Şimdi Ara

AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
1.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • AMD GCN mimarili kartlarını piyasaya sürdükten sonra FineWine teknolojisini duyurdu. Buna göre eski kartlar zamanla aynı mimari üzerinde ilerleneceği için yeni kartların aldığı optimizasyonları alacak ve zamanla performansları iyileşecekti. Aradan yıllar geçti. AMD RDNA’ya geçti. Peki firma sözünü tutabildi mi?



     



    Bu sorunun cevabı bir çok oyunla öğrenilebilir. Nitekim çoğu oyunda AMD’nin zamanında geride kalan kartları rakiplerinin ilerisine geçmiş durumda. Bununla birlikte Vulkan ve DirectX 12API’sini temel alan yapımlar bu tablonun daha net olduğu oyunlar.



    Birkaç gün önce indirmeye sunulan Doom Eternal da bunlardan birisi. Techspot/HardwareUnboxed’ın yaptığı geniş kapsamlı test de bu konuya ışık tutuyor. Burada oyuna yönelik özel sürücüler yayınlansa da gerek oyundaki hatalar gerekse de sürücü kanadında yapılabilecek geliştirmelerin olduğunu hatırlatalım. Yine de test sonuçları dikkate değer.



    HD 7970 GHz Edition: Eskidikçe hızlanan kart



    HD 7970 GHz Edition çıkış yaptığı dönemde kendisi gibi 500 dolarlık etikete sahip GTX 680’in gerisinde bulunuyordu. Buna karşın aradan geçen yıllarda AMD boş durmayıp yeni kartlara getirdiği optimizasyonları GCN mimarili ilk göz ağrısı GPU’suna da sunmuş. Hoş Nvidia cephesi de boş durmadı ancak gelinen nokta oldukça net.



     



    HD 7970 GHz Edition Doom Eternal’da %124 farkla GTX 680’in önünde. GTX 780 Ti’a göre ise %75 hızlı olan kart AMD FineWine’ın oldukça güzel bir örneği. Ayrıca HD 7970 GHz Edition’un test esnasında asla 50 FPS’in altına düşmemiş olması da dikkat çeken bir detay.





    Ek olarak bir zamanlar GTX 960’la kıyaslanan R9 380 de rakibinin ortalamada elde ettiği 46 FPS’e karşın 70 FPS seviyesini yakalayabilmiş. Bu oranlamak gerekirse %52’lik avantaja tekabül ediyor. Dahası R9 270X dahi %6 payla artı tarafta yer alıyor.





    FineWine'ın geleceği



    Bu durum aslında AMD’nin zamanında tam olarak kullanılmayan çekirdeklerini zamanla üzerine eğilerek daha verimli kullanılabilir hale getirmesinden kaynaklanıyor. Tabi API’lerin bunda payı oldukça büyük. Bundan sonra da aynı şekilde RX 5000 serisi eskir mi sorusunun cevabı ise net değil.





    Mimari ve mimarinin işleyişi bakımından GCN paralel hesaplama kapasitesi konusunda başarılı bir mimariydi. Buna karşın her döngü başına gerçekleştirilebilen işlem sayısının sınırlı olması GCN GPU’larının, işlemlerin gerekli paralelleştirilmesinin yapılmadığı oyunlarda her seferinde 4 işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip yonga kümelerinin 1 adet basit işlemle meşgul edilerek olması gereken performansı sergileyememesine yol açıyordu.





    Ayrıca Bkz.Intel 1 yıl boyunca AMD’nin sağladığı sürücüleri kullanıcılara sunmadı



    AMD buradan bir ders çıkararak 4 ince yol olarak somutlaştırabileceğimiz kümeleri 2 geniş yola çevirdi. Bu en kötü yazılım senaryosunda dahi daha iyi performans vadederken karta özgü optimizasyonlarla -yani işlemlerin paralelleştirilerek tüm çekirdeklerin daha iyi görev almasının sağlanması gibi geliştirmeler- elde edilecek artışın da önünü kapatıyor.



    Haliyle RDNA kartlarında yıllar sonra aynı ‘’eskimeyi’’ gerçekleşemeyebilir. Tabi bu son dönemde iyileşen sürücüler, yongadaki diğer mimarisel değişikliklerin kullanımı ve API’lerin geliştirilmesiyle aynen sürdürülebilir de. Dolayısıyla bu soruların cevabını zamana bırakıyoruz.





