Ben Telekom hakkında yapılan zamlarla ilgili olarak Danıştayın vereceği kararı beklerken beni sevindiren mahkeme kararı Kocaeli Hakem Heyetinden geldi..
Ben bütün telefon görüşmelerimi cepten gayet hesaplı bir şekilde yapıyorum..Telekom son zamları yapmadan önce ev telefonumdan (HESAPLI HAT) ücretsiz 100 kontör ile şehir içi görüşmelerimi yapıyor,tüpümü suyumu istiyordum..ve bana o zamanlar ayda 7-8 ytl ev telefon faturası geliyordu..ama şimdi durum değişti..görüş görüşme ayda 12 ytl sabit ücret geliyor ve birazda görüşeyim derseniz fatura 25-30 ytl.ye dayanıyor..ve ücretsiz 160 kontörü gece saat 10 dan sonra kullanamıyorum genellikle..
BUGÜNE KADAR YAYGIN OLAN KANAAT ADSL ABONESİ OLMAK İÇİN AYRICA BİR TELEFON ABONESİ OLMAK GEREKTİĞİ YÖNÜNDEYDİ..ŞimdiTelekom aleyhine KOCAELİ HAKEM HEYETİNİN verdiği bir KARAR var..Bu karara göre ADSL ABONESİ OLMAK İÇİN İLLA BİR TELEFONA ABONE OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ..Ben bu kararı emsal göstererek hem telekoma hemde yaşadığım ilçenin ''tüketici hakem heyetine'' başvurdum ..Bu yolla hem ADSL aboneliğim devam edecek,hemde boşu boşuna telefon hattı için sabit ücret falan ödemiyeceğim.. ADSL kullanıcılarına duyurulur.. İŞTE O MÜJDELİ KARAR ve HABER:
'Tüketici istemezse ADSL'in yanında telefon bağlanamaz'
Kocaeli Hakem Heyeti, Türk Telekom'un ADSL'in yanında telefon hattını bağlama mecburiyetini reddeti.
Heyet, bir vatandaşın şikayeti üzerine, "Telekom'un alt yapısı telefon bağlamadan ADSL hizmeti verebilir. Bu yüzden tüketicinin istemesi durumunda sadece ADSL'yi bağlayacak." kararını verdi. ADSL hattı kullanan 7 milyona yakın vatandaş, hiç telefonu kullanmasa bile ayda 12 YTL sabit ücret ödemek zorunda.
Kocaeli'de ikamet eden Yunus Abdullahoğlu isimli vatandaş, 2005 yılında ADSL'ye başvurdu. Evine çekilen 1878011035P nolu ADSL hattın yanında 233 45 45 nolu telefon da bağlandı. Telefonu hiç kullanmadan her ay 12 YTL civarında sabit para ödeyen Abdullahoğlu, Türk Telekom Kocaeli Alemdar Şubesi'ne ADSL hattının kalması ve telefon hattının iptal edilmesi için dilekçe verdi. Olumsuz cevap alınca 10 Ocak 2007 tarihinde Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, yaptığı incelemede 12 Mart tarihinde şu kararı verdi: "Bilirkişinin teknik raporunda Türk Telekom'un altyapısının sabit telefon olmadan da ADSL kullanımına müsait olduğu görülmüştür. Bu yüzden 4077 sayılı kanunun 5'inci maddesi gereğince bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satın almasına bağlanmayacağından tüketicinin telefon hattının iptali talebinin haklılığına, Türk Telekomu'un hattı iptal etmesine karar vermiştir."
Bu kararı alan Abdullahoğlu, 04 Mayıs tarihinde heyetten aldığı kararla birlikte Telekom'a tekrar bir dilekçe ile başvurdu. Aradan geçen 11 günlük süre içinde cevap alamayan Abdullahoğlu, olumsuz cevap alınması durumunda icra yolu ile tekrar başvuruda bulunacak.
Telekom'un bu uygulamayı yürürlüğe koyması durumunda binlerce kişi bu kararı emsal göstererek telefon hattını iptal ettireceği tahmin ediliyor.
Çok güzel bir haber. Yıllarca boşu boşuna her ay 7-8 ytl para ödedim.
Bence de çok güzel bir haber hemen ev telefonunu kapattırırım inanın. zaten boş yere para veriyorduk. şimdi de fiyat arttı zaten. Ama muhakkak bir kılıf bulurlar gibi me geliyor. Çünkü Telekom için büyük bir kayıp sözkonusu olur. Keşke Tüketici hakem heyetinin verdiği karar bağlayıcı olsa......
KOCAELİ TÜKETİCİ HEYETİ:"ADSL İÇİN SABİT TELEFON HATTI ZORUNLU DEĞİL" Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, telekomünikasyon sektöründe örnek oluşturacak önemli bir karara imza atarak, "ADSL'de telefon hattı zorunluluğu yok" dedi.
Kocaeli Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın sektörde, yeni bir dönemi aralayan kararın öyküsü şöyle:
Kocaeli'nde ikamet eden Yunus Abdullahoğlu, ADSL bağlatmak için Türk Telekom'a başvurdu. Telekom ise ADSL bağlanabilmesi için önce sabit telefon hattı çekilmesi gerektiğini belirtti. Abdullahoğlu'na, 233 45 45 nolu sabit telefon hattı tahsis edildi.
Abdullahoğlu da Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurarak, ADSL hizmeti için çekilen telefon hattını kullanmadığını belirterek, "Kullanmadığım sabit telefon hattına en az yılda 1200 kontör karşılığı ücret ödüyorum. Telekom'un; ADSL, DSL alt yapısı, sabit telefon hattı almadan da bu hizmetleri vermeye elverişlidir. Sabit hattın iptal edilmesini, ADSL hizmetinin devam etmesini istiyorum" dedi.
SABİT TELEFON ZORUNLU DEĞİL
Başvuruyu 12 Mart 2007 tarihinde sonuçlandıran Heyet, Türk Telekom'un işyeri ve konutlara ADSL bağlaması için sabit telefon hattı zorunluluğu olmadığına karar verdi. Heyet, bir mal ya da hizmetin satışının başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı olmadığına dikkat çekerek, Türk Telekom'un mevcut bakır kablo alt yapısının sabit telefon bağlantısı yapılmadan da ADSL, DSL gibi hizmetleri götürmeye uygun olduğuna hükmetti. Bu nedenle ADSL için Abdullahoğlu'na bağlanan sabit telefon hattının iptal edilmesini uygun bulundu.
ADSL İÇİN ÖZEL HAT ÇEKİLECEK
Heyetin örnek kararı uyarınca herhangi bir abone, ADSL bağlatmak için başvurursa Telekom, ilgili adreste telefon hattı olup olmadığına bakmayacak. ADSL için hat çekip, hizmeti aboneye götürecek.
Simdi ADSL destek hatti ile gorustum. Eleman biras tutustu tabi haberi duyunca, ama bize daha yazi gelmedi bu konu hakkinda bilgi veremem dedi.
Olmasi gerek de buydu zati helal olsun Kocaeli Hakem Heyetine. Telekomun aldigi bu haksiz kazanclarin acisini catir catir cikarir umarim bu karar. Hem adsl para ode, hem kuruluma para ode, hem sabit hat ucreti ode hem tonla vergi ode.
Moderasyona bildirelim bence bu konuyu, konu sonuclanana kadar ust konu olsun ki herkes haberdar olsun bu isten. Ben simdiden bircok kisiye duyurmaya basladim isin acikcasi
arkadaşlar,benim hayret ettiğim birşey de şu: bu ilginç ve güzel haberi internette taradım..sadece 2 sitede bulabildim.. internet siteleri ve medya hadi diyelim bu habere yeterli yer vermemiş veya haberi yok.. ama ülkemizde bir sürü TÜKETİCİ HAKLARI DERNEKLERİ var..Ne işe yarar bunlar anlamış değilim.. Mesela: TÜ-DER TÜKORDER TÜKODER TÜBİDER..vs gibi..
Bu dernek ve dergilerin internet sayfalarını inceledim..nedense KOCEELİ TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ'nin bu kararı ile ilgili hiçbir yazı göremedim..
Şimdi çoğumuz eskiden dial-up kullanırken, ev telefonu meşgul olmasın diye, başka bir hat açtırmıştık. Eh adsl gelince de, bu hattan devam etti. Sonuçta, ben sadece adsl için kullandığım hattıma, niye bir de aylık sabit ücret ödeyeyim. İnşallah olumlu sonuç çıkar
mükemmel işte bir vatandaş sıradan biri hakkını bırakmadığı için tebrik ediyorum bu durumda bu arkdaş sayesinde herkez evet hezkez tüm tr de isterse adsl için ek 12.5 ytl sabit hat parası vermicek bu kadar insana bir iyilik yapmak kötü olmasa gerek
....Değeri beşyüz milyon liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar. Bu kararlar İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Taraflar bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir http://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=491