Şimdi Ara

Çeyrek asırlık programlama dili: Java 25 yaşında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • En popüler programlama dillerinden biri olan Java yirmi beşinci yıldönümünü kutluyor. Çeyrek asır önce bu günlerde, platformun ilk halka açık versiyonu piyasaya sürüldü ve daha sonra dünyanın dört bir yanından milyonlarca geliştirici tarafından kullanılmaya başlandı.



    Ayrıca Bkz.Realme X50 Pro Play tanıtıldı: Snapdragon 865 işlemci, grafit soğutma teknolojisi



    Java'nın temelleri 1991 yılına dayanıyor. O zamanlar James Gosling liderliğindeki Sun Microsystems geliştirme ekibi (daha sonra Oracle tarafından satın alındı), dijital ev aletlerinde kullanılmak üzere Oak dilini oluşturmaya başlamışlardı. Bir yıl sonra proje katılımcıları, İnternet teknolojilerinin de rol oynaması ile birlikte bu platformdan bağımsız yeni bir programlama dilinin prototipi sundular.



    Popülaritesini hiç kaybetmedi



    1995 yılında Oak, Java olarak yeniden adlandırıldı ve Java Sanal Makinesi'ni (JVM) Netscape tarayıcısına dahil ettiği için yaygın olarak tanındı. O andan itibaren, kullanılan donanım mimarisine bakılmaksızın farklı donanım platformlarında tam olarak aynı şekilde çalışabilen Java'nın popülaritesi muazzam bir hızda büyümeye başladı ve dilin kendisi BT endüstrisinin neredeyse tüm alanlarında uygulama buldu.





    Java hem NASA gezginlerinde hem de büyük hadron çarpıştırıcısında çalışıyor. Günlük hayatta ise bilgisayarlarla, mobil cihazlarla, medya oynatıcılarla ve hatta Java ile çalışan akıllı kartlarla çevrili durumdayız. Çeyrek yüzyıl sonra, Java profesyonel ortamda talep edilen uygulamalar oluşturmak için bir araç olmaya devam ediyor ve hala en popüler programlama dillerinden biri olma konumunu sıkıca koruyor diyebiliriz.



    Oracle, Java'nın 25. yılı onuruna, popüler programlama dilinin bugününü ve geleceğini anlatan özel bir siteyi yayına aldı. Buraya tıklayarak Java'nın 25 yılına ışık tutan bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.








  • Çok acayip değil mi, bir şey üretiyorsun ve 25 yıl sonra bile milyonlarca insan üzerinden para kazanıyor, dünya gelişiyor ve değişiyor. Steve Jobs, Jeff Bezos gibi insanların isimleri böylelerinden daha fazla duyuluyor, ama dünyayı asıl değiştiren insanlar mucitlerdir ve günümüz dünyasının mucitleri gerçekten bu adamlar... Elleri öpülesi insanlar bunlar.
  • Çok acayip değil mi, bir şey üretiyorsun ve 25 yıl sonra bile milyonlarca insan üzerinden para kazanıyor, dünya gelişiyor ve değişiyor. Steve Jobs, Jeff Bezos gibi insanların isimleri böylelerinden daha fazla duyuluyor, ama dünyayı asıl değiştiren insanlar mucitlerdir ve günümüz dünyasının mucitleri gerçekten bu adamlar... Elleri öpülesi insanlar bunlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guhong01 -- 26 Mayıs 2020; 17:25:12 >
  • Günümüzün piyasada önemli bir yeri olan dillerinin çoğu o yıllarda ilk piyasaya çıkmışlar (Perl, Python, Ruby, "Yabasic" :) v.s)

    Çünkü ! İlk Grafik ekranlı işletim sistemleri de o yıllarda (90-95) piyasada yaygınlaşmış. Mesela Windows 95 artık Dos tabanlı olmayan işletim sistemi olarak tüm dünya'ya duyurulmuştu. Ve ilk kez bir büro'da gördüğümde Aha! bunlar kullanmaya başlamış bile demiştim.

    O zamana kadar avucum büyüklüğünde ekranlı Koç/Unisys (ilk yerli) bilgisayarlar vardı ve "komutsatırı" varsayılan ekranlarıydı. Başka de bir destekleri yok tu. (Koç'u eski sistem satarak kazıklamışlardı bence)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K110 -- 26 Mayıs 2020; 17:39:28 >
  • 15 yıllık yazılımcı olarak söylüyorum, hemen hemen tüm dillerde hemen hemen aynı fonksiyonlar bulunur. Bazı dillerin yazılım jargonu daha kolaydır hepsi bu. Önemli olan compiler kısmıdır, compiler yazılan kodları doğru plarformlara doğru şekilde derlerse ve önünüz açılır hepsi bu. Java kodları yarı derlenir ve Java Sanal makinesinde çalışır. Bakıldığında performansın dibi değildir ama çok plaform uyumluğu ve jargonunun görece uygun olması ve arkdasında büyük bir firmanın olması yaygınlaşmasını sağlamıştır. Birazda açık kaynağı göz kırpmaları var elbette.

  • Java ile uygulama ve web sitesi geliştiren biri olarak kutlu olsun 25. yılı her ne kadar Oracle satın aldıktan biraz sıkıntı çıkarıp sinir bozsa da hala milyarlarca makinede çalışıyor ve iyi ki var.

  • İki seneye C 50 yaşına girecek.

    Fortran 66 Cobol 61 yaşında.


    Lakin şunu anladım, cv yi editöre yazdırmak lazım.
  • Guhong01 kullanıcısına yanıt
    İş yapanların reklam yapmaya, ön plana çıkmaya fırsatı olmaz. Garip bir şekilde bir mühendislik vb işi iyi yapmak da o işi genelde başarıya ulaştırmaz. Dış dünyayla o işi buluşturacak, senkronizasyonu sağlayacak, verimi tavan yapacak veya çarkın dönmesini sağlayacak birileri de lazım. Ha her zaman bu hak eden biri midir ya da o kişi işin temelindeki kişiden daha mı önemlidir onlar benim hep ikilemde kaldığım şeyler. Maker vs Manager ikilemi.

  • K110 kullanıcısına yanıt
    Koç/Unisys yerli bilgisayar değil. İlk işimde (programcı değilken) Unisys bilgisayar kullandım. Üretim yeri Türkiye değildi. İS Windows 2000, sunucu SunOS. Yerli birşey yok. Herşeyi yerli yapmaya calışmayın.

    Bu arada Perl 1987 çıkışlı, Python Ruby vs'den cok önce. Amazon Perl ile geliştirildi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben ürettiler sanmıştım, çünkü cihaz üstüne adlarını yazmışlardı ve de reklamını yapıyorlardı. Distribütör olmuşlar.
  • Bu dünyaya yeni giren biri olarak daha yaşlı sanıyordum. Yine gençmiş Java.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.