam aylık mobil uygulama geliri 36 milyon dolar. Peak’in yıllık cirosunun ise 400 milyon dolar seviyesinin üzerinden olduğu tahmin ediliyor.

    ÜÇTE İKİSİ 2 GİRİŞİM SERMAYESİNDEYDİ

    Gelelim, Peak’in satıştan önceki ortaklık yapısına… İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sicil Kayıtları’nda yaptığımız incelemeye göre Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.’nin sermayesi 28 milyon 593 bin 128 TL.

    Avrupa merkezli iki büyük girişim sermayesi şirketi olan Hummingbird Ventures ve Earlybird Venture Capital, Peak Games’in üçte ikisine sahip. Şirketin kurucusu Sidar Şahin’in ise Peak’te yüzde 21’lik payı var. Earlybird Venture Capital

    % 43.3

    Sidar Şahin

    % 21.3

    Hummingbird Ventures

    % 20.2

    Evren Üçok

    % 7.7

    Demet Suzan Mutlu Üçok

    % 4.8

    Endeavor Catalyst



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞAKACI -- 1 Haziran 2020; 16:26:23 >




  • Tall Man kullanıcısına yanıt
    2 tane çakma oyun demişsin ya... Sen rakamları idrak etmekte belli ki zorlanıyorsun. 1,8 Milyar DOLAR diyor, aylık cirosu milyon dolar olan bir yazılım şirkettinden bahsediyorsun. Senin tabirinle 2 tane çakma oyun olması önemli değil adamların sunduğu mantık, insanlara servis etme şekli ve buradan gelen para önemli. Uzun adamlık yapma, bu ülke bu paraları anca kendi tank fabrikasını, altın madenlerini başkalarına rant sağlayacak şekilde satarak görüyor...

  • orientem kullanıcısına yanıt
    Sence bir firma bir kaç sene sonra yok olacağını düşündüğü bir şirkete 1.8 milyar dolar verir mi? Bence vermez, hangi açıdan neye bakıyorsunuz bilmiyorum ama oyunların indirilme sayıları 2.5 milyon oyuna başına. Burada tuttuğu kitle dönen para düşünüldüğünde darphane gibi para basıyor ve ne ile ? Bir düşün bir tarafta PUBG, WOW gibi oyunlar ve onların teknik ekibi harcamaları bir yanda bu küçük mobil oyundan saçma diye bahsedenlerin olduğu bu oyundan aylık milyon dolar ciro elde eden şirket...

    Sistem güzel çalışıyor ki sadece hisse devri oluyor, ekip ve çalışma şekli aynen yerinde. Emin olun ki yeni oyunlar servis ediliyor. Bu rakamları kazanan şirketi sen bir kaç senede yok edemezsin... Ha nasıl yok olur Çiftlikbank misali olur....

  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    EA'in böyle çok firma harcadığını biliyorum. Haklısın tabi ki ihtimal dahilinde. Benim bahsetmek istediğim Zynga'nın Peak'i alması özelinde değil. Genel olarak böyle satılmaların çok da olumsuz olmadığı yönünde.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.