Şimdi Ara

´´ NG’den tüm yönleriyle İstanbul’un fethi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
1
Favori
3.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ══════════════════════════════════════════════════════
    NG’den tüm yönleriyle İstanbul’un fethi
    ══════════════════════════════════════════════════════

National Geographic dergisi Mayıs ayında, İstanbul Fatihi Sultan Mehmed ve Fetih’i kapak konusu yaptı. “Doğunun ve Batının Sultanı Fatih Sultan Mehmed” ve “Bir Fethin Öyküsü” konulu dosyada Fatih’in çok küçük yaşta çıktığı tahtta yaşadıkları anlatılıyor.

National Geographic dergisinin bu ayki dosya konusunda “İstanbul’un Fethi” ele alınıyor. Dosyada İstanbul’un fethi tüm yönleriyle ele alınarak çok az bilinen detaylara yer veriliyor.

Tarihçi Necdet Sakaoğlu’na göre Fatih, İstanbul’u aldığında kentin tarihi dokusuna hayran kalıyor, manastırları, Roma hamamlarını hayranlıkla izliyor:

“İstanbul fetihden önce, aşağı yukarı 300 yıl, büyük bir çöküntü gerileme dönemi yaşamıştı. Fatih’in alışından sonra, başta Ayasofya olmak üzere İstanbul’daki aşağı yukarı bütün önemli binalar korunmaya alındı. Ayasofya için Fatih, ‘bir tek taşına dokunulmayacak, burası benim’ emri vermiş. Kazandığı zaferden dolayı benimsediği tek mülk Ayasofya olmuş.”

Sakaoğlu, fetihin ardından Fatih Sultan Mehmed’in patrik ile olan dostluğunun üzerinde duruyor. O yıllardaki dinler arası diyaloga değiniyor:

“Bir müslüman Türk padişahının, 1453’te, bir patriğe dininizde ve bütün törelerinizi istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz anlamını veren bir belgeyi vermesi, daha ötesi yeni atadığı patriğe kendi has ahırından özel at vererek patrikhaneye kadar saray atıyla gitmesine izin vermesi... Bunlar çok önemli imajlardır.”

Fatih’i bir rönesans hükümdarı olarak niteleyen Tarihçi Erhan Afyoncu ise Fatih’in 12 yaşındayken tahta geçmesine rağmen daha o yaşta III. Roma İmparatoru olarak anılmayı kafasına koyduğunu belirtiyor.

Fazlası için;

Fatih Sultan Mehmed

1453 İstanbul’un Fethi

National Geographic Türkiye

Kaynak.

• Tarihe yön vermiş olan padişahlarımızdandır Fatih Sultan Mehmed Han.

Kim bilir daha da ömrü olsaydı hangi hizmetlerde bulunacaktı!

Allahü teala rahmet eylesin.
  • paylaştığınız için teşekkürler.

alt metin sanki dinler arası diyalog , tolerans , medeniyetler ittifakı , büyük ortadoğu projesi gibi bir şey... :S
  • Sonuçta "fetih" yerine "işgal" kelimesini kullanabiliriz. Günümüzde bu kelime kulanılıyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    Sonuçta "fetih" yerine "işgal" kelimesini kullanabiliriz. Günümüzde bu kelime kulanılıyor.

Aynı anlamı mı ifade ediyor sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 15 Mayıs 2007; 23:39:31 >
  • quote:

Sonuçta "fetih" yerine "işgal" kelimesini kullanabiliriz. Günümüzde bu kelime kulanılıyor.

Neye göre işgal?
  • Aynı anlamı ifade ediyor, herkesin bildiği anlamda işgal.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Aynı anlamı ifade ediyor, herkesin bildiği anlamda işgal.

