Şimdi Ara

Çin, Mars görevine verdiği ismi açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2020 yılında Mars’a düzenlenecek insansız görevlerden birine ev sahipliği yapacak Çin, Kızıl Gezegen’e icra edilecek görevin ismini paylaştı. Yaklaşık iki bin yıl önce yaşamış olan Qu Yuan isimli şairin “Tianwen (Cennete Sorular)” adlı şiirinden esinlenildiği düşünülen görevin ismi Tianwen-1 oldu.

    Çin Ulusal Uzay Ajansı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre ülkenin düzenleyeceği tüm gezegen keşif görevlerinde “Tianwen” ismi kullanılacak. Anlaşılan Çin, Tianwen şiirinin uzay araştırmalarını simgelemesini istiyor.

    Çin, Mars’a gidecek uzay aracını 2007 yılından beri geliştirmekte olduğu Long March 5 roketi ile fırlatacak. 57 metre uzunluğa sahip roket en son 2020 yılının başlarında Shijian 20 isimli bir uyduyu yörüngeye taşımak için uzaya fırlatılmıştı.

    Dongfanghong-1 isimli ilk uydusunu 1970 yılında uzaya fırlatan Çin, 2003 yılında ise uzaya bir insan yollayan üçüncü ülke olmuştu. Ülkenin uzay çalışmalarını en son Ay’ın karanlık yüzüne inen Chang'e-4 isimli uzay aracıyla da hatırlayanlar olabilir.

    Mars bu yıl, Çin harici üç farklı uzay ajansından daha ziyaretçi kabul edecek. Bunlar NASA’nın Perseverance (azim) uzay aracı, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Rosalind Franklin (DNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında önemli katkılarda bulunan bilim insanı) keşif robotu ve Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı’nın Hope (umut) isimli gözlem uydusu olacak.



    Kaynak:https://www.cnet.com/news/china-shares-the-name-of-its-mars-mission/







  • Bizimkiler aya gidiş çalışmasında ne isimlendirme yaparlardı acaba? Göktuğ yada ay'la başlayan isimde çok bizde, hilal yada ayyıldız :)

  • isim olarak corona'lı bişey beklerdim açıkçası.

  • Tian Wen-1 Gökteki Metropol-1 anlamına da geliyor! (Çin anime ve mangalarına sardım da bu ara: Manga ve anime olarak Kingdom'da , Qin'i Bai Qi , Wang He, Wang Yi, Liao, Si Ma Cuo ve Hu Shang da dahil olmak üzere en seçkin 6 generalin yanında kanlı savaşlarda yönettiği bir "Savaş Tanrısı" olarak geçiyor.)
    [Lord Wen Mengchang'diye de biliniyor; Antik Çin'in 57 yıl boyunca Qin Kralı olarak ismini altın harflerle kazımış, 4 büyük generalden birisi! Çin animelerinde Zhao Wang(Zhao Wang aka King Zhao/)/Japon animelerinde Sho olarak geçer]

    İzlemeyen varsa Kingdom güzel animedir: Bahsi geçen 6 generali de çok güçlü tasvir etmişlerdi; hepsi de birbirinden yetenekliydi ve bazıları bildiğin psikopat ve sırf güçlü bir generalle savaşmak için sürekli birbirlerine savaş açıyorlar hepsi bir yerde olmayınca daha da zevki katlanıyordu :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 26 Nisan 2020; 17:19:39 >




  • Mars’a da Corona götürsünler de ilerde orada yaşama olasılığımız sadece bir rüyadan ibaret olsun!

  • Corona diye geveleyenlerin, elli yıldır uzay çalışmaları yürüten ve birçok konuda geri ve sorumsuz olsa da bazı konularda ilerlemiş Çinlilere bakıp, Türkiye gibi uzayı boş merak olarak gören toplumlarda yaşadıkları için öncelikle üzülmeleri gerekir bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çin'in başında,baskıcı,özgür düşünce düşmanı bir yönetim olduğu sürece,her türlü girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını dilerim.Çin yönetimi insanlık için büyük bir tehdit.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.