Şimdi Ara

SpaceX bugün ilk kez uzaya astronot gönderecek: Tarihi uçuşu buradan canlı izleyin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • SpaceX'in ilk insanlı uzay görevi için geri sayım resmen başladı. Şirket bugün Türkiye saatiyle 23.33'te iki NASA astronotunu (Robert Behnken ve Douglas Hurley) Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatacak. Tarihi görev hem NASA hem de SpaceX tarafından canlı olarak yayınlanacak.



    %40 ertelenme ihtimali var



    Demo-2 isimli görevi aşağıdaki YouTube pencereleri üzerinden izleyebilirsiniz. Şu an için yalnızca NASA'nın YouTube adresinde canlı yayın var. Ancak kalkış saatine doğru SpaceX'in de bir canlı yayın açması bekleniyor. SpaceX'in yayınını da aşağıya ekleyeceğiz.



    SpaceX yetkilileri tarafından dün yapılan açıklamaya göre hava tahminleri kalkış için yaklaşık %60 olumlu görünüyor. Çok yüksek bir olasılık olduğu söylenemez, yani kalkışın yarın ve sonraki güne ertelenme ihtimali de var.







    Demo-2'nin hem SpaceX hem de genel anlamıyla Amerikan uzay araştırmaları için çok büyük bir önemi var. SpaceX, daha önce de belirttiğimiz gibi ilk kez uzaya bir insan gönderecek. CEO Elon Musk'ın SpaceX'i kurmasındaki nihai amacı Mars'ı kolonize etmekti. Bugün bu amaç doğrultusunda müthiş bir adım atılmış olacak. 



    NASA ise Demo-2 göreviyle birlikte, uzaydaki Rus bağımlılığına son vermeye hazırlanıyor. Barack Obama'nın uzay mekiği programını 2011 yılında iptal edilmesinden bu yana NASA kendi astronotlarını kendisi uzaya fırlatamıyordu. Bu alanda Rusya'nın Soyuz roketleri ve Soyuz kapsüllerine bir bağımlılık söz konusuydu. Amerikan iç siyasetinde de çokça tartışmaya neden olan bu Rus bağımlılığına çok yakında SpaceX son verecek. Yaklaşık 9 yılın ardından astronotlar tekrar Amerikan topraklarından uzaya gönderilecek.  





    Obama yönetiminin Uzay Mekiği programını iptal etmesinin nedeni, uzay araştırmalarında özel yatırımı artırmaya çalışmaktı. NASA artık kendi uzay araçlarını direkt olarak geliştirmek yerine burada özel şirketlere güvenmek ve böylece maliyeti ve iş gücünü dağıtmak istiyor. Biraz uzun sürse de bu plan nihayet meyve vermeye başladı. 



    Falcon 9 roketi ve Crew Dragon kapsülü



    SpaceX astronotları uzaya Falcon 9 roketi ve Crew Dragon kapsülüyle fırlatılacak. Günümüzün en popüler roketi diyebileceğimiz Falcon 9 zaten bildiğiniz gibi yaklaşık 8 yıldır aktif bir şekilde kullanılıyor. Crew Dragon ise tamamıyla insanlı görevler için geliştirilmiş yeni bir uzay kapsülü olarak dikkat çekiyor. 



    Crew Dragon tam 7 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip ancak NASA bu kapsülü tam kapasitesiyle kullanmayacak. Geniş ve basit bir iç dizayna sahip olan Crew Dragon, büyük pencereleri ve dokunmatik ekranlarıyla astronotlara —Soyuz kapsülüne göre— çok daha ferah ve modern bir alan sunuyor.



    Crew Dragon daha önce mürettebatsız olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmişti. Demo-1 isimli görev geçtiğimiz yıl Mart ayında gerçekleşmiş ve kusursuz bir şekilde tamamlanmıştı. Demo-1'de elde edilen başarının ardından 2019'un yaz aylarında ilk insanlı görevin de yapılması bekleniyordu ancak SpaceX'in Nisan ayında yaşadığı talihsiz kaza buna engel oldu. Yaklaşık bir yıllık bir erteleme gerçekleşti.