İşgal

Fetih

• bir yeri işgal etmeden orayı fethetmiş olmazsınız zaten

önce işgal edeceksiniz ki sonra olayın adını koyacaksınız. bu fetih olur, elegeçirme olur, işgal ettiğiyle kalmak olur.

ama osmanlı, bizansı işgal etmekle kalmamıştır. işgal gerekçeleri ve icraatleri ile bizansı "fethetmiştir"

zaten bunların islam dünyası üzerindeki oyunları artık ayyuka çıkmıştı. bunların herzeleri taa tebük seferine kadar uzanır.

işgali-elegeçirilmeyi-fethedilmeyi-zaptedilmeyi artık adına ne derseniz deyin, sonuna kadar haketmişlerdi.

sonunda bir bıçkına çarpıldılar (fatih) onlar da rahat etti biz de

• Somut örnek;

İstanbul fethedilmiştir.
    Bağdat işgal edilmiştir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: C4
    bir yeri işgal etmeden orayı fethetmiş olmazsınız zaten

önce işgal edeceksiniz ki sonra olayın adını koyacaksınız. bu fetih olur, elegeçirme olur, işgal ettiğiyle kalmak olur.
    ...

Fethetmek işgal ettiğiyle kalmak değil bence.
    Bünyesinde hoşgörü var. Var olana bir saygı var. Yaşanılanı yok etme yaşayanı yok sayma gibi yaklaşımlar yok.

İşgalde ise dengesiz güç karşılaşması ve de bastırılmış yok edilmeye mahkûm bırakılmış bir taraf var.

İşgal daha acımasız daha adaletsiz ve de sığ geliyor bana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 16 Mayıs 2007; 0:45:07 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ömer

quote:

...

Bünyesinde hoşgörü var. Var olana bir saygı var. Yaşanılanı yok etme yaşayanı yok sayma gibi yaklaşımlar yok.

İşgalde ise dengesiz güç karşılaşması ve de bastırılmış yok edilmeye mahkûm bırakılmış bir taraf var.

Asıl sözlük anlamı ile fethetmek daha sert ve acıdır. Fethetmek zaptetmektir, esir etmektir. İşgal ise oturmak, yer tutmak anlamına gelir.

quote:

Bunalar tamamen kişiden kişeye göre değişen subjektif yorumlardır. Sonuçta insanların yaşadığı yer ele geçirilmiş, insanlar yurtlarından atılmıştır. Güzel kızlar cariye ve köle edilmiştir. Aslında istanbulun işgali ile tüm istanbul ahalisi köle edilmiştir. Fakat her birinin bedeli başkaları tarafından ödenmiş ya da çalışarak kendileri ödemişlerdir. Ancak güzel kızların böyle bir şansı yok tabi. Şimdi "vay efendim olmaz öyle şey, bunun kaynağı nerede" felan diyecekler olabilir. Ben bunu tirajı yüksek bir gazetenin pazar ilavesinde okumuştum, öyle olmadığına dair kaynak gösterebilir misiniz?

• quote:

Orjinalden alıntı: Ömer

quote:

...

evet haklısın. gerekçeleri ve icraatleri ile II.mehmed, bu toprakları ele geçirmek suretiyle işgalci değil "fatih" olmuştur.

bir toprağı ele geçirirsiniz, adınız işgalci yada fatih olur.

moğol işgali gibi mesela. yada kureyzaoğlu yahudilerinin fethi gibi.

• quote:

Asıl sözlük anlamı ile fethetmek daha sert ve acıdır. Fethetmek zaptetmektir, esir etmektir. İşgal ise oturmak, yer tutmak anlamına gelir.

Bunalar tamamen kişiden kişeye göre değişen subjektif yorumlardır. Sonuçta insanların yaşadığı yer ele geçirilmiş, insanlar yurtlarından atılmıştır. Güzel kızlar cariye ve köle edilmiştir. Aslında istanbulun işgali ile tüm istanbul ahalisi köle edilmiştir. Fakat her birinin bedeli başkaları tarafından ödenmiş ya da çalışarak kendileri ödemişlerdir. Ancak güzel kızların böyle bir şansı yok tabi. Şimdi "vay efendim olmaz öyle şey, bunun kaynağı nerede" felan diyecekler olabilir. Ben bunu tirajı yüksek bir gazetenin pazar ilavesinde okumuştum, öyle olmadığına dair kaynak gösterebilir misiniz?

