Şimdi Ara

'Mars helikopteri' artık tamamıyla hazır: Bu yaz fırlatılıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • NASA'nın tarihi Mars helikopterinde artık son aşamaya gelindi. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir güncelleme yazısı yayınlayan NASA, helikopterin Dünya'da son kez pervanelerini çalıştırdığını ve kalkış için neredeyse hazır durumda olduğunu açıkladı. Helikopter bir daha pervaneleri çevirdiğinde Mars'ın yüzeyinde olacak.



    Mars helikopteri önümüzdeki Temmuz ayında, Perseverance gözlem aracıyla birlikte uzaya fırlatılacak. NASA, helikopteri Perseverance misyonunda yalnızca yan bir görev olarak değerlendiriyor. Helikopter başarısız olsa dahi Perseverance misyonu bundan herhangi bir şekilde etkilenmeyecek. Ancak başarılı olursa, Kızıl Gezegen'in keşfinde yeni bir dönemin kapıları da aralanmış olacak.



    Mars keşif çalışmalarında devrim yapabilir



    Uçuş-kontrol ve aerodinamik ekibinin lideri Håvard Grip, projeyle ilgili geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşmada,"Helikopterlerin uzay araştırmalarında bizlere yeni kapılar açacağını düşünüyoruz. Başarıya ulaşmamız durumunda Kızıl Gezegen'in keşif sürecini büyük ölçüde hızlandırabilme imkanımız olacak. Gözlem araçlarıyla karadan ulaşmamızın mümkün olmadığı yerleri veya biyolojik olarak hassas bölgeleri bu mini helikopterlerle ilk kez keşfedebiliriz." ifadelerini kullanmıştı.



    NASA, Mars Helikopteri projesini ilk kez 2015 yılında duyurmuştu. Uzay ajansı bu projeyle birlikte tarihte bir ilki başarıp "havadan ağır" araçların Dünya'da olduğu gibi Mars'ta da uçabileceğini göstermek istiyor. Başarıya ulaşılması halinde Mars helikopteri başka bir gezegende uçuşa geçen ilk insan yapımı araç olacak.





    Mars'ın ince atmosferini yenebilir mi?



    Mars'ın atmosferi Dünya'nınkine oranla tam 100 kat daha ince. NASA, bu durumun oluşturacağı zorluklardan şu şekilde bahsediyor: "Dünya'da normal bir helikopter bugüne kadar maksimum 12 kilometre yüksekliğe çıkabildi. Mars'ta ise yüzey seviyesi bile Dünya'daki 30 kilometre yükseklikle aynı şartlara sahip."



    Düşük atmosfer yoğunluğu problemini çözmek için NASA, helikopteri hem mümkün olabildiğince hafif hem de mümkün olabildiğince güçlü dizayn etmek zorunda kalmış. Sadece 1.8 kilogram ağırlığında olan helikopter, uzay ajansının ifadelerine göre pervanelerini Dünya'daki normal bir helikopterin pervanelerinden tam 10 kat daha hızlı hareket ettirecek.



    NASA'nın önündeki bir diğer problem ise Kızıl Gezegen ile Dünya arasındaki ortalama 225 milyon kilometrelik uzaklık. Bu mesafe nedeniyle Mars'taki uzay araçlarıyla olan iletişim birkaç dakikalık gecikmeyle gerçekleşebiliyor. Dolayısıyla Mars helikopterlerini Dünya'dan kontrol etmek pek mümkün değil. NASA ise bu durumu yeni geliştirilen otonom sürüş özellikleriyle çözmüş. Uzay ajansı helikopterlerin Dünya'dan gelecek bir komutla uçuşa geçeceğini ve görevini tamamıyla otonom bir şekilde gerçekleştirebileceğini söylüyor.








  • helikopter de yer varsa binmek isterim @nasa

  • ince atmosfer helikopterin ucmasi zor olsada sagladigi avantajlarda var. sert hava akimleri, kuvvetli ruzgarlar firtinalar yok. simdiye kadar marsa gonderilen araclarin tasarimlarinda planlanan surelerin cok cok uzerinde hizmet verebilmesinin nedenlerinden biride bu. dunyadaki supriz hava sartlari bir anda vurup herseyi dagitip yikmiyor. ilk deneme daha cok deneysel oldugu icin ozel ekipmanlara ve uzun ucus surelerine sahip degil ama genede yuksekden harika manzara fotolari gonderecektir.

  • Şu helikoptere harcanan para ile kaç ülkenin sağlık ekipmanı sağlanır ve virüsten ölümü azalırdı. Böyle bir zamanda ülkeleri yangın yeri iken her gün binlerce insan ölür iken Mars'a helikopter göndermek de tam bir utanç kaynağıdır. Gerçekten dünyaya ne yararı olacak şimdi şu yapılan iş ve harcanan para ve maliyet ve mesainin? Evde ana babası dışarı çıkamıyor ölüm korkusunda adam Marsa helikopter yolladığı için sevinçten ağlıyor. Ne diyeyim bravo mu diyeyim.

  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Böyle bir yorumu kim yapacak diye bekliyordum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Güzel duyar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1080p video çekip yollar umarım, anladık veriler geç geliyor şu bu, bekleriz arkadaş kaç ay alıyorsa...

  • Hadi Nasa bize daha gizemli bi dunya gerekiyor. Sorgulamamiz lazim. Cek yeni uzayli goruntulerini ve dunyayi konustur. Kocumsun.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dürüstİnsan

    Böyle bir yorumu kim yapacak diye bekliyordum.
    Sen saçını tararken ben yazayım dedim
  • monacomen kullanıcısına yanıt
  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Herifler en azından bilim yapıyor biz katar istanbul yaparak ne yapıyoruz ? O parayla bağış toplanmasına gerek kalmazdı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-74F84D677

    Herifler en azından bilim yapıyor biz katar istanbul yaparak ne yapıyoruz ? O parayla bağış toplanmasına gerek kalmazdı.
    Bizim bilim yapmamızdan önce insanımızın, yani senin önce Türkçeyi doğru öğrenip yazman, biraz daha ders çalışıp kitap okuman ülke olarak daha da ileri götürürdü bizleri. Şu yazdığını anlaması için ABD'den bilim ekibini davet ediyorum ülkeye.

    SS alayım kaybolmasın.

    'Mars helikopteri' artık tamamıyla hazır: Bu yaz fırlatılıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 1 Nisan 2020; 13:57:57 >




  • Helikopter keşifler için mantıklı, ilk gönderilen uzay aracının güneş panelleri rüzgar yada fırtınadan dolayı kum ve toz ile kaplanmıştı. Bu derece rüzgarlar var iken bu helikopter nasıl şarj olurken devrilmeden durabilecek?

  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Algıların gelişmiş ve açık olsa devrik cümleden bile anlatılmak isteneni anlardın. Okuduğunu anlama oranını senin gibiler düşürüyor

    Dipnot: blok
    Blok sebebi: Iq yetersizliği gözlemlendi tespit edildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-74F84D677 -- 1 Nisan 2020; 16:21:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • monacomen kullanıcısına yanıt
    Haklısın kardeş o helikopterle kaç paket makarna alınıp vatandaşa bu zor günlerde dağıtılırdı ama gel gör ki bu nasa şer yuvası. Kızlı erkekli çalışılan bir yerde başka kimbilir neler vardır.Tez zamanda allah hepsini taş etsin.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: horozcorc

    Haklısın kardeş o helikopterle kaç paket makarna alınıp vatandaşa bu zor günlerde dağıtılırdı ama gel gör ki bu nasa şer yuvası. Kızlı erkekli çalışılan bir yerde başka kimbilir neler vardır.Tez zamanda allah hepsini taş etsin.
    İki tür virüs vardır, birisi doğada yetişir, bir diğeri insanın kendisinin ürettiği.
    Siyasi fanatizm, toplumsal ırkçılık, nefret ve bunun getirdiği savaş ekonomisi sizlerin ürettiğidir.
    Dünya ölüyor diyoruz derdiniz makarnada karıda kızda partide purtide.
    Siyasi fanatizmle, ona buna laf sokuşturmakla çözülmez bu işler.
    Bu dünyayı dualar, birbirinize ettiğiniz küfürler, nefretler, siyasi kavgalarınız ve milyar dolarlık Mars helikopterleri kurtarmayacak ne yazık ki.

    Neyse ki doğa ana ne yapacağını biliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monacomen -- 1 Nisan 2020; 19:25:12 >




  • gözlerim bozuldu, mars helikopteri takla atmaya hazır diye okuyorum başlığı...

  • çok mantıklı ben bunun daha önce hi düşünemmiştim hep yerde giden diye düşünmğştğm

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.