Şimdi Ara

ESP (Electronic Stability Program) Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
5.167
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• ESP (Electronic Stability Program)

ESP kısaltmasını son zamanlarda daha sık duymaya ve görmeye başladığınıza eminim. Neyin nesi olduğunu bilenleriniz elbette vardır. Bir de hiç yahut ucundan bilenleriniz... İşte biz sizlere de anlatalım istedik bu harika sistemi...

Öyle zamanlar olur ki, siz kendiliğinizden istemeseniz bile, aracınız sizi dinlemez. Hele de virajlı bir yola süratli girmişseniz, hele de yerde kar varsa, yahut önünüze aniden kavlar, tavuklar fırlamış, siz de direksiyonu aniden kırmışsanız... Böyle durumlarda otomobilinizde meydana gelen, bazen tehlike boyutlarına ulaşabilecek bu halin adına genel olarak "oversteering" denir. Önüne geçebilmeniz, yahut bu durumdan zararsız bir şekilde sıyrılmanız ise şansın yanında kuvvetli bir otomobil hakimiyeti gerektirir. Ancaak, varsayalım şansınız yaver gitmedi, yahut siz, bu durumun önüne geçecek kadar kendinizi profesyonel hissetmediniz. Ya da oldu ki, aracınız sizden aldığı emirleri yerine getirecek kadar marifetli değil. Ne yaparsınız?

İşte, başta Mercedes olmak üzere birçok üretici firma, bu gibi durumları şansa ve ustalığa bırakmamak amacıyla, ESP denilen bir sisteme başvurmayı tercih etti. Açılımını söylersek Electronic Stability Program... Türkçesini deyiverecek olursak da Elektronik Stabilite Programı. Türkçesi de pek açıklayıcı olmamış gibi görünüyorsa, o halde biz açıklamamıza devam edelim...

ABS kadar gerekli

Bu sistem, sensör yani algılayıcılarla çalışan akıllı bir şey. Hem direksiyonun hareketlerini, hem de gaz pedalının konumunu inceleyen bir dolu algılayıcı ile birlikte görev yapıyor. Daha doğrusu onlardan aldığı bilgileri değerlendirip, ona göre hareketlerini ayarlıyor. Görevi ise gerekli durumlarda devreye girip, az önce sözünü ettiğim durumlarda aracın istenmeyen bir pozisyona düşmesini önlemek. Yani ani girilen bir virajda, ani yapılan direksiyon hareketlerinde (bir engel veya bir cisimden aniden kaçmak isterken) aracın kayarak kontrolden çıkmasını, dolayısıyla da kaza yapmasını veya yoldan çıkmasını engellemekle görevli.

Şayet aracın direksiyonunu ani hareketlerle çevirmişseniz, aracın o anki devri, bu virajı dönmenize uygun değilse, ESP "Ben buradayım" diyerek duruma müdahale ediyor. Ne yapıyor? Motor işletim sistemine müdahale ederek tekerleklere ayrı güçler verilmesini sağlıyor. Fren sistemine hükmederek, her tekerleğe ayrı ayrı basınç gönderilmesini, ayrı şiddetlerde fren yapılmasını sağlıyor. Böylece araç, hızlı girilen bir virajda savrulmayıp, çizgide kalıyor. Ani engelden kaçma hareketlerinde yine kolayca çizgisine kavuşuyor.

Birçok lüks markada artık standart haline gelen bu sistem, artık küçük sınıfta ve dengesi kolayca bozuluverecekmiş gibi görünen araçlara da takılıyor tabii. Bazen isteğe bağlı olarak, ek bir bedelle takılan sistem, neredeyse "ABS kadar gerekli" denebilir. Aklınızda bulunsun...

Kaynak: teknikogretmen

• Güzel bir başlık olmuş, açıklamamarında çok aydınlatıcı, teşekkürler Ozdamar....
  • hmmm.. peki esp olan arçlarda farklı bir difransiyel sistmmi vargücü ayrı dağıtmak için? ben şu ana kadar bu işi frenleri saıkarak yaptığını sanıyordum? yukarıdaki yazılarda tekerlere farklı miktarda güç verir demişsiniz?
  • quote:

Orjinalden alıntı: volkan67

Güzel bir başlık olmuş, açıklamamarında çok aydınlatıcı, teşekkürler Ozdamar....

Alıntı olmakla birlikte benim makalem değil fakat yinede ben teşekkür ederim.

Saygılar.
  • Esp'nin nasıl çalıştığına dair çok güzel bir videoda benden olsun.
    http://video.google.com/videoplay?docid=-3062281851285189715&q=skoda+safety+esp
  • Sağolun sayın yöenticim.

+

Ayrıca BMW de DSC ( Dynamic Stabilte Control ) adı altında kullanılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yusuf -- 15 Mayıs 2007; 23:14:18 >
  • ESP aktif haldeyken ani şerit değişimlerini hiç korkmadan yapabilmek,ESP devre dışıyken arkayı bırakıp hafiften yanlamak çok keyifli oluyor Gerçi benim arabada ABS bile yok amaçok sayıda araç kullandığım için ESP'nin maharetlerini bizzat yaşadım..Güzel konu,teşekkürler adaşım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben Teşekkür Ederim Arkadaşım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ozdamar

Sağolun sayın yöenticim.

+

Ayrıca BMW de DSC ( Dynamic Stabilte Control ) adı altında kullanılıyor.

+

Toyota da VSC (Vehicle Stability Control) olarak kullanılıyor... Benim 2-3 tecrübem oldu VSC ile.. Beep beep sesleri eşliğinde birkaç saniyeliğine aracın kontrolünü eline alıyor neredeyse.. Sonra aracı dengesi sağlanmış olarak teslim ediyor..

İnsan başına gelince "İyiki de varmış.." diyor gerçekten..
  • Bu da benden olsun,
    ESP nedir ne işe yarar
    http://www.youtube.com/watch?v=OKjh_0Y5kqM&mode=related&search=

Blog sayfamda vardı bu video eklemiştim başka vidolar da var bakmak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilir. GErçi güncelleşetirmekti niyetim sürekli ama yapamadım.

http://forum.donanimhaber.com/blog_tm.asp?m=11413572&cat=292&mem=104331

• abicim esp ile ilgili videoları inceledim.
    esp'siz araç binmemek lazımmış bunu öğrendim.
  • gecen ESP olmasa oluoduk walla.. tirin altina girecekdim yoksa
  • çok iyi
    paylaşım iin çok teşekkür ederim
    bende hep merak etmişimdir

şimdi anladım
    virajı alırken
    dışta kalan taraftaki lastiği
    belli aralıklarla kitliyor heralde
    durduruyor

doğru anlamısmıyım
  • Güzel paylaşım teşekkürler
  • Cilikka'nın açtığı konuda ESP hiçbir işe yaramaz diyen arkadaş bir ara zahmet etsinde okusun...
  • Her araca standart olmalı bence..

Hatırlatma için teşekkürler..
  • Faydalı bir konu olmuş, bilgilendiren arkadaşlara teşekkür ederim...
  • esp siz bi megan bi de esp li clio 3 . şimdi clio da esp var diye viraj hakimiyeti megandan daha mı iyi oluyo .
    bunu merak ediyorum .
  • ESP hayat kurtaran bir unsur bence..Allah kimseyi ESP'den mahrum etmesin..

@Ozdamar hocam bilgiler için teşekkürler..

Edit : İmla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokhan43 -- 19 Mayıs 2007; 11:36:44 >
  •  ESP (Electronic Stability Program) Nedir?

Selam ile...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.