Şimdi Ara

Boğaziçi Üniversitesi aşı için tarih verdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
701
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yürütülen Covid-19 koronavirüs aşı çalışması hızla devam ediyor. Çalışmaların en iyi iyi ihtimalle Eylül 2021’de Faz-3 aşamasına geçeceği açıklandı.



    Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, ekibiyle birlikte yürüttüğü çalışmalarda planlarından bir ay önde gittiklerini belirtti. Aşı projesine Nisan ayında başlandı ve Haziran ayında hayvan deneylerine geçişmesi planlanıyor.



    Geliştirilen aşıların hayvanlarda koronavirüsle savaşması için immün oluşturup oluşturmadığına bakılacak. Hayvan çalışmaları tamamlandıktan sonra Faz-1 aşamasına geçilecek. Faz-1’de 10-15 insan üstünde deney yapılıyor. Faz-2’de bu grup 100-200 kişiye genişletiliyor. Prof. Dr. Nesrin Özören’e göre faz çalışmaları en az 6 ay süreceği düşünülürse en iyi ihtimalle Eylül 2021’de Faz-3 aşamasına gelinmiş oluyor. Faz-3 aşamasına gelindiğinde aşı adayı hazırlanmış olacak.



    Boğaziçi Üniversitesi’nin yeterli imkanı yok



    Prof. Dr. Nesrin Özören, Boğaziçi Üniversitesi’nin hayvan deneyleri için yeterli ancak 1000 insan için yeterli aşı üretecek kapasitesi olmadığını söylüyor. Aşının biyoreaktörlerde yapılması gereken kısımları ve preparatları için Boğaziçi Üniversitesi’nin biyoreaktör kapasitesi bulunan özel şirketlerle iş birliği yapması gerekiyor. Aksi halde kapsamlı faz çalışmaları yapılamayacak.



    Ayrıca Bkz.Epic Store sızdırdı: GTA 5 ücretsiz oluyor!



    Almanya ve İngiltere avantajlı



    Prof. Dr. Nesrin Özören, daha önceki SARS ve MERS ismindeki koronavirüs salgınından dolayı Almanya ve İngiltere’nin daha hızlı aşı üreteceğini ifade ediyor. Özeren konuyla ilgili olarak, “SARS ve MERS çalışmaları yapan şirketler şimdi sadece korona için ek deneyler yapılacak. Eylül-ekim gibi bir set aşı üretilmeye veya insanlara verilmeye hazır olur diye tahmin ediyorum. Doğal olarak ülkeler kendi vatandaşları için aşı üretecek. Bütün dünya nüfusu için aşı üretmek çok kolay değil.” dedi.



    Aşı çalışmalarına önem verilmeli



    Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören, Türkiye’de 1980’lerden sonra pek çok aşı üretim merkezlerinin kapatıldığına vurgu yaptı. Aşı üretim merkezlerinin önemi koronavirüs ile birlikte ortaya çıktı. Hastalık olmadığı zaman maddi getirisi olmayan bu tesislerin hayati önem taşıdığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz.



    Boğaziçi Üniversitesi’ndeki aşı çalışmalarına Nisan ayında başlandı. Aşı üretim projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülüyor.



    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bogazici-universitesindeki-asi-calismalari-planlanan-tarihin-onunde-gidiyor/1840334
    Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/gundem/son-dakika-turk-arastirmacilar-corona-virus-asisi-icin-tarih-verdi-6211970







  • Böyle aşı haberlerine hiç itibar etmiyorum...

    Umarım yanılırım, benim için güzel bir yanılgı olur.

  • Bugüne kadar bu ülke hangi aşı üretiminde başarılı olmuş da buna güveneceğiz... Umarım başarılı olurlar da ben de utanırım bu söylediğime.

  • En azından ülkede bunun için çalışmaların yapılması güzel bir şey.

    Ancak 100'den fazla aşı çalışması var dünyada. Faz-3'e geçen 3-4 tane, faz-3 'e geçmek üzere olan onlarcası var. Biraz geriden geliyorlar doğal olarak.

    Aşıdan ziyade etkili bir antiviral tedavisi üzerinde durulsa keşke.
  • Normalde siyasi konuşmayı sevmem ama sürekli yapılan bir saçmalık var. 70 yılda heykelden başka bir şey yapılmadı diye saçmalayanlar. Su süreçte gördük ki, 70 yılda heykel yapmışsınız diyenler, o 70 yılda eğitilip, profesör olan, doktor olan, bilim profesyonellerinin ne kadar iyi çalıştığını alkışladı. Onlar sayesinde bu süreci kolay atlattığımızı söyledi ve övündüler. Nerden nereye.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Geçin bu işleri aşı diye bişey yok. Aşı bulamazsınız bu rna virüsü zırt pırt mutasyona uğruyor ürettin test ettin bilmem ne yine mutasyona uğrayacak. Ha birde elin ecnebisi milyar dolar harcayacak o bulamayacak boğaziçi üniversitesi mi bulacak? Böyle şeyler filmlerde olur. Ha ister miyim niye istemeyim bir Türk aşı bulsun literatüre kazınsın ismi ama o işler öyle olmuyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Benim anlamadığım TÜBİTAK, Boğaziçi vs. ayrı telden mi çalıyor?! Oturun bilgi ve imkan paylaşımı yapın üretin da şunu. Bir elin nesi var iki elin sesi var!
  • Benim aşı haberlerindeki başlıktan anladığım aşı az önce bulundu. Aslına bakarsak bu seneyi zaten unutun. 1.5 yıldan öncesi yok gibi.

  • boş lafdan başka bişey yok yine yahudilere kalacaz video daki mikotovis'i dinleyelim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mokoko_TR -- 14 Mayıs 2020; 19:37:36 >
  • vs-fb kullanıcısına yanıt
    o profosör ve doktorların mağbatını hareket ettirene bakacaksın ...zamanında bunların çogu g.kurmay da hazır olda bekliyordu...bügün bedavadan ekmek olmayınca özüne döndüler

  • Nesrin Hoca güvenilir bir isimdir ama tarih vermesi çok doğru olmamış. Bu tip öngörülerin çalışmalardan sonuç alındıkça yapılması daha doğrudur diye düşünüyorum.

    Zaten aşıyı ilk olarak bizim bulmamız mümkün değil, çok daha ileri çalışmalar var. Ama bulunan bir aşının milyarlarca insana ulaşması da senelerce sürecek bir süreç. Dolayısıyla yerli çalışmalar da önemli.

    Ek: Burada "aşı bulunamaz" vesaire diye zırvalayanlar bilimden, teknolojiden habersiz insanlardır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İrfan Galip Bey -- 14 Mayıs 2020; 17:40:29 >
  • Aşı için tarihler verilmesi nedense bana inandırıcı gelmiyor. Bu hastalık doğal veya insan icadı artık her ne haltsa bir süre sonra(birkaç ay ya da yıl bilmek zor) kendi kendine kaybolacak, ölen öldüğüyle, batan battığıyla ortam sayesinde zenginleşende yeni servetiyle kalacak diye düşünüyorum.

  • Ercümentmiydi kimdi o, ilaç çıkarıyordu noldu o iş. Reklam yapacaktı aklınca

  • çok güzel bir haber umarım bizimkiler bulur bu aşıyı
  • Netflix'te Travelers diye bir dizi var. Gelecekten gelip günümüzü şekillendiriyorlardı. Adamlar da çok ileri teknoloji olmasına rağmen bir virüse aşı üretememiş ve virüsü üretenlerden genom bilgisini almışlardı. Virüse karşı aşı üretmek kolay değil galiba. Çok fazla olasılık söz konusu.
  • Türkiyenin aşı üretecek altyapısı yok. En son 91 yılında ne aşı üretilmiş.
  • fhrstw kullanıcısına yanıt
    O işler öyle olmuyorcular anlatsinda bilek nasıl oluyor bizde sizin gibilerden biktik

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Herkes ayrı telden çalıyor.

    Eee herkes kendi ekmeğinin peşinde ne de olsa
  • Bıktıysanız hayal satan insanları dinleyin nisan mayıs gibi bu iş bitti diyenleri dinleyin. Aşıyı bulduk diyen abd başkanı var onu dinleyebilirsiniz. Anahtar kilit ilişkisi üzerinden anlatayım bu virüs rna virüsü dna virüsünden farklı olarak çok çabuk mutasyona uğruyor. kilit sürekli değişiyorsa sizin doğru anahtarı yapmanız önemli mi? Benim anlattığım şey şu artık normal diye bişey yok ya devletler sürü bağışıklığına gidecek ki görünen o ya da ekonomik olarak ciddi bedeller ödenecek. Eğer olurda virüs kendiliğinden yok olursa o ayrı buda ihtimal dahilinde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fhrstw -- 14 Mayıs 2020; 21:23:35 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.