Şimdi Ara

AMD'den FASN8 platformu - 2xPhenom FX ve 2xR600 birarada

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
1.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel'in dört çekirdekli işlemcilerini lanse edip piyasaya sürmesinden yaklaşık 1 ay sonra geçtiğimiz Aralık ayında AMD'de de yeni Quad-FX platformunu duyurmuş ve takip eden süreçte pazara sunmuştu. AMD'nin Quad-FX platformu bildiğiniz gibi Intel'in dört çekirdekli işlemcilerine cevap verebilmek adına hazırlanan ve çift çekirdekli iki işlemcinin paralel olarak çalışmasını esas alan, firma adına gelecekte de devam ettirilmesi beklenen önemli bir projeydi. Yeni platformuna son derece güvenen ve başarısına inan AMD, sadece Quad-FX platformuna özel olarak tasarlanan ve soket 1207 formunda hazırlanan Athlon64 FX-70 serisi işlemcilerini de satışa sunmuştu. Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga setinden gücünü alan ve sadece Asus'un hazırladığı, fiyatı 350$'ın biraz daha üzerinde olan anakart ile çalışabilen oyuncu odaklı "enthusiast" sistem özellikle maliyetleri ve yüksek güç tüketimi ile açıkçası AMD'nin beklentilerini karşılayamadı ama firmanın yılmaya hiç niyeti yok ve yeni hazırlıkları var.

    AMD'yi Quad-FX platformunda rahatsız eden belkide en önemli nokta yonga seti tarafındaydı. Her ne kadar Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga seti gerek performans gereksede nitelikleri bakımından firmanın beklentilerini karşılamış olmasına rağmen ATi'yi özellikle yonga seti açığını kapatmak içinde satın alan AMD, bir noktada rakibi olan Nvidia'nın yonga setlerine bağımlı kalmak istemiyordu. Bu konuda da çalışmalarını yoğunlaştıran firma 2. jenerasyon Quad-FX platformunda dışa bağımlılıktan kurtulacak gibi. İlk olarak değinmemiz gereken nokta, AMD'nin işlemcilerinden sonra Quad-FX platformu içinde tercih ettiği isim değişikliği olmalı. AMD çift işlemcili sistemini bundan sonra FASN8 ismi ile anacak. AMD'nin yeni FASN8 platformu ile temel donanımları neredeyse %100 AMD üretimi alan yeni bir platforma merhaba diyor. Platformun çift işlemci ihityacı tahmin edebileceğiniz gibi hazırlanan yeni nesil işlemci mimarisine dayalı Phenom FX işlemcileri karşılayacak. AMD ilk etapta soket 1207 formunda, 2.2GHz ile 2.6GHz aralığında saat hızlarına sahip olması beklenen iki yeni Phenom FX işlemcisini FASN8 platformunun hizmetine sunacak. Yenilikler bunlar ile de sınırlı kalmayacak

    FASN8 platformu ile birlikte AMD'nin Nvidia'ya olan bağımlılığı da sonra eriyor. Zira dört çekirdekli iki Phenom FX işlemcisine yataklık edecek anakartlar AMD'nin kendi hazırladığı özel yonga setini kullanacaklar. Bu noktada gün yüzüne çıkan çok fazla detay olmasa bile bahsi geçen yonga seti büyük bir ihtimalle RD790 olacak. Tabii Crossfire desteğine de sahip olacak anakartların iki adet tam PCIe X16 veri yoluna sahip PCIe slotlarını ise AMD'nin Radeon HD 2900 serisi ekran kartları dolduracak. Son derece güçlü, doğal dört çekirdeğe sahip iki adet Phenom FX işlemcisi ve yine yeni nesil DirectX 10 destekli R600 gpu'sundan güç alan iki adet Radeon HD 2900 ekran kartı ile AMD'nin teraflop'luk hesaplama gücünü ev kullanıcılarının da hizmetine sunması bekleniyor. (Dikkat: Seti projesi ivme kazanabilir ve uzaylıları kıskıvrak yakalama ihtmalimiz doğabilir :D)

    AMD tarafında işler bunlar ile sınırlı değil. Firmanın yılın 2. yarısından itibaren kullanıcılara sunacağı yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor. Gelen bilgilere göre, AMD, daha önce Quad-FX şimdiyse FASN8 paltformları için hazırlamakta olduğu özel Pheom FX işlemcilerinin tek çekirdekli sistemlerde çalışabilen modellerini de hazırlayacak. Buna en büyük sebep olaraksa yine firmanın en büyük rakibi olan Intel gösteriliyor. Çünkü Intel'in hazırladığı "Extreme" serisi dört çekirdekli işlemciler hem tek olarak kullanılabilmekte hemde fiyatı son derece uygun olan anakartlar ile çalışabilmekte. (Örneğin Asrock ile) Bu noktadan hareket eden AMD'de de Phenom FX işlemcilerinin soket 1207 formu yerine soket AM2+ formuna sahip olan modelini de hazırlayacak gibi. Bu modelin saat hızının ise 2.2GHz ile 2.4GHz arasında olması beklenirken, soket 1207 formunda hazırlanan kardeşlerinden en önemli farkıysa FASN8 sisteminde kullanılamayacak olması gösteriliyor. Ayrıca AMD'nin Phenom FX işlemcilerinin bazı temel özelliklerini de hatırlamakta fayda var. 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanacak işlemciler, AMD'nin yeni nesil K10 mikro işlemci mimarisini esas alacaklar. Her çekirdek için hazır olarak bulunan 512KB seviye 2 ön bellek ile birlikte çekirdeklerin ortak kullanımına açık paylaşımlı 3. seviye ön bellekte işlemciler ile birlikte gelecek.

    AMD'nin Phenom FX işlemcileri güç tüketimi noktasında da son derece iddialı olacak gibi. Yüksek performans segmenti için hazırlanan doğal 4 çekirdeğe sahip 2.4GHz'lik Phenom FX işlemcisine yönelik daha önce ortaya çıkan 95 watt'lık termal güç tasarımının (TDP) son gelen bilgilere göre, 89 watt'a çekilmiş olabileceği ifade ediliyor. Bu noktada kesin rakamları ancak işlemciler çıkınca görebileceğiz ama Intel'in son günlerde çift ve dört çekirdekli işlemcilerinde arka arkaya termal gelişme sağlayan steppingleri duyurması rakip AMD'nin bu konuda son derece iddialı geliyor tezini de doğrulayabilecek adımlar olabileceği belirtilmekte. Son olarak birazda AMD'nin yeni nesil K10 mikroişlemci mimarisinden de bahsedelim. Bu mimarinin kilit noktalarının, paylaşımlı seviye 3 ön belleğin, 128-bit'e transfer edilen FPU ünitesinin, geliştirilen ve DDR-2 1066MHz'e destek sağlayacak yeni IMC'nin ve Hypertransport 3.0 olduğu bildiriliyor. AMD'nin yeni işlemcileri için artık sayılı günler kaldı. Performans ve fiyatı ile son derece rekabetçi olması beklenen işlemcilerin pazarda yaratacağı etkiyi merakla bekliyoruz.


    Sayfanın Linki : http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070516033539.html








  • Fx döktürmüşsün..Teşekkürler bu nefis haber için...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: The_MAD

    Fx döktürmüşsün..Teşekkürler bu nefis haber için...


    Valla faydası oldu ise ne mutlu
  • şu ilk anakartın resimine hayran kaldım doğruyu söylemek gerekirse..

    hadi bakalım görecez inteli bir solasa pir sollasada rahat etsek özledim AMD lider olduğu günleri
  • sağol fx-57
  • @fx57





    AMD atağa geçmeye başladı. Belki ileride Intel'in tahtını sallayıp devirebilir.
  • Fx57

    Abi sen naaptın yaaa...Harbi bi arkadaş demişti sen uzaylı mısın robot musun bot musun ? Ne ayaksın sen yaa ?

    Bravo vallaha ...

    Allah seni başımızdan eksik etmesin...

    Saolasın.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ßlack_IC£

    şu ilk anakartın resimine hayran kaldım doğruyu söylemek gerekirse..

    hadi bakalım görecez inteli bir solasa pir sollasada rahat etsek özledim AMD lider olduğu günleri


    Çok profesyonel görünüyor
  • haberler iyi güzelde amd yumurtlayamayan tavuğa döndü artık, habire gıdaklıyo ama yumurta yok
    biraz daha yumurtlayamazsa kesecekler artık
  • Amd Fx74(3.0ghz)(1207) ile Intel Core 2 Extreme QX6700(2.66)

    Kapışmasını görmek isteyenler. 19mayıs'ta testleri görebilirler.
  • Valla söyledim söylüyorum söyleyeceğim.

    AMD Ya AM2+ Platformundan vazgeçecek ya da AM3 ten. Ya geç sen AM3 e.

    Adam İnteli geçmeyi bıraktı hala bize atacağı kazığı hesaplıyor ya da gerçekten hiç düşünmüyor.

    Tabi çok istediğim ama pek umutlu olmadığım bir olasılık daha var; "saman altından su yürütüyor ve gizli bir planı var olasılığı" .

    Arkadaşlar farkederseniz İntel AMD yi sadece Core2 ile sıkıştırmadı, asıl hamleyi soket stratejisi ile yaptı. Şu an celeron dan conroe ya kadar destek vermekte anakartlar. Hele P35 ile Conro refresh e kadar gitti.

    İntel ise dahili bellek denetliyiciye geçecekmiş umarım bu doğru değildir yoksa gerek intel gerek ise AMD den çok kazık yeriz bilginize.

    @arkitrom

    Yorumun baya komik olmuş.

    Köy de bizim tavulara hazırladığım bir yemden vermiştim. Sabaha normalden 1.5-2 kat büyüklükte yumurta vermişlerdi. Ama sesleri duymalıydın baya bir ıkındılar anlaşılan.

    Bari umalım da AMD yumurtayı kırmadan çıkarabilsin. Bu kadar ıkınmaya artık iyi bir şey bekliyoruz.

    Bu arada forumu takip eden arkadaşlar bizler trilyoner değiliz, yani bu işlemciler çoğumuz çıkar çıkmaz almayacak, bu beklentimiz rekabetin korunması için. Bir firma öne geçtiğinde (Kullanıcıların %90 ını hangisinin daha iyi olduğu ilgilendirmese de) diğer firma prestij ve hisse senedi fiyatları gibi nedenlerden fiyat kırar e bu da son kullanıcıya (Yani bize) yarar ve E6420 yi 130$ a alabiliriz. (Çok mu oldu ya)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DigitalWorld -- 18 Mayıs 2007; 11:17:22 >




  • arkadaşım intel hangi işlemcilere destek vermiş? core'leri hangi 915 925 955 945 anakartlara takıp kullanıyosun? AMD yeni nesil işlemcilerini am2+ için hazırlamasına rağmen bir bios güncellemesi ve ht 3.0 dan feragat ederek şuanki am2 kartlarlada çalıştıracak. şimdi intelde bu mümkünmü? bu soket olayında inteli 478 ve lga 775 den ibaret sanan arkadaşlar biraz geçmişden bugüneyi kurcalarlarsa kullanıcı dostu kim kazıklama derdinde olan kim görürler
  • Valla kesinlikle katılıyorum.Kazın ayağı göründüğü gibi diil.Hangi Core duo 915'le uyumlu ki?925,945,955'ler bile LGA 775 aynı soket diye geçiyo.Hiç birisi Core duo ile alakası yok.Biraz uyanık olun yaw.İntel resmen milleti kekliyo
    quote:

    Orjinalden alıntı: tokatli6061

    arkadaşım intel hangi işlemcilere destek vermiş? core'leri hangi 915 925 955 945 anakartlara takıp kullanıyosun? AMD yeni nesil işlemcilerini am2+ için hazırlamasına rağmen bir bios güncellemesi ve ht 3.0 dan feragat ederek şuanki am2 kartlarlada çalıştıracak. şimdi intelde bu mümkünmü? bu soket olayında inteli 478 ve lga 775 den ibaret sanan arkadaşlar biraz geçmişden bugüneyi kurcalarlarsa kullanıcı dostu kim kazıklama derdinde olan kim görürler




  • bu FASN8'in açılımı nedir?
    ingilizce okursak fascinate (büyülemek) kelimesiyle aynı okunuşa sahip gibi duruyo ama bir alakası var mıdır acaba

    edit: evet varmış : )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrtdkmn -- 18 Mayıs 2007; 7:31:40 >
  • amd fena geliyor
  • quote:

    Orjinalden alıntı: DigitalWorld

    Valla söyledim söylüyorum söyleyeceğim.

    AMD Ya AM2+ Platformundan vazgeçecek ya da AM3 ten. Ya geç sen AM3 e.

    Adam İnteli geçmeyi bıraktı hala bize atacağı kazığı hesaplıyor ya da gerçekten hiç düşünmüyor.

    Tabi çok istediğim ama pek umutlu olmadığım bir olasılık daha var; "saman altından su yürütüyor ve gizli bir planı var olasılığı" .

    Arkadaşlar farkederseniz İntel AMD yi sadece Core2 ile sıkıştırmadı, asıl hamleyi soket stratejisi ile yaptı. Şu an celeron dan conroe ya kadar destek vermekte anakartlar. Hele P35 ile Conro refresh e kadar gitti.

    İntel ise dahili bellek denetliyiciye geçecekmiş umarım bu doğru değildir yoksa gerek intel gerek ise AMD den çok kazık yeriz bilginize.

    @arkitrom

    Yorumun baya komik olmuş.

    Köy de bizim tavulara hazırladığım bir yemden vermiştim. Sabaha normalden 1.5-2 kat büyüklükte yumurta vermişlerdi. Ama sesleri duymalıydın baya bir ıkındılar anlaşılan.

    Bari umalım da AMD yumurtayı kırmadan çıkarabilsin. Bu kadar ıkınmaya artık iyi bir şey bekliyoruz.

    Bu arada forumu takip eden arkadaşlar bizler trilyoner değiliz, yani bu işlemciler çoğumuz çıkar çıkmaz almayacak, bu beklentimiz rekabetin korunması için. Bir firma öne geçtiğinde (Kullanıcıların %90 ını hangisinin daha iyi olduğu ilgilendirmese de) diğer firma prestij ve hisse senedi fiyatları gibi nedenlerden fiyat kırar e bu da son kullanıcıya (Yani bize) yarar ve E6420 yi 130$ a alabiliriz. (Çok mu oldu ya)



    O socket muhabbetinde intelden daha kazikci bir firma yoktur... AMD sadece soket 939 a haksizlik yapti... Diger tüm soketler gayet uzun süre kullanıldı... İntel ise ilk kez bir soketi bu kadar uzun süre kullanıyor ... Ayrica su anki hic bir chipset (P35 haric) intelin yeni nesil islemcilerini desteklemeyecek...




  • Geliyorum Geliyorum Geliyorum Dİyor Hep Ama Hani NerdeSiN AMD :P FX57 sağol ustad haberin için
  • Intel bugün bir gösteri yaptı. Firma İşlemci ve anakartları haricinde birebir aynı olan iki sistemin canlı gösterisini gerçekleştirdi. Sistemlerden birinde Intel'in 2.66GHz'de çalışan QX6600 işlemcisi diğer tarafta ise AMD'nin 2.9GHz'de çalışan AMD FX-74 işlemcilerinin can verdiği Quad-FX sistem vardı.

    Intel yetkilisinin ifadesine göre iki firmanın dört çekirdekli işlemcilerinin testi olacaktı bu ama belirtilmesi gereken bir iki nokta var. Öncelikle Intel'in sistemi dört çekirdek ama AMD'nin ki dört çekirdek değil aslında. Zira Quad-FX platformunda iki adet çift çekirdekli işlemci bulunuyor. Diğer nokta ise test olarak sadece F.E.A.R yapıldı ama bildiğiniz gibi oyunların çoklu çekirdek destekleri su an için malesef pek yok. Çıkan sonuca göre Intel'in sistemi hem 70 watt daha düşük güç tüketimine sahipti hemde AMD'nin daha yüksek saat hızına sahip sisteminden yaklaşık %50 daha performanslıydı.

    Intel'in şu an satılmakta olan işlemcileri ile AMD'nin hem fiyat, hem performans hemde satış adedi anlamında ciddi şekilde önünde yer alıyor. Ama bunu insanlara anlatırken ve gösterirken de düzgün bir metodolojiyi takip etmekte fayda var.




  • amd nin ddr3 destekli işlemcilerinin kod isimlerinin Deneb, Prophus and Sargas olacağını ve 45 nm lik olacaklarını söylenmiş miydi??


    http://www.amdzone.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7750&mode=thread&order=0&thold=0
  • quote:

    Orjinalden alıntı: TheKid89ster

    amd nin ddr3 destekli işlemcilerinin kod isimlerinin Deneb, Prophus and Sargas olacağını ve 45 nm lik olacaklarını söylenmiş miydi??


    http://www.amdzone.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7750&mode=thread&order=0&thold=0





    Evet forumumuzda arama yaparsan bazı bilgiler bulma şansın var




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.