Sözlük anlamları uzantıları ile yukarıda.

Aslında ilk cümlemde bence demiştim. Elbette ki kişisel algılamalar.

İnsanlar yurtlarından nasıl atılır? İstanbul’da kim yurdundan atıldı?
    Farz edelim ki atıldı nereye atılır?

İşgal edilenler işgal ettikleri topraklardan atılırlar. Olmadı denize dökülürler.
    Velhasılıkelam onların geldiği bir yer vardır oraya dönerler.

Bunu yapabilecek güce sahip olmayanlar ise teslim olurlar.
    Yenilmezler. Teslim olurlar.

• ya istanbul un fethine işgal diyen yunanistana gitsin oraya yerleşsin onlarda aynı şeyi söylüyorlar.

işgal eden zulmeder , yıkar , istismar eder , sürekli bir direnişle karşılaşır.

halbuki istanbul fethedildiği zaman halka şefkatle muamele edilmiş, kimsenin ırzına malına namusuna dokunulmamış , tam bir adelet gözetilmiştir.

hatta o zamanki bizans din adamları istanbul fethedildiği zaman fatihi karşılamışlar bizans yönetimi yerine fatihin yönetimini tercih ederiz demişlerdir.
  • işgalse işgal , fetihse fetih sonucta alınamaz denen istanbul alındı , yıkılamaz denen surlar tuzla buz oldu. tüm dünya litaratüre fetih diye geçmiş, ilkokuldan universiteye kadar hep fetih diye öğretilen birşeyi senin işgal demenmi değiştirecek merak ediyorum.

bu arada dikkatimi çekti @ kaotika sen sanırım fazla Aklın İsyanı adlı isimli kitabı okuyorsun her konuda yorumlarına bakıyorum anlaşılmaz bir sivrilme , muhalefet , dayanağı olmayan fazla cüratkar konusmalar seziyorum. bence kendin gibi ol belli başlı ideolojilere göre yönlendirme kendini. Aklın İsyanı
  • Herhangi bir konuda karşı görüşleriniz varsa söylersiniz, hatta tartışmaya girersiniz. Ama haddini aşıp insanların şahsına akıl öğretmeye kalkmak seviyesizlik ve medeniyetsizliktir.
  • İşgal demeniz çok yanlış olmuş.
    İşgalde Oranın halkı yani insanları yok edilir ve inançlarınfa engel vardır.Kısaca "YOK ETMEK"tir Manası.

"Fetih" 'de ise normal halk yok edilmez Savaşılır Kazanan Kazandıgı yeri alır.
    Normal oranın halkı gene yaşarlar orada ve inançlarına da engel olunmaz.

Örnegin ;

-istanbulu Fethetmek-

İstanbulda yaşayan yunan,ermeni vs. Normal halka dokunmadan ve inançlarına engel olmadan ele geçirme olayı.
  • Fetih mi yoksa işgal mi olduğunu anlamak için çevremize bakmamız yeterlidir.Bugün İstanbul'da onlarca tarihi kilise vardır.Şayet fetihten sonra Avrupalıların yaptıkları gibi yapsa idi Fatih Sultan Mehmed Han acaba bir tane bile kilise ayakta kalabilir miydi?Sultan Mehmed Han işgalci Avrupa'nın ki gibi kin güden, kendisinden olmayanları yok eden bir zihniyetle hareket etmedi; aksine dinimizin emrettiği şekilde hareket ederek hoşgörülü bir şekilde hareket edip muamele de bulunmuştur.Bu hakikati sadece yerli tarihçilerimiz değil, insaf sahibi yabancı tarihçilerde kitaplarında beyan etmişlerdir.
  • ömer paylaştığın için teşekkürler zevkle okudum ayrıca fetih kelimesiyle işgal kelimesini nasıl ayna manada kullanabiliriz anlamış değilim kaotika mesajlarına ara sıra gözüm ilişiyorda genellikle konuyu amacından saptıracak gereksiz ve yersiz ayrıntılara çok takılıyorsun
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.