  • Valerian ve bin gezegen imparatorluğu adlı filmin ilk sahnesi gibi

  • vay be! gerçekten inanılmaz!
    rusların 50 yıldan önce yaptığını yapıyor SpaceX.
    büyük başarı!

    ne insanlık, ne uzay araştırmaları için önemi olmayan basit bir olay ama Elon Musk ve SpaceX'nin medya çalışmalarının ne kadar etkili olduğu düşünülünce sanki önemliymiş gibi sunuluyor.

    SpaceX ne zaman önemli olur biliyor musunuz?
    SpaceX'in içinde hayvan olan (insan olmasına gerek yok) bir roketi dünya alçak yörüngesinin ötesine geçerse o zaman haberdir. Çünkü sahte olduğu iddia edilen ABD Apollo görevleri haricinde ne ABD ne de başka herhangi bir ülkenin insanlı uzay aracı bırakın Ay'a gitmeyi, hala dünya sayılan dünya alçak yörüngesini bile geçemedi hatta resmi olarak geçme denemesi bile yapmadı.
    Yoksa uzaya hatta Ay'a roket göndermekmiş, Uluslararası Uzay Üstü'ne astronot taşımakmış onlarca hatta yüzlerce kez yapılmış şeyler.





  • demirparcasi D kullanıcısına yanıt
    Bilmeden yorum yapmak bu kadar kolay olmamalı. İnsan kendi içinde filtre yapıp 2 defa düşünmeli acaba yeterince biliyor muyum diye...

    Bu projenin önemli olmasının sebebi Rus ve NASA roketlerinin aksine bu roketin yıllardır denemelerini izlediğimiz üzere insanların içinde bulunduğu Crew Dragon kapsülünü uzaya ittikten sonra kapsülden ayrılınca okyanusun dibine düşmek yerine SpaceX'in belirlediği yere geri dönebiliyor olmasıdır. Yani bu ne demek? Yakıtını koyduktan sonra zırt pırt Uluslararası Uzay İstasyonu'na çok düşük maliyetlerle gidebilmek demek. Bugüne kadar istasyona belirli aralıklarla gidilmesinin sebebi roketlerin tek kullanımlık olması ve dolayısıyla pahalıya gelmesiydi. Bugün, UUİ'ye gidip gelen bu roketler yarın Ay'a gidip gelecekler ve sonrasında belki bir gün Mars'a gidip gelecekler.

    Amerika'nın veya X ülkesinin bugün aya gidip gelmemesinin sebebi maliyetlerin ve bu kadar büyük maliyete rağmen kazancın inanılmaz düşük, riskin ise yüksek olmasındandır.





  • demirparcasi D kullanıcısına yanıt
    Düz olmasa çıkarlardı, kesin!

  • uzay çağına girişte en önemli olaylardan sayılabilir

  • Abd ne kadar büyük bir devlet olduğunu şurdan anlayabilirsiniz. Özel bir şirket uzaya astronot yolluyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Farwynd kullanıcısına yanıt
    SpaceX'in maliyeti söylenen koltuk başı 55milyon USD rusların maliyeti 86milyon USD. SpaceX'in bütün özelliği koltuk başına 31 milyon USD tasarruf mu? O da basına verilen bilgi belki Ruslar istese daha da ucuza yapabilir.
    Mantığa bak! maliyet 86m iken sık sık uzay istasyonuna astranot maliyet yüzünden göremezken maliyet 55m olunca her gün mü göndereceğiz? Vay be! büyük ucuzlama.
    Ayrıca SpaceX konsepti daha dayanıklılığını ve güvenliğini kanıtlamadı. Kaç defa kendi roketi düştü ve operasyonları başarısız oldu. Google'un uydusunu parçaladı. Ama uydu veya roket parçalamak başka bir şey insan öldürmek başka bir şey.

    Dünyadaki çok ülke Ay'a gidip geliyor. ABD ve Rusya'nın yanında Çin, Hindistan, Japonya'nın da büyük bütçeleri var. Hepsi Ay'a çok sayıda uydu ve roket gönderdi ama hiçbiri insanlı bir şekilde alçak yörüngeyi geçmeyi denemedi. Alçak yörüngeyi geçmek Ay'a gitmenin yanında çok ama çok daha ucuzdur.
    Ama maalesef gidilemiyor.




  • Mesudum kullanıcısına yanıt
    Bilip bilmeden aklınca dünya düz olduğunu iddia edenlerden olduğumu zannediyorsun.
    You know nothing!
  • demirparcasi D kullanıcısına yanıt
    Tamam
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.