Şimdi Ara

Torba yasa ile sosyal medya platformlarına yeni yaptırımlar geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
1
Favori
8.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
42 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle mücadeleye yönelik 62 maddeden oluşan kanun teklifi taslağı hazırlandı. Taslakta ekonomik tedbirlerin yanı sıra sosyal medya platformlarını etkileyen bir madde yer alıyor. Kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Mecliste görüşülmesinin ardından oylamaya sunulacak.



    Torba yasadaki 56. maddenin kanunlaşması halinde Türkiye’den günlük 1 milyondan fazla erişimalan yabancı sosyal medya platformları, Türkiye’de en az bir kişiyi temsilci olarak belirlemek zorunda. Türkiye’deki kurum ve kuruluşların talep, bildirim ve tebligatlarının yurt dışı kaynaklı sitelere aktarılmasında sorun yaşandığı için bu kanun değişikliği yapılacak. Ayrıca Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü olacak.



    Talep yerine getirilmezse site yavaşlatılacak



    Sosyal medya temsilcisi, Türkiye’deki yetki makamlardan gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin yerine getirilmesinde yetkili olacak. Sosyal medya kamu kurum ve kuruluşlarından resmi yollarla yapılan ihtara rağmen bildirim ve görevlendirme yükümlülüğünü yerine getirmezse ilgili sosyal medya platformunun internet bant genişliği kısıtlanacak. Temsilci belirlemeyen platformların bant genişliği de kısıtlanacak. Yani bu sitelere ve uygulamalara erişim hızı yavaşlatılacak.



    Platform temsilcileri, kullanıcılarının paylaşımlarından sorumlu tutulacak



    Yerli ve yabancı sosyal medya platformları özel hayatın gizliliği ile ilgili yapılan resmi başvuruları en geç 72 saat içerisinde cevaplamak zorunda olacak. Cevaplamaması halinde cezai yaptırım uygulanacak. Ayrıca hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içerikleri 24 saat içerisinde kaldırmazsa ortaya çıkan zararların tazmin edilmesinden zorunlu olacak. Sosyal ağlardaki hukuka aykırılığı tespit edilen içeriklerden, sosyal medya platformlarının sorumlu tutulması öngörülüyor.



    Veriler Türkiye’de tutulacak



    Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yerli ve yabancı sosyal medya platformları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu değişikliğe gerekçe olarak “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” ifadesine yer veriliyor.





    Torba yasa taslağındaki madde şöyle:



    MADDE 56: Sosyal medyada yer alan hukuka aykırı içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi hususunda içerik veya yer sağlayıcılar bakımından yetkili bir muhatap bulamamak ya da çok geç bulmak, uygulamada sıklıkla karşılaşan bir sorundur. 5651 sayılı Kanunda bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle kanunda yer alan bu boşluğun doldurulması hedeflenmiştir.



    5651 sayılı Kanunda belirlenen yurtdışı kaynaklı internet aktörlerine Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarının tebligat, bildirim ve taleplerinin aktarılması konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Bu itibarla, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişinin Türkiye’de görevlendirilmesi zorunluluğu getirilmektedir.



    Yapılan ihtara rağmen bildirim ve görevlendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda, Anayasanın 22 nci maddesine uyumluluk açısından, hakim kararı ile kademeli olarak sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin daraltılması için sulh ceza hakimliğine Kurum tarafından başvuruda bulunulabileceği düzenlenmiştir.



    Sosyal ağ sağlayıcılara 5651 sayılı Kanunun 9 ve 9/A maddeleri kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvuruları en geç 72 saat içinde cevaplama yükümlülüğü getirilerek, hak ihlallerinin hızlı bir şekilde önüne geçilmesi amaçlanmıştır.



    Ayrıca sosyal ağ sağlayıcıların bu madde kapsamında kişiler tarafından yapılan başvurulara ve kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin raporlama yapma ve bu raporları Kuruma bildirme yükümlülüğü getirilmiştir.



    Anayasanın 22 nci maddesinde zikredilen “Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yükümlülüğü getirilmektedir.



    Sosyal ağ sağlayıcıya bu madde kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Başkan tarafından ihlalin türüne göre belirlenen tutarlarda idari yaptırım uygulanması öngörülmüştür.



    Hukuka aykırılığı hâkim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilebilir. Bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumludur düzenlemesi ile yargı merci tarafından hukuka aykırılığı tespit edilen içeriklerden sosyal ağ sağlayıcının da sorumlu tutulması öngörülmüştür.




    Kaynak:







  • Toplum ahlak yoksunluğu yaşayacakmışToplumun ahlakı mı var ki yoksunluğunu yaşasın.Yolsuzluk, hırsızlık, çarpık ilişkiler gırla.Aç Müge Anlı'yı süpersonik Anadolu insanının hayatından sadece küçük bir kesiti izle; ensest, tecavüz, çocuk kaçırma, şiddet ne ararsan bulabilirsin.Ama tabi çok haklısınız bizim sorunumuz sosyal medya, sosyal medya olmasa tam ahlak timsaliyiz.Onun için sosyal medyayı baskılarsak kesin çok ahlaklı bir ülke haline geliriz.Yoksa sosyal medyada baskı kurarak sansür falan uygulamak istemiyoruz; ahlakı düzeltmek istiyoruz, yersen.
  • Geçiremezler muhtemelen. Çünkü kişisel bilgileri Türkiye'de barındırma hikayesi için pazarımızın değeri fazla küçük. Tüm altyapıyı bize göre düzenleyeceklerini sanmıyorum.Özellikle Facebook'a göre küçük platformlar, Snapchat gibi mesela.

  • İran olacağız derken Kuzey Kore olduk
  • Özetle şunu demek istedi:
    Eğer yabancı populer sosyal medya alternatifini yerli olarak sunamıyorsak o zaman yabancıları da bir bahane uydurup ülkemizden atalım. "Biz bize yeteriz" demek istiyor.
    Hangi kurum temsilcisini buraya ateşe atar ki? Silmediği her gönderi için hapse girme riskini kim alır ki? Komple kapatılır olur biter.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YesimCirakli -- 9 Nisan 2020; 10:27:49 >
  • su secimler gelse de bi boyun olcusu alinsa artik. adamlarin devirleri resmen bitti.
  • Daha katı kurallar gelsede şu sosyal medya şebeklerinden ve onların şu an yetiştirdiği salak nesilden bir an önce kurtulsak.Katı önlemler alınmazsa çak kısa bir zaman sonra toplum ahlâk ve zeka yoksunluğu yaşamaya başlayacak,sonrada geri dönüşü zor olacak bu işin.

  • Corona bahane. Amaç insanların yazdığı noktayı virgülü dahi kontrol etmek.

    Orada bahsedilen "Türkiye Temsilcisi", örneğin Facebook'taki tüm özel veri, mesajlaşma, vs bilgilere erişebilen ve üyeleri / kullanıcıları istediği gibi engelleyebilen veya ön plana çıkarma yetkisi olan kişi demek.

    Verilerin Türkiye içinde tutulması zorunluluğu ise yabancı sosyal medya diye birşeyin olmadığını, bu sosyal medya denilen şeyin devletlerin denetiminde olan birşey olduğunu gösteriyor.

    Facebook için FBI CIA gibi kuruluşların desteği ile kuruldu deniliyor, Mark Zuckerberg, özel girişim vs işin hikayesi.

    Güvenli platform olarak özgür yazılım kullanmalısınız. Buna örnek olarak Tox

    https://forum.donanimhaber.com/yeni-nesil-chat-platformu-tox--138319076

    Veya Riot

    https://riot.im/app/#/room/#jvm:matrix.org

    önerilebilir. Tox ve Riot tüm kaynak kodları 100% açık ve özgür yazılımlardır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kafam karıştı şimdi: Yeni nesli öğretmenler yetiştirmiyor muydu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ehh vpn artık böyle giderse İnternet paketlerine ekli gelecek.

    Hayır o kadar anlamsızki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynı şey PayPal için talep edildi ve PayPal ülkeyi terk etti

    Facebook bu kurala bi ihtimal uyar

    Twitter için vpn yolu gözüküyor gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SECourses -- 9 Nisan 2020; 11:49:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu mesaj silindi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0EF48BDE1 -- 19 Temmuz 2020; 13:57:52 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 007css

    Daha katı kurallar gelsede şu sosyal medya şebeklerinden ve onların şu an yetiştirdiği salak nesilden bir an önce kurtulsak.Katı önlemler alınmazsa çak kısa bir zaman sonra toplum ahlâk ve zeka yoksunluğu yaşamaya başlayacak,sonrada geri dönüşü zor olacak bu işin.
    Katılıyorum. Tiktokçu instacı bomboş bir nesil geliyor sayelerinde. Umarım kısıtlamalar ve devletin sosyal medya üzerindeki kontrolü artar da şu şebeklerden bir güzel arınırız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Seçimden sonra öyle bir uçmaya başladı ki ülke, gözden kaybolduk resmen. Öyle bir hız, öyle bir özgürlük, öyle bir adalet geldi ki resmen gözden kaybolduk.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Krone

    Katılıyorum. Tiktokçu instacı bomboş bir nesil geliyor sayelerinde. Umarım kısıtlamalar ve devletin sosyal medya üzerindeki kontrolü artar da şu şebeklerden bir güzel arınırız.

    Alıntıları Göster
    Valla sosyal medya kontrol edilsin diyenler tiktok kullananlardan bile daha zararlı.

    İnşallah böyle demokrasi, ifade özgürlüğü gibi şeylerden bihaber tiplerden bir gün arınırız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkede sosyal medyayı kökünden silmeleri gerekiyor aslında; çünkü bizim insanımız kullanmayı kesinlikle bilmiyor.

    Corona konusunda asparagas paylaşımlar yapanlar, doktor olmadığı halde ilaç önerisi yapanlar, sahte ilaç satanlar ve daha niceleri...

    Mesela Türklerin YouTube'ta yaptığı paylaşımların %80'i boş iş.

    Google Play'de en çok yüklenen uygulamanın TikTok olması ülkecek zeka seviyemizi ortaya koyuyor aslında.

    Şu anda da hiçbir sosyal medya sitesini kullanmıyorum, gördüğünüz üzere hiçbir şey kaybetmiş değilim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 007css

    Daha katı kurallar gelsede şu sosyal medya şebeklerinden ve onların şu an yetiştirdiği salak nesilden bir an önce kurtulsak.Katı önlemler alınmazsa çak kısa bir zaman sonra toplum ahlâk ve zeka yoksunluğu yaşamaya başlayacak,sonrada geri dönüşü zor olacak bu işin.
    Gördüğüm en büyük ahlaksızlık insanların hayatına karışmayı hak görmektir.

    Keşke halen böyle şeyler söyleyebilen, dünyadan kopuk, kendine ahlaklı diyip diğerlerine laf etme cüreti gösteren gereksiz tiplerden kurtulsak.

    Toplumu ahlaken bozanlar asıl bunlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 9 Nisan 2020; 15:26:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DrakeMcCain kullanıcısına yanıt
    Yoo bayaa bir şey kaybetmişsin. Sadece onun bile farkında değilsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • amadeus99 A kullanıcısına yanıt
    Tamam, ne kaybetmişim ben, bir söylesene?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DrakeMcCain kullanıcısına yanıt
    Adamin sosyal medyaya sinirlama getirmesinin amaci kendilerine muhalif, elestiri vs gibi islerine gelmeyen konularda insanlari kanunla korkutarak bunu engellemek.
    Tiktokta facede uretilen, paylasilan seviyesiz icerik umurlarinda degil zaten.
    Kendilerini ve yanlis islerini elestirmedikce sorun yok.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.