Şimdi Ara

Araştırmaya göre dinozorları yok eden göktaşı, Dünya’ya neredeyse en ölümcül açıyla çarpmış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
494
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Bundan 66 milyon yıl önce dev bir göktaşının Dünya’ya çarpması sonucu meydana gelen nükleer kış ve bunun sonucunda dinozorlar dahil yeryüzündeki yaşamın %75’inin yok olduğuna dair inanış, bilim dünyasının genelince kabul edilmekte. Günümüzde Meksika’nın bulunduğu bölgedeki 200 km genişliğe sahip Chicxulub krateri de söz konusu göktaşının en büyük kanıtı olarak kabul ediliyor.



    Ayrıca Bkz.24 Mayıs günü, ülkemizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimine katkısı %90 oldu



    Çarpmanın etkisiyle atmosfere iklim değişikliğini tetikleyen gazların salınmasına neden olan olayla ilgili tartışmanın sürdüğü bir husus ise göktaşının Dünya’ya hangi açıyla çarptığına yönelikti. Bu konu üzerine çalışmalar yapan uluslararası bir ekip, mevcut tartışmaya cevap olabilecek bir sonuç elde etti. Araştırmacılar, bahse konu sonuca ulaşmak için sayısal çarpışma simülasyonları ile kraterin bulunduğu bölgeden elde edilen jeofiziksel verileri kullanmış. Bu sayede o dönem yaşamın sonunu getiren olay, üç boyutlu olarak modellenmiş.





    Londra’da bulunan Imperial College’da görev yapan ve aynı zamanda ekip lideri olarak yer alan Prof Gareth Collins, sonuçlar hakkında yaptığı açıklamada “Simülasyonlarımız sonucu elde ettiğimiz veriler, göktaşının hedef kuzey doğu istikametinden 60 derecelik açıyla yaklaştığını ortaya koyuyor. Bu değeri olabilecek en ölümcül yaklaşma açılarından biri olarak kabul etmek yanlış olmayacaktır. Çarpışmanın ölümcüllüğünü artıran en kötü senaryolardan olan bu durum, atmosferin üst tabakalarına milyarlarca ton sülfür başta olmak üzere tehlikeli diğer enkazın yayılmasına neden olarak nükleer kışı tetiklemiş gibi görünüyor.” ifadelerini kullanmış.



    Daha dik açıyla çarpsaydı, felaket daha büyük olurdu



    66 milyon yıl önce gerçekleşen olayla ilgili daha önce de benzer çalışmalar yapıldığını ancak bunların yaşanan olayın erken safhasıyla ilgili bilgi verdiğini hatırlatmak lazım. Collins ve ekibinin yaptığı çalışma ise olayın çok daha sonrasındaki gelişmelere ışık tutmuş.





    Araştırmada görev alan bir diğer bilim insanı Dr Auriol Rae ‘ye göre ise jeofiziksel verinin krater yapısıyla ilgili bu derece değerli bilgiler vermesi muazzam bir olay.



    Son olarak araştırma ekibine göre göktaşı, eğer daha sığ bir bölgeye ve neredeyse tam dik açıyla çarpmış olsaydı ortaya daha fazla sülfür ve karbondioksit çıkacak ve iklim değişikliği süreci çok daha uzayacaktı. Araştırma sonuçları, Nature Communications dergisinde yayınlanmış durumda.




    Kaynak:https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/asteroid-dinosaurs-extinction-killed-earth-impact-a9533206.html
    Kaynak:https://edition.cnn.com/2020/05/26/world/asteroid-dinosaurs-extinction-angle-trnd-scn/index.html







  • sayısal çarpışma simülasyonları ile #krakerin# bulunduğu bölgeden elde edilen jeofiziksel verileri kullanmış.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Batw0

    sayısal çarpışma simülasyonları ile #krakerin# bulunduğu bölgeden elde edilen jeofiziksel verileri kullanmış.
    Benim de dikkatimi çekti, bu yüzden gerçekten editörü tebrik etmek istiyorum, diğer iş arkadaşları gibi Google translate'ten kopyala yapıştır yapmamış, oturup kendisi yazmış. Helal olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muslim2715 M kullanıcısına yanıt
    Evet Allah bilir kolonyayı elinize yüzünüze sürerken içiyor musunuz ne yapıyorsunuz artık muamma

  • Herhalde Allah bilir, sizde hayret bileysiniz. Yalan dolan bunlar zaten. İlk insandan (adem den) bu ya 7500-8000 yıl geçmiş, hadi 2000 de benden düz 10.000 olsun (ademin soyuna bakarsanız boş yapmadan önce). Göktaşı, dinazor fln yok yani yalan. Hatta yazıyı da, parayı da bulanan ademin sülalesi, nasıl yontma taş, cilalı taş devrine onun sülalesi girdiyse. Herşeyi onlar buldu. Allahu EkKkBbEeEErRR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Blackline23 -- 28 Mayıs 2020; 14:59:54 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • muslim2715 M kullanıcısına yanıt
    Konu ile alakası nedir? Allah'ı mı ikiledi bu dinozorlar ne yaptılar? Yoksa ensest ya da eşcinsel ilişki yaşadıkları için mi ceza olarak yer yüzünden silindiler?

  • merhaba..
    hadi bakalim buda tesadüf degilmi..

  • Göktaşı değil Uzaylılar yok etti bence. Çok daha büyük Uranus gezegeni de kat kat daha büyük darbe alıp eğilmiş ve yörüngesi bozulmuş. Bilim adamları gizemi çözemedi

  • setcom_2000 kullanıcısına yanıt
    Bilime çok meraklı olsan Göbeklitepenin (şuanda) bilinen en eski yapı olduğunu bilirdin 11.600 yıl önce peki insanın yaşamı o andamı başladı?Birşeyi konuşurken insanların inançlarıyla dalga geçmemeyi öğrenin bilginiz varsa ve bunu kanıtlayabilirseniz konuşun.
  • Konu ve yorumlara gel, ne saçma sapan insanlar var ya

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Teoride öyle gerçekte buna kimse kesin hüküm veremez .

  • Wabbajack kullanıcısına yanıt
    Sakin ol şampiyon. Nereden nereye geldin. Önce benim yazdığımı oku anla, sonra cevap yaz ya da sen cevap yazma. Ne de olsa engelli olacaksın. Güle güle.
  • inananlar için mübarek kur'anı kerimi baz alırsak
    insanlık tarihi asgari 10.000 000 yıldır.
    yine ordaki bilgierden yeryüzü çok sağlam temeller
    üzerine sabit kılınmıştır(ben burdan dönmediği anlamını
    çıkarırım). ''AKLETMEZMİSİNİZ '' Hatırladığım kadaryla
    179 yerde böyle bize seslenir yaradan.

  • Nitelikli içerik budur.

  • Wow bu ne böyle ya daha başımıza neler gelecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi ki daha dik açıyla çarpmamış mazallah neler olurdu tahmin bile edemiyorum insan aklına dahi getirmek istemiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.