Şimdi Ara

Araştırmaya göre 14 bin yıl önce eriyen Avrasya Buz Örtüsü, deniz seviyesini 8 metre yükseltti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Norveç Bergen Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, bundan yaklaşık 33 bin yıl önce başlayan ve Dünya’nın yaşadığı Son Buzul Maksimum dönem olarak kabul eden periyotla ilgi yürüttükleri çalışmada çarpıcı sonuçlara ulaştı.



    Norveç Denizi’nde yapılan sonda çalışmalarında elde edilen bulguları inceleyen araştırmacılar, İskandinavya’nın büyük bir bölümünü kaplayan Avrasya Buz Örtüsü'nün yaklaşık 14 bin yıl önce erimesi sonucu deniz seviyesinin 8 metre kadar yükseldiğini tespit etti.



    Ayrıca Bkz.Warner Bros, XBOX Game Studios, Codemasters & Klei oyunları, GeForce Now’dan kalkıyor



    Meltwater 1A olarak bilinen ve 13.500 ila 14,700 yıl önce deniz seviyesinin 25 metre kadar yükselmesine neden olan olaya da katkı sağladığı tespit edilen Avrasya Buz Örtüsü'nün erime hadisesi, bilim insanlarına göre 500 yıldan kısa sürede gerçekleşmiş.



    Günümüz Grönland’ının 3 katından daha fazla donmuş su barındıran Avrasya Buz Örtüsü'nün bu kadar kısa sürede erimesi ise bölgenin çok hızlı bir şekilde ısındığının da göstergesi niteliğinde. Araştırma ekibinin lideri Jo Brendryen, bu konuda yaptığı açıklamada “Sonda çalışmalarından elde ettiğimiz bilgilere göre söz konusu periyotta Grönland, birkaç on yıllık dönemde 14 santigrat derece kadar ısınmış. Avrasya Buz Örtüsü'nün çöküşüne de böyle bir ısınma döngüsünün neden olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullanmış.





    Peki bu bilgiler, günümüz insanı ve dünyası için ne anlama geliyor? Yine Grönland örneğinden yola çıkmak gerekirse bölge, rekor seviyede erime olayıyla karşı karşıya kalmakta. Sadece 2019 yılında 560 miyar ton kütle kaybeden Grönland, kütlesinde deniz seviyesini 6 metre yükseltecek kadar donmuş su bulunduruyor. Grönland ve Antarktika’nın da içinde bulunduğu yerler bugün, 1990 yılına kıyasla altı kat daha hızlı eriyor.



    Devrilme Noktaları (Tipping Points)



    Bilim insanların dünyanın iklim sistemi için belirlediği dokuz devrilme noktası bulunuyor. İklim sistemi için devrilme noktası ifadesi hangi adımları atarsak atalım yaşanan sürecin geri döndürülemeyeceği anlamına geliyor. Grönland ve Batı Antarktika buzullarının erimesi de bu dokuz devrilme noktasından ikisini oluşturuyor. Özellikle Grönland buzları en çok tehlike arz edenler listesinin başında geliyor.



    Bu konuda atılacak adımlar ve Paris İklim Anlaşması’nda alınan sıcaklık artışlarının 2 santigrat derecenin altında tutulması gibi kararlar bizleri bu süreçten kurtarabilir. Aksi halde milyarlarca insanın evsiz kalması ve benzeri birçok felaket üç yüz yıl gibi kısa bir sürede karşımıza dikilebilir.



    Kaynak:https://www.bangkokpost.com/world/1903655/eurasian-ice-sheet-collapse-raised-seas-eight-metres-study
    Kaynak:https://iklimbu.wordpress.com/tag/tipping-point/
    Kaynak:https://www.researchgate.net/figure/Extent-of-the-Eurasian-ice-sheet-during-the-Last-Glacial-Maximum-red-line-and-marine_fig1_312395607







  • Dünya artık bizlere sinyal veriyor ve başka bir dünyada yok malesef. Umarım tez zamanda aklımız başımıza gelirde yaşanacak dünyayı cehenneme çevirmekten vazgeçeriz...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok merak ediyorum virüsün yayılmasından sorumlu tutulan Çin'e yaşattığı sağlık ve ekonomik zarardan dolayı tazminat davası açacak ülkeler, imzalamadıkları Kyoto Protokolleri ve yaydıkları ekolojik kirlilik yüzünden dünyada yaşanacak doğa felaketlerde diğer ülkelere kendileri tazminat ödeyecek mi?

    Araştırmaya göre 14 bin yıl önce eriyen Avrasya Buz Örtüsü, deniz seviyesini 8 metre yükseltti



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 23 Nisan 2020; 9:12:40 >




  • böyle gidersek kaybedecez.. O zaman ne yapacaz acaba
  • İcinde yaşadığı mükemmel nizama sahip gezegeni perişan edip, en ufak hayat belirtisi olmayan mars ta yasama hayali kuran varlığa insan denir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: monacomen

    Çok merak ediyorum virüsün yayılmasından sorumlu tutulan Çin'e yaşattığı sağlık ve ekonomik zarardan dolayı tazminat davası açacak ülkeler, imzalamadıkları Kyoto Protokolleri ve yaydıkları ekolojik kirlilik yüzünden dünyada yaşanacak doğa felaketlerde diğer ülkelere kendileri tazminat ödeyecek mi?

    Çin tek başına en çok CO2 salınımı yapan ülke ve en yakın rakibinden 2 kat fazla CO2 salınımı yapmış.

    Ancak nüfusu hesaba kattığımız zaman ortaya bambaşka bir tablo çıkar. Örneğin Çin 1.44 milyarlık nüfusu ile 10.6 milyar ton CO2 gazı salarken, Amerika 330 milyon nüfusu ile 5.17 milyar ton, AB 450 milyonluk nüfusu ile 3.46 milyar ton gaz salıyor.

    Kişi başına ABD Çin'in 2 katı kadar CO2 gazı salıyor, AB ise Çin'den biraz daha fazla CO2 gazı salıyor.

    Dahası bunlar sadece yıllık rakamlar. Çin'in sanayileşmesi arttıkça CO2 salınımı arttı. 2005'e kadar ABD'den az, 2000'e kadar ise AB'den az CO2 salıyordu.

    Atmosfere salınan CO2 birikmeye devam ediyor. Sanayi Devrimi'nden beri kimin ne kadar CO2 saldığına bakarsak Batı Avrupa ülkeleri ve ABD çok açık farkla başı çeker.

    Dahası Çin'deki ve diğer gelişmekte ülkelerde AB ve ABD merkezli şirketler de üretim yapıyor.

    Biz de kişi başına bu kadar CO2 salınımı ortalamamızla Çin'in nüfusu kadar bir nüfusa sahip olsak Çin'in arkasından 2. sırada olurduk.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.