    Resim Galerisi

    Resimin Açıklaması
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı
    AMD Fine Wine gerçekten işe yarıyor mu? Doom Eternal testinde HD 7970 GTX 680’den %124 hızlı







  • Detaylı haber için teşekkürler. HD 7000 ve GTX 600 dönemini hatırlamış olduk. Güzel zamanlardı

    Konuya GTX 680'in performans kaybı olarak bakılması daha doğru. Zira GTX 600-700'deki Kepler mimarisi Fermi'ye göre fazla yenilik sunmuyordu ve sürücü desteğine rakiplerinden daha bağımlıydı. Nvidia'nın zamanla desteğini azaltmasıyla problem yaşamaya başladı. Hatırlanırsa, birkaç sene önce de Kepler mimarili kartların geri kaldığı oyunlar vardı. Günümüzde sıkıntıları daha da büyümüş.

    Konunun Kepler'le ilgili olduğunu gösteren diğer bir detay da, HD 7970'in GTX 970'e olan farkında bir azalma olmaması.

    --------

    Genel olarak baktığımızda, AMD'nin kartları eskiden beri geleceğe daha dönük oluyor. Fermi dönemini saymazsak, genel durum böyle. Birkaç örnek verirsem:

    *** AMD-ATi X1900 serisi, çıktığı dönemde 7900 serisiyle benzer performans gösteriyordu. Doku filtreleme öne çıktığında bir miktar geri de kalabiliyordu. Ancak ilerleyen yıllarda büyük bir üstünlük kurdu. Oyunların shader kullanımı arttıkça, 96 ALU (48 ALU + 48 mini ALU)'ya sahip mimarisi üstünlük sağladı. Ayrıca, 7900'da olmayan, SM 3.0 üzerinde HDR + MSAA desteğine sahipti.

    Bu durumun daha ciddi hali, Radeon 9000 ve Dx9 uyumu problemli olan GeForce FX arasında yaşanmıştı.

    *** HD 2000 - 3000 serisi: AMD'nin ATi'yi satın alması sonrasındaki ilk ve en başarısız kartlarıydı. Doku filtreleme birimi sayısının az olması ve mimarideki sıkıntılar yüzünden, bazı senaryolarda ciddi performans kayıpları yaşıyorlardı. Aynı oyunun bir sahnesinde 8800 GTX-9800 GTX performansına ulaşabilirken, başka bir sahnesinde 9600 GT'nin gerisinde kalıyordu. Yine de, zamanla oyunların yapısı değiştikçe, öne geçmeseler de, bu tür zaafiyetleri azaldı. VRAM kullanımı da rakiplerinden daha düşüktü.

    *** HD 7950-7970: Kompleks mimariye sahip, yüksek VRAM'la gelen, birkaç ay sonra çıkan GTX 600 serisine denk olan (GPGPU işlemlerinde GTX 600'lerden hızlı olan) etkileyici kartlardı; ama çıktığı dönemde oyun performanslarını tam yansıtamadılar.

    - O zamanın en önemli oyunu Battlefield 3'te kötü performans vermeleri. HD 7970'in bazen GTX 660 Ti'ın gerisinde kalması. (AMD BF3 performansını, GTX 600'lerin çıkmasından birkaç ay sonra sürücülerle düzeltti.)
    - Bazı oyunlardaki frametime & microstuttering sorunu yüzünden gerçek performanslarının geri kalması. Özellikle HD 7950'yi etkileyen bir problemdi. Daha sonra sürücülerle iyileştirme yapıldı.
    - Daha çok ısı üretmesi
    - PhysX desteği olmaması (o zamanlar PhysX'i değerlendiren oyunlar çıkabiliyordu. Batman Arkham City gibi)

    gibi sıkıntılar vardı. Nvidia buna karşı, GTX 670 gibi neredeyse GTX 680 performansı veren bir model de duyurunca, HD 7900'lere karşı büyük üstünlük kurdu. Biz de o dönemde doğal olarak GTX 670 ve 670 SLI kullandık.

    HD 7900'ler uzun vadede öne geçti; zira verim sorunu yaşasalar da Kepler kadar desteğe ihtiyaç duymuyorlardı. Ve tabii, kompleks yapıdaki GCN mimarisinin hem PC hem konsol tarafında yıllarca kullanılması da bir avantajdı. Dx12'de kullanılan asynchronous compute'a da belli seviyede destek veriyorlardı.

    ---------

    Ancak kartlar ilk yıllarında üstünlük gösteremeyince pek anlamı kalmıyor. 2012 yılında HD 7970 veya GTX 670 alanların büyük kısmı, kartlarını next-gen oyunlar 2014-15'te geldiğinde zaten değiştirmişlerdi.

    AMD'nin yıllardır yaşadığı durumdur. Kaliteli kartlar üretir ama sorunlu çıkışlar yapar. R9 290 serisi de mesela gayet iyiydi; ancak birkaç ay boyunca, sıcak ve gürültülü çalışan referans tasarımla satıldılar. Kartların base clock'u bios'ta tanımlanmamıştı.

    ...

    Dahili bileşenlere 4 yıldır girmiyordum. Bu habere denk gelince biraz yazayım dedim. Eskiden bu konularda @ M@U çok detaylı analizler yapıyordu. O da uzun zamandır yazmamış ama bir haberdar edeyim. Güncel durumu dahil ederek daha iyi bir analiz yaparsa beğenerek okuruz.
  • nvdia eskitmesi mi ? yoksa GCN başarısı mı?

  • Bu amd nin başarısı değil zamanında kartlara güzel bir driver yazamadığını gösteriyor belkide nvidia planlı performans düşürme yapmıştır.
  • bizim 680 halen savaşıyor 7 yıllık kart..

  • Ray tracing desteği olmayan kartlar eskimeye mahkum

  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    HD 7970 de 9 yıllık kart... Hala günümüzde 1050 Ti yi geçmesi...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu Amd'nin başarısıdır eski ekran kartı da olsa sürücülerle performans artırmaya devam ettiğini destek verdiğini ve bu da tercih yaparken biz kullanıcılara kartlarının uzun süre kullanılacağının izlenimini verir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AEF248198 -- 1 Nisan 2020; 1:6:54 >
  • Amd'nin tüm kartlarda bu hızlanmalar belirgin şekilde yaşanıyor. Rx 580 ilk çıktığında alanlardanım. Bir diğer pc de R9 280 var. Maşallah durdukça hızlanıyorlar :) Bu da epey götürmesini sağlıyor. Pokemon gibi evolve oluyorlar :)

  • AMD sözünü tutmuş olabilir, nvidia eski kartlarını yavaşlatma yoluna gitmiş olabilir, oyunlar daha iyi optimize edilmeye başlanmış da olabilir veya hepsi beraber gerçekleşmiş olabilir. Sadede gelecek olursak AMD kartlar, nvidia'nın aksine gayet iş görür durumda kalabilmeyi başarmış

  • KaleyDeskop kullanıcısına yanıt
    Sapphire hd 7970 eski ekran kartımdı ve bozuldu maalesef, onun ardından 1650 Super aldım.

  • Şu amd olmasa bizde kerizlenmek zorunda kalacaktık bazı fanatik boylar gibi...

  • Acaba bellek miktarları ne kadar etkiliyor? Grafiklerde göstergeler ile verilerin renklendirmesi tutmuyor.

  • Vegalarda nasibini alır bu işten herhalde.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • AMD Gpu alırsanız tam randımanlı çalışması için en az 5 yıl beklemeniz gerekebilir.AMD Gpu kullanıyorum.

  • Bende de hD 7850 vardı.Ta ki PCYe pubg yükleyene kadar.Çok geçmeden kart pert oldu.Şimdi daha çok üzüldüm.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: eylül kabus

    Sapphire hd 7970 eski ekran kartımdı ve bozuldu maalesef, onun ardından 1650 Super aldım.
    bende geçen gtx 680'e kardeş aldım sli için. iki yıl daha ben bu kart ile devam edebilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şarap misali zamanla değerleniyor
  • Zamanında GTX 960 yerine ısrarla R9 380 önermiştim sistem toplayanlara. Yemediğim hakaret kalmamıştı. Aha şimdi görün ne kadar iyiliğim dokunmuş. 3 tane oyunda GTX 960 önde diye 960 tavsiye etmişlerdi, hey gidi günler.

  • Nvidiadan böyle bir atak beklerken amd yapıyor . Yılların nvidiacısıyım amdci yapcaklar beni sonunda. Hem işlemci hem gpu hemde software tarafında acayip albenisi oluştu amdnin
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.