Şimdi Ara

Nvidia Ampere tanıtıldı: En kaslısı, en büyüğü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Nihayet uzun süredir merakla beklenen Nvidia’nın yeni Ampere grafik mimarisi bugün yapılan sanal GTC 2020 konferansı ile resmiyet kazandı. 7nm sürecinde tasarlanan Nvidia Ampere mimarisi bugüne kadar ki en kaslı ve en büyük çekirdek olma özelliğine sahip.



    Nvidia Ampere neler sunuyor?



    Nvidia’nın 7nm sürecinde geliştirdiği Ampere mimarisi rakibi AMD’nin 7nm sürecindeki Navi mimarisine fazla alan açmamayı amaçlıyor. Son dönemde Radeon RX 5000 serisi ekran kartlarının satışlarını arttırdığı sık sık gündeme geliyordu.



    Ayrıca Bkz.Apple uyumlu SteelSeries Nimbus+ kontrolcüsü tanıtıldı



    Nvidia Ampere mimarisinde ilk tanıtılan grafik çekirdeği GA100 oldu ve daha çok kurumsal tarafta bu çekirdeği görebileceğiz. 6912 CUDA çekirdeği ile rekor kıran mimari 54 milyar transistör sayısı ile de önceki nesilleri ikiye katlıyor. Zar alanının 826 milimetre kare ile en büyüğü olduğunu da belirtelim ancak önceki nesillere göre çok az bir fazlalık var. Bu da üretim sürecinin etkisini gösteriyor. Çekirdekler 1.41GHz saat frekansına sahip.





    GA100 çekirdeği tek hassasiyette 19.5 TFLOPS performans değerine, çift hassasiyette ise 9.7 TFLOPS değerine ulaşabiliyor. Tensor yapay zeka çekirdekleri ise INT8 kategorisine göre 624 TOPS, FP16 kategorisine göre 312 TFLOPS ve TF32 kategorisine göre 156 TFLOPS performans değeri elde ediyor. İç bağlantıları sağlayan NVLINK 3 tenkolojisi 12 hat ile 600GB/s aktarım hızlarına ulaşabiliyor.



    GA100 grafik çekirdeği ilk olarak Tesla A100 hızlandırıcısında kullanılacak. Tesla A100 hızlandırıcısında 40GB HBM2 bellek yer alıyor. 2.4Gbps hıza sahip olan grafik belleği 5120-bit veri yolu kullanıyor ve 1.6TB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. Kart toplamda 400W enerji tüketiyor ancak önemli ilerlemelere rağmen önceki nesle göre yüzde 30 enerji tüketimi artışında kalmayı başarmış.



    Kaynak:https://www.anandtech.com/show/15801/nvidia-announces-ampere-architecture-and-a100-products



  • Ps5 bu gpu ile gelmeliydi. Tflops değeri, ram değeri hepsi mükemmel. Bununla gelse ps5 proda çıkmazdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kart toplamda 400W enerji tüketiyor......

  • RTX 3000 serisi ufukta göründü diyebiliriz o halde
  • İntel-Nvdia daha iyisi yok.
  • 400 watt ?? ??????????????
    Nvidia iyi işler çıkartıyor ancak enerji verimliliği getirmeyen yeni nesiller pek iç açıcı değil. Umarım sadece bu karta özeldir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KalemKolik kullanıcısına yanıt
    Oyun gpusu değil

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 7nm'de 824mm2 gpu yapmış adamlar, bir de bunu çalışır şekilde sunmuşlar. Evet büyük kısmını kırpmışlar, evet çok yüksek saat hızlarına sahip değil ve evet çok yüksek bir termal karakteristiği var görünüyor. Ama şu haliyle bile büyük iş. Adamlar resmen kendileriyle yarışıyorlar. Muhtemelen 7nm'de verimlilik arttıkça, full yapıdaki gpularla yeni modeller gelecektir. Ama bu dev gpuyu boşuna geforce tarafında beklemeyelim. Zaten rt lafları falan da geçmedi. Muhtemelen rt core yok bu gpuda. Bir anlamda Volta'nın devamı. Geforce ve Quadro tarafında da bunun rt core bulunan inceltilmiş hallerini göreceğiz. Tabi çok daha hızlı çalışan (beklenti 2 ghz'in baya üzeri) ve gddr6 bellekli olanları.

    Edit: Konsol gpularına takılan arkadaş için şunu söylemek gerek. Yeni nesil konsolların durumu oldukça iyi. En azından mevcut nesle göre çok daha iyi durumda çıkacaklar. PS5 sahip olduğu ssd ve genel yapısı ile, SX ise sahip olduğu toplam güç ile pc karşısında çok ezik kalmayacak. Direk pro modeller çıkmış gibi düşünün. Geçen neslin ilk hali, özellikle xbox tarafı berbattı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mamad -- 14 Mayıs 2020; 23:39:30 >
  • nvidia boşa çırpınıyor.kimse amd'yi tutamaz artık.bir zaman sonra mecbur kabullenecekler.

  • Şu misafirden yazanlar şaka gibiler ya...
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Daha AMD'de 2080ti'nın rakibi bile yok

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayırlısı

  • berk768 kullanıcısına yanıt
    Aynen...Bu ikilinin iyi işler çıkarması fiyat indirimi olarak geri döndüğü için AMDyi daha çok sevmemi sağlıyor 😁

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu yapay zeka GPU’su o yüzden devasa ram’a ve korkunç hızlı belleklere sahip.

    Normal oyuncu gpu’su daha yüksek frekansa daha yavaş ve az bellekle gelir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yorumlara kahkaha attım ya :D fanboyluğun bir tık üssü bu artık :D Biri 400w çekiyor demiş diğeri ps5e gelse demiş biri intel-nvdia demiş :D Bu gpuların gerçekte nerelerde kullanıldığını bilen kaç kişi var acaba :D

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • GTA 5 çalıştırır mı bu

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir kaç yıla kadar bilgisayar kasalarının içine nükleer enerji santrali kurup özel soğutma sistemleri ile satmaya başlarlarsa şaşırmam.

  • Hocam, siz Mac Pro'da kullanılan çift gpu'lu Radeon Pro Vega II Duo için de aynı şeyi söylemiştiniz ama yanıldığınız nokta bu kartlar konsolların içine girmek için çok pahalı. Ayrıca siz ram, tflops gibi şeyleri çok fazla önemsiyor olabilirsiniz ama standart bir konsol kullanıcısı bunları ya bilmez ya da kafasına takmaz.

  • classf2re kullanıcısına yanıt
    Sunucu tarafında bu, aynı işi yapan sunucu GPGPU'ları aynı güç tüketimi ile daha az iş yapıyor, masaüstüne takılmayacak bu.

  • General Darknes kullanıcısına yanıt
    Cuda çekirdeklerinden dolayı satranççılar, AI satranç motorlarında performans almak için kullanıyorlar